woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSpanning prijzen, lonen voedt onrust Suriname

Spanning prijzen, lonen voedt onrust Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 apr – De toenemende spanningen tussen lonen en prijzen wordt meer en meer voedingsbodem voor sociale onrust. De vakbeweging klinkt gaat steeds meer in koor het liedje zingen van loonaanpassingen. De regering tracht naar beste vermogen een gulden middenweg te vinden.

Dit is gezien de ontwikkelingen op de internationale markten, makkelijker te zeggen dan te doen. “De economie zit als een raderwerk in elkaar”, zei minister Hildenberg van Financiën onlangs nog. Bedoeld werd vooral duidelijk te maken dat de lonen omhoog stuwen niet zonder gevolgen zal blijven. De vakbeweging en consumenten mogen dan gelijk hebben dat alles duurder wordt, voorzichtigheid blijft geboden.

Een hoger loon nu hoeft niet per se te gaan betekenen dat ook meer aangeschaft zal kunnen worden. De haast natuurlijke prijsinflatie komt dan bovenop de inflatie als gevolg van de duurdere euro en brandstof. Om de druk op de ketel enigszins af te nemen, wordt getracht de overheadkosten bij importen enigszins te remmen. Ook wordt de energie voor huishoudens en bedrijven zwaar gesubsidieerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Als de regering steeds weer lapwerk toepast om uit deze problemen te komen zullen ze de problemen niet oplossen.

  Deze regering zou nu dus gauw onderzoek moeten doen welke drempels en opstakels ondenemers ondervinden bij het opstarten en exploiteren van grote agrarische bedrijven,welke infrastructuur verbeterd zou moeten worden of ontbreken en S.M.L. in de verkoop gooien zodat een privé bedrijf het gauw in produktie kan brengen.

  Als de produktie flink verhoog komt ,zullen er zoveel banen bijkomen dat de lonen automatisch zullen stijgen,door grotere vraag dan aanbod van arbeiders.Ambtenaren zullen dan vrijwillig de lage lonen van de overheid verruilen voor een beter betaalde baan in de privé sector.

  Er zullen ook veel meer mensen werken dus ook veel meer loon/inkomsten belasting die de schatkist binnenkomen.Door het “sneeuwbaleffect” zou je economie op volle toeren kunnen gaan draaien.

  Het dan ontstane b.n.p. zal zorgen voor een uitgebanceerde economie met begrotingsoverschotten die weer gebruikt kunnen worden voor terugbetaling staatsschuld of belasting verlaging waar nodig.

  Als je productie in de agrarische sector flink omhoog gaat zullen er ook kwaliteiten overblijven die niet geschikt zijn voor export maar wel betaalbaar voor 500.000 mensen.

  De Centrale bank van Suriname zou alvast voor kunnen zorgen dat landbouwers voor een lage rente geld kunnen lenen bij de locale banken.

  Ik denk dat met deze maatregelen de inflatie pijl beheersbaar blijft als je economie maar niet oververhit raakt.


  Maak melding
 2. Beste Sranangmangs,

  Al jaren loop ik met een economisch haalbaar concept voor Sranang en Sranangmangs. Sranang is een vruchtbaar land en er zijn echt niet zoveel Sranangmangs hoor. Mijn visie is heel eenvoudig, maar zal in de praktijk aan zere benen trappen. Stop alle importen betreffende groenten, vlees en zuivel. Organiseer in elke wijk, wijktuinen en kwekerijen. Iedere wijkbewoner ontvangt voor zijn of haar inspanning elke maand een pakketje groenten, vlees of zuivel. De over productie van zowel de tuinen, kwekerijen en professionele bedrijven wordt naar de buurlanden geexporteerd. In mijn visie hoeft geen enkele Sranangmang groent,vlees en zuivel uit het buitenland te betrekken. We hebben alles in huis en dit zal tevens een antwoord zijn op de inflatie en armoede in Sranang. Natuurlijk zal het een cultuur verandering met zich mee brengen, maar zaken in het buitenland blijven kopen en in de detailhandel is not the way. Er zullen veel handelaren tegen deze plan zijn, maar uiteindelijk zullen ook zij van de economische veruitgang van Sranang genieten.

  Dit wordt een pijnpunt voor velen, maar we moeten vooruit.

  Sranangmang,
  Tang Boeng


  Maak melding
 3. Investeren in de landbouwsector (produktie-sector), want dat is de basis van een economie. Geen politiek bedrijven met bv. de SML maar direkt afsoten aan een(de) ondernemer(s) die de know-how en de middelen heeft(hebben) om het op kort termijn in produktie te brengen. Het is zonde om te zien dat er zveel grond braak liggen. Ook de ex medewerkers kunnen hierdoor weer aan bod komen hetzij onder andere omstandigheden en voorwaarden. LVV moet er zorg dragen dat de inputs betaalbaar blijven, door bv. op die produkten minder invoer-rechten te heffen. Grond moet toegankelijk zijn aan iedereen en niet enkel aan “vrienden”., ook aan de bouwkavels bv., zodat de “eigenaren” naast hun “dofos” ook de groente-soorten voor vnl. eigen gebruik kunnen telen. Suriname is groot genoeg om aan iedereen een lapje grond toe te wijzen en wij zijn met een “handvol” inwoners. Zelfvoorzienend dus. Met de zienswijze van @nr3 ben ik eens.


  Maak melding
 4. GFing het eerder over tientjes en briefjes van twintig. Nower days verdwijnen de briefjes van vijftig als sneeuw voor de zon, maar dan uit de portmoni. De mensen kwijnen letterlijk weg. Er wordt nu een batterij aan cipiers/gevangenbewaarders opgeleid. Dat korps zal moeten blijven toenemen als niet wordt gewerkt aan de daadwerkelijke vraagstukken. Nu is de oliefant in de zwang van een doodschietwet, echter is het beestje bang om te bevallen.

  Correctief handelen moet plaatsmaken voor preventiviteit, nog eer zaken ontaarden.


  Maak melding
 5. Lees Goed wat deze man of vrouw schrijft:

  Beste Sranangmangs,

  Al jaren loop ik met een economisch haalbaar concept voor Sranang en Sranangmangs. Sranang is een vruchtbaar land en er zijn echt niet zoveel Sranangmangs hoor. Mijn visie is heel eenvoudig, maar zal in de praktijk aan zere benen trappen. Stop alle importen betreffende groenten, vlees en zuivel. Organiseer in elke wijk, wijktuinen en kwekerijen. Iedere wijkbewoner ontvangt voor zijn of haar inspanning elke maand een pakketje groenten, vlees of zuivel. De over productie van zowel de tuinen, kwekerijen en professionele bedrijven wordt naar de buurlanden geexporteerd. In mijn visie hoeft geen enkele Sranangmang groent,vlees en zuivel uit het buitenland te betrekken. We hebben alles in huis en dit zal tevens een antwoord zijn op de inflatie en armoede in Sranang. Natuurlijk zal het een cultuur verandering met zich mee brengen, maar zaken in het buitenland blijven kopen en in de detailhandel is not the way. Er zullen veel handelaren tegen deze plan zijn, maar uiteindelijk zullen ook zij van de economische veruitgang van Sranang genieten.

  Dit wordt een pijnpunt voor velen, maar we moeten vooruit.

  Sranangmang,
  Tang Boeng

  Eigenwaarden

  Zo iets simpels. Er is zoveel in Su.
  Maak gebruik van je eigen bodem.
  Wordt volwassen Surinaamse regering.
  Niet groot spelen terwijl je niets hebt.
  Je kan zien dat julie het geld misbruiken en jullie je schaapjes op het droge hebben.


  Maak melding
 6. bij god en in suriname is alles mogelijk.het probleem in suriname is,dat de mensen niet bewust zijn van de ernst op zaken.deze nemen de dingen te blauw blauw te ding kon law.

  de regering doet weinig of helemaal niks om de mensen een stukje verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen.
  een man als wijngaarde de landbouwleraar heeft alles gedaan om het volk zover te krijgen maar dit gaat niet.en niet te vergeten ramon reeder een man van wie je bijna zou kunnen zeggen dat hij zich dood heeft gewerkt om de surinamers zover te krijgen.
  de surinamers hebben een zeer vervelende mentaliteit.deze moeten eerst van je houden dan pas zou je misschien in aanmerking kunnen komen zowel op het gebied van de sport.alles heeft te maken met bakaman.
  ik heb vertrouwen het zal zeker lukken maar hangt af van de regering om het volk te motiveren.
  naar mijn gevoel wordt er te lamlendigst gewerkt en niet met daadkracht.


  Maak melding
 7. Nazrac ie werede yere:-)

  Inderdaad kwam het bij mij ook als eerste op toen ik het overigens originele idee van Eigenwaarde las, WAAROM staatsgeorganiseerd?

  De kern van Eigenwaarde’s idee is natuurlijk wel ok, waarom importeert Suriname van alles en nog wat terwijl ze zelf veel minder produceert en exporteert.

  Je zou verwachten dat Particulieren met zo’n idee zouden komen en er alles uit zouden moeten kunnen halen.

  Maar dat vereist wel dat de regering een visie heeft vwb investeringen (zowel van buitenlanders als particulieren) en er alles aan doet om de juiste voorwaarden te scheppen.

  Maar zo’n regering moet nog geboren worden in Swiet Sranang.


  Maak melding
 8. Nou elke wijk en tuin hoeft nou ook weer niet maar ze mogen wel fors invester in de landbouw sector en een paar duizend hectare meer toewijzen zodat er genoeg over blijft voor de bevolking en uiteindelijk we ook nog wat over hebben om te exporteren.
  een hoge productie betekent meer aanbod dan vraag dus lage prijzen. Dus als je goed investeert in de landbouwe sector betaalt het zich dubbel en dwars terug.


  Maak melding
 9. Jap-Japi en
  Winston,

  Neem mij niet kwalijk hoor, maar deze regering is weer aan het bankbiljetten-druk geslagen. Inflatie en devaluatie wordt in de hand gewerkt door deze regering.

  Maar dit gebeurt sedert de tijd van Henck Arron. Nog onlangs hebben de armenaren de Boegbeeld van H.Arron geplaatst bij de ingang van de Palmentuin.

  Daags hierna begint men met de bankbiljetten-drukkerij…………….
  Mijn advies : alle salarissen vastleggen en locked-up aan de waardevaste deviezen van de €uro. Moet je zien of deze ellende van Volksdiefstal door deze regering ophoudt.

  Steeds bij 1 dergelijke event, begint men van voren af aan, en de studenten en leraren altijd de dupe, evenals het bedrijfspersoneel van particuliere ondernemers en bedrijven.

  Steeds vanaf de Onafhankelijkheid hebben alle regeringen steeds gestolen van het Volk door bankbiljetten-druk.
  De grootste roof in deze had Bouta gepleegd door bankbiljetten-wissel.
  Nu heeft Surinen wissel in cambio’s, door Bouta opgezet. En toch nog zoveel werkloosheid en armoede ???

  Het is alsof de Wereld slim wordt, maar de Suri’s steeds dommer worden. Dit is echt ekte niet zo.
  Het is dat steeds de opvolgende regeringen het Volk blijft bestelen door het niet gekoppelde salarissysteem. Iemand die
  $rd 250,- verdiend, moet gekoppeld zijn aan
  €uro 60,- . Zo moet 1-ieders salaris vastgekoppeld worden aan de €uro’s.

  Kunnen de regeringen niet meer het Volk bestelen, klarie torie voo sjorie de boef…
  Vriendelijke Groeten,……


  Maak melding
 10. @3:wat je roept roep ik al zeker 10-20 jaar. Ik vind het onbegrijpelijk dat een land als Suriname kipimporteert en producten die wij zelf maken. En wij maar gek vinden dat onze industrie er niet vooruit op gaat.


  Maak melding
 11. voor deze voedselcrisis was er een oneerlijke wereldhandel in agrarische producten, omdat het westen hun agrarische sector subsidieërden(amerikaanse boeren b.v. konden door de subsidies hun rijst goedkoop op de wereldmarkt aanbieden) ,dus konden de kleine producenten in vooral de derde wereld landen niet concureren op de wereld markt.

  Die subsidies aan de sector van het westen zijn door deze crisis en hoge prijzen afgebouwd .hierdoor is er dus een eerlijk handel ontstaan,en heeft Suriname kansen die er een jaar geleden niet waren.


  Maak melding
 12. Deze regering heeft gekozen voor een beleid van liberalisatie en dus subsidies ook af tebouwen.

  als de salarissen in euros zouden worden uitbetaald zou er telkens als die euro stijgt een begrotingstekort ontstaan,omdat de begroting in SRD’s word berekend.

  Als Salarissen in euros worden uitbetaald,kun je beter het hele financieel-systeem omzetten en de euro als enige wettige betaalmiddel invoeren.

  In deze situatie zou het mogelijk moeten zijn om een arbeider in Suriname op z’n minst een salaris van 1000 euro te betalen op een efficiëend draaiend groot agrarisch bedrijf.


  Maak melding
 13. Hildenberg heeft volkomen gelijk. De prijsstijgingen komen van uit het buitenland. Loonsverhogingen hebben dan geen enkele zin omdat een loonsverhoging van zeg 10% gewoon binnen de kortste keren tot een devaluatie van de SRD met 10% zal leiden.
  Daar boven op komen dan nog eens allerlei effecten die de economische groei doen stageneren. Gevolg is dan dat iedereen er alleen maar op papier 10 op vooruit gegaan is maar in werkelijkheid er nog meer op achteruit gaat dan wanneer de loonsverhoging was uitgebleven.

  Mijn boodschap is dan ook aan de bonden dat ze eindelijk eens iets aan hun kenns moeten gaan doen. Dat ze eindelijk eens moeten gaan inzien dat ze in de jaren door gebrekkige kennis en inzicht alleen maar zaken kapot gemaakt hebben in SME. Wordt eens wakker.


  Maak melding
 14. In het kader van de armoede bestijding…Dat riep Opa Ru.toch elke dag..dag in, dag uit op de radio…..wijze woorden zou men denken……. Maar hij heeft never nooit een mais-korrel de grond ingestopt om dit te bestrijden, maar wel als bedrieger/lieger de boel in de maling nemen. En zie nu…..Hij/zij zaten op giften te wachten.
  Om rustig met schurken streken verder te gaan.

  U krijgt een schilderij van Bokito binnenkort.


  Maak melding
 15. lonen moet je wel aanpassen maar met beleid en de regeringsmensen moeten gaan werken aan een betere SURINAME want anders wordt het nog erger dan toen we de binnenlandse oorlog hadden denk aan ieders toekomst in SU. en niet alleen aan jullie zakken om te vullen.In su. hebben we genoeg om te delen en voorkomen jullie in de toekomst problemen want op den duur pikken mensen het niet meer dan beginnen we weer opnieuw met de problemen


  Maak melding
 16. we vergeten een ding met zo weinig mensen kunnen we niet echt gaan produceren terwijl we rijk zijn aan grond maar waar moet je beginnen .Ten eerste moet je met de toeristische sector beginnen daar zit veel potentie in en de regering moet mensen die op een eerlijk manier hun geld willen verdienen de nodige papieren geven om zijn geluk te beproeven en dat kan ook werkplaatsen opleveren dat is economie en zo krijg je een gemotiveerde volk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES