Liever dakloos

16

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Wie op Google-earth op zoek gaat naar Waspik, moet flink inzoomen wil eindelijk de naam opduiken. Waspik werd elf jaar geleden toegevoegd aan Waalwijk. Ook al geen wereldplaats. Het is dat RKC er speelt anders had je nooit iets over Waalwijk gehoord. En je hebt er Piet Klerkx Meubelwereld. Niet dat ik er ooit een meubelstuk zou kopen, maar het is dat je het weet. En toch was dit zuiderse gehucht even wereldnieuws in Nederland. Want een bende verveelde jongeren heeft in Waspik een Liberiaans gezin verjaagd. Wat een nachtmerrie moet het voor die Liberiaanse moeder en haar vier kinderen zijn geweest. Het blijkt letterlijk het redneck zuiden van Nederland. Wie ‘Waspik’ gaat googlelen op internet komt niet veel tegen dan vooral artikelen over dit ‘racistisch voorval’.

Ik vind het eigenlijk een wonder dat er überhaupt aandacht in de pers hierover is besteed als zodanig. Want in Nederland zijn veel dingen niet racistisch ook al is het overduidelijk. Maar kennelijk moet je als zwart gezin eerst op de vlucht slaan en onderduiken, wil het in mainstream Nederland het predikaat ‘racisme’ krijgen. Maar als daarentegen Marokkaanse jongeren een autochtoon gezin opjagen, zoals in de Amsterdamse Diamantbuurt enkele jaren geleden is gebeurd, dan gaat zo’n buurt volgens de pers gebukt onder het ‘terreur’ van ‘moslimradicale’ jongeren. Maar bij RTL 4 wist de afgereisde correspondent te vertellen dat in het geval van Waspik gaat om “doodgewone jongeren die studeren en werken”. Oké, sommigen hadden voorheen een ‘kaalgeschoren hoofd’ en een ‘bomberjack’. Maar die hadden ze niet meer tijdens de rechtszaak. “Dus die jongeren zijn wel aan het nadenken gegaan”, concludeerde de verslaggever. Wat een naïeveling zeg. Of hebben we hier toch te maken met bagatelliseren van de situatie?

Wat ik vooral eng aan dat verhaal vind, is dat het allemaal zo lang heeft kunnen duren, dat gepest en gemolesteer. Anderhalf jaar! Je moet wel echt geïsoleerd zijn wil dit je overkomen in overbevolkt Nederland. Kennelijk wonen hier niet zoveel Liberianen. Want een Surinaams gezin – als het al sowieso zover afgedwaald zou zijn – zou enkele brothas from the hood van de Bijlmerdreef of Kruiskade laten overkomen, en daarna weer rustig kunnen wandelen door Waspik. Enfin. De vraag is of we tevreden moeten zijn met de boetedoening van het Waalwijkse gemeentebestuur dat toegaf te hebben ‘gefaald’ (mooi synoniem voor ogen dichtknijpen gezien het openlijke terreur). Ook is het college van B&W gevallen nadat eerst de wethouder van ‘allochtonenbeleid’ was opgestapt. Toch blijft iets van onvrede knagen.

Ik zag tijdens de nieuwsuitzending van afgelopen donderdag dat het huis van het Liberiaanse gezin nog steeds leeg was. Hé, ik zoek als repatriant nog steeds een woning! Ik zou rechtstreeks contact kunnen opnemen met Waspik en vragen of ik dat huis mag betrekken. We zouden een mooie mediacampagne om heen kunnen bouwen. Je weet wel in die trant van dat ik symbool sta voor dat allochtonen nog volop onbevreesd in Waspik kunnen vertoeven en leven. Vooral ook omdat er een speciale portefeuille is van ‘allochtonenbeleid’. Ik zie het al helemaal voor me; hoe ik gekoesterd en gepamperd word met zijden handschoentjes door de inwoners van Waspik, die natuurlijk hun blazoen zouden willen verschonen van deze nationale schande. Een uitgelezen kans om een troetelneger te worden in het beschaamde zuiden.

Maar ja, als je verder googlet dan lees je dat Waspik bestaat uit ‘twee kernen’, waarbij de scheiding wordt bepaald door de voormalige spoorlijn het “Halvezolenpad”. Op deze spoorlijn werd vroeger afval van de plaatselijke schoenfabriek vervoerd. Dus vandaar die naam. Maar halvezolen is toch ook de uitdrukking voor randdebielen? Hm. Waspik kent ook een ‘bruisende samenleving’ en een harmonieorkest van ‘zeer hoog niveau’. Harmonie, dat spreekt me wel aan. Maar tot mijn spijt las ik dat Waspik vorig jaar haar 750 jarig bestaan heeft gevierd. Dus de komende vijftig jaar gaat er niets spannends meer gebeuren. En er is zo weinig te doen in Waspik dat carnavalsverenigingen “al in september beginnen” met de voorbereidingen voor de carnavalsoptocht van januari. Dan is het risico toch te groot dat ik in no time verval van troetelneger naar treiterneger voor de plaatselijke jeugd, al dan niet langharig. En ik begrijp dat vanwege het nadrukkelijk onderscheid tussen de twee kernen ‘Waspik-Boven’ en ‘Waspik-Beneden’ de inwoners in de regio ‘de Pikkenwassers’ worden genoemd. Nee, dan maar liever het etiket ‘dakloze Amsterdammer’.

Iwan Brave
Dit is de bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Salto Amsterdam)


16 REACTIES

 1. Gewoon een stel Surinaamse en Antilliaanse bigi powa brada’s in dat huis laten wonen en kijken als die lelijke, blanke lafaards met een te klein pikje nog steeds komen pesten.


  Maak melding

 2. Iwan, mang.Homeless in Amsterdam met al die hondepoep op straat. Dat is me wat hoor,om te liggen tussen al die poep. Je zal een uitkering hebben van de gemeente als je een Nederlandse paspoort hebt.
  Amsterdam is duur hoor.

  Maar in de “Pikkenwasser” is het goedkoper en dat huis is voor niks.

  Het etiket Dakloze Amsterdammer is alleen maar voor deze column noooh.Je zal echt niet dakloos zijn.


  Maak melding

 3. Zullen we het ook hebben over de duizenden blanke gezinnen die weggepest zijn uit de randstad.
  Of moet men alleen maar medelijden hebben voor een zwart gezin.
  Er is nog nooit een commissie opgericht om het wegpesten van duizenden blanke gezinnen te onderzoeken, maar voor een zwart gezin kan dat blijkbaar wel, er is zelfs een college van B&W voor gevallen. Er is geen enkel college uit de radstad gevallen ondanks het feit dat blanke gezinnen worden getreiterd en weggepest, blonde meisjes worden zelfs voor hoeren uitgemaakt. Is er ooit een cmmissie gekomen die dat allemaal is gaan onderzoeken??? Natuurlijk niet, want zwartjes hebben nou eenmaal meer rechten dan blanken hier in Nederland.
  En dan nog klagen de zwartjes dat ze ‘gediscrimineerd’ worden, ze krijgen alles hier in Nederland en ze worden toch nog ‘gediscrimineerd’. Ik vindt het onbegrijpelijk.


  Maak melding

 4. Dat je het onbegrijpelijk vind Rewa dat snap ik, je hebt namelijk het IQ van een strontvlieg (en waarschijnlijk lijk je ook nog op één). Want je hebt het over ‘de duizenden blanke gezinnen die weggepest zijn’. Maar daarna zeg je zelf dat er geen onderzoek hiernaar is gedaan. Dus hoe kom je aan ‘duizenden’? Dus: sjoe! Vieze poepvlieg!


  Maak melding

 5. @Rewa.
  Ja ik geef Inafsabie groot gelijk als hij jouw een laag IQ toedicht. Persoonlijk denk ik dat dat nog het minste verwijt is wat jouw gemaakt kan worden. Immers mocht je IQ groter zijn dan 75 (kan nooit veel daar boven liggen vermoed ik) dan moet ik jouw het etiket van een haatzaaiende racist die de warheid moedwillig geweld aandoet ten einde zijn domme racistische ideeen te spuien verwijten.

  Waar jij op lijkt te doelen staat in de demografische literatuur bekend onder het begrip “block busting”( mn in de Amerikaanse literatuur een veel gebruikt begrip. Een sociologische-demografische fenomeen dat te grondslag licht aan getto vorming. Let wel het gebeurt daar ook in omgekeerde zin. Bv de Manhatten Area boven Central Park.).

  Dat is echter wezelijk iets anders dan het gericht pesten van mensen. Maar ja dit verhaal zal jouw pet wel ver te boven gaan.


  Maak melding

 6. @nr4,
  Debiele neger waar zitten je ogen en je hersenen???

  — DE RESTVAN DE REACTIE IS VERWIJDERD DOOR ADMIN + IP BAN —
  Deze achterbakse, racistische reactie is verwijderd  Maak melding

 7. Hahaha domme poepvlieg Rewa, ik ben geen neger maar een hindoestaan (voor sommigen een Koelie). Je bent zo dom dat je er vanuit gaat dat ik een neger ben. Racisme maakt dom. Haha en ik zie dat admin je heeft gebanned? Kies ie moi. Namaskaar bantjer.


  Maak melding

 8. Hé jongens en meisjes,

  Die column was bedoeld om te lachen… Nu lach ik me rot om jullie reacties. Allemaal (h)eerlijke emoties. Ook die van Rewa.

  Nee hoor Truus, ik ben slechts “woningzoekende”…, lichte vorm van dakloos

  A tan so,


  Maak melding

 9. wat mij hier opvalt is waneer iemand een andere mening heeft dan de kudde je voor alles en nog wat word uitgemaakt maar als je de reaktie van nummer 3 lees zit er wel wat in ik ben een zwarte surinamer mij is het wonen ook onmogelijk gemaakt in een turkse beurd en het klopt ook dat vele blanke gezinnen uit hun beurd waar ze generatie wonen worden weggepest door de moslims .dus waar hebben wij het over ????


  Maak melding

 10. We moeten dat gelul van Rewa betrekken over de wereldvisie van Europeanen……….

  Rewa lult onzin, want ik heb nog nooit gelezen, gehoord of gezien dat een zwarte (zoals hij ons noemt) groep mensen een wit (zoals ik ze maar noem voor het gemak) gezin heeft weggepest uit een bepaalde buurt..!En dat zwartjes (zoals hij ons noemt) meer rechten hebben dan blanken in Nederland is echt een zielige, debiele, wereldvreemde bewering, waarmee hij bepaalde mensen die daar gevoelig voor zijn op een verkeerd spoor wil brengen…Bovendien denkt ik dat hij dat zelf ook wel weet maar dat is hoe de Europese (daarmee bedoel ik Zuid Afrika, Amerika, Australie, en alle andere geconfisceerde gebieden waar Europeanen zich met bedrog en geweld gevestigd hebben) mind werkt…vernietiging, verdoezeling, het verdraaien van de realiteit naar hun eigen zelfbeeld…constant op zoek naar overheersing en het vervullen van zijn materiele honger……!Deze manier van redeneren is tegenwoordig een manier van het in de kiem proberen te smoren van intellectueel verzet van groepen tegen de Europese overheersing van het universum. Mensen hun ogen gaan open en hebben door dat Europeanen hun eigen realiteit maken en als je niet meegaat in hun perceptie van de realiteit dan raken ze uit balans, want hun manier van overheersen werkt dan niet meer….!Alle grote rijken komen en gaan…!Dat is wat de geschiedenis ons vertelt….en daarme bedoel ik onze eigen geschiendenis en onze eigen kijk op de geschiedenis en niet de Europese……….Maar ik laat het hierbij want Rewa kan dit niet bijbenen denk ik ahhahhaha…..


  Maak melding

 11. Infasabie… geen neger, dat had je gewild.
  Als Rewa een racist is, wat zijn de meesten hier op -waterkant- die constant fu#cken… en als je lik op stuk geeft , transformeren ze ineens in hindoestanen.

  Waar waren jullie toen met die proces “tasjesdief”. Niemand te bekennen. Het zijn slechts leeuwen op papier of toetsenbord.

  M.V.G


  Maak melding

 12. Ja,Brainwave,dat heb ik ook begrepen.Maar kennelijk zijn de rascistische verschillen en ervaringen bij velen tot op de huid en zelfs dieper voelbaar. Het is jammer dat zo’n luchtig stuk en in feite om te lachen is, maar het is weer zo als altijd de bloeddruk stijgt gelijk tot grote hoogte en men stormt als een stier op de rode doek af.

  Truusje


  Maak melding

 13. Daarom slaap ik altijd met mjn 9mm. Mij mogen ze altij komen wegpesten dan jo yere a bari.

  De witte man weet waar hij zn go krast want dit gebeurt niet in Rotterdam west of Bemre.


  Maak melding

 14. Wat doen deze reacties mij deugd, eindelijk hebben srananmangs empathie voor hun medemens. Dit geeft hoop voor de vele marrons, guyanezen, brazilianen en chinezen die in Suriname met de nek worden o nee werden aangekeken. Of tewel hij die vrij is van zonde gooie de eerste steen.


  Maak melding

 15. Hoe naief moet je zijn om te denken dat wij, de gemiddelde zwarte suri, zo’n beladen onderwerp zien als iets ‘om te lachen’? Logisch toch, dat wij ons met dat gezin kunnen identificeren en ons voor kunnen stellen hoe het moet zijn als je de hele tijd oerwoudgeluiden te joren krijgt, kankerneger wordt genoemd en constant wordt gemolesteerd?
  Die dakloze situatie heeft Brave wereldvreemd gemaakt, to put it mildly…
  Ik erger mij sowieso aan zijn schrijfsels, onder het mom pseudo intelectueel bezig te zijn, wordt steeds duidelijker dat hij maar wat roept en niet kan doorgronden of anticiperen op waar hij mee bezig is. Plus dat hij zichzelf kennelijk ‘goed’ vindt, maar ik vraag me af waarom hij weg is uit Su, werd hij daar misschien uitgekotst?, en hij eigenlijk alleen maar hier terecht kan met zijn wanna be gezwets. Sodeflikker toch op, vent.


  Maak melding

 16. Trouwens, wat is er nu grappig in dat stukje van jou? Humor of ironie is jou duidelijk niet gegeven, je slaat de plank volledig is. En je pogingen daartoe zijn eerder zielig en tenenkrommend. Of denk je dat ‘de een zijn dood de ander zijn brood’ hier van toepassing is? Het is eerder een misselijk makend voorbeeld van opportunisme, dat geen moment grappig is, maar zo gekunsteld dat het pijnlijk wordt.

  En bovendien, remember Solingen, Duitsland, waar de woning van dat Turkse gezin in de fik werd gestoken? Heb jij enig idee hoe ver deze nazi idioten gaan in hun haat tegen zwarten, waar jij zo exemplarisch voor bent? Of denk je dat jij beter bent en dat dit soort dingen jou niet kan overkomen, meneertje-ik-heb-zo’n-identiteitscrisis?

  Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, en persoonlijke problemen!, mij intereseert de jouwe totaal niet maar ik vind het wel ergerlijk dat je overduidelijk blijk geeft van een leeghoofdigheid terwijl je je er kennelijk niet van bewust bent. Of misschien is dat wel het enige grappige aan jou en dat wat je schrijft…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.