vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameStandbeeld voor eerste premier Republiek Suriname

Standbeeld voor eerste premier Republiek Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 apr – Henck Alfonsus Eugène Arron is vereeuwigd. Het standbeeld van de man die Suriname voerde naar staatkundige onafhankelijkheid, siert voortaan de ingang van de Palmentuin in Paramaribo. “Wie zijn loopbaan oprecht beoordeelt, zal hem steeds vinden op het pad der dialoog”, zei president Ronald Venetiaan.

Arron heeft twee militaire coups doorstaan, maar heeft zijn principes niet verlaten. “Met de kracht van het argument, vasthoudendheid aan principes en respect voor de Trias Politica heeft hij grote politieke successen geboekt. Een politicus, die als voorbeeld gesteld mag worden voor de hedendaagse politici”, stelt de Nationale Partij Suriname, NPS.
Standbeeld Arron
Arron heeft deze partij geleid vanaf 1970 tot met 1993. In 1973 kondigde hij de onafhankelijkheid aan. “Henck Arron was uitverkoren om de kroon op het werk te zetten van al de nationalisten, die een bijdrage hebben geleverd op onze weg naar onafhankelijkheid, en zich daarmee als politicus onsterfelijk gemaakt”, aldus de NPS.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

43 REACTIES
 1. Wat doet dat ding in Palmentuin, als deze schandelijke Vnoshine behoorlijk kon nadenken…..zou hij zeggen onafhankelijkheidsplein.

  Maar nee daar is de NPS te dom voor!!!!!!!!!!


  Maak melding
 2. Dan hoe komt het dat de man die de onafhankelijkheid bracht geen plek krijgt op het onafhankelijkheidsplein?
  Lachmon was tegen die onafhankelijkheid en hij staat wel op dat plein.Er zijn verder genoeg plekken om zo een standbeeld te plaatsen.Er zijn genoeg rotondes. Palmentuin is gewoon het kerkhof van standbeelden.Daar heeft men de koloniale standbeelden gedumpt.
  venetiaan schijnt een plek voor zichzelf te reserveren op het onafhankelijkheids plein.


  Maak melding
 3. O en het deze zelfde vene en kornuiten die arron uit grun djari heeft laten smijten.den no lobi arron sref srefi.Daarom dumpen ze die man bij palmentuin.


  Maak melding
 4. Geachte redactie,

  Dit is toch de omgekeerde wereld! En identiek aan de oude politiek van het Front o.l.v. Venetiaan.

  “Henck Alfonsus Eugène Arron is vereeuwigd. Het standbeeld van de man die Suriname voerde naar staatkundige onafhankelijkheid, siert voortaan de ingang van de Palmentuin in Paramaribo”.

  Dus vanwege zijn eerdere ruzie met Venetiaan, waarbij Henk Arron van het NPS Grindyari terrein werd gezet, weigeren deze a-nationalisten van het Front (NPS) en “negerzieke” oude mannen, om historische persoonlijkheid een waardige plek te geven op notabene zijn Onafhankelijkheidsplein.

  En wie staat er wel?

  Een Jaggernath Lachmon, een tegenstander van die zelfde Onafhankelijkheid van 1975.

  En de vraag is, waar zullen deze Frontleiders een standbeeld van Desire Delano Bouterse willen zien staan, de leider van de Surinaamse Revolutie van 1980.

  Maar meer nog: waar George Hindori.

  Ay baya.


  Maak melding
 5. je bedoeld dat hij samen met den uyl Suriname naar de mallmoer heeft geholpen. Suriname kreeg zogenaamd 3 miljard gulden (Negers hadden nooit geld gezien en hebben dat ook niet)als cadeau. Die dachten kassa, maar wisten niet dat het over 20 jaar uitgesmeerd was. Die hebben zichzelf verrijkt en niet de arme Surinamers. Suriname was beter onder de juk van Nederland, al klagen wij Surinamers over Nederland.

  ramsesV


  Maak melding
 6. “Wie zijn loopbaan oprecht beoordeelt, zal hem steeds vinden op het pad der dialoog”, zei president Ronald Venetiaan.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Opa Ruro nee u bent en zit fout….in jouw geloven wordt een zeer, zeer zware taak.

  Straks zien de kinderen de man van de onafhankelijkheid weg gestopt….(als nu) dan wil jij vroeg of laat een standbeeld op het onafhankelijkheidsplein…..RuRo houd op met deze ZELFHEBZUCHTIGHEID…Tapu Tapu BADBOI YOU.

  Mannen als H.Ar en F.Es….door toe doen van Opa Ruro en handlangers de dood in gedreven.

  H.Ar zou jouw standbeeld geweigerd hebben.


  Maak melding
 7. ik vraag mij af of deze man een stanbeeld verdind als ik alles op een rijtje wat deze man betekend heeft suriname kom ik tot de conclusie van niet , de onafhankelijkheid is door de strot van de surinamers volk geduwd zonder enige overleg, zijn wanbeleid heeft er voor gezorgd dat we een militairen dictatuur van jaren hebben gekent in suriname waar wij nu nog steeds met de gevolgen zitten dus ja een stanbeeld voor wat ???


  Maak melding
 8. Henck Arron was uitverkoren om de kroon op het werk te zetten van al de nationalisten, die een bijdrage hebben geleverd op onze weg naar onafhankelijkheid, en zich daarmee als politicus onsterfelijk gemaakt”, aldus de NPS.

  Met dit soort uitspraken ziet men hoe laag de zg.politici in Suriname zijn gezonken. Het enige wat ze kunnen doen is zich zlef verheerlijken en verrijken.

  Bah schaamteloos.

  De Franse Revolutie van 1789 gaf Frankrijk de zwaai naar een rechtvaardige maatschappij.

  Sari


  Maak melding
 9. Een hele goede plek die zijn levensstijl en dat van vele surinaamse politici symboliseert.
  Palmentuin is de plek waar amoureuse & erotische handelingen in het geniep plaatsvonden in de hoogtijdagen van suriname. En deze mottjo-pah heeft van menig vrouwelijk lekkernijen gesnoept.


  Maak melding
 10. we doen allemaal net of wij deze man nauwelijks kent.
  het is allang bewezen dat hij met zijn instinkt te werk gaat.maar niet met zijn verstand.
  die man is gewoon een huichelaar
  dit moeten jullie ook straks niet verwonderen als hij een borstbeeld van zich zelf bij de volgende ingang van de palmentuin grote combeweg plaats.om steeds te blijven gluren naar de nederlandse ambassade.


  Maak melding
 11. ik kan het niet laten om te reageren op sommige hun posting en dan valt die van nummer 5 mijn op hij heeft het over hindori bouterse en lachmon nou hindori is een overloper dankzij hem zijn we onafhankelijk geworden met alle gevolgen van dien lachmon was tegen de onafhankelijkheid en naar mijn mening terecht alles waar deze man voor heeft gewaarschuwd is uitgekomen over bouterse kunnen we kort zijn hij heeft de zet naar de afgrond gegeven was de ellende kompleet .


  Maak melding
 12. dit moeten jullie ook straks niet verwonderen als hij een borstbeeld van zich zelf bij de volgende ingang van de palmentuin grote combeweg plaatst.om steeds te blijven gluren naar de nederlandse ambassade.

  alex

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Dit is een goeie Alex.(die man is een lieger een bedrieger)zeer gevaarlijk mens ook nog…Katibo priester dat hij is.


  Maak melding
 13. De dag dat ik het voor het zeggen ga hebben en Suriname door middel van een revolutie ga verlossen, ga ik al deze nutteloze beelden in de tuinen van de familieleden laten staan.

  DIT KAN ECHT NIET!!

  Er is niemand die minder voor Suriname heeft gedaan dan Henck Arron.


  Maak melding
 14. soso geldverspilling voor een idioot die dacht eindelijk af van de hollandse juk.

  Klote zooi allemaal, het land lijkt meer op een afrikaans land.
  volgende standbeeld is waarschijnlijk van brunswijk te paramaribo zoo.

  en venetiaan zijn plaats is gereserveerd te lassigron.


  Maak melding
 15. waarom niet een standbeeld van de gewone man die onder barre omstandigheden te danken aan deze klootzak arron heeft moeten surviven?

  de gewone man verdient een standbeeld en niet deze nationalistische idioten.
  geloof me volgend standbeeld is van abaisa?


  Maak melding
 16. Geachte redactie,

  Wat zich afspeelt tussen deze twee stromingen binnen de NPS, veroorzaakt momenteel grote schade en schande voor de Republiek Suriname en de Surinaamse gemeenschap in het algemeen, vooral regionaal en internationaal.

  Want wanneer je enig historisch besef zou hebben, dan zou het nimmer in het hoofd van een gedegen politicus moeten komen om zulks een besluit te nemen omtrent een voorvechter van Surinames onafhankelijk, door van hem een standbeeld te plaatsen in de ‘achtertuin’ van het woonhuis van je voormalige kolonisatoren.

  Vervolgens kom je dat standbeeld onthullen met lovende woorden over de man en zegt een mentaal armoedige woordvoerder tenslotte op de Radio (Zorg en Hoop), dat er voor deze man, voormalig strijder van de Onafhankelijkheid van Suriname Henk Arron, geen plek is op het Onafhankelijkheidsplein van Suriname. Vervolgens zegt deze zielige snuiter van een woordvoerder dat het Onafhankelijkheidsplein geen ‘beeldenplein’ is.

  Zo’n uitspraak t.a.v. zulks een historische persoonlijkheid, kan je toch niet maken naar onze jongeren toe op nota bene een buitenlandse (Hollandse) radio station? In feite niet anders als dat van een stadsdeelvoorzitter die een naakt standbeeld van een andere vrijheidsstrijder Anton de Kom nota bene illegaal op een plein in Amsterdam Zuidoost plaatst.

  En blijkt nu volgens een rechterlijke uitspraak op 25-04-2008 jl. dat de toegekende vergunning onwetmatig is. De rechter heeft het bezwaar van het comité Waardig Standbeeld Anton de Kom derhalve ‘gegrond’ verklaard.

  Maar erger nog, deze stadsdeelvoorzitter durft ook nog dit naakt object van deze vrijheidstrijder van ons nota bene een “waardig monument” te noemen.

  De ‘hamvraag’ is nu:

  WAT IS ER NOU GEESTELIJK AAN DE HAND MET DEZE GENERATIE SURINAAMSE POLITICI, ZOWEL HIER ALS IN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN?

  “Te konfo de na bruya, klereklere e tron birbiri”


  Maak melding
 17. Dit is hoegenaamd een absolute opsteker, maar het weegt niet op tegen die rake klappen welke deze grote zoon nota bene op grundjari moest incasseren. Ik zat er bij en keek ernaar. Eer ik door had wat er gaande was, was die goeie man al de straat op getremd. Langa libi, langa si sani.


  Maak melding
 18. die van pa lem en pa morie zijn ook in de maak
  en niet te vergeten dat van john kraag dit komt te staan langs de brug bij het zoetwaterkanaal


  Maak melding
 19. Beste Sranangmangs, of wat er van jullie door mogen gaan, de plaats van het standbeeld van Arron is het mooiste wat ik me kan bedenken. Hij kijkt recht in het gebouw van het kabinet van de president. Cynisch? Misschien wel. Maar wel treffend. Ik ben zelf bij de uitvaart geweest van deze grote Surinamer. Hij heeft een plaats gekregen die hem toekomt. Ophouden met die kritiek. Het Onafhankelijksplein is geen beeldentuin. Daar staan alleen Jopie Pengel en Jaghernath Lachmon. Henck Arron heeft de plaats gekregen die hij verdient. In het midden van de Surinaamse samenleving! En die van de buitenlanders die dagelijks langs lopen. Bovendien was de plechtige onthulling geen NPS-manifestatie pur sang, maar een van nationale eenheid. En zo hoort het. Kritiek van afstand is makkelijk te leveren. Geen van jullie waren erbij, IK wel!!!


  Maak melding
 20. Goh, waar is het standbeeld van al die Surinaamse brandweermannen die mensen redden uit brandende huizen dan?

  Waar kan ik om een standbeeld vragen voor m’n opa: hij heeft de armen mensen eten gegeven in de oorlog tijden

  Totaal misplaatst dit standbeeld..
  dat deze man een standbeeld voor die daad krijgt is volkomen terrecht, alleen de plaats lijkt me wat onsmakelijk.

  Ze moeten Arron opgraven en alsnog balsemen! Hij heeft meer slecht gedaan dan goed voor dit land!


  Maak melding
 21. Geachte blaka bakra,

  Zowaar u uzelf noemen mag, lijkt het ons niet alleen toepasselijk, maar typerend voor mensen die onvoldoende zelfbewust zijn en over weinig historisch besef beschikken.

  Toen de bewoners van Amsterdam Zuidoost het initiatief namen om te komen tot een waardig standbeeld van Anton de Kom, hadden ook zij het niet gedacht dat hen een naakt object in de strot geduwd zou worden. En wat hoorden wij nota bene een witte vrouw op het plein zeggen, “dat het een mooi kunstwerk was”. Maar toen haar verteld werd wie Anton de Kom was, reageerde zij vervolgens verbaast met de woorden: “Oh nee, ik begrijp het nu, dit kan niet, een vrijheidsstrijder? Maar trouwens dit is een kunstwerk, toch geen standbeeld?”. Een kinderhand is gauw gevuld. Vandaar dat ouders hun kinderen vaak genoeg ook waarschuwen om geen snoep van onbekende volwassenen aan te nemen, hoe aardig ze je ook mogen benaderen.

  Tegenwoordig is de kloof tussen de burgers en politici zo groot geworden, dat de burgers het niet meer weten waar zij met onze hedendaagse politici aan toe zijn. Burgers worden tegenwoordig door politici zovaak van het kastje naar de muur gestuurd of wordt hen regelmatig een kat in de zak verkocht, dat zij hun vertrouwen in de politiek steeds meer verliezen. Het lijkt wel alsof zij slechts dienen als stemvee, meer niet.

  En wanneer je het als burger zou durven om politici op het matje te roepen, dan breekt de pluris uit, want zou je als burger die bevoegdheid niet hebben vinden sommige politici. M.a.w.: het moment dat de politici d.m.v. democratische verkiezingen door de burgers gekozen zijn, geloven deze politici zij er zelf ook heilig in dat jou verantwoordelijkheid als burger bij de stembusuitslag ophoud. Vandaar dat wij in het kader van het bewustzijnsproces de eerste stap gezet hebben om als burgers de politiek duidelijk te maken dat het zo niet verder kan. Wij slepen dit incompetent bestuur van Amsterdam Zuidoost gewoon naar de rechter, als ze dat nou leuk vinden of niet. Dit omdat dit bestuur een vals object dat Anton de Kom moet voorstellen, via bedrog en stemmingsfraude op zijn Anton de Komplein geplaatst hebben d.m.v. een vergunning die zelf ook onwetmatig was, heeft de rechter zich op 25-04-2008 jl. over uitgesproken.

  HET NAAKT OBJECT VAN ANTON DE KOM STAAT MOMENTEEL ILLEGAAL OP HET ANTON DE KOMPLEIN.

  Maar het zelfde als met het standbeeld van Henk Arron. Omdat de politieke stroming Venetiaan (NPS) nog steeds in vijandschap leeft met de stroming Henk Arron, zelfs na zijn dood nog, werd het tijd voor ‘pay time’, om hem terug te pakken. De zogenaamde ‘negerziekte’ die in vele van onze gemeenschappen regelmatig opduikt, een Westers experiment ten tijde de Afrikaanse Holocaust (lees ook: de reactie van EBU-Akademiya; ‘ANO WAN BLAKAMAN SANI’).

  Trouwens, zegt deze zelfde stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost bij het introduceren van haar zogenaamde ‘lesbrief’ om kinderen meer over Anton de Kom te laten weten, dat ook ‘tegenstanders’ van haar beeld (zelf durft zij geen namen te noemen), het met haar zogenaamde lesbrief eens zouden zijn.

  Wanneer je als pedagoog een naakt object van een gerespecteerde vrijheidsstrijder die nota bene op jou lijkt, een waardig monument durft te noemen, wie is dan degene die hier een lesbrief nodig heeft. En zo worden de eigen kinderen, vervolgens andermans kinderen, vervolgens een hele gemeenschap het slachtoffer van politici wiens competentie ver te zoeken is.

  Een strijder die zijn leven waarachtig gegeven heeft voor onze Vrijheid en Onafhankelijkheid, hoort door de gehele gemeenschap altijd waardig geëerd te worden, zowel in uiterlijk als t.a.v. van de locatie waar zo’n strijders hoort te staan, als waarachtig eerbetoon aan zijn verdiensten voor land en volk. En wanneer wij als generatie dat verzuimen te doen, geeft dat slechts blijkt van wat de werkelijk intentie is van sommigen in ons midden ter herinnering van deze strijders,

  meer niet.


  Maak melding
 22. Amsterdam Zuidoost, 5 maart 2007.

  Geachte leden van het Dagelijks Bestuur Amsterdam ZO,

  De wijze waarop het beeld de ‘gegoten slaaf’’, die Anton de Kom zou moeten voorstellen, tot stand gekomen is, is ronduit stuitend.

  Het DB verschuilt zich achter een werkgroep, die te autonoom opereerde, en aldus niet te controleren was.

  Bovendien staat de integriteit van de stadsdeelvoorzitter ter discussie, gezien haar vriendschapsbanden met de secretaris van de werkgroep, hetgeen de transparantie van bestuur niet ten goede komt.

  De wet openbaarheid van bestuur is een instrument voor de burger, om maximale transparantie van het bestuur te eisen. Het DB kan het volledige rapport in bestandsformaat PDF/Adobe Acrobat op het internet plaatsen. Waarom gebeurt dit niet bij deze gevoelige kwestie?

  Als bewoner van Amsterdam Zuidoost moet ik met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur volledige inzage in het rapport van i-Nova met betrekking tot het standbeeld op het Anton de Komplein kunnen krijgen.

  Aangezien ik niet de enige bewoner ben die dit wil, raad ik u aan het volledige rapport op internet te plaatsen.

  Doet u dat niet, dan zal ik van mijn burgerrecht gebruik maken, en dit in rechte afdwingen.

  Binnen tien dagen na dagtekening dient aan mijn verzoek te worden voldaan. In de hoop dat u mijn burgerrecht zal honoreren, wens ik u gezond verstand en daadkracht toe.

  Hoogachtend,

  Marco Yard.

  PS.: Ik ben van mening, dat ik overeenkomstig de geest van Anton de Kom handel!!!

  Marco Yard


  Maak melding
 23. Beste UBU-Akademiya. Bedankt voor uw reactie, maar wat er in Amsterdam-Zuidoost gebeurt interesseert me nauwelijks. Ik woon en werk in Suriname. In Nederland heeft men het recht om iedere incompetente democratisch gekozen bestuurder voor de rechter te slepen. Mits deze niet de eer aan zichzelf houdt en vrijwillig opstapt. Dat zal in Suriname niet gebeuren, want daarvoor zijn er geen rechters genoeg!!! Ik refereer even aan de walgelijke kloppartij van 13 december jongsleden in de DNA. Negen van de tien parlementariërs hier zouden in een willekeurige stadsdeelraad al na een week hun biezen hebben moeten pakken wegens incompetentie!
  Ik heb mijn persoonlijke reactie gegeven op de onthulling en de plaats van het monument van Henck Arron. Ik zou u willen vragen om eens de straat op te gaan in Zuidoost en een willekeurige middelbare-scholier te vragen of hij weet wie Henck Arron was en wat hij heeft gedaan. Zelfs in Suriname weten veel scholieren dat niet. Jammer. Het gaat mij om de bewustwording van de generatie, geboren na 1975, als vrije, onafhankelijke Surinamer. Want als je je verleden niet kent, ken je ook je toekomst niet. De generatie die vindt dat de onafhankelijkheid Suriname door de strot is geduwd, is langzaam aan het uitsterven. De jongere generatie spreekt de taal van het onafhankelijke Suriname. Anton de Kom was een vrijheidsstrijder, ja. Maar hij heeft NIET gestreden voor een onafhankelijk Suriname, hij heeft gestreden voor de fysieke en morele vrijheid van het individu onder de toenmalige koloniale heersers. Hij heeft bij de zwarte mens het bewustwordingsproces proberen te stimuleren, maar jammer genoeg blijkt hij daar – anno 2008 – nauwelijks succes mee te hebben gehad.
  Soso lespeki.


  Maak melding
 24. Een spoor van ergens naar nergens voor een miljard.
  Verloederde wegennet terwijl de stad asfaltwegen heeft gekend.pas nu worden wegen van de hardproducerende boeren geasfalteerd.
  Een bankdirecteur die geld krijgt maar niet waardevast maak en geen rente vraagd. Maar wel de arme boer rente laat betalen.
  3,2 miljard en geen rente of waardevast.
  Het geld zou nu 3-dubbel waard zijn.

  PApo


  Maak melding
 25. ebu,

  Akademiya komt niet voor in jullie cultuur.
  Jij bent niemand minder dan buitenman die een indentiteitscrisis heeft.

  Dat lachman gelijk heeft gehad valt zeker zwaar op je maag om dat te accepteren.
  Maar velen van jouw soort hebben dat inmiddels gezien behalve jij.

  Ik had gehoopt dat men in suriname een grote standbeeld in de vorm van een penis circa 2 meter hoog midden op het onafhankelijksplein zou plaatsen en daaronder de namen van deze idiote afrikaanse nationalisten o.a. arron, bruma, derby, abaisa,brunswijk en venetiaan.

  Deze geweldig intellectuelen van afrikaanse origine hebben het land tot ongekend economische bloei gemaaakt pffffffffffffff.


  Maak melding
 26. Het uitroepen van de onafhankelijkheid van Suriname was niet het glorieuze resultaat van jarenlange nationalistische strijd van een groot deel van de bevolking tegen een onwillige koloniale macht, maar het gevolg van een verassende binnenlandse coup van Arron en Bruma. Nederland heeft zich met medewerking van Arron en Bruma ontdaan van Suriname, door het gebruik van progressieve retoriek.De NPS heeft Suriname echt geen goede dienst bewezen. Na de onafhankelijkheid is het land alleen maar achteruit gegaan. De mensen die het hard schreeuwden om de onafhankelijkheid zijn snel naar Nederland gekomen.


  Maak melding
 27. Eeuwig dat gelul over het standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam. Mijn god waarover hebben we het??? Zijn eigen afstammelingen hebben er geen problemen mee, dus ik weet niet waarom bepaalde mensen(nr29/30) daar wel moeite mee heeft.
  Wie moeite heeft met het standbeeld moet maar zelf geld gaan inzamelen om een standbeeld te maken, zelf een vergunning aanvragen en dat beeld dan ergens plaatsen.


  Maak melding
 28. Een standbeel voor de man die Suriname naar de verdoemenis heeft geholpen. Sinds 1975 is de ellende en armoede alleen maar toegenomen. Dan liever een kolonisator met een volle maag dan onafhankelijk met honger.


  Maak melding
 29. Geachte Anaalyst (reactie no.33),

  Wat je in je gewraakte reactie hebt geprobeerd te illustreren, is niet anders dan een bevestiging van waarom wij al die jaren zo uitdrukkelijk van mening zijn geweest, dat het standbeeld van Jaggernath Lachmon absoluut NIET op het Onafhankelijkheidsplein thuis hoort.

  En eerlijk waar, beter had je het niet kunnen illustreren.

  En zie je nu wel dat wij van de bewustzijnsbeweging gelijk hebben?

  Je gevoelens geven precies weer hoe Jaggernath lachmon in die tijd tegen die Onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 aankeek. Wij zeggen dit beslist niet uit wraak of enige haat, maar omdat wij de geschiedenis van Suriname uit en treurig bestudeerd hebben. Lachmon is zelfs de gene geweest die onze strijdmakker George Hindori vroegtijdig de dood heeft ingejaagd. En zeg nou alsjeblief niet dat dat ook niet waar is.

  In je reactie geef je tegelijkertijd ook precies weer wat die Onafhankelijkheid in feite voor jou betekende en wat voor meerwaarde het Onafhankelijkheidsplein voor jou heeft t.o.v. de geschiedenis van de Republiek Suriname ondanks dat het standbeeld van Lachmon momenteel op staat. Maar meer nog geef jij infeite weer, hoe ook Jaggernath Lachmon er toen tegen aankeek.

  Vandaar dat wij open en eerlijk kunnen stellen en bevestigen dat die foto van 25 november 1975 in het Surinaams Stadion, waarop Jaggernath lachmon (VHP) samen met Henk Arron (NPS), Eduard Bruma (PNR), voormalig gouverneur van Suriname Johan Ferrier, geportretteerd staat met de Nederlandse Koningin Beatrix, slechts een historisch VHP leugen illustreert omtrent de houding van de VHP en haar intelligentsia t.o.v. de Onafhankelijk van Suriname van toen en misschien zelfs nu nog.

  “Het was een “Negers-Onafhankelijkheid” en ze gaan onze dochters verkrachten” was de leuze massaal vanuit het VHP-centrum. En geen enkele VHP voorman heeft tot nu toe nog zijn escuus hiervoor aangeboden aan het volk van Suriname. Want vandaar ook die branden tijdens de Onafhankelijkheid op 25 november 1975, waarbij de lege jerrycans die eerder vol met benzine gevuld waren, in het VHP centrum aan de LalaRookstraat in Paramaribo door de opsporing politie gevonden waren. En tot nu toe zijn er, gelukkig maar, geen ‘dochters verkracht’ zoals u kennelijk ook dat voorspelde. En jullie varkens joegen met jullie racistische leugens tijdens de aanloop naar de Onafhankelijk van Suriname, zelfs grote delen van de nazaten van Ir. George Hindori het bos in naar Nederland. En verwachten jullie viezeriken nu op de koop toe, dat onze jongeren en onze geschiedenis in het bijzonder, jullie leugens maar moet zien te verbloemen?

  KRIN TAKI NA KRIN LIBI.

  Een waarachtige Surinamer zou zich nimmer zo geuit hebben tegen een Onafhankelijkheidsplein in zijn land van herkomst en geloof mij maar, dat de kinderen en/of nazaten van Ir. George Hindori, zijn boodschap wel begrepen hebben en zich derhalve ook als waarachtig Surinamers gedragen, zowel hier in Nederland als in Suriname, en waarom jij niet.

  Maar dat komt omdat jij kennelijk helaas schaamteloos verdorven in je leugens zit verankerd, haast niet meer te redden valt.
  Vandaar dat jij je op deze wijze uiten kan, omdat jou affiniteit met en/of jou liefde voor de Republiek Suriname vanuit jou racistisch opvoedkundig denken, totaal buiten de Surinaamse realiteit valt en derhalve vreemd en anders is en zelfs niet anders geweest kan zijn. Vasthoudendheid aan het oude ‘LACHMONSOMOVENE’ patronen van racisme en bedrog van de Natie Suriname en de eigen etnische achterban of te wel de ‘Oude Front politiek’, nu o.l.v. je ander guru Ronald Venetiaan.

  Vandaar dat wij van de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya stellig van mening zijn dat ook jij niet op het Onafhankelijkheidsplein hoort te staan, net zo zeer wij uitdrukkelijk van mening zijn dat hetzelfde ook geldt voor het standbeeld van Jaggernath Lachmon; met hem als van het zelfde laken een pak of te wel,

  één potje nat.

  Geloof dat maar.

  Wiki!


  Maak melding
 30. buitenman ebu,

  wat had bruma geroepen op het oranjeplein??

  Van hindoestaanse huid zal hij schoenen maken of ben doof buitenman oh ja ik neem je niet kwalijk vroeger had je geen gehoorapparaten.


  Maak melding
 31. het is wel ironisch… lachmon wilde geen onafhankelijkheid maar zijn standbeeld staat wel op de onafhankelijkheidsplein,
  “Domme” Arron wilde onafhankelijkheid maar zijn beeld staat in de palmentuin……….
  Zie je nou dat we(politiek) alles verkeerd doen !!!!
  Het geld dat we(politiek) krijgen als ontwikkelingshulp gebruiken wij niet goed,
  Raad en advies gebruiken wij ook niet goed…
  1 ding doen wij heel goed en dat is alles heel verkeerd “doen”
  Dong Beest


  Maak melding
 32. @31:en wat heeft Henk Aaron gedaan dan dan dat noemenswaardig is ?

  geen ene moer. Behalve een hoop schijnwelvaart en asskissing richting Nederland.

  Als ik de kns krijg blaas ik het persoonlijk op. Deze en die van Fred “ik ben een lafaard”Derby.


  Maak melding
 33. wie kan me verklaren wat de broers en zusters van deze man arron in nederland eigenlijk doen??????? wat zijn ze daar gaan zoeken??? was de onafhankelijkheid geen nationale zaak geweest waarbij VOOOORAALLLL! de naasten van die man arron zijn idealen moesten ondersteunen en keihard in suriname moest zijn gebleven om zijn hart en ziel te verkopen aan het grond dat suriname heet??? het grond dat suriname heet waarvoor hun ehm “big brother” zo hard voor heeft gestreden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES