Regering betaalt helft energierekening Suriname

9

PARAMARIBO, 25 apr – De regering betaalt ongeveer de helft van de nationale energierekening en dat zal voorlopig zo blijven ook. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Energiebedrijf EBS kan de kosten niet zelfstandig financieren. Tariefsverhogingen zijn taboe.

Nog voor de prijsvlucht op de internationale aardoliemarkt gold dit standpunt. De regering is nu nog minder geneigd tot aanpassing. De afgelopen twee jaar is bijna veertig miljoen dollar uitgegeven aan subsidie. “Dat is niet weinig geld”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. De EBS hoeft ook niet te betalen voor energie vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka.

Normaal wordt de energie gekocht van de overheid, die ze geleverd krijgt van bauxietbedrijf Suralco. De bedoeling is vooral de doorwerking van energieprijzen onder controle te houden. Dit wordt verkozen boven subsidie op brandstof, die makkelijk te smokkelen is naar de buurlanden. “We kijken wel naar energie, omdat je die niet in een tas of tank kan stoppen, maar direct moet gebruiken”, aldus Rusland.


9 REACTIES

 1. Beste Sranangmangs,

  Ik snap er geen barst van, misschien een lezer mij het verhaal van de minister duidelijk maken.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 2. Deze man praat zichzelve tegen. De 1-ne keer wordt er niet gesubsidieerd,
  deze keer blijkt dat de regering het volk wel subsidieert. Dagoe Hagoe Leymang Greggie Ruslandje, jó ley-dagoe….

  Jij kan cker de IAMGOLD LTD deal niet openbreken vanwege de ondertafelgelden…..
  Yo vassie srefie dalijk… wakti ptjieng-so moro…..

  Vriendelijke Groeten,……..


  Maak melding

 3. De overheid subsidieert het gebruik van stroom??? Wie profiteren daar het meeste van??
  Is het niet beter om realistische stroom tarieven te rekenen. Tarieven die overeenkomen met wat er op de inernationale markt voor betaald wordt. het extra geld dat de oerheid daarmee overhoud kan gebruikt worden om de pensioenen eindelijk eens op te trekken en dat geld komt direct te goed aan de lokale producenten en middenstand. Immers e oudjes zullen meer groente en vlees kopen wat een enorme stimulans voor de economie zou betekenen. is het niet een basis les uit de macr economie dat meer geld voor de laagst betaalden tot meer economische groei leid en meer geld voor de goed betaalden slechts tot meer sparen en oppotten cq minder economische groei per uitgegeven overheids SRD.


  Maak melding

 4. er wordt ook nergens bezuinigd op energie.als je nagaat dat er dag en nacht straatverlichtingen aan zijn op bepaalde plaatsen.de bedrijven moeten meer gebruikt maken van doorzichtige dakbedekking.en de ramen open gooien en de airco’s uit schakelen enz.de doorstroming van de lijnbussen op de stations moeten beter georganiseerd worden.ook de autobestuurders moeten leren zuinig rijden.vooral niet op gladiaal banden rijden de banden moeten ook de juiste druk hebben.en niet te vergeten meer gaan fietsen
  in elk geval het volk moet maatregelen treffen want van de regering hoeft men niks te verwachten.de tijd van winti wai lanti pai is allang voorbij.en de zeven even moeten ook hard aangepakt worden.alleen op deze wijze kan men zich nog behelpen.


  Maak melding

 5. Een gesubidieerd volk zal nooit leren om op zijn eigen benen te staan. Als je een kind elke dag zakgeld geeft gaat hij nooit leren om werk te gaan zoeken.


  Maak melding

 6. Daar heb je inderdaad geoljk in Paagal.

  berictje 4 is trowens goed neer gezet en een goed voorbeel van hoe het eigelijk zou moeten gaan.

  ik zelf denk dat ze ook meer moeten investeren in zonne energie en wind energie.
  het is mischien een dure investering maar het betaalt zich op de lange termijn zeker terug. kijk maar naar Turkije 1 3e van de energie komt daar van de zon.


  Maak melding

 7. EBS wordt gesubsidieerd en behoeft niet te betalen voor energie vanuit de waterkracht centrale te Afobakkade stroom.
  De tarieven zijn dus hierop afgestemd en m.i. heel slecht voor de economische bedrijvigheid en klimaat in Suriname.
  Gewoon de commerziele prijs per KWH laten betalen.


  Maak melding

 8. Ze hebben geen lef de “juiste prijs” door te burgers te laten betalen. Bovendien, de juiste prijs is onbekend.

  Enkele feiten, uit de begrotingen van 2010, 2011 en 2012:

  Prijs betaald aan Suralco voor de Energielevering:

  2010: SRD 76 miljoen
  2011: SRD 76 Miljoen
  2012: SRD 76 Miljoen

  De gemiddelde kostprijs per gezinshuishouding (geschat op 150.000 gezinnen bij een bevolkingsgrootte van 560.000 inwoners)leert dat de directe energieleveringskostprijs op SRD 506,00 per huishouding (ik laat het energieverbruik van bedrijven buiten beschouwing) mag zijn.

  Het lijkt mij zeer aannemelijk dat het betaalbaar is.

  Zowel NPS alsook NDP misleiden het volk (Tsja, alle politici doen dat in Sme).

  Zie http://www.suparr.com voor een volledig inzicht in de uitgaven van de staat.

  Ga daarin vooral vaststellen dat de regeringen structureel miljarden aan inkomsten verzwijgen.

  Suriname, wees niet bevreesd wakker te worden, if you only would think what you can do!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.