maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAanslagen economie Suriname ook van binnenuit

Aanslagen economie Suriname ook van binnenuit

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 apr – De aanslagen die de Surinaamse economie nu te verwerken krijgt, komen niet alleen van buiten af. Dit zegt universiteitsdocent en oud-president van de Arubaanse Centrale Bank Anthony Caram. Ook van binnenuit zijn er grote bedreigingen. Het kan ten koste gaan van de stabiliteit.

Die is de afgelopen jaren met grote inspanningen bereikt. Als niet genoeg aandacht wordt geschonken aan vooral de interne bedreigingen, kan het voor niets blijken te zijn geweest. Eén van die bedreigingen heeft te maken met de lonen. “Die stijgen sneller dan de productie”, zegt Caram in het actualiteitenprogramma In de Branding. Het reeds overgevoelige inflatiepeil kan er alleen maar door omhoog schieten.

Nog een groot gevaar gaat schuil in een oud zeer. Ongeveer zestig procent van de beroepsbevolking is in dienst van de overheid. “En de overheid levert maar twintig procent van alle productie in het land op. Dat betekent dat zestig procent van de beroepsbevolking slechts twintig procent productie oplevert”, aldus Caram. Dit vraagt om een radicale omslag. Onder meer de agrarische productie mag een flinke boost krijgen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. (Ex) Afrikanen zullen nooit op het land werken. Dus daarom zoveel slimme ambtenaren op kantoor, politie en vooral Zanderij.

  Laten die Aziaten maar voor hun werken in de produktie en landbouw. En importeer liever nog veel meer Aziaten om voor die ambtenaren te zorgen is ook goed voor de economie.

  Iemand moet die vuile werk toch doen.


  Maak melding
 2. Ook weer een luidkeelsschreeuwer.
  Dit heeft de NPS/VHP jaren kunnen horen.
  Begrijpen nee te dom voor….Mijn vraag is waar is beleid.

  Ik zie vaker boeven dan echte werkers vooral in Front.
  ……………………………………..

  Eén van die bedreigingen heeft te maken met de lonen…………….. Dan hoe moet men leven….vanuit de overheid is er helemaal geen motivatie en over bescherming gesproken (heeft Front nooit van gehoord)….van b.v. jongens exporteren…….nee ,nee, buitenlandse bedrijven(investerders) moeten komen om de boel uittebuiten….datie Front lobi en alleen dat kunnen zij.
  Verder een hoop gebrul&gelul plus Stront van Front.


  Maak melding
 3. WAT, 60 % van de beroepsbevolking is in dienst van de overheid!!!!!!!!!!!!
  Dit is nog erger dan ik al dacht. Geen wonder dat het zo slecht gaat. Het overheidsapparaat moet onmiddelijk gesanneerd worden.


  Maak melding
 4. Meneer Caram, ik kan nog zeker 25 dingen opnoemen die u over het hoofd heb gezien.
  De vraag rijst: wat kunnen we doen om dit te veranderen.
  Waarom ik dit zeg?
  Wel ik heb ooit een discussie gevolgd tussen een Registeraccountant en een Psycholoog.
  De Registeraccountant was van mening dat Suriname een economisch probleem heeft en dat hij – indien en voor zover hij die kans zou krijgen – zeker in staat is om het Surinaams economisch probleem op te lossen.
  De Psycholoog antwoord heel sarcastisch: weet u eigenlijk hoe het economisch probleem is ontstaan? Neen? Wel dan zal ik het u uitleggen. De Surinamers hebben direct een psychologisch probleem dat indirect tot dit economisch probleem heeft geleid. Met andere woorden: u zult mij eerst aan het werk moeten zetten en als ik het Psychologisch probleem heb opgelost, kunt u pas met succes het economisch probleem oplossen. Met andere woorden: Suriname heeft mij harder nodig dan u.
  Ik vraag mij nog steeds af wie gelijk heeft. Die Registeraccountant of die Psycholoog.
  Ergens denk ik dat ik op de laatste ga stemmen.


  Maak melding
 5. de geschiedenis heeft geleerd dat de creolen aan een ziekte lijdt.en dit is dat zij mekaar het daglicht niet gunnen.als men nagaat dat de hele stad paramribo en omsteken van de creolen waren dan spreekt dit boekdelen.vandaag de dag zitten de mesten in een huur woning buiten de stad paramaribo.dit is gewoon om te huilen.
  en weet je wie die grote boosdoener is.
  na wi srefi.


  Maak melding
 6. 450 Chinezen naar Suriname’
  AMSTERDAM – Een bedrijf dat wegen in Suriname asfalteert heeft gevraagd 450 Chinese werknemers te mogen importeren omdat er geen geschikte arbeidskrachten te vinden zouden zijn. Venetiaan: Na de klus ‘moeten ze weg’.
  De onderneming Dalian is deze week begonnen aan een groot asfalteringsproject in Suriname waar de wegen overwegend van dramatische kwaliteit zijn. Voor een kleine 200 miljoen dollar worden de wegen de komende twee jaar aangepakt.
  President Ronald Venetiaan twijfelt nog om een vergunning te geven om 450 Chinezen over te vliegen, zo schrijft De Ware Tijd. Volgens hem ‘is er geen tekort aan arbeidskrachten’ in zijn land.
  Venetiaan vindt dat eventuele ‘extra gastarbeiders het land moeten verlaten als het asfalteringsproject is afgelopen’. Er bestaat dan volgens hem ‘geen reden om er nog langer te vertoeven. Voor zover mogelijk zullen we controleren dat de mensen het land daadwerkelijk verlaten’.
  De eerste Chinese asfaltploeg bleef grotendeels hangen in Suriname.


  Maak melding
 7. Ja Alex, als krabben in een emmer gevangen. Terwijl anderen zich eruit vechten, niet voor zichzelf maar hun kinderen/kleinkinderen. Niet alleen in Su. Ik ben bezig de boeken van Barck Obama aan het lezen. Het zelfde liedje in heel de USA met de afro’s.


  Maak melding
 8. deze regering is niet van plan het land op te bouwen men kijkt alleen aan welke deal hou ik (de ministers en hoge ambtenaren )persoonlijk het meest over.hij kijkt niet hoe we het samen gaan kunnen doen, kijk bijv naar de goud mijnnen dat is iets wat su zelf kunnen doen maar nee er moet persoonlijk verdiend worden kijk naar de chinezen ze komen vrij het land binnen binnen een week hebben ze een vergunning om te ondernemen hoe kan dat terwijl de lokale bevolking maanden bezig is voor een vergunning.
  zo lang men niet in ziet dat frond een tegen regering is (ze kunnen niet samen werken maar zijn samen om bouta uit de macht tehouden )zal er nooit wat van suriname worden men houd het volk voor de gek keer op keer


  Maak melding
 9. ik denk dat we niet moeten vergeten dat suriname vanaf 1980 tot 2000 een instabiele of beter gezeg zeer slechte tijd achter de rug heeft de economie die op zijn achterste stond de middenklasse die er niet meer is je ben of rijk of je ben arm de tol die deze samenleving moet betalen voor een zogenaamde revolutie is erg zwaar en dat vergeten veel mensen er zijn niet veel landen in de wereld die dit kunnen oke wij hebben een kleine samenleving maar toch , coruptie heb je in de hele wereld niet dat ik het goed keurd maar zo is het eenmaal ik zelf vind dat deze regering de voordeel van de twijfel verdiend.wat ik een grote onzin vind is dat mensen hier beweren dat afrikanen nooit op land zullen werken dus in de landbouw lulkoek verhaal ga maar kijken in vele afrikaanse landen wie groente en fruit verkopen dat het in suriname anders is heeft niets met afrikaan te maken maar met andere factoren .


  Maak melding
 10. Su heeft na 80, 168 fabrieken gehad , maar deze regering vond dat alles dat met revo temaken had moest verdwijnen,nu zijn wij weer een import land.


  Maak melding
 11. ik denk dat we niet moeten vergeten dat suriname vanaf 1980 tot 2000 een instabiele of beter gezeg zeer slechte tijd achter de rug heeft de economie die op zijn achterste stond de middenklasse die er niet meer is je ben of rijk of je ben arm de tol die deze samenleving moet betalen voor een zogenaamde revolutie is erg zwaar en dat vergeten veel mensen er zijn niet veel landen in de wereld die dit kunnen oke wij hebben een kleine samenleving maar toch , coruptie heb je in de hele wereld niet dat ik het goed keurd maar zo is het eenmaal ik zelf vind dat deze regering de voordeel van de twijfel verdiend.wat ik een grote onzin vind is dat mensen hier beweren dat afrikanen nooit op land zullen werken dus in de landbouw lulkoek verhaal ga maar kijken in vele afrikaanse landen wie groente en fruit verkopen dat het in suriname anders is heeft niets met afrikaan te maken maar met andere factoren .

  du

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  du. is een lieger/bedrieger weten jullie dat.
  Verder behoorlijk dom ook.


  Maak melding
 12. Ik ben het eens met CBO Du en Jap japi.
  Ik zelf denk dat er maar één oplossing is voor dit probleem.:

  het is simpel de vraaag naar voedsel is meer dan het aanbod toch ? dus stijgen de prijzen.
  Ik zeg op mijn beurt laten we dan zo snel mogelijk beginen met massa productie van rijst,graan etc zodat we meer gaan exporteren zodat wij een grotere speler worden in voedsel productie we hebben toch grond zat dus waarom niet en als de regering niet zo moeilijk zou doen over aandelen in het bedrijf leven en mensen probeert te stimuleren om in deze sector te gaan werken hebben we alweer een belangerijke stap genomen om Su op de kaar te zetten en bovendien wordt hierdoor ook de kookracht goedkoper.


  Maak melding
 13. @Jap-japi
  De meeste bedrijven zijn kapot gegaan door Bewind en mn in de tijd van de import beperkingen en valuta handel waar vooral de groep van en rondom het Bewind heel rijk van geworden is. Dus hou toch eens op met kletsen. We weten wel dat je gedrogeerd bent maar dat is geen reden om ons er steeds mee lastig te vallen.


  Maak melding
 14. Als je Ik het echt met het land meen en kom aan de macht , zal ik proberen fabrieken die op subsidie draaien en afhankelijk zijn van buitenlandse half-fabrikaat te verkopen ,inplaats van doodbloeden door susidies te stoppen om belangen van tegenstanders grote slag toetebrengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES