dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse vakbondsleider: Suralco asociaal

Surinaamse vakbondsleider: Suralco asociaal

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 apr – Bauxietmaatschappij Suralco stelt zich bepaald onmaatschappelijk op. Dit zegt voorzitter Errol Snijders van vakcentrale De Moederbond. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren niets gedaan om bepaalde sociale misstanden ten minste aan te kaarten. Nota bene zou dat zijn gebeurd tegen beter weten in .

Het betreft de behandeling van honderden arbeiders van onderaannemers. Volgens de arbeiders worden ze slecht betaald en ontberen ze secundaire voorzieningen. “Eigenlijk is Suralco de hoofdschuldige. Als dit bedrijf al bijna honderd jaar hier is en weet hoe de Surinaamse arbeidswetgeving in elkaar steekt, hoort het mensen terecht te wijzen als zij hun arbeiders onrechtvaardig behandelen”, zegt Snijders.

Die morele plicht geldt des te meer als bedacht wordt dat het werk betreft dat vroeger in eigen beheer verricht werd. “Ooit had Suralco zo’n vijfduizend arbeiders, maar is het overgegaan tot het uitbesteden van zijn activiteiten. Als nu verlies wordt geleden, zouden ze moeten weten wat te doen”, aldus Snijders. Volgens het bedrijf staat het buiten het conflict tussen de arbeiders en hun werkgevers. Wel wordt danig schade ondervonden van de inmiddels ingezette protestacties.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. Het is jammer dat er geen erkende en goed opgezet forum in het leven wordt geroepen die dit soor zaken confronterend bespreekbaar maakt. je zou toch denken dat de Surinaamse volksvertegenwoordiging dit soort signalen oppakt en er iets mee doet. Helaas zal dit weer een solo-geen-vervolg-actie-bericht blijven. Of zou Suralco zich toch geroepen voelen om te reageren? Of meer nog……actie ondernemen?

    Stanga


    Maak melding
  2. Ieder dynamisch bedrijf zal constructie’s bedenken om alle (arbeids) kosten laag te houden.

    Dit moest en zou escaleren,ene groep(Suralco workers)hebben zeer goede primaire- en secundaren contracten ,maar de werknemers van onderaanemingen helemaal niets.

    Onderhandelen in Suriname gaat ook altijd zo traag , omdat persoonlijke belangen eerst veiliggesteld moeten worden.

    De regering heeft gefaald om te zorden voor een goede regelgeving omstrend ‘onderaanneming voor Suralco” .

    Het is ook niet makelijk onderhandelen met mr. Snijders…De Canadezen van “CAMBIOR” noemden mr. Snijders “A DISGRACE” ,na te zijn we gelopen van de onderhandelings-tafel met mr. E. Snijders.

    Ik vroeg mij af van de persoonlijke belangen van mr Snijders waren,Om als “a disgrace” te worden betiteld.


    Maak melding
  3. Bauxietmaatschappij Suralco kan niet voor die arbeiders zorgen. Arbeiders zijn arm gebleven. In West Suriname is eind jaren ’70 een spoorlijn van 72 km gebouwd voor het vervoer van bauxiet vanuit het Bakhuisgebergte naar de Corantijn rivier. Suralco en Billiton willen dat ook. Kunnen we niet alles zelf doen! De arbeiders kennen hun werk. Suralco en Billiton moeten weg! Creolen hebben een grote mond tegenover die Hindoestanen en tegen de blanken gaan ze slijmen. De helft wilt werken en de andere helft wilt alleen dansen en feest vieren.


    Maak melding
  4. Stelt u zich het volgende voor: Mijn huis moet geschilderd worden en ik huur daarvoor een schildersbedrijf in. Ik betaal de (onder)aannemer het afgesproken bedrag. Ben ik dan vervolgens verantwoordelijk voor het bedrag dat hij zijn werknemers betaalt? Nee toch? Pak de (onder)aannemers aan, want dat zijn over het algemeen de uitbuiters en de geldwolven. Niet Suralco stelt zich onmaatschappelijk op, maar als je geen stok hebt om mee te slaan… dan zoek je er een. Meneer Snijders: gemiste kans.


    Maak melding
  5. te mi sidon prakseri mi kondre watra e’lon na mi ai

    wanneer ja wanneer zal het goed worden met suriname met minder dagelijkse problemen.
    de regering venetiaan heeft misschien zijn best gedaan maar wilt niet lukken en toch blijft deze man aan zijn ziekelijk principes vasthouden ten koste van land en volk.
    welke psychiater wilt zich ter beschikking stellen om dit land suriname van zijn ziekelijkheid te redden.


    Maak melding
  6. ja het probleem met surinamers is dat waneer er echte dingen gebeuren en ze zien dat ze gebeuren, en het daar door even wat moeilijker krijgen om dat veranderingen nou eenmaal ofers vragen. dan vergeet men hoe slecht ze het er voor hadden en dan gaan ze klagen en de regeering moet naar huis kijk naar de regering wijdenbos moest naar huis terwijl onder de ogen van het volk de bruggen werden gebouwd wegen werden hersteld de verandering was zicht baar.maar nee de oude garde kon het niet verkroppen dat deze dingen in het land gebeurden ze zijn nu weer aan de macht en je ziet gelijk wat er gebeurt corruptie viert hoogtij onder de ogen van het volk er word zelfs letterlijk over gevochten in de assemblee
    zolang er geen minimumloon komt in su zal dit probleem blijven vene heeft niet de bals om veranderingen door te voeren .


    Maak melding
  7. ik sluit me helemaal aan bij posting nummer 5.wat ik niet begrijp is dat alles wat niet goed gaat in suriname de schuld is van deze regering voorgaande regering de regeerden per decreet die hadden toen alle macht in handen hebben zij wat gedaan aan deze problemen nee het zijn onze eigen landgenoten die misbruik maken van onze landgenoten en niet iedere keer de regering de schuld het enige waar je deze regering of vorige de schuld kan geven is regelgeving daar zijn we zwak in wetten en regels maken waar iedereen zich aan moet houden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES