Sociaal vangnet voor kwetsbare groepen Suriname

13

PARAMARIBO, 21 apr – Er komt nog dit jaar een sociaal vangnet voor de meest kwetsbare groepen. In eerste instantie zal twintig miljoen dollar ter beschikking worden gesteld. Volgens minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking zullen onder meer schoolgaande jongeren worden bedacht.

Op scholen zullen voedingsprojecten worden uitgevoerd. Ook zal de algemene kinderbijslag worden verhoogd. De uitvoering hangt vooral af van het werktempo van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Dat moet zijn cliëntenbestand saneren. “De middelen zijn al gereserveerd en we willen nu een totaal plan van actie zien”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd.

Ook de institutionele versterking van Sociale Zaken & Volkshuisvesting is een voorwaarde. Het project vergt speciale voorzieningen, waaronder een apart onderkomen voor het personeel. Sanering van het cliëntenbestand is al enige tijd aan de gang als bezuinigingsmaatregel van de overheid. Nu komt er een dimensie bij. “Zodat we effectiever bepaalde toeslagen kunnen geven aan de groep die daadwerkelijk behoeftig is”, aldus Van Ravenswaay.


13 REACTIES

 1. “Voedingsprojecten op scholen en een verhoging van de algemene kinderbijslag.” Ik denk dat iedereen wel begrijpt welke groep hiermee ‘geholpen’ wordt.
  Het enigste wat ik mezelf afvraag is als ze hun kinderen niet kunnen onderhouden waarom blijven ze dan kinderen maken??
  Verplichte sterilisatie en geboortebeperking zou veel beter zijn. Niet alleen verhelp je het feit dat de kinderen in de toekomst dan met een hongerige maag op school zitten maar ik weet ckr dat ook de criminaliteitscijfers omlaag zullen gaan. Je slaat 2 vliegen in 1 klap.


  Maak melding

 2. Ja, hoeveel:
  Chinezen 60.000 stuks. brazilianen 30.000 stuks. Boslandcreolen 60.000 stuks. Ambtenarij 40.000 stuks. Hindoestanen 500 stuks. Stadsmensen 125.000 stuks. Dus de totale samenleving. Behalve die top, die de bevolking uitperst. Of een excuus om die armoede-vangnet-hulp van 1.500 dollar te traineren tot de verkiezingen. Wel jammer voor de volgende oppositiepartij.


  Maak melding

 3. Die selectie lijkt mij niet eenvoudig. Welke groepen zijn niet kwetsbaar? Sommigen doen stoer totdat je met hen te maken krijg om te ontdekken dat het geen vetpot is. Hardwerkende jongelui maken mindere tijden door omdat het voor hen niet meer duidelijk is of het nou gaat om oprechte liefde gaat bij de partner dan wel het feit dat hij/zij in staat is om brood op de plank te zetten.


  Maak melding

 4. Het zal wel op de bekende surinaamse wijze verdeelt worden.
  De mensen die op Somo en zijn minister van sociale zaken lijken krijgen als eerste uit de ruif!!
  Dit zal Somo goed van pas komen op weg om president van Suriname te worden!!
  Zijn propaganda wordt hiermee door de staat gefinancierd!!


  Maak melding

 5. Er moet een werkloosheids/bijstands uitkering komen voor alle negers en bosnegers. De Aziaten moeten onder hun gezag keihard blijven werken. Zoals nu.

  Dan zal het beter gaan met het land en de criminaliteit zal ook verminderen.


  Maak melding

 6. Rewa #1,

  “Het enigste wat ik mezelf afvraag is als ze hun kinderen niet kunnen onderhouden waarom blijven ze dan kinderen maken??”

  Niet alle Surinamers hebben de kans gekregen hun lagere of middelbare school af te maken (zoals mijn ouders!) Met dient verstande dat zij reeds op jonge leeftijd zijn getrouwd en 6 kinderen hebben gekregen (toch voor die
  tijd normaal). Voor veel surinaamse mensen van de lage sociale klasse (waartoe mijn ouders toebehoorde) zien zij het krijgen van nog meer kinderen als hun enige garantie voor hun oude dag voorzieningen. En DAT geldt heden ten dage nog steeds zo. Bij de overwegend lagere sociale klasse zal bijna ALTIJD een gezin gemid. meer kinderen hebben dan de hogere sociale klasse. En juist die lagere sociale klasse heeft het hard nodig: te beginnen bij een goed onderwijs. Want door een goed onderwijs zal die kinderen dan ook minder behoefte te hebben om meer kinderen te hebben, zodat die vicieuze patroon doorbroken kunnen worden.

  “Verplichte sterilisatie en eboortebeperking zou veel beter zijn.”

  Het woord verplicht staat in mijn optiek gelijk aan tot mislukken. Je kunt mensen niet toedwingen, het zal altijd averechts werken. Kijk maar naar china over 1-kind-politiek, waar het vrouwelijke geslacht min of meer dood werd geknepen. En dan ben je weer ver van huis. In Suriname zal het ook niet anders zijn. Gelet naar die overgewaarderde en overgeblaasde macho-gedrag van sommige surinaamse heren waar zij nu nog een condoom-vrees hebben. En dan heb je nu over “Steralisatie”?

  “Niet alleen verhelp je het feit dat de kinderen in de toekomst dan met een hongerige maag op school zitten maar ik weet ckr dat ook de criminaliteitscijfers omlaag zullen gaan. ”

  Ik durf niet hard op te zeggen of er een DIRECTE link bestaat tussen veel kinderen hebben en criminaliteit.
  Ik kom uit een gezin van 6 kinderen. geen 1 die tot een crimineel is gedoemd! Alles hoort bij de opvoeding thuis en een gevolgde onderwijs.

  “Je slaat 2 vliegen in 1 klap.”

  Eerder van een mug tot een olifant.


  Maak melding

 7. prapie #4,

  “De mensen die op Somo en zijn minister van sociale zaken lijken krijgen als eerste uit de ruif!!”

  Hmmmm, is dat zo?? Dan is het kennelijk weer op etniciteit geleesd, welke inherent is aan die vele fossiele politici. OOk die niet tot deze Somo-lijkende lijken, geldt het zelfde.

  “Dit zal Somo goed van pas komen op weg om president van Suriname te worden!!”

  Om een president te worden zal die wat meer to-do-list in je agenda moeten plaatsten, want enkel het bovengenoemde beleid win je geen overtuigende zege. Slechts een dorp zege geent op etniciteit. Of hebben de politici dat nooit geleerd van het verleden.


  Maak melding

 8. Bokito #5,

  “Er moet een werkloosheids/bijstands uitkering komen voor alle negers en bosnegers.”

  Ik vraag me af waarom het alleen bij deze bovengenomende etniciteiten zouden moeten gelden en een streepje voor moeten heben
  boven de andere etniciteiten? Een democratisch aanpak zou zijn dat dit geldt voor alle Surinamers (lees: Surinaamse Nationaliteit).

  “De Aziaten moeten onder hun gezag keihard blijven werken. Zoals nu.”

  De Aziaten hebben in mijn beleving ALTIJD hard gewerkt, het is zeker niet van NU! En welk “onder hun gezag” bedoel je?
  Het gezag in Suriname tot op heden werd in mijns inziens door voornamelijk een neger-president gerund?

  “Dan zal het beter gaan met het land en de criminaliteit zal ook verminderen.”

  Criminaliteit lost je niet op door alle negers en bosnegers een werkloosheids/bijstands uitkering te geven.
  Uitkering moet gezien worden als een tijdelijke steun, niet alleen voornegers en bosnegers maar voor iedere Surinamer die het hardst nodig hebben.
  Uitkering moet als een stimulans worden gezien, door hiermee met het verkregen geld eten te kopen/opleiding te volgen/jezelf te verbeteren, zodat je niet in die vicieuze cirkel blijft. Uitkering moet geen blijvende factor zijn zonder enige doel voor ogen?
  Wie zal dat moeten betalen, Bokito? De “aziaten”???

  Met zo een Bokito-benadering ben je dan ook Bokito-waardig. Je nickname zegt het al.

  🙂


  Maak melding

 9. Hallo proffessor Pae Kentol,

  Neem niet alles te serieus op.

  Natuurlijk is het bullshit, maak je niet druk erover en het komt wel goed als er ooit een echte produktieve leider aan het roer komt die niet met twee maten meet en een neutrale kijk heeft op bep. gang van zaken waar maar geen eind aan komt. Soms moet je ook cynisch kunnen zijn.


  Maak melding

 10. Natuurlijk moeten de kinderen geholpen worden. Een verplichting voor iedere samenleving. Zij vormen immers de toekomst van een land. Inderdaad is het zo dat met name mensen die moeite hebben in hun levensonderhoud te voorzien de meeste kinderen krijgen. De kinderen vormen dan een soort van levensverzekering. Er blijven er altijd wel enkelen over die je op je oude dag kunnen helpen (zo werkt het in landen waar kinderen echt snel dreigen om te komen ). Mensen nemen pas minder kinderen als ze geld gaan kosten en het zelf dus voldoende hebben.
  Wanneer de hulpvoorzieningen aan de kinderen lopen via de Surinaamse overheid dan kan er bijna voorspelbaar geconcludeerd worden dat er weinig overblijft voor de kinderen zelf. Het Surinaamse overheidsapparaat is zeer omvangrijk. Dat is nu eenmaal de situatie in Suriname en inderdaad een erfenis van de Nederlandse kolonisatie. Ook al deze overheidsdienaren willen graag de kost verdienen. Zij hebben meestal zelf ook veel kinderen, en rijk wordt je, normaal gesproken, niet in een gewone baan bij de overheid. Laatst las ik dat er 42.000 ambtenaren in Suriname zijn. Deze mensen willen allemaal hun boterham verdienen. Terecht natuurlijk, maar onbetaalbaar. Teruggerekend naar de Nederlandse situatie zou dat inhouden dat er ongeveer anderhalf miljoen ambtenaren zouden zijn. Dit zou ook Nederland niet kunnen betalen.
  Ik vraag me dan ook sterk af of je voor de hulp aan kinderen eventuele afdelingen van ministeries moet versterken. Het lijkt mij dat er ambtenaren genoeg zijn. Ik snap de survivalmentaliteit, maar moeten we die op kinderen afwentelen. Zorg dat het geld via iets kortere kanalen bij de kinderen komt, dan blijft er tenminste nog wat voor ze over. De omvang van het overheidsapparaat lijkt mij, een overigens complexe, zaak voor de Surinaamse politiek.Ik wil hier niet de betwetende Nederlander uithangen, maar spreek vanuit een intens gemeende betrokkenheid met Suriname; een land waar ik al jaren met veel plezier kom en waar nog zeer waardevolle zaken bestaan in de omgang met elkaar die Nederland helaas verloren is.


  Maak melding

 11. Ik zou graag willen dat er een nieuwe leider komt die voor het land durf te sterven en niet steeds een ander laat sterven voor zijn daad en onkunde. wie is het mee eens anders wat kunnen we doen zodat iedereen kan ademhalen.
  Leef en laat leven hebben de PRL nog nooit van gehoord.


  Maak melding

 12. Bokito #10,

  Ah cynisme…dan is het goed! *rofl*
  Btw het is kOnTol en geen Kentol.. 🙂
  Maar goed elk javaans woord die je bij leert is in mijn optiek alleen maar goed.

  En net als JIJ wacht ik op die President die voor ALLE Surinamers waardig is.

  Raar maar waar, mijn enige waardige Surinamse President tot nu is PENGEL!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.