Roep wat je wilt, maar niet tegen Het Volk

7

Door Clark Accord en Anousha Nzume – ‘Zap de neger gespeeld, lachen joh!” Een goede vriendin probeerde ons in een jolige stemming te krijgen tijdens een tv-verslag van de intocht van Rita. ‘Zap de wat?’ vroegen we. We deden ons best relaxed over te komen. Het lukte maar deels. Waren wij nou zo ouderwets? Slecht geïntegreerd? Of waren we ongemerkt in van die verbitterde allochtonen veranderd?
We leven toch in een land waar vandaag de dag alles gezegd kan worden. Het liefst zo hard mogelijk, zonder rekening te houden met de gevoelens van anderen. Althans, niet met de gevoelens van bijvoorbeeld de zeur-Surinamers (‘De slavernij is afgeschaft, get over it.’), de anti-Fitna-lobby (‘Stel je niet aan, het is maar een film.’), de Afrikanen (‘Moet je maar niet illegaal zijn.’) en natuurlijk de Antilliaanse hangjongeren (‘Ga herrie schoppen op je eigen eiland.’).
Gevoelens waar duidelijk wel rekening mee wordt gehouden zijn de veelbesproken onderbuikgevoelens van Het Volk.
Maar wie is nou Het Volk, voor wie Rita en Geert het zo vurig opneemt en dat door de media steevast wordt opgevoerd ter legitimatie van de huidige toon van het multiculturele debat?
Is het de arbeider uit Betondorp, die met lede ogen moet toezien hoe zijn baan in de bouw wordt ingepikt door onder de prijs werkende Polen?
Is Het Volk de hardwerkende middenstander in Oost, die vreest voor zijn leven als de zoveelste Antilliaan met bivakmuts en afgezaagde gun zijn zaak binnenkomt en vraagt om een pakje sigaretten?
Is het de alleenstaande autochtone moeder, die met twee slechtbetaalde banen net haar drie kinderen kan onderhouden en moet toezien hoe islamitische vrouwen in boerkinies gratis baantjes trekken in het
Marnixbad, terwijl hun man thuis achter zijn waterpijp, de WAO op zak?
Of is Het Volk de elite die met Rita op de partyboot Classic Lady voor vijfhonderd euro per couvert meejoelde toen ze bevlogen sprak: “Ze stellen zelfs het Sinterklaasfeest ter discussie. En ze willen overal slavernijmonumenten om ons als slecht af te schilderen.”
Is het Geer die bij Jensen zei dat Rita in elk geval ‘duidelijk is’ en ‘zegt waar het op staat?’ Is het Goor die bij Pauw en Witteman zich ‘een vriend van Rita’ noemde en vond dat we ‘trots’ mogen zijn op ‘zo’n
vrouw’?
Is het wellicht Martin Bril die bij De wereld draait door grinnikend verkondigde dat hij ‘eerlijk’ is hij als hij toegeeft dat zijn grootste angst is dat zijn ‘dochter met een grote neger thuiskomt’.
Misschien bestaat Het Volk wel uit de Matthijs van Nieuwkerken, de Jeroen Pauws, de Paul Wittemannen en de Robbert Jensens die schaapachtig meelachen en klakkeloos herhalen.
Terug naar ‘Zap de neger’, en de uitleg op www.goedkoopbier.nl: ‘Je gaat met je vrienden achter de tv zitten, en gooit om beurten met de dobbelsteen. Het aantal ogen dat je gooit, zap je met de afstandsbediening vooruit. Het aantal negers dat op dat moment in beeld is, is het aantal glaasjes dat je moet drinken. Heel simpel maar ook heel doeltreffend.’
Gelukkig heet het spel niet ‘Zap de bleekscheet’, anders hadden we ons allang een alcohol vergiftiging gedronken. We werden niet eens teut bij het zappen naar zwarten. Wie de komende week tijdens het zappen tien Nieuwe Nederlanders serieus in beeld ziet, krijgt van ons een fles champagne. Dan kunnen we samen lekker tipsy worden. Alles liever dan verder verzuren.

Clark Accord en Anousha Nzume

Clark Accord en Anousha Nzume hebben samen sunshiptree opgericht. EEn productie huis voor TV en nieuwe media.


7 REACTIES

 1. Bedankt Clark en Anousha, deze zaken houden mij ook bezig en jullie tekst is mij uit het hart gegrepen. Verder is de kwaliteit van jullie column ongeevenaard op deze site en de boodschap komt aan! Opmerkelijk te zien hoe de verhoudingen verschuiven, Surinamers niet de voorsprong t.o.v. andere allochtonen hebben kunnen ‘cashen’ maar nu bitter toekijken in zelfmedelijden. Bij dat minderwaardigheidscomplex zijn passende reacties vanuit de media te zien, je dacht toch niet dat de islamieten zich laten gebruiken als pispaaltje en slachtoffer?
  Misschien valt daarin veel te leren, met name de marrokanen hebben zichzelf flink op de kaart gezet. Met weliswaar zo nu en dan discutabele acties, maar ze hebben wel bereikt wat zij wilden, en zijn hard op weg naar meer. Al gezien hoeveel hoofdoekjes er rondlopen in gemeenteland, met stages, baantjes, of studenten op universiteiten? Gewoon opgeeist en afdewongen, en niet door te lopen jammeren (over whatever, het dubbeltje dat maar geen kwartje wil worden). Mijn favoriete motto, een betere wereld begint bij jezelf. Neem verantwoordelijkheid, veroorzaak geen last en draag je steentje bij, niemand is ons iets verplicht. Als wij het verleden niet loslaten, komen wij nooit verder…


  Maak melding

 2. gek dat iedereen hier op de site vaak zoveel te lullen heeft. Komt er een evenwictige column over iets dat ons allen aangaat en blijft het stil. Of gaat de inhoud hiervan. velen de pet te boven. strange.


  Maak melding

 3. Begrijpelijk dat het stil blijft. het stuk is warrig, goedkoop, van laag niveau, ondoordacht niet consistent, met een hoog Verdonk-onderbuik-gehalte, etc. Het is het reageren niet waard. Het is van het Telegraaf niveau: Populistisch onderbuik marketing.
  Als zij zich zo willen profileren dan moeten ze dat maar doen. Voor mij hebben ze afgedaan als “ondoordacht en populistisch”.
  Niet waard om mij druk over te maken. Kan alleen hopen en vermeoden dat ze geen lange carriere krijgen.


  Maak melding

 4. hey noso. duidelijk te zien dat het stuk je verstand te boven gaat. anders had je niet zo gereageerd. het stuk is duidelijk anti verdonk als je het mij vraagt. van jouw alleen maar slap geouwehoer.


  Maak melding

 5. ja
  de media van de paul wittemannen die allen maar net een papagaai herhalen.
  en de jensens ..
  ook 300 jaren geleden waren er ook dat soort die herhaaalde…
  en 200 jaren geleden en 100 jaren geleden ..
  en 63 jaren geleden…en toen had hitler er genoeg van en greep in…
  nu wie grijpt nu in ?…
  ja …
  toyota auto s worden geboycot door het volk van de wereld
  douwe egberts produkten worden ook geboycot door het volk van de wereld…
  coca cola produkten wordengeboycot door het volk van de wereld.
  de malt wordt geboycot door het VOLK VAN DE WERELD…
  DUS JE ZIET …DODENHERDENKING EN AL DIE LANDEN DIE MENSEN MARTELEN ,ONDERDRUKKEN ,
  KLUSTERBOMMEN GOOIEN ,GAAN ER LAANGZAAM ERAAN.
  IEDEREEN KRIJGT HIER OP AARDE EEN DEEL VAN ZIJN STRAF.
  DE ORKAAN RAST DOOR DE US…..TIG DODEN.
  IN AFGHANISTAN BERMBOMMEN.
  IN …ECT.ECT..
  MAAR DE WITTEMANNEN EN DE JENSENS BLIJVEN HERHALEN NET EEN PAPAGAAI..
  DUS DE MEDIA DIE OOK 300 JAAR LANG HEEFT VERZWEGEN….
  MOET WORDEN AANGEPAKT…
  HET WACHTEN IS OP ALS DE PLURIS UITBREEKT…
  DUS PAUL EN WITTEMANNEN EN JENSENS ..GA MAAR DOOR …MEN HOUD JOUW IN DE GATEN.


  Maak melding

 6. Verdonk of Wilders hebben amper iets tegen Surinamers, wel tegen andere groepen.., maar waarom zo’n haat jegens die twee. Wat een debiele volk ook “Surinamers”. Gewoon kaken opelkaar houden, jullie verpesten het ook voor mij!!!

  Zolang ze niet lullen over ons..bek houden!!


  Maak melding

 7. Weer zo iemand die niet een dagje langer naar school is geweest dan de lagere school…tweede klas hooguit! Met zo iemand zullen wij de oorlog echt niet winnen. Jij wacht liever in stilte tot je persoonlijk aangevallen wordt en trekt dan pas je muil open? Ben je dan niet te laat!?! Als Wilders en Verdonk al succes hebben gehad met de moslims, wie is dan aan de beurt denk je? Met de macht die ze dan hebben stomen ze dan lekker door, en alles wat een kleurtje heeft kan het schudden.

  Misschien denk jij dat Wilders en Verdonk je vrienden zijn, lafaard, maar ze moeten jou hier ook niet. Nu je bek opentrekken en zorgen dat die twee niet groter worden heeft niks met dom te maken maar is juist slim. Maar ja, behalve een lafaard ben je ook een idioot die niet vooruit kan denken blijkbaar.

  Dus voordat je anderen debiel noemt, haal eerst die balk uit je eigen ogen (hopelijk kan je dit alles begrijpen en is het niet te moeilijk voor je).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.