Twaalfde haven Suriname groeiprikkel Moengo

15

PARAMARIBO/MOENGO, 20 apr – Suriname’s nieuwste haven moet de bedrijvigheid in Moengo terugbrengen. Het voormalige bauxietplaatsje kan een belangrijke regionale prikkel worden voor economische groei. Met een beetje moeite kan dat tot buurland Frans Guyana reiken.

Albina het aan de Franse zijde van de Marowijnerivier gelegen Saint Laurent liggen op ongeveer een uur rijden verwijderd. “Dat moet perspectieven bieden”, zegt Eugène Profijt, initiatiefnemer en directeur van de Traymore haven. Er is dan ook geen moment getwijfeld toen de gelegenheid zich voordeed de haven over te nemen van bauxietmaatschappij Suralco.

Die vertrekt binnenkort voorgoed uit het gebied, waar de bauxietvoorraden zijn uitgeput. Moengo hoeft niet per se in een spookplaats te veranderen. De haven moet het knooppunt worden van de mogelijkheden die overblijven. Goud, hout, kaolien en andere grondstoffen komen in ruime hoeveelheden voor. De Cotticarivier waar de haven aan gelegen is, is geschikt voor niet al te grote zeeschepen.


15 REACTIES

 1. Dis is mischien een klein begin voor Su om voor zichzelf te gaan bginnen.
  Al hadden ze dat ook al moeten doen toen er nog bauxiet was. want dat bedrijf pakt wel de winst en laat Su in de puin achter.


  Maak melding

 2. De Cottica rivier is een pracht van een rivier. in mijn jeugd ging ik vaak met de rivierboot de Goninie en de Paramaribo tijdens de schoolvacantie richting onze hoofdstad.Wat een schoonheid om het mee te mogen maken, tussen 1956 en 1962. dorpen als Tamarin wanhattie heel mooi.Ik hoop dat het echt een mooie haven wordt.Zelf woonde ik tot mijn 15e op Moengo.het kan net als toen, weer eens de voetbalstad worden.Het is Moengo van harte gegund en met Gods wil.


  Maak melding

 3. Nou, dit wordt wel heel erg lastig voor Suriname. Het land draait toch voor ruim 70% op bauxiet, hoe wil de regering nu aan deviezen komen?
  Ik heb toch geen vertrouwen in alle mooie plannen van de regering. Eerst zou Apoera de nieuwe handelscentrum aan de oostzijde van Suriname worden, maar dat is nu een spookdorp geworden. Misschien kan Brunswijck de nieuwe haven gebruiken als nieuwe drugstoevoer, heeft het toch nog een fuctie.


  Maak melding

 4. Surinaamse politici,s leven in een droom wereld, ze zijn altijd afhankelijk van anderen; vooruitstrevende burgers krijgen nooit de gelegenheid om hen te laten overtuigen van hun kunnen…in tussen laten zij zich omkopen en krijgen buitenlandse bedrijven wel voet in Suriname…..


  Maak melding

 5. Kwassie
  shame on you, moengo is vergeleken met de bijlmer een paradijs.Het waren de amerikanen die van moengo een puinhoop hebben gemaakt.moengonees zoekt een goede voorman en laat patamacca doorgaan de rest van de wereld blijft in dure autos rijden nog meer luxe, en suriname mag alleen maar dromen.Eigenlijk moeten wij onze zuurstof in ruil verkopen,aan nederland bv bigi mofo…europa.


  Maak melding

 6. Ik dacht dat goud ook in het rijtje hoorde van een van de inkomstbronnen.Kijk maar over een aantal jaren is de goudader ook uitgeput en wordt Suriname een soort maanlandschap met diepe kraters zonder schatkist.wat volgt dan..Olie??


  Maak melding

 7. suralco weg mijn land zit nu met de gebakken peren.
  waardeloos beleid gevoerd door waardelozen landgenoot.suriname waarheen
  bouterse spookt gewoon in deze hun hersenen.en hebben geen tijd om het land op de juiste wijze te besturen.en nog te bedenken dat deze bobo’s nog twee jaar het land moeten leiden.
  in elk geval mijn landgenoten zijn makkelijk te overhalen met een pakket bull shit
  de motto van de ouderen is om in alle rust het land te besturen.wie zich niet willen aanpassen in deze super moderne tijd leeft maar in feite reeds lang dood zijn.
  ik en nog velen met mij zijn al moe van de hysterische onzin van deze regering.
  nog even geduld dan komen er zeker mana’s uit de lucht vallen of vliegende para koranti
  ori pasensi un sa si mira bere.

  Niemand moet het gevoel hebben dat zei het land willen besturen zonder enig vooruitgang van land en volk. wie niet weet te regeren moet op sodemietert.


  Maak melding

 8. Wat heb je aan een nieuwe haven als de criminaliteit zo hoog is. Denkt men echt dat er mensen zullen zijn die van die faciliteiten gebruik gaan maken als hun containers en goederen geroofd gaan worden.

  Laten ze eerst de Nieuwe Haven in orde en veilig maken voordat ze een nieuwe haven gaan bouwen. Want ook op de Nieuwe Haven is er veel niet pluis.

  Of wilt men deze haven te moengo hebben zodat Brunsje nog meer drugs kan exporteren???


  Maak melding

 9. hetzal niks worden, liever stop je het geld in de rijstsector, vooral nu de rijstprijs op recordhoogte zit kun je er veel meer geld aan verdienen, en dat geld weer efficient gebruiken.


  Maak melding

 10. dit lijk mij een goed iedee waarom kunnen surinamers nooit positief zijn over bepaalde ontwikkeling in hun land suriname driaat voor de grooste deel op de opbrengst van staatsolie ik heb hier het gevoel dat een aantal surinamer ontbreek aan feiten kennis.


  Maak melding

 11. Ik ben een geboren en getogen moengonees, maar Moengo is absoluut niet meer als vroeger. Anarchie, Roof en geweld voeren de boventoon in Moengo. Ik hoop wel dat de haven enig economisch activiteit terug zal brengen in Moengo. Maar de verschillende roof en moord partijen van de afgelopen 5 jaar baart mij zorgen. Ik doe ook een dringen beroep op de regering in Suriname om Moengo of het district marowijne te voorzien van andere sport faciliteiten naast het voetbal. Ik denk bv aan atletiek. Met een diversiteit aan sport houd je de kwetsbare jeugd van de straat.


  Maak melding

 12. wat zijn we toch blij dat suriname onafhankelijk is geworden. wat kan men toch o zo goed het land runnen. proficiat. ik juich nu al voor 25 november.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.