Surinaamse minister kandidaat anti-drugscommissie

19

PARAMARIBO, 17 apr – Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie wordt mogelijk binnenkort opgenomen in de leiding van de Inter-Amerikaanse Drugsbestrijdingscommissie, Cicad. Suriname geldt in de regio als model voor drugsbestrijding.

De lokale aanpak van de drugshandel wordt zelfs waardevol genoeg bevonden om het land een trekkersrol toe te kennen. De Organisatie van Amerikaanse Staten zet zich in voor een spoedige voordracht van Santokhi. Mogelijk wordt als tijdens de jaarvergadering van de Cicad een besluit genomen. De vergadering vindt later deze maand plaats in Washington.

De Cicad zelf is lovend over het Surinaamse drugsbeleid. In het laatste rapport de coördinatie geprezen van het nationale anti-drugsbeleid. Behalve voor de directe aanpak van criminelen, is er ook bewondering voor de preventie. Kritiek is er op het ontbreken van wetgeving en beleid wat betreft de controle op chemische substanties die gebruikt kunnen worden bij de productie van synthetische drugs.


19 REACTIES

 1. mooi verhaal ik zelf vind deze minister een goeie goed voor suriname vroeg was dat anders stonden we bekend als narco staat en aan het hoofd DB. gelukkig gaat het de goede kant op.


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd minister Santhoki.

  Ik hoop dat deze minister niet alleen de drugshandel, primaire aandacht geeft.

  Hopelijk zal op termijn ook andere vormen van zware criminaliteit tot het verleden behoren in Suriname, eventueel ook met behulp van de Amerikanen.


  Maak melding

 3. Ik wil hier geen negatieve reakties lezen over deze minister.
  Als je kandidaat bent voor zo’n belangrijke funktie dan heb je beslist kwaliteiten.


  Maak melding

 4. Een mooi gebaar maar Suriname heeft deze man nog harder nodig en niet alleen vanwege het drugsbeleid. Hopelijk ziet deze minister het ook zo en slaat zijn hoofd niet op hol.


  Maak melding

 5. deze minister presteert.
  We moeten hem dankbaar zijn dat er niet nog een generatie jonge surinamers worden vernietigd door drugs.
  Want die hebben we had nodig om ons land tot ontwikkeling te brengen.
  Ik geef hem zelf een 10 voor zijn beleid.

  Een minister met ruggegraat.
  Die verteld aan een ieder waarop het staat.

  Geen onderscheid.

  Ik zou hem zelf willen voordragen voor President.

  Om een keer het land goed tot ontwikkeling te brengen en geen loze beloften.

  We moeten vooruit.
  en snel ook.

  Anders raken we achter in deze globaliserende Wereld.

  Papo


  Maak melding

 6. ik ben het eens dat dit naar suriname toe een goed gebaar is en ik zie deze minister alls een surinaamse minister die zijn land op een goede manier uitdraag daar moeten wij waardering voor hebben want het is in het verleden slechter geweest de hoogste (baas) van het land is in het buitenland voor drugs vooroordeeld en die man word door sommige hier wel gewaardeerd en dat vind ik een zeer kwalijke zaak en iemand die het goed doe word naar beneden gehaald ik heb santokhi hoog zitten.


  Maak melding

 7. de heer Santokhi moet niet alleen aan drugs bestrijden en daarn gerelateerd criminelen aanpakken maar ook de “CURRUPTIE”binnen eigen gelederen zien aan pakken z.a ex-minister en zijn partijgenoot Balesar en ex-min. Gilds en Somohardjo en consorten.
  Begin ook in eigen huis “orde op zaken te stellen”.


  Maak melding

 8. Minister Santhoki , waarom heeft u dhr.Kahn uitgeleverd aan de Amerikanen?
  Had hij infotmaties over un reilen en zeilen?
  Blijkbaar wel u wordt nu belond door uw zetbazen, gefeliciteerd.


  Maak melding

 9. minister santokhi van justitie en politie wordt mogelijk binnenkort opgenomen in de leiding van de inter-amerikaanse drugsbestrijdingcommissie,cicad.

  als dit werkelijkheid wordt dan is dit goed voor land en volk.waardoor die 100% procent controle op schiphol verdwijnt.nederland heeft nog steeds geen vertrouwen in het beleid van de minister van justitie en politie in suriname.
  dit is realiteit en geen fabels.


  Maak melding

 10. Die man behoort voor land en volk te werken…en verder moet hij verboden worden nevenactiviteiten voor wie dan ook uittevoeren….dat zal mij wat worden hoor !!!(hij is zeker ook een domoor)

  Gewoon een minister uit een land…en die gaat daar zitten om zijn eigen landgenoten de nek om te draaien…..Is deze lummel wel met zijn taak bezig of is hij zo hebzuchtig dat hij land en volk wil verkopen.

  Ik denk niet dat de bevolking voor zulke idioten gekozen heeft.(en hij moet ook nog worden betaald door binnen en buitenland)

  Jonge ga…maar dan minister af.
  Ga in het buitenland werken hoor.(DOMBO)

  Srefi wan dagu abi voh-futu ma a di waka wan ingkrie pasie.


  Maak melding

 11. He Bhagwan hij verdiend het!
  En.. wat zijn de meesten hier weer groen van jaloezie.. Ik ga voor hem bidden dat jullie ogrie eye hem niet zal raken.


  Maak melding

 12. Suriname geldt in de regio als model voor drugsbestrijding o.a.de Inter-Amerikaanse Drugsbestrijdingcommissie, Cicad.

  Suriname leeft in een omgekeerde wereld omtrent de internationale luchthaven zanderij.
  Suriname (J. A.P. internationale luchthaven beleid ) leeft nog in het koloniale denken, en uit voerder van het door Holland uitgestippeld koloniaalbeleid van ± 300jaar.

  Geen enkel land in de wereld maakt zich druk om uitgaande vluchten met vracht/ cargo c.q. passagiers.

  De douane, (ambtenaren) wereldwijd op de internationale luchthavens c.q. zeehavens, maken zich druk om de inkomende vluchten c.q. schepen.

  In Suriname wordt strenger gecontroleerd bij de uitgaande vluchten dan de inkomende vluchten c.q. schepen.

  Eerste fase, utgaande vluchten Suriname:
  In Suriname worden personen/passagiers die in de rij staan bij de incheckbalies, die zich verdacht ofwel zenuwachtig gedragen, uit de rij gepikt door de douanerecherches(in burger)
  na zich gelegitimeerd te hebben voor verder onderzoek (bagage word terplekke in de daarvoor bestemde verhoor/visitatie kamer/ruimtes onderzocht en de passagier wordt goed aan de tand gevoeld, in de eerste instantie als hij zelf zijn koffers/bagage heeft ingepakt en op slot gedaan.

  Tweede fase:
  De hand bagage wordt gewogen, overvracht van handbagage wordt niet getolereerd. Overvracht van handbagage gaat terug met de familie ofwel vrienden die kwamen uitzwaaien.

  Derde fase:
  Dan krijg je de paspoort controle van de MP. Dan staan de passagiers weer in de rij
  (100% controle voor holland) om één voor één op aanwijzing van de MP’s zich te begeven in de visitatie ruimtes achter een gordijn.

  Vierde fase:
  Verdachte personen/passagiers kunnen als nog in de passagiers vertrekhal annex taxfree units uit gepikt worden door de douanerecherche.

  Vijfde fase:
  Voor het instappen worden de handbagages nog een keer gecontroleerd (100% controle op hand bagage) door de scan annex röntgenapparaat dat gevolgd wordt op de daarvoor bestemde (tv) monitors door de militaire politie en in sommige gevallen door hogere militaire officieren

  Zesde fase;
  Op het platform (het beschermde gebied) lopend richting het vliegtuig kunnen verdachte passagiers nog uit gepikt worden (onder begeleiding van de MP of douanerecherches) en begeleid worden tot aan boord van het vliegtuig bij de zit plaats van de verdachte passagier en alles (ruimtes) in zijn/haar directe omgeving een onderzoek verrichten naar potentiële contrabande activiteiten.

  Slot fase: uitgaande vluchten uit Suriname (Johan Adolf Pengel internationale luchthaven, te zanderij). Hoeveel controle wil Holland (Du)dat er nog meer moet geschieden op de passagiers.

  Inkomende vluchten;
  Fase één: van inkomende vluchten.
  Passagiers komen aan op zanderij, staan in de rij voor de paspoort controle. Na de formaliteiten bij (MP)paspoortcontrole volgen de passagiers hun weg richting aankomsthal waar men hun koffers opwacht of wel taxfree inkopen kunnen doen.

  Als de passagier hun koffers hebben gepakt staan zij in de rij op de enige controle post van de douane, waar de bagage sporadisch al dan niet wordt gecontroleerd en waar lijfelijk visitatie niet van toepassing is om het luchthaven te verlaten om zich verder vrijelijk te bewegen op Surinaams grondgebied. Natuurlijk internationaal gezien waar een potentieel passagier zich verdacht, zenuwachtig ofwel paranoia gedraagt/opstelt en uit de menigte van passagiers kan worden gepikt ( zie film midnight express, een van drugssmokkel gerelateerde film dat zich afspeelt op een Turks internationale airport) a kino disi span.

  De passagiers van uitgaande vluchten mogen op schiphol na de formaliteiten paspoortcontrole zonder visitatie gewoon doorlopen en mogen zich vrijelijk bewegen (taxfree shops) zonder beperkingen op het beschermde gebied bestemt voor passagiers tot het instappen. De bagage van de passagiers wordt alleen bij de incheck balie door de grond steward gewogen en voorzien van een label. Er komt helemaal geen controle van de douane ofwel Koninklijke Marechaussee van pas op de bagage van de passagiers.

  In uitzonderlijke gevallen, door een tip, verdachte zenuwachtige bewegingen, paspoort fraude etc. worden potentiële verdachte personen/passagiers gecontroleerd ofwel extra gevisiteerd.
  De enige koffers/bagage die als verdacht bagage/vracht kan worden gekwalificeerd is wanneer de passagier die al is ingecheckt niet komt op dagen om aanboord te gaan,terwijl zijn bagage al is ingecheckt en zich al aanboord (de bally) van het vliegtuig bevind.

  De mensen die vaak reizen weten precies where I’m coming from.
  Dat men internationaal nooit wordt lastig gevallen bij het verlaten van het desbetreffende land(uitgaande vluchten).

  11 september en de daar opvolgende terroristische incidenten heeft niets bijzonders veranderd aan de strengere paranoia controles van bepaalde risico vluchten van en naar versus van de risico landen. Primair de risico landen VS/ USA en Israël. Die hebben zoveel vijanden gemaakt in de Arabische moslim/ islamitische wereld.

  Het is primair de taak van de Surinaamse justitiële c.q. (militaire)defensie om de grenzen goed te bewaken (via het Surinaams luchtruim c.q. luchthavens als Surinaams territoriale wateren c.q. havens, voor potentiële illegale smokkelwaar (contrabande) harddrugs c.q. softdrugs. Als primaire het drugs beleid in Suriname is dat drugs het land niet binnen komt, ofwel heel moeilijk maakt voor de georganiseerde misdaad om het smokkelwaar Suriname binnen te krijgen hoeft de justitiële autoriteiten niet primaire het drugs beleid gericht gestructureerd gefocust op de uitvoer ervan. Als het beleid in Suriname primair gericht wordt om het de potentiële drugsbaronnen/koeriers moeilijk te maken hun illegale waar tot het Surinaamse territoriale wateren alsmede het Surinaams luchtruim c.q. Surinaams grondgebied te krijgen, behoeft Suriname en de rest van de internationale wereld met het illegale drugsprobleem zich geen zorgen te maken dat Suriname gebruikt wordt als doorvoerhaven naar de VS ofwel Europa.

  Als Nederland/VS zich moreel geroepen voelt om te bemoeien (“te helpen”)in Surinaams interne aangelegenheid, dan moeten ze dat binnen de proporties doen wat zij niet laten kan.
  Primair om te beginnen om te investeren in de grensbewaking o.a. douane, marine etc. dat geen enkel vorm van contrabande het vaste land bereikt.

  Dus fase één, primaire verscherpen grensbewaking voor eventuele potentiële inkomende contrabande.
  Fase twéé, de overigen contrabandewaar (harddrugs)dat geglipt is uit de fuik kunnen het gros van als nog onderschept worden door een tip ofwel op verdachte potentiële koeriers. Probleem op gelost.

  Maar wat Holland wil is dat de grens van Suriname zo lek is als een mandje en zo blijft, bij inkomende contrabande (illegale smokkelwaar) en dat Suriname primair zeer streng moet controleren zonder aanzien des persoon bij uit gaande vluchten c.q. zeehavens.
  Het Surinaamse luchtruim versus territoriale wateren c.q. landsgrenzen is een passoir.

  Sranang man kunnen jullie indenken wat met al dat illegale smokkelwaar (drugs)dat heel makkelijk het land binnenkomt & tegelijk heel, heel moeilijk het land als potentieel doorvoerhavens kan verlaten. Dus Suriname is goed om opgescheept te zitten met die troep. Sa no boeng gi wan trawan no boen gi joe toe. Het motto moet zijn; mi lobi mi srefi moro joe.

  Even een kleine anekdote; wie herkent zich zelf hier in,
  Als het bekent is in Suriname onder bepaalde vrienden familie ofwel kennissen dat je met de eerstvolgende vlucht aankomt, wil iedereen je komen verwelkomen c.q. op halen van zanderij. Zij willen ook zeker weten dat zij jou alleen speciaal mogen komen ophalen tot in de aankomst hal in sommige gevallen zelfs in mijn geval van af het moment dat ik het vliegtuig trap afstapt staat er al iemand op mij te wachten en die al aanbied ofwel aandring om mijn handbagage te dragen om dat ik nu zijn gast ben. In de rij staan is dan niet van toepassing. de paspoort wordt getoond aan de MP voor de formaliteiten. In sommige gevallen kan ik nog wat gaan nuttigen in de V.I.P. room koffers worden voor mij op/afgehaald van de rolband en dan naar de douane controle, zonder dat de koffers worden open gemaakt, nadat de ook gastheer te kennen heeft gegeven aan de douane ambtenaar dat je bij hem hoort.

  Nu komt het omgekeerde van de medaille, bij vertrek naar Nederland is er niemand die er is om je te begeleiden/geleiden langs de douane almede de MP controles. Ze hebben alle maal een excuus waarom ze je niet kunnen brengen naar zanderij op dat tijdstip. Nogmaals als er inkomende vluchten zijn uit Nederland, VS, Brazilië of welk Zuid- midden- Latijnse- Amerikaanse land is er altijd iemand die de potentiële passagier (s) zonder enige vergoeding dan ook wil ophalen om veilloos te lozen/loodsen langs de douanecontrolepost.

  Dit alles noemt men koloniaal denken en handelen. Alle ruimte wordt geboden om eventuele contrabande (illegale drugs) makkelijk het land Suriname binnen te smokkelen.

  In tegenstelling tot het moederland/voormalig moederland Nederland wordt daarentegen alle mogelijkheden aan banden gelegd, om het zo (min)moeilijk mogelijk te maken om eventuele contrabande (drugssmokkel)een strobreed te leggen bij uitgaande vluchten.

  Natuurlijk is het internationaal bekend dat het smokkelen van illegale waar niet alleen met drugs te maken heeft, o.a. zo ook goud smokkel, valutasmokkel,diamantensmokkel etc. Holland is alleen geïnteresseerd in Suriname als potentiële doorvoerhaven van drugs(cocaïne)smokkel richting Europa.

  Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest over het Surinaams drugs beleid.

  En du geen enkele autoriteit is bevoegd om zonder enige aanleiding te onderzoeken naar het vermogen van een potentiële individuele burger van (geld c.q. materiële vermogen) en om over te gaan tot confusere althans er een strafbare feit daarvoor is gepleegd o.a. verdacht van drugssmokkel (of lid van een criminele organisatie)en veroordeeld ofwel een vermogens delict en veroordeeld. Du no abi bigi ai tapoe din sranan brada naga din sranan sisa din sani!!!

  Ps. Tijdens het regeer periode van de militairen (Bouterse) was er altijd een preventieve strenge drugs controle voor zowel de inkomende vluchten als uitgaande vluchten (lucht havens als zeehavens). Kunnen jullie die klachten nog herinneren van passagiers dat de MP heel streng was bij aankomst in Suriname of bij het vertrek uit Suriname.

  Na de zogenaamde herstel van de democratie, was het militaire (drugsbestrijdingbeleid) en preventief bewaking van landsgrenzen,het Surinaamse luchtruim versus territoriale wateren passé.
  Patriot!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.