Werk aan de landbouwwinkel voor regering Suriname

7

PARAMARIBO, 15 apr – De regering heeft aardig wat werk te verzetten als het aankomt op een antwoord te vinden voor de huidige ontwikkelingen op landbouwgebied. Dit zegt parlementariër en landbouwkundige Soedeschend Jairam. De gigantische sprong in de vraag naar onder andere rijst is een bijzondere uitdaging.

Dat legt een grote druk op de besluitvaardigheid. “De regering zal er zorg voor moeten dragen dat de voedselvoorziening voor de bevolking gegarandeerd blijft”, zegt Jairam tegenover Dagblad Suriname. Onder meer zal de productie gestimuleerd moeten worden. Dat betekent meer dan ooit investeren in infrastructuur voor de waterhuishouding. Er is weinig keus.

De gevolgen van de toegenomen vraag zijn nu al merkbaar. “Voorkomen moet worden dat door de ontwikkelingen wereldwijd en de grotere vraag naar biodiesel steeds meer landbouwgewassen worden gebruikt voor de productie van dieselbrandstof, daar temeer deze veel beter is betaald”, aldus Jairam. Suriname zal zoveel mogelijk zijn eigen prioriteiten moeten stellen.


7 REACTIES

 1. Zoals alle goede voornemens van sommige politici blijft het zovaak bij praten alleen, maar geen daden. Er is geen nationale eenheid en nationale draagkracht om het te kunnen bewerkstelligen….

  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


  Maak melding

 2. met de komst van de sml is heel wat traditie verloren gegaan.het bedrijf van de heer van dijk is de enige in het rijst district dat zich bezig houdt met goedkopere brandstof verbruikt.ik weet niet of deze nog bestaat.zo ook het landbouw proefstation van het ministerie van lvv.ook in het district coronie is er heel veel verloren gegaan.komt door schuld van wageningen suriname


  Maak melding

 3. He eindelijk naar mij geluisterd!

  Grijp nu je kans om geld te verdienen, de ruimte en kennis is er en de vraag is erg groot, op de wereld. De hindoestanen produceren al veel rijst, overbelast ze niet te veel in Nickerie.

  Voor de overige rijstproduktie zouden creolen en marrons ook aan de beurt moeten komen die erg ongeduldig in de rij staat te springen om werk. Geef ze ook rijstplantage’s in b.v. binnenland en coronie. Eventueel tijdelijk gesubsidieerd door de overheid zodat het gang komt.

  Voor de rest die wel kunnen maar niet willen werken moet er een soort werkplicht (net als dienstplicht) komen van een paar jaar met loon. Dan zul je zien dat het stukken beter gaat met het land.


  Maak melding

 4. Wie doet al het zware werk? Zijn het de mensen? De echte landbouwers zijn de insekten die de planten bestuiven en zonder deze insekten, geen vruchten en zaden. Toch zijn de meeste mensen ondankbaar voor dit gratis werk en ze spuiten als gekken op de planten en op alles wat kruipt moet dood. In China is laatste jaren zoveel gespoten dat de insekten die de planten moeten bestuiven niet meer voor komt en dat de mensen nu met stuifmelen op een paar kippenveren de planten zelf moet bestuiven. Door de vele landbouw gif en kunstmest stierven veel vogels en vissen in Suriname en toch worden die middelen nog steeds verkocht. Als we niet op passen hebben we straks ook geen bananen meer.

  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805

  or search. http://www.calodema.com


  Maak melding

 5. als kleine jongen hielp ik mijn ouders met rijst planten en wanneer het zover is naar de rijstpelmolen brengen. (Ik spreek over midden ’60 van de vorige eeuw) zo ook de andere kinderen in het dorp en andere omliggende dorpen. Tegenwoordig heb je van de zo harde surinaamse rijst die in de nederlandse supermarkten en in suriname te verkrijgen zijn. Toen had je rijst met exotische namen die je bij wijze van praten met een krobia op vuur (losi) en gekookte kangkung (dagublad)en wat trasi sambel al een heerlijke maaltijd opleverde. en dan kon je de geur van het gekookte rijst al op straat ruiken. Maar ja, je hebt toen ingenieurs (ik weet niet van waar zij kwamen) die dat allemaal vernietigden door de mensen op te dringen hun rijstras te planten, zoals DiMa (van Dijk en Mastenbroek). elf jaar of meer geleden hebben anderen gepresteerd een nieuwe ras te ontwikkelen. en de naam is Groveni, afgeleid van… u weet het.


  Maak melding

 6. Waarom moet de overheid dit doen? De overheid moet toch alleen condities scheppen dat er geinvesteerd kan worden zodat “de markt” zijn werk kan doen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.