donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname worstelt met immer stijgende padieprijs

Suriname worstelt met immer stijgende padieprijs

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 apr – De prijs van padie en rijst blijft omhoog schieten. In navolging van de internationale trend, schijnt maar geen eind te komen aan de vlucht. In de commentaren van politici en belangengroepen, is de weerslag reeds duidelijk te merken. Wat kan, wat mag en wat moet?

In politieke kring wordt nu al gesproken van ingrijpen. “De padieprijs is erg omhoog gegaan door de toegenomen vraag. Dus moeten wij kijken of er iets gedaan moet worden, bijvoorbeeld dat besloten wordt een deel van de rijst in het land te houden. Het zal absoluut voorkomen moeten worden dat we met een tekort komen te zitten”, zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie.

Voor de regering schijnt het dus een uitgemaakte zaak. Ook al lonkt de internationale markt met de aantrekkelijkste prijzen, de lokale consument gaat voor. “De regering zal sowieso ervoor zogen dat de lokale markt niet in gevaar komt. We gaan praten met de padieboeren”, zegt minister Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij. De boeren hebben het antwoord klaar. “Wil de regering de prijs betaalbaar houden, dan moet de rijst maar gesubsidieerd worden”, zegt voorzitter Harinandan Oemraw van boerenorganisatie SPBA.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
  1. De overheid laat toe dat multinationals allerlei voordelen hebben.
    Geen government take, geen belastingheffingen, etc.

    De boeren moeten keihard allerlei belastingen betalen op brandstof en op invoer van machines en onderdelen!

    Heeft Marica ooit in de modder gestaan met al die miljarden mampira’s en muskieten?

    Dus vertel me aub geen stront Marica!


    Maak melding
  2. als we de berichten van de imf en wereldbank mogen geloven.dan wordt het ook niet makkelijk voor ons land met de armoede.
    de regering mag zich niet laten chanteren door de voorzitter Harinandan Oemraw
    van de boerenorganisatie SPBA.als het volk niet gezond is kan men ook niet produceren.
    dus het groepsbelang moet opgehouden te bestaan.


    Maak melding
  3. Ik zie er ook voordelen in. Suriname heeft duizenden hectaren onbenutte grond die zeer geschikt is voor rijstteelt. De kennis ervoor is er.

    Als de Surinamers bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken dan zou het gunstig zijn voor de economie.

    Pak die kans en verdien geld ermee. In euro’s het liefst. Eventueel tijdelijk gesubsidieerd door de staat.


    Maak melding
  4. hallo nickerianen,

    Jullie moeten gewoon geen rijst meer produceren hou het lekker voor jezelf,dan gaan ze schijten allemaal in suriname en ook de overheid.Dan gaan ze hongerlijden,of laat ze ook komen werken in op platteland.

    voor voor die dieven,die stelen.Keten ze vaste en op het platteland in de hete zon laten werken.

    baja


    Maak melding
  5. Natuurlijk moet er voldoende rijst zijn voor de lokale behoefte., maar de boeren die alles zo duur hebben moeten neertellen aan de “inputs” moet dan door de overheid “geholpen” worden om de lokale markt te voorzien. Het nu doen voorkomen alsof de boeren het volk wil onthouden van hun hoofdvoedsel rijst, en alleen denkt aan de export slaat kant noch wal. De regeering moet een beleid hebben voor dit soort zaken.


    Maak melding
  6. ik denk dat de boeren gelijk hebben.
    De boeren hebben vaker in de media hun problemen kenbaar gemaakt over de stijgende prijzen die betrekking hebben op de productie van rijst.
    Voor alles wat geimporteerd wordt moet er keihard betaald worden.
    De politieke vrienden die de overheid hebben in Nickerie genieten van allerlei voordelen etc,

    Nu zijn de boeren die de prijs moeten bepalen van hetgeen die zei met zweet en tranen hebben verbouwd.
    Als de oogst naar de klote gaat hoor je geen Surinamer, Overheid praten over compensaties en of verzekeringen.

    Venetiaan houdt zich alleen bezig met het ontwikkelen van het binnenland vanwaar hij afkomstig is dus zijn soortgenoten. Dit is geen rascistische opmerking, maar ik vind stimuleer datgene wat geld oplevert waarmee je andere projecten kunt financieren.

    De huidige regering en de voorgaande regeringen hebben de landbouwsector in Suriname nooit serieus genomen terwijl deze sector veel mogelijkheden biedt en aandacht nodig heeft. Deze sector zou verder uitgebouwd moeten worden. Met de producten zou Suriname op het internationale markt moeten gaan.
    Suriname is geen land om machines etc te ontwikkelen maar wel een landbouw land die zich sterk kan maken in de regio met de productie van landbouwgewassen.

    Venetiaan moet een voorbeeld nemen van de Indiase bedrijven die hun landbouwproducten in blikken verpakken en exporteren naar Europa in het byzonder Engeland.

    Maar nee, het binnenland moet ontwikkeld worden al levert die projecten geen cent op.

    Allemaal politieke doelstellingen om de verkiezingen te winnen.

    Nickerie moet gewoon allert blijven en de ontwikkelingen in de regio volgen en daarop inspelen.
    Als de prijzen lokaal toenemen ,dan moet de regering ervoor zorgen dat dat stabiel blijft door de goverment take te verkleinen.
    De goverment take levert geen vruchten af maar verdwijnt in de Lotta’s of op de banken in Zwitserland.


    Maak melding
  7. In het kader van de armoede bestrijding…heb ik !!! Opa Ruro never nooit een maiskorrel de grond in gestopt.

    (Ik………….
    Opa RuRo v/d Vtje koop het liever uit het buitenland) De bigiboi spelen is toch beter.


    Maak melding
  8. Ik vind dat de overheid nu moet inspelen op de ontwikkeling van west suriname om zodoende meer geld te gaan genereren. verdere ontwikkeling op het gebied van landbouw heeft veel voordelen. Ik kom van Nickerie en als het gaat om potentie dan heeft dit district het. Ik heb vele vrienden die actief zijn binnen de landbouw en allemaal kunnen het aan als ze alleen maar die push van de regering krijgen in de vorm van subsidies,brandstofverlagingen et cetera.

    Vene investeert alleen maar in een hoop lariekoek projecten, en de zakken van zijn eigen mensen. Wat heeft de regering ooit gedaan en waarom ?Dankzij het hoog percentage aan hindoestanen zal het wel zijn.

    misschien dat het nu tijd word om de boel te decentraliseren en zelf je lot in haden te nemen zeg ik tegen mijn mede inwoners.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES