Suriname heeft kredietfonds kleine ondernemers

25

PARAMARIBO, 12 apr – Suriname krijgt met Nederlandse hulp een microkredietfonds voor kleine ondernemers. Tegen een weliswaar hogere rente kan geleend worden zonder onderpand. “De rente is niet het knelpunt als wel de toegang tot de faciliteit”, zegt Satcha Jabar, directeur van fondsbeheerder Godo.

Door de gebrekkige toegankelijkheid zien nog te veel hun droom een droom blijven. “Microkrediet is misschien niet de absolute oplossing voor armoede, maar zeker is dat nu meer mensen die anders geen toegang tot financiële dienstverlening hadden, verder kunnen met hun planning”, zegt de Nederlandse zaakgelastigde Harry Verweij. Hij vond dit citaat van de Nederlandse prinses Maxima zeer toepasselijk.

Het geeft ook goed de reden weer voor het meedoen aan het fonds. De zes miljoen euro die beschikbaar wordt gesteld moet steeds weer andere beginners kunnen voorzien. Dit betekent dat het fonds zichzelf zal moeten bedruipen. Per keer mag maximaal vijftienhonderd euro worden geleend. “We zijn weliswaar nog in discussie over het definitieve percentage, maar vaststaat dat het boven de norm zal zijn”, zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking.


25 REACTIES

 1. met 1500 euro; Nederland is zodanig op de hoogte dat Surinamers
  Euro gek zijn,dat ze makkelijk met een klein bedrag verblind kunnen worden,en met luiden stem halleluja zullen roepen geprezen zijt Nederland, de Nederlandsevlag ontbreekt er


  Maak melding

 2. Ik ben niet pessimistisch ,maar realist genoeg om te beseffen dat die fondsen wellicht zullen vloeien naar vriendje vriendje, kontje kontje, partijgenoten, zij die op deze of gene lijken en wie dies meer zij.

  Ik was mijn gezicht al 58-jaar in deze mooie samenleving.


  Maak melding

 3. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Maar dit spreekwoord is bij Surinamers onbekend. Pakken wat je pakken kan. Voorlopig zijn er genoeg mensen die nog nooit van hun leven 1500 euro hebben gezien, laat staan in hun handen hebben gehad. Dit kredietfonds werkt in Afrikaanse landen uitstekend.


  Maak melding

 4. Daar zijn ze weer die “negatieven !” Het is nooit goed wat deze Holl bakra*s doen ! Ik vraag me af, waarom niet Brazil, China, France…of Guyana…dit niet voor Suriname doen. Al die negatievelingen..hier..ga toch terug naar jullie swietie Sranan…en in Surinme…steek toch je klauwen uit de mauw, dan steeds afbrekende krietiek te leveren ! Het is toch gemakkelijk om deze commentaren te leveren via dit medium. Ik wil zeggen…Holland houdt op met hulp aan Suriname…ze zijn sinds 1975 onafhankelijk..een vrije natie, een vrij land. Ze kunnen hun eigen boontjes doppen…al is diesel nu met 35 Sur dollar cent verhoogd ! Tan bun


  Maak melding

 5. Per keer maximaal 1500,00? hoe vaak kunnen de mensen een lening krijgen dan? zijn jullie gek of zo! je helpt je kondreman geen steek! en ook nog tegen een hogere rente. mensen denk goed na voor je die lening neemt!


  Maak melding

 6. wat is nou 1500 euro?? daar kan je toch niks mee starten? en dan een torenhoge rente. Het brengt de mensen alleen maar meer in de problemen. Kortom ze maken de mensen weer blij met een ernstig dode mus.


  Maak melding

 7. Surinamers kunnen gewoon niet zonder nederlandse hulp.Waarom zijn ze eingelijk onafhankelijk geworden??? Als ze weten dat ze het toch niet kunnen redden dan ,alleen maar bedelen van andere landen,ja dat is zo.Wil je onafhankelijk worden sta dan op je eigen benen.Ik heb zelf geen ene cent erover om suriname te steunen vooral die corrupte regering.Nu voelen de mensen hoe het leven daar is,wie heeft het allemaal gedaan dat het zover is gekomen met suriname? Ik denk ook dat het nooit goed zal komen met Suriname.Nog steeds vluchten mensen naar Nederland.Wat zal er gebeuren over een paar jaar in Suriname???? helemaal leeg????

  baja tang boeng sranang.

  mooie land met een klote regering.


  Maak melding

 8. nou een slim mens kan heel wat met 1500 euro vooral in suriname.je kan er groente fruit mee kopen en je kan het overal verkopen zonder een vergunning nodig te hebben zelfs voor je deur.in suriname kan je makelijk handel drijven zowel in alle branche,s zonder vergunningen in meeste gevallen.dus wezen jullie niet ondankbaar stelletje kakkerlakken.inplaats mensen in nood te motiveren zijn jullie mensen aan het demotiveren omdat jullie een een uitkering hebben vandaar dat jullie makelijk onzin uitkraaien


  Maak melding

 9. Verliest Amsterdam definitief haar Kwakoefestival?

  De gemeente Almere en Kwakoe Events zijn met elkaar in gesprek over de organisatie van het Kwakoe Festival.
  Kwakoe Events organiseert het festival al meer dan dertig jaar in het Bijlmerpark in Zuidoost. Dit jaar is er echter een andere organisator aangewezen voor het zomerfeest in het park.
  Ondanks dat Kwakoe Events nog steeds hoopt dat zij het festival in Amsterdam mogen organiseren gaan de gesprekken met Almere door. Maandag gaan beide partijen wederom om de tafel.

  Bron; At5


  Maak melding

 10. niet zo negatief

  als niemand je helpt kom je niet ver.
  waarom doen de sme met salaris van een paar miljoen met voetballen///
  juist ja
  de mogelijkheid was er en sommige hebben er gebruik van gemaakt in holland.
  de rest van de sme slaapt ..morgen gaan ze beginne.
  en als dit 300 jaren geleden was ingevoerd
  waren de sme niet naar holland gekomen.
  zou holland nog steeds in de middeleuwen leven en zou de slavernij geld ook niet in autralie en canada en de us terecht komen.
  maar de hollander(kolonisten)hebben 300 jaren niets gedaan….
  een man uit een ontwikkwlings land komt met dit idee en past het in zijn land toe …
  daarna ging het verder…
  maar de kolonisten hebben 300 jaren leeghoofd gebleven….
  en nu komt er ons geld (300 jaren )overschot en worden mensen gevragd als ze met 1500 euro een bedrijf willen beginnen…
  ik terrorist zeg pak die kans …
  want niemand geeft jouw dat …leent jouw dat
  en met 1500 euro kan men binnen 15 jaren 3 generaties fam. verzorgen.
  maar ik heb jullie eerder gezegd
  china ,india komt er aan…
  indonesia de javanen in sme moeten een dag minder uit gaan per maand
  de creolen moeten in sme ook een dag minder uit gaan per maand…
  dus die mensen die dit kunnen en 1500 lenen
  kunnen binnen 15 jaren 3 generatie goed verzorgen.
  dus zeg ik uit ervaring..alleen met geld kan je geld maken….
  dus sme niet zo negatief over die 1500
  veel succes.


  Maak melding

 11. godo is een coöperatieve ondernemingsbedrijf in suriname ik dacht opgericht door de heer wijth.
  mijn vraag is.

  wie stelt dit bedrag van vijftienhonderd euro ter beschikking.is dit de nederlandse regering of de coöperatie codo.
  de beheerder is satcha jabar directeur van fondsbeheerder godo
  dit lijkt mij erg vreemd er moet meer duidelijkheid komen,vooral wat betreft de hoogte van de rente.


  Maak melding

 12. Uit de Verdragsmiddelen is zes miljoen euro beschikbaar dat wordt ondergebracht in het nog op te richten Micro Financieringsinstituut Suriname. en het is godo geworden die dat zaakje zal beheren.
  Zo hoe verkwist je zes miljoen euro? hihi, je verstrekt microkredieten van 1500 euro ipv serieuze ondernemers van grotere bedragen te voorzien..


  Maak melding

 13. Minister en Godos Satcha Jabar houden jullie het volk niet voor de gek met die 1500 euro lening tegen een hogere rente. Je kan enkel een paar “krabben” kopen voor de wederverkoop op de markt,anders niet. Een groot Staatsman zei eens: Als iemand honger heeft, geef hem dan geen vis om te eten., leer hem om de vis te vangen, zodat die nooit meer honger zal hebben.


  Maak melding

 14. ik ben geen econoom maar wat mij opvalt is dat landen als india en andere afrikaanse landen dit soort kreditenfonds wel werkt vraag ik mij af waarom het in suriname niet zou werken, niet te hoogmoedig zijn want dat proef ik hier een beetje .


  Maak melding

 15. @nr17., ik denk van niet. In Afrika kan je bv. huis kopen e/o bouwen voor minder. In India heb je voor dat geld een “paar” ha land in pacht. In Suriname kan men met de 1500 euro , notabene tegen een hogere rente dan gangbaar, letterlijk alleen wat “krabben” kopen voor de wederverkoop op de markt. Want die blijven ietsje langer “vers”.


  Maak melding

 16. ook hieruit blijkt dat een deel van de surinamers nergens tevreden mee is.
  het is misschien niet veel maar toch een goed bedrag bijna 6000 srd . voor een startende ondernemer zou het niet slecht zijn. de vraag is dan welke startende ondernemers krijgen het……


  Maak melding

 17. Erg summiere artikel. De dag dat ik luister naar Maxima als het aankomt op bedrijfskundige zaken is de dag dat ik definitief opgesloten kan worden.
  Iedereen kent de voordelen maar weinig echter de nadelen va het microkrediet. In tegenstellig tot een gewone lening er soms exorbitante rente gevraagd word. Dit leidt soms dat de kredietaanvrager in nog grotere problemen komt dan ie al zat voor de lening. Wat is dus de hoogte van de rente ?Ik zou het aangezien de symbolische waarde van deze actie meer dan correct vinden dat deze lening rentevrij is.Naja niet rentevrij maar gecorrigeerd t.o.v.de inflatie.En wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze rente en welke instantie krijgt hier de bevoegdheid over in Suriname.En wt is de strategie die men wil toepassen zodat dit ook t.b.v.de economie komt want laten we wel wezen het geld investeren in een of andere vage ondernemingsplan komt niemand uiteindelijk ten goede. En gaat men deze mensen begeleidden want dit zou ook een steun in de rug geven aan die mensen.


  Maak melding

 18. nr 18 kromodimedjo,

  nr 17 heef gelijk, het is weer iets nieuws ook de Surinamer moet hieraan wennen.
  Het werkt perfect in India en Afrika eigenlijk over de hele wereld. Miljoenen mensen hebben hiervan gebruik gemaakt, en ze worden stap voor stap er beter van. En ook dat kan in Suriname . En moeten we niet gaan we zeuren over te weinig, of beginnen al te klagen dat de rente te hoog zal zijn. Een financiële injectie kan elke kleine ondernemer zeker gebruiken.Maar ja wie gaat de rente ontvangen de Surinaamse belastingdienst. betalen ze ook terug als men te veel heeft betaald.

  De kleine man moet er zeker gebruik van maken, alle kleine beetjes bijelkaar word uiteindelijk een stabiele vermogen .
  Sterkte ermee ………


  Maak melding

 19. Laat die sukkel maar kankeren. Ik weet dat er veel mensen in SME zijn die dankzij een investering van 1500 Euro hun bedrijfsvoering goed kunnen verbeteren. En of het lukt dat zien we over 10 jaar wel.

  De opmerking dat het bedrag hoger moet zijn slaat nergens op. Je leert iemand niet vissen met door hem een zeewaardig jacht te geven met alle aflossingsverplichtingen die daar aan vast zitten. Hij is meer gebaat bij een eenvoudige rail en een schep net. Dat is een investering die hij binnen een overzichtelijke tijd wel kan afbetalen.


  Maak melding

 20. @Gary
  Ook hier vertel je weer halve verhalen. Ja veel mensen die kleine leningen zoeken gaan failliet aan de rente. Maar niet door de microkredieten maar door woekeraars die hoge rentes vragen.
  Micro kredieten werken juist heel goed. Dat ze iets meer rente vragen dan een bank voor een grote lening is normaal. Immers de kosten voorbeide leningen zijn nominaal (zoek maar op in je economie boeken) gelijk maar moeten goed gemaakt worden met de rente over een heel klein bedrag.


  Maak melding

 21. ha ha ha ha, er heeft iemand zijn naam veranderd. je nieuwe naam is ook geweldig hoor, ano-smeer-boeng. ik denk dat jij je schaamt om je naam op te schrijven

  zie je wel weer een goed plan van die nederlanders. alleen domoren als jij reageren zo.
  ook jij kan in aanmerking komen , je moet wel je best doen.

  je schijft , Ping-Ping… joe don no ka waar slaat dat nou weer op…….
  een ding staat wel vast dat jij je zelf belagelijk maakt of waterkant steeds met rare namen.
  deze site is bedoeld om je menig of een reactie te geven, kan je dat niet ga dan pinda op de markt verkopen
  open je ogen domoor dan ben je morgen niet te laat (dat was toch je vorige naam).

  een advies voor je, was je wat vaker dan a smeer moro boeng


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.