Gepensioneerde ambtenaren Suriname eisen goed loon

22

Gepensioneerde ambtenaren eisen beter inkomen
PARAMARIBO, 11 apr – De gepensioneerde ambtenaren willen de druk op de regering gaan opvoeren. Het pensioen moet dringend worden aangepast naar wat wettelijk is voorgeschreven. Besprekingen met onder meer vicepresident Ramdien Sardjoe hebben niet de verwachte resultaten opgeleverd.

Sardjoe blijft erbij dat er geen geld is. Het aantal gepensioneerden is haast even groot als het aantal actieve ambtenaren. Aanpassen van de pensioenen zou een te grote druk leggen op de nationale begroting. “Steeds als wij praten over verbetering, wordt gezegd dat rekening gehouden moet worden met de staatsfinanciën. Wat we vragen is ons rechtmatig aandeel, niets anders”, zegt Armand Deekman van gepensioneerdenbond BBGO.

De bond heeft er genoeg aan. De tijd dringt, dus mogen acties worden voorzien. Onder meer wordt gedacht aan juridische stappen. “Elke dag sterven er gepensioneerden. Voordat alles in orde is, is ruim de helft van ons er niet meer. De regering heeft wel degelijk geld. Als ze geen geld hebben, wil ik de minister van Financiën adviseren om met grote ogen te kijken naar de Belastingdienst”, aldus Deekman.


22 REACTIES

 1. Ik heb respectabele departementsdirecteuren gekend, die het aan het einde van hun harde zwoegen en ploegen slechts met een habbekrats moesten, althans moeten stellen.

  Geweldige hoofdinspecteurs van Politie, die het moesten hebben van loten verkopen of een job in de casino van hotel Torarica op hun ouwe dag.
  He fawaka, bloody shame on us!”


  Maak melding

 2. Mijn naam is Roy Bottse en voor mij geen schuilnaam. Dat is voor schijters.

  Telkens als ik in Sur kom bloed mijn hart als ik oudere mensen tegen kom die ik heb gekend als goede onderwijzers, politiemensen, verpleegsters en andere overheidsdienaren, omdat veel van hen in bittere armoede leven. Suriname zorgt ongelooflijk slecht voor de mannen en vrouwen van weleer. Diegene die geen kinderen (in het buitenland) hebben die hen helpen hebben het ongelooflijk moeilijk. Respect van een natie wordt vooral afgelezen van de manier waarop ze met hun oude en zieke mensen omgaan. Onderling moet ik zeggen helpen mensen elkaar op een prachtige manier in Sur. maar datgene wat de gepensioneerden overkomt is regelrecht staatsoplichting en inderdaad zou ik de vereniging van gepensioneerden aanraden om zo vlug als het kan, een rechtsprocedure op te starten tegen de overheid. Het kan niet zo zijn dat je 35 jaar pensioen betaalt en dat je pensioen niet eens toereikend is om een heel simpel leven in het land te leiden. Er zijn VN regels die dit verbieden en ook is het oplichting. Ik heb een vader die meer dan 35 jaar heeft gewerkt en als hoofdambtenaar met pensioen ging. De man ontvangt niet eens 200 Euro per maand. Ik zie altijd in zijn ogen een schaamte als hij het er over heeft. Wat een vernedering. En wat ik nog schofterig vindt is dat de president enige tijd geleden Suris in het buitenland opriep om hun mensen in het land te helpen, terwijl deze zelfde president en zijn regering allerlei regels hebben welke Suris met een andere nationaliteit gewoon als vreemdelingen beschouwen en heel veel beperkingen opleggen. Maar ons wel oproepen om geld naar Sur te sturen. Gewoonweg een vorm van bedelarij en prostitutie.

  Roy Bottse, Curaçao.


  Maak melding

 3. Als het zo is dat de hoeveelheid actieve amtenaren even groot zijn als gepensioneerden amtenaren zijn, waarom kan de regering dan niet de helft van de actieve amtenaren naar huis sturen, er worden toch niet gewerkt. Het zijn toch maar cijfers. Spook amtenaren. Zeven even. Nee, ze moeten niet naar huis , want anders brengt het politieke consequenties met zich mee. Saneren bij de amtenaren aparaat, absoluut niet ! Corruptelingen ( de regering ) , go home.


  Maak melding

 4. deze zelfde gepensioneerde spreken lof uit aan deze boevenbende ,hoe goed werk ze verrichten,Geduld……het komt Goed….En de durft hebben tegen elkaar te roepen un flogo alla tien,dus un njan a flogo fu tien sapa met mijn vader erbij.sorry hoe pijnlijk het ook mag zijn de goede niet na gesproken, die gaw-gaw een eye opener hebben,wat ze nu te verduren hebben.


  Maak melding

 5. Er is wel geld om de Minitsers en DNA-leden te betalen.
  Zelfs zoveel, dat een onkostenbedrag van
  $rd 8500,- te weinig is per maand, wordt door DNA-leden beweerd.

  En als er wel eens geld in de Staatskas is, wordt direkt als eerste loonsverhoging bewerkstelligt voor en door Ministers en DNA-leden.

  Onnodig te zeggen dat het 1 boevengebroed is die aan het bewind zitten in Surinen. Schaamteloos………………
  Vriendelijke Groeten,………


  Maak melding

 6. Ik ben het helemaal eens met Roy Bottse. Niet alleen wat de behandeling van onze ‘oudjes’ betreft,maar ook wat betreft het zich verschuilen achter een alias.
  Telkens weer erger ik me mateloos als ik merk dat mensen niet durven uitkomen voor wat ze schrijven. Het is in deze rubriek vaak een scheldkannonade tegen autoriteiten in Suriname, maar dan wel onder een schuilnaam. Niemand mag weten wie er zo scheldt. Lafaards zijn dat.

  Roy,mijn complimenten!

  Luciën (Pepe)de Freitas
  Amsterdam
  (oud-verslaggever in Suriname)


  Maak melding

 7. Het wordt zeker tijd dat ze nu eindeijk eens het mes hard maar rechtvaardig en het ambtenaren bestand zetten. De overheid heeft geen geld omdat er te veel asociale ambtenaren zijn die de hele dag met nutteloze zaken doorbrengen.

  Iedereen heeft recht op een rechtvaardig dee van de welvaart. En zij die niet presteren vreten alleen maar een onrechtvaardig deel op. Tenkosten van bejaarden en bv hardwerkende leraren.


  Maak melding

 8. Niet mee eens! Ambtenaren krijgen meer de arme man. Die arme man moet dag en nacht werken voor nog geen 10 procent van de loon van een ambtenaar. Hard werkende armen klagen niet hoor.


  Maak melding

 9. Hoe kan Ram Sardjoe komen vertellen dat er geen geld is terwijl op op de valreep van de afgelopen verkiezingen ruim NEGENHONDERD mensen in overheidsdienst werden genomen?????In Suriname maken de politici gebruik van de ja-knikkers onder de bevolking.Mensen komen niet voor hun rechten op en nemen alles aan voor zoete koek.Nederland zou op zijn kop staan in een dergelijk geval.Er is geen geld omdat de regering het oppotsysteem hanteerd.Men kan wel opscheppen hoeveel reserves de centralebank van Suriname heeft opgebouwd,maar men zegt er niet bij hoe en waardoor dat o.a. verkregen is!!!!!!!!!


  Maak melding

 10. Beste mensen,

  “Sommige” Sur./Ned. die hier wonen wil ik even wakker schudden. Ik werk toevallig ook met berekeningen en heb ook te maken met pensionen, AOWers ect. Ik kan jullie nu vertellen dat de oudjes hier in Ned. van de jaren toen ook geen vet pot hebben en zij ook onder de armoede grens vallen. Ik heb harde bewijzen vanwege mijn huisbezoeken en onderzoeken die ik allemaal moet verrichten. Vreemd genoeg klagen die oude Sur. dat ze beter in eigen land waren gebleven met een kleinigheid.

  Waarom denkt men dat er nu gepraat wordt over de woekerspolissen?? Daarnaast kan ik ook vertellen dat als je werk en je niet extra bent verzekerd je op de oude dagen een groot probleem hebt.

  De regering kan op dit punt niets eraan doen, omdat een premie van 100,00 euro per maand bruto wordt ingehouden en niet netto.

  Sommige mensen genieten van het leven en vergeten dat ze een keer oud worden. Zaken worden niet goed aangepakt en later klaagt men over allerei problemen.

  Janny.


  Maak melding

 11. alle voorgaande regering hebben het na gelaten om de gepensioneerden en menswaardig bestaan te geven, allemaal hebben andere dingens die zij voorang hebben geven een paar voorbeelden de een geeft voorang aan het kopen van 40 miljoen aan wapen de andere geeft uit aan bruggen en deze regering is bezig de financiele huishouding op orde te krijgen ik vind het te makelijk om deze regering nu alle schuld te geven voor alles wat zeker niet goed gaat in suriname en over de amtenaren apparaat niemand wil zijn vingers aan branden maar iedereen weet dat het klauwen met geld kost, wat ik niet eerlijk vind is dat wij allemaal weten dat er jaren zijn geweest waar suriname aan de grond lag ik vind dat je dat niet moet vergeten en deze regering kan geen wonderen verichten begrijp me goed ik zeg niet dat alles wat deze regering doet goed is niemand kan mij zeggen dat het in de afgelopen drie jaren slechter is dan de jaren ervoor en als er mensen zijn die mijn tegen spreken graag met voorbeelden en feiten


  Maak melding

 12. Jaren ’80 was niet goed toch…laat democratie welvaart brengen….en laat Opa Ruro bij al zijn vrienden langs gaan…zij blijken anno 2008 listige schurken en boeven te zijn.

  In de jaren ’80 konden wij zelf aan het land werken voor later..dus nu jaren 2008 maar nee gaan zitten luisteren naar liegers en bedrieger….straks worden jullie met zijn allen, oplichter, inbreker, schurken, rovers…. noem maar op.

  Altijd zitten luisteren naar koloniale neger tongen…en wat nu… niet eens een behoorlijke koenkoen kan je laten dit omdat jouw darmen leeg zijn.


  Maak melding

 13. Durven surinamers niet te demonstreren.., weten ze uberhaupt wel wat dat betekend???

  Wat maakt het nou uit of je een schuil-/echte naam gebruikt.. daar los je de probleem niet mee op.

  Tip aan de ouderen: blijf slijmen met je kinderen in NL voor een doos eten, van de regering valt niks te verwachten.

  (schuilnaam)..


  Maak melding

 14. Meneer je bertollie,je bent gewoon nieuwsgierig,mijn naam heeft een betekenis
  hevig Droevig ze hebben 80,niet begrepen
  je hebt een patient die op alles uitgaat om
  80 de schuld te geven,zij zouden de oorzaak zijn dat Suriname ten gronden is gegaan, hij vergeet dat hij ook de schuldige is met zijn witte onderdanen wat hij nog steeds doet, trouwens hij vreet daagelijks van ze als hij z,n hand niet opneemt heeft hij ook geen kunkun in zijn darmen.Deze Dombo DU heeft samen met zijn geweldige regering geholpen een verkrachter ter wereld brengen om oorlog tevoeren,z,n geboorteland te vernietigen,te moorden ,te roven,anderen te schoppen, dit land naar de bliksem te brengen met drugsis dat ook de schuld van ,80 ??.je breekt je nek over witte onderdanen op het consulaat van Suriname,deze Dombo Du kan en
  wil niet inzien dat zijn Lij(ei)ders grote schurken zijn.80 heeft de pensioenuitkering van de seniorengroep verhoogd,deze schurken doen alsof hun neusbloed,dezezelfde Deekman,Armand
  had moeite met ,80 men zegt accepteer wat je
  eigenlijk wilde hebben Armand George en Shimmy Scot.


  Maak melding

 15. Du nr. 14. Je hebt groot gelijk. Ik hoef ook niet eens te zijn met bepaalde punten van de regering, maar krom vind ik het om de regering steeds de schuld te geven van alles en nog wat. Wat mij blij maakt is dat deze regering inderdaad wel de financiele huishouding en de criminaliteit op orde zien te krijgen.

  Janny


  Maak melding

 16. @Janny
  Je doet de mensen geen recht. Er zijn ook vele die voor de revolutie een heel goed pensioen hadden. Maar door de inflatie dankzij het bewind en hun geld drukkerij is dat verdampt.
  Probleem is dat een groot deel van het geld in SME belegd was (en vaak slecht). Normaa in Europa is vandaag de dag (ook nog niet zo heel lang) een pensioenfonds verplicht de pensioenen goed en waarde vast te beleggen zodat infatie correcties mogeijk zijn.

  In SME is dat niet gebeurt en oopt iedereen om de hete brij heen. Vooral omdat oudere electoraal niet de meest interessante groep zijn.


  Maak melding

 17. Neus, ik denk persoonlijk dat nergens op de wereld je pensioen veilig is. Zie wat nu ook in Afrika gebeurd. Precies wat je ook aangeeft. Ik zou zeggen stop de boel maar en laten mensen gewoon anders gaan sparen of investeren voor meer zekerheid.

  Janny


  Maak melding

 18. laat mij een ding zeggen over de waarde van geld in suriname moeten we terug naar de revolutie willen of niet toen is ons geld in waarde gedaald en zo was de waarde van jou huis en jou pensioen niets meer waard dit is de waarheid die op feiten berust maar sommige kunnen het niet hebben maar ik blijf het zeggen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.