Contractarbeiders bauxietindustrie Suriname staken

4

PARAMARIBO, 11 apr – Honderden contractarbeiders in de bauxietindustrie hebben het werk neergelegd. Hun ontevredenheid geldt zowel het loon als de sociale voorzieningen. Na ruim tien jaar onder vrijwel dezelfde omstandigheden te hebben gewerkt, eisen zij verandering.

Het loon moet drastisch worden bijgesteld. “We ontberen een goed loon, als je goed wil verdienen, moet je tien tot twaalf uur per dag werken”, zegt een arbeider. Tot voor kort was dit nog te doen. Overuren hoorden bij het werk. Nu het werk minder wordt, hoeft het niet meer echt. Het loonzakje is nu reëel minder. Dat is sinds kort meer dan ooit merkbaar, wat ook als voedingsbodem geldt voor protest.

Aan de motieven voor de ontevredenheid in andere branches, kan nog niet eens worden getipt. Aan koopkrachtversterking denken, is een ongekende luxe. “Qua loon hebben we een achterstand van zeker tien jaar. Ons protest heeft niet eens te maken met de stijgende prijzen van levensonderhoud. We ontberen secundaire voorwaarden, zoals medische voorzieningen.”


4 REACTIES

 1. Op den duur worden jullie allemaal oplichter/rover enz.enz. door gebrek behoorlijk bestuur.(wat doet Front: alleen aan de macht blijven en dat zal moesje zeker niet naar parijs brengen hoor)Jullie gaan onnodig behoorlijk pinaren.


  Maak melding

 2. Dit kon allemaal gebeuren omdat wanneer sommigen een vaste baan hebben bij zo’n grote maatschappij zich onder andere bij de shiften allerlei taferelen voordoen.

  Vraag het maar aan de nachtshift-bazen, die aardig wat te duchten hebben van ondergeschikten alleen al omdat zij de shift slapend wensen door te brengen.

  Met dit laag bij de grondse contractors fenomeen heeft de Suralco willen afrekenen met ballast helaas voor de gegoeden.
  Eenmaal onder de pannen met alle emolumenten van dien wensen sommigen geen vin meer te verroeren.


  Maak melding

 3. Voor hun is de slaventijd nog niet afgeschaaft,het is niet goed tepraten,wat armen allemaal moeten doorstaan ik vraag mij af als protest zal helpen,de maatschappij heeft alleen jullie krachten nodig,om hun doel te bereiken ,we hebben een regering
  die voor geen meter deugd je hoeft niet aan deuren te komen tot heden gesloten voor onbevoegden,zelaten mensen gewoon kreperen.


  Maak melding

 4. Pinto: waarom ga jij dom doen. Is het werk alleen van de nachtbazen.

  Een behoorlijke organisatie moet weten dit soort zaken goed te kunnen oplossen.

  Maar een Baas daar neerzetten en die arme man achter laten als slavendrijver is puur puru don ghi din wrokoman’s plus baas.

  Hallo…. luister noh, ik wil niet teveel uitleggen:::: maar ga goed nadenken hoor.

  Hij/Zij die wil slapen moet maar thuis blijven…dit moeten zij weten vanaf dag 1(een) als zij binnen komen.

  Verder geef deze mensen een behoorlijk loon.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.