Surinamers moeten leren omgaan met realiteit

23

PARAMARIBO, 8 apr – “We moeten als samenleving bij onszelf te rade gaan over hoe om te gaan met deze situatie.” Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. De vlucht die de prijs van brandstof heeft genomen stemt tot nadenken. Niets is meer als voorheen en het beste is daar zo snel mogelijk mee te leren omgaan. Het is back to basics.

Het bijhouden van een moestuintje mag best overwogen worden. Maar ook op grotere schaal is het tijd voor een omslag. “Het einde is nog niet in zicht. Als je het mij vraagt moet Staatsolie versneld kijken hoe op een niveau te komen, waarbij de samenleving kan worden voorzien”, zegt Marica. Nu gebeurt dat nog op bescheiden schaal. Het grootste deel van de output gaat als stookolie naar het buitenland.

Wel liggen plannen klaar voor uitbreiding van de raffinaderij. “Ik weet dat het geen kwestie is van een druk op de knop, maar we moeten wel die richting uit.” Intussen is bij de Caricom verlaging aangevraagd van invoerrechten op veertig producten. Die kunnen dan goedkoper aan de man worden gebracht. “We moeten meer dan voorheen gaan produceren. We zijn een vruchtbaar land en moeten daar meer gebruik van maken”, aldus Marica.


23 REACTIES

 1. Bedoelt de minister dat de bevolking moet leren omgaan met de realiteit van een waardeloos politiek bestuur.
  Het antwoord is neen, neen en duizendmaal neen.


  Maak melding

 2. Het staat met koeieletters op:”Surinamers moeten leren omgaan met realiteit”

  Inderdaad, na een lange tropische slaap sinds 1975, zijn sommigen blijkbaar wakker geworden? Of toch niet?
  Alleen vraag me af of die Toet-fielen intussen hun batterijen hebben opgeladen of laten leeglopen onder een boom. Vandaar dat de hersencellen het nog steeds op 110 Volt zit en (nog) niet 210 Volt.

  *Does your bell ring?*


  Maak melding

 3. JA Suriname is qua grondstoffen één van de zeven rijkste landen ter wereld. Wij Suri’s zitten maar toe te kijken hoe buitenlanders onze erfgoederen uit onze grond komen halen en wij dat weer terug kopen voor hoge prijzen.
  Sta op.


  Maak melding

 4. 08-04-2008 We moeten als samenleving bij onszelf te rade gaan over hoe om te gaan met deze situatie.” Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie.
  Ik vind het een mooie benadering minister Clifford Marica met: ALS SAMENLEVING, BIJ ONSZELF TE RADE GAAN & MET DEZE SITUATIE.” MAAR OOK OP GROTERE SCHAAL IS HET TIJD VOOR EEN OMSLAG
  Nou minister Clifford Marica niet alleen op het gebied van Handel & Industrie moet de Surinaamse samenleving te rade gaan. Maar vooral de omstreden beladen politiek 8 dec proces
  We hebben niets aan de mooie opbouwende woorden c.q. plannen over de management van (aardolie)Handel & Industrie & WE ZIJN EEN VRUCHTBAAR LAND EN BACK TO BASICS, als het politiek geschil 8 dec proces escaleert tot wapenconflict/ verzet c.q. anarchie.
  Ik heb affiniteit voor de Surinaamse samenleving vandaar mijn innige betrokkenheid tot het einde der dagen. Mijn nickname spreekt voor zich patriot.

  He malli even een kleine fatoe, over de (nl)militaire kameraden.
  He du apprecieer je een militaire grap of kan je niet om militaire grappen lachen.

  En du asjeblief vergelijk Bouterse nooit meer met George Bush. Du, je hebt het er vaak over dat je Suriname niet met Irak mag vergelijken! Gelijk heb je! Zoja, waarom?

  Bouterse is in 25 jaar tijd politiek verantwoordelijk voor het 8 dec. tragisch incident (15 slachtoffers) met de dood als gevolg. Bouterse heeft zelfs aan gegeven dat hij politiek verantwoordelijk hier voor is.

  George Bush, Tony Blair & Jan Peter Balkenende zijn politiek verantwoordelijk voor meer dan 100000 doden onder de burgers, o.a. kinderen, bejaarden,vrouwen in Irak. Dit hebben de staatshoofden zelf verklaard, dat ze politiek verantwoordelijk zijn c.q. politiek de oorlog ondersteunen.

  In tegenstelling tot de Fransen, Duitsers en Belgen (en ja Du )Suriname waren die faliekant tegen de invasie/ interventie van Irak.
  Bouterse kan je wel verdenken of betichten van moord.

  Ra -ra, wie kan je verdenken of betichten van massa moorden van meer dan 100000 burgers in 5jaar tijd. Nu in Irak, op dit moment, 5 jaar na dato gaat het moorden gewoon door zonder een eind in zicht. Wie kan je verdenken of betichten van massamoorden? George Bush, Tony Blair & Jan Peter Balkenende.
  Wil je de Surinamer niet meer beledigen, ja, ja, du de Surinamer niet meer beledigen, want Bouterse is een echte sranan brada. Dus wil je Bouterse niet meer vergelijken met George W. Bush.
  Weet je wat ik heel erg vind van het wrede psychologisch defect op de bevolking in onzekerheid, omtrent het poppenkast omstreden 8 dec. Proces, is dat op de eerste instantie geen van de 25 verdachten/ gedaagden veroordeeld zullen worden en dat weet het Surinaamse marionetten magistraat.
  Mag ik even duidelijk zijn. Du, mijn bezorgdheid heeft niets met Bouterse te maken want hij en de overige hoge militaire officieren alsmede de hooggeplaatste burgers die gedaagd zijn kunnen hun eigen boontjes doppen.
  Mijn affectie gaat uit naar de Surinaamse burger in tegenstelling tot du zijn aversie.
  Het gaat mij naar het hart du wat de onschuldige burgers (als bijkomende schade in een oorlog situatie) te wachten staat als het omstreden beladen politieke justitiële geschil uit de hand loopt, met alle traumatische c.q. (Post Traumatische Stress Syndroom) herinnering van de burgeroorlog in het Surinaamse binnenland. Mijn affectie gaat naar de Surinaamse burgers en(veteranen) militairen die de binnenlandse oorlog van dichtbij hebben mee gemaakt.

  En Du mijn affectie/affiniteit is ook voor de (ex)leden van de guerrilla verzet beweging (en)om dat die ook slachtoffers waren van manipulaties van de machtwellustige Surinaamse neo kolonialisten en hun goeroe meester manipulator Holland met zijn neo kolonialistische agenda in het bijzonder primair de verdeeldheidpolitiek.
  He, Du geloof je echt dat een land dat 4x groter is dan Holland met maar nauwelijks 500000 inwoners, 25 van zijn hooggeplaatste officieren gaat kunnen berechten in een omstreden politiek proces met het voormalig kolonisator als regisseur al la dirigent van het 8 dec.proces.

  Du, ik denk te weten wat jou reactie hier op zal wezen. Du; natuurlijk kan Suriname de job niet alleen klaren, want de Sheriff heeft assistentie gevraagd van buitenlandse militaire mogendheden.
  He du je bent slimmer dan ik dacht, ik had niet eens rekening gehouden met de witte massa moordenaars, verkrachters, folteraars vriendjes van jou en sheriff. Die hun grote zware wapens komen uitproberen, testen, gratis PR stunt voor de wereld orde die nog een orde voor wapen aankoop kunnen plaatsen nadat ze waargenomen hebben hoe goed het militaire moordtuig gefunctioneerd heeft in Suriname. Hoe ze in korte tijd Suriname hebben veroverd en alle pro Bouterse aanhangers hebben vermoord en de overige krijgt misschien een plek in Guantanomobay, zwaar bewaakte concentratiekamp van de westerlingen waar foltering en marteling is toegestaan.
  Du ga maar lekker surfen op het net, zie Irak, dood en verderf wordt er gezaaid door de oorlog wellustige contacten van sheriff (s).
  Du ik zal nog een (burger)oorlog sluier annex interne wapenconflict voor je oplichten. In een interne conflict/ interne politiek geschil dat uitmond tot escalatie c.q. anarchie is er geen enkel buitenlandse mogendheid die bevoegd is zich te mengen en partij te kiezen in een intern politiek conflict. De enige die daar toe bevoegd is, is de VN. Maar voor dat de VN overgaat in actie (mandaat geeft na vergaderingen op vergaderingen, want in de wereld politiek/diplomatie gaat het in de eerste plaats over belangen)moet er eerst het nodige bloedvergieten gebeurd zijn en het noodtoestand uitgeroepen worden.
  Het enige wat westerse militairen/ mariniers gelijk doen in een intern uit de hand gelopen politiek geschil is landen met een grote Orion militaire vliegtuig en helikopters om alle westerse (witte)burgers/onderdanen te evacueren. Als de Orion militaire vliegtuig en helikopters opgestegen is met aanboord al jou westerse vrienden,stagiaires,collega’s etc. dan mag het moorden, uitmoorden van elkaar (lokale bevolking) verder gaan. Succes du met je doem scenario over de Surinaamse leider(s) Mijn ultra psychologische analyse is gebaseerd op historische feiten. En werk wijze van de(Europeaan) westerlingen.
  En nu wat ontspanning voor al mijn kameraden op het forum. Want du wij hebben ook gevoel voor humor en Du niet zo pessimistisch zijn op de Surinaamse wereld politieke problemen, graaf diep in je ziel en geestesgesteldheid en put uit de positieve energie die iedere mens, individu bezit.
  Sorry kameraden ik laat me steeds afleiden door du met zijn negatieve vibraties. Maar dat mag de pret niet drukken. Nu echt wat ontspanning, lekker lachen want pé, dé, dé, dé, lafu dé.

  De soldaat en de non

  Een Nederlandse soldaat komt al rennend op een kruispunt en ziet daar een non staan.
  Hij vraagt: ‘Zuster, mag ik mij even verbergen onder uw rok, ik leg het later wel uit.’
  De non gaat enthousiast op het voorstel in.
  Even later komen twee MP’s aangehold en vragen aan de non : ‘Is hier een soldaat voorbij gelopen?’
  Zij zegt ja en stuurt de MP’s de andere richting uit.
  Nadat de MP’s verdwenen zijn kruipt de soldaat onder de rok uit en zegt:
  ‘Bedankt zuster, ik wil namelijk niet naar Afghanistan/ Irak toe.’
  De non knikt begripvol.
  Om verder de non nog een compliment te maken zegt hij :
  ‘Ik wil niet grof zijn zuster, maar jij hebt het mooiste paar benen dat ik ooit gezien heb.’
  De non antwoordt:’Had je ook wat hoger gekeken, dan had jij de mooiste ballen van de wereld gezien ‘
  ‘ Ik wil namelijk ook niet naar Afghanistan/Irak.’
  Patriot!
  Ps. White roses I love you!! Secret love!!


  Maak melding

 5. Wij moeten dit wij moeten dat, maar beleid is er niet.(dan hoe!! ben je bezig komt weer een schurk uit Front langs om jouw de nek te breken).

  En waar realiteit: als men weet en ook het gevoel heeft dat er schurken aan de macht zijn…..dan wat verwacht jij ?????

  Nogmaals niet blijven roepen als een gek….ga en maak beleid…beleid moet er zijn…. niks anders…..dan komt het automatische en de volgelingen volgen…….maar hallo…. geen boevenstreek hoor….. geen boevenstreek want dati you sabi.


  Maak melding

 6. Is het niet zo dat eigenlijk de aapachtigen, waar toe deze man ook behoort bij zich te rade moeten gaan waarom het zo is gesteld met ons geliefd Suriname??

  Ik zeg met nadruk ons geliefd Suriname, maar niet het geliefd Suriname van leiders die we vanaf 1975 hebben gekend. Ze hebben Suriname niet lief gehad.

  HET VOLK VAN SURINAME STA OP!!!


  Maak melding

 7. Het houden van een moestuintje moet je in het bezit zijn over een stuk grond/bouwkavel., en dat hebben vele armen niet minister.

  @nr.6., ik hoop dat ze je begrijpen, duidelijker kan haast niet. Als Surinamer doet het me goed dat er vele anderen zijn die het echt menen met Land en zich niet laten dirigeren/knechten door het buitenland.


  Maak melding

 8. Patriot,wat een geestelijke mishandeling,ik hoop dat Dombo Du kan vatten,wat je met Aversie,Affectie,Affiniteit,Scenario,pessimistisch,en Viberatie bedoeld,Plaatst e moeilijk Du fu scrifi,lastan fu lesi,ik hoop dat hij je begrepen heeft,hij zal je zeker voor dom uitmaken ,dat is zijn stop woord.


  Maak melding

 9. Back to basics huh..dat is een vreemde aanbeveling dat terwijl de ministers en uibuiters van het volk niet back to the basics gaan..dure autos en grote huizen..is dat de aanbeveling??

  Back to the basics voor mij is alle benzine autos naar de sloop brengen en de diesel autos op kokos olie en of sla olie dat vele malen goedkoper is laten rijden..yehaa!!

  Zonnebloem velden aanleggen zijn we te lui voor maar daar kan Suriname -Nederlandse boeren voor inhuren..die zijn niet lui en willen best kilometers zonnebloem velden aanleggen voor het maken van zonnebloem olie-de techniek is er al en hoeft alleen maar aan Suriname geleerd te worden..maar Staats freaking olie gaat dat nooit toestaan want dan is het gebeurt met het uitmelken van het volk !!

  Ben zeer teleurgesteld in het reilen en zeilen van Suriname door welke regering dan ook !!!


  Maak melding

 10. Sari; ik heb onlangs gereageerd op een reactie van jou waar je het over aapachtigen had. Mijn vraag was toen wie je daarmee bedoelde. Aangezien ik er geen reactie op het gekregen, stel ik die weer. Wie bedoel je eigenlijk. En als jij en de rest het allemaal zo goed weten en begaan zijn met het land, waarom gaan jullie dan niet terug? In plaats daarvan zitten jullie hier maar kritiek te leveren. Vinden jullie het raar dat de surinamers ons liever zien gaan dan komen?
  Voor alle duidelijkheid; ik ben aan geen enkele politieke partij of politicus gelieerd.


  Maak melding

 11. suriname importeert meer dan die exporeert en niet alleen suriname heeft problemen andere landen in de wereld ook en die landen hebben een sterkere econimie dan suriname en wat wij niet moeten vergeten is dat de voorgaande regeringen een sootje van hebben gemaakt veel geld geleend met hoge rente en nu moeten die afgelost worden. de econimie van suriname was aan de grond hoge inflatie en in drie jaren tijd zijn we vanuit een diepdal weer in rustige vaarwateren gekomen het moet beter de samleving moet ook gaan profiteren maar gun deze regeerders de tijd. die boeven bende van bouterse en bosje en koetie die hebben een puin van gemaakt dit alles wat ik zeg is gebasserd op feiten die je kan nagaan .weet je ik schrijf straat taal ik ben een straat jongen en ik weet wat het verschil is van afgedankte en gebruikte spullen is, en ook het verschil van verkrachten en aanranden wat ik afkeur natuurlijk dit is voor de man die intersand wil doen op nummer 12 want hij gebruikt woorden waarvan hij de betekenis niet ken ik schrijf in de taal die ik praat en versta ik hoef niet intersant te doen doe gewoon dan doen we gek genoeg. en nummer 6 kan je niet wat anders verzinnen met jou tijd dat deze onzin die nergens op slaat jij wil niet tot jou laten doordringen dat wij nu in andere wereld orde leven vroeger had je de communisten aan een kant en de democraten zeg maar de amerikaanse kamp en russen aan de andere kant na 11 september is het anders geworden erken dat nou eens. afganistan of irak heeft niets maar dan ook niets met de massa slachting van 8 december te maken dat is appels met peren vergelijken jj maak een grote fout al die mensen die de amerikanen hebben opgepakt zijn mensen die aanslagen wilde plegen maar dan toch worden ze berecht door een miliaire tribunaal of een gewone rechtbank , en dat is het grote verschil met de man die jij en nummer 12 hoog hebben bouterse die dood mensen zonder proces en ongewapend dat zijn feiten meneer .


  Maak melding

 12. Puck Darlington,

  U heeft gelijk! Het gros van die SurSuris zijn lui dan die SurNeds, eerlijk is eerlijk dat is de realiteit! Uitzondering daargelaten!


  Maak melding

 13. Anita,

  Men mag aannemen (en zelfs een kind van 10 jaar kan dat nagenoeg begrijpen) dat ‘aapachtigen’ hier Sari de creolen bedoelt.
  KRITIEK geven is goed!! Het is een onderdeel van democratie. Het houd je scherp en laat je hersencellen niet in een tropische slaap verkwanselen tot het niveau van 110 volt! Het is zeker niet nodig zoals mensen als Sari die naar Suriname moet gaan om het land te helpen? Waarom? ALs je bedenkt dat je buiten Suriname het 3-dubbele verdient en verzekert bent van betere basis levensbehoeften, die een modern mens nodig heeft. En toevallig zit Nederland in de top 10 van werelds beste sociale voorzieningen….dus Sari is niet dom om voor Suriname te ruilen.

  *I LOVE Holland *


  Maak melding

 14. Wist je dat er witte, zwarte, rode en bruine apen zijn. Het zal mij daarom niet verbazen wanneer ze tot de ontdekking komen dat er ook nog gele apen voorkomen. Wat bedoel je precies met aapachtigen, want dat kan onmogelijk racistisch zijn bedoeld en naar mijn mening zijn apen niet dom. Dus zie ik de term aapachtigen juist als een compliment.


  Maak melding

 15. Het is wel eentonig aan he worden, alles wat mislukt is onder 3x Venetiaan is de schuld van 80. Die “gasten” zijn al langer dan 10 jaren aan de macht, en kunnen de “zg.” fouten die gemaakt zijn niet eens “herstellen”., laat staan het Land tot ontwikkeling brengen. Een forum “schrijver” had het zelfs een keer zover kunnen “schoppen” dat die de bruggen heeft gevloekt. Jammer, maar je moet erom lachen zei een buitenlanse collega van me bij het lezen van het stuk. Geen wonder dat het dan de schuld is van 80 dat BOUTERSE en de NDP volgens de peilingen de “grootste” blijft.


  Maak melding

 16. Sari en Pae Matjol; ik had het vermoeden maar ik heb toch de vraag gesteld. Dat laatstgenoemde zich geroepen voelt om de vraag te beantwoorden, da’s prima. Maar volgens mij hebben de creolen geen sluikhaar dus trekken jullie maar zelf de conclusie. John, misschien zie jij het als compliment, maar ik niet omdat deze dame al eerder een dergelijke opmerking heeft gemaakt.En dat niet alleen, als wij allochtonen het over racisme willen hebben dan lijkt het mij goed om eerst de handen in eigen boezem te steken. Het is triest om te zien, dat sommige surinaamse nederlanders(van niet creoolse afkomst)denken dat ze beter scoren bij de hollanders. Wake up; het gaat niet om hoe je eruit ziet maar om wat je in je MARS hebt.
  En wat betreft de democratie waar Pae Matjol het over heeft, nou en wat zeuren over Wilders en Verdonk. Of sorry, want je bent geen creool dus hebben Verdonk en Wilders het ook niet over jou. Wat een lachertje.
  En ja hoor, de beste stuurlui staan aan wal. Lekker makkelijk om vanuit Ned. kritiek te leveren over hoe het wel en niet moet in Suriname. Sari hoeft voor mij beslist niet naar Sur. alleen vind ik dat zij dan niet moet zeuren en dat geldt ook voor jou.
  Waarom naar Sur. gaan als er geen sociale voorzieningen(bedoel je soms WW en bijstand?) zoals je zelf zegt zijn.
  p.s Ik ben er verder klaar mee, dus doe geen moeite om hierop te reageren.


  Maak melding

 17. mooie stuk surinamers moeten leren omgaan met realiteit daar zit er in een realiteit en vele weten niet met de realiteit en de feiten onder ogen te zien , eingelijk neem ik de redaktie van deze site ook kwalijk dat men niet paal en perk steld bij scheld woorden beledeging want sommige hier kunnen niet anders niet iedereen heeft de zelfde mening is maar goed ook maar laat woorden als aapachtigen en dat soort onzin achterwegen ik heb een voorstel mensen die andere hier beledigen waarschuwing geven daarna van de site weren.


  Maak melding

 18. Rajeev,

  venetiaan heeft bewust niet in de landbouw geïnvesteerd. Hij is bang dat bepaalde groepen zich zullen verrijken daarom heeft enkel in het binnenland (djukakondre) geïnvesteerd waar de productie 0,0 is.
  Daarom is de rijstsector achterruit gegaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.