20 april: Lezing over het Sarnami-Hindustani

16

Het Sarnamihuis organiseert in verband met de herdenking van 135 jaar Hindostaanse Immigratie (5 juni 2008) een lezing over ‘Het Sarnami-Hindustani, stiefkind van Hindostanen’. De spreker is drs. Motilal Marhé.

Het Sarnami als levende erfenis van de Brits-Indische Immigranten in Suriname zit zowel in Nederland als in Suriname in de verdrukking. Moti Marhé zal uiteenzetten welke factoren maken dat deze moedertaal en identiteitstaal van de Hindostanen zal uitsterven als er geen rigoureuze stappen worden genomen.

De voortdurende onderwaardering en het verlies van het Sarnami hebben diepgaande psycho-linguistische gevolgen voor de identiteit van de Hindostanen in beide landen. De toegang is gratis

Zondag 20 april, 13.00 uur aanvang
Het Sarnámihuis
Brouwersgracht 2
2512 ER Den Haag


16 REACTIES

 1. als men de taal wilt blijven behouden,dan zeg ik voor het gemak.dat de gasten terug moeten naar hun land van herkomst.aanpassing(inbeurgeren)betekent een deel van jou gewoonte en cultuur moeten op offeren.

  de taal in suruname is geen taal van de(creolen)negers.maar een surinaams ding voor iedereen.en als men denkt dat wij surinamers een taal moeten gaan bezigen dat niet van ons is,dan vraagt men teveel van het goede.zelf het huidige nederlands van nederland wordt niet meer gebezigd.last staan het indische.een taal in een land is het bindmiddel van de bevolking.en als men dit kapot wilt maken dan zullen wij steeds blijven dwarrelen of rondjes blijvend draaien.


  Maak melding

 2. in welke lectuur ben je deze tegen gekomen.of boekenwinkel

  voorbeeld
  dus met andere woorden de(creolen)negers in america spreken ook negersengels.
  kan je me volgen


  Maak melding

 3. Alex,

  Typisch een reatie van een Creool!
  Het Sranantongo is ontstaan uit o.a. de taal die jouw voorouders uit hun land van herkomst hebben meegenomen. Woorden zoals pikin, uma en nog meer. Heb jij het Sranantongo opgegeven?
  In het Sranami Hindi komen woorden voor uit andere talen, is allang niet meer de zuivere taal die mijn voorouders uit India hebben meegenomen.

  Waarom zijn de Creolen zich nu heel erg van bewust dat ze zonder hun eigen cultuur te beleven, hun identiteit voor een groot deel zijn kwijtgeraakt?
  Dat het hen is ontnomen door de blanken ten tijde van de slavernij, daar kan de Creool zelf nix aan doen.
  En daarom juich ik het van harte toe dat ze dat alsnog in ere kunnen en willen herstellen. Men was zelfs van plan om in Rotterdam een school op te richten, waar zowel de Afro-Surinamers als de Antilianen van Afro-afkomst daar kennis over hun roots konden opdoen. Hoop dat dat al gebeurt.

  Straks ga jij hier ook nog beweren dat alle Hindostanen hun feesten en herdenkingen moeten opgeven en zoniet dan gaan ze maar terug naar het land van herkomst.


  Maak melding

 4. negerengels is een taal gecreerd door de negers van toentertijd. omdat het veel wordt gebezigd wil niet zeggen dat ik me eraan moet onderwerpen en mijn eigen taal moet opofferen. je doet precies alsof de neger de inheemse bevolking van suriname was. de neger is net als de rest (behalve de indiaan) IMPORT!. Don’t forget that. Dat wij ons hindustaan moeten gaan “inburgeren” is je reinste koeterwaals. Ik heb mijn cultuur, gewoonten e.d., ga jij maar eens op zoek naar je “roots” als je die uberhaupt nog hebt. Ik ben benieuwd waar jij zal beginnen, bijna alles van julie is opgelegd door de witte man, zelfs je huidige denkwijze wat je hierzo tentoonstelt is net als die witte man, terwijl het eigenlijk niets voorstelt. ik heb medelijden met jouw volk, jullie zijn de kluts gewoon kwijtgeraakt.


  Maak melding

 5. de hindostanen en de creolen hebben in nederland geen nationale feestdagen.als men hier hun cultuur enz wilt vieren of wat dan ook,is men verplicht een snipperdag op te nemen.en mijn sranantongo vergeet ik nooit,dit is de mooiste taal van de wereld.en zal ook zo blijven.men wil van suriname een verkapte india maken.we zijn allemaal surinamers en moeten ook proberen om een taal te spreken,de rest is een bijkomende zaak.
  we moeten als een natie denken en niet steeds in hokjes verdeeld zijn.nogmaals we zijn allemaal surinamers en niks anders.
  Je mag me zeggen wat je wil,maar srananman we tan.
  a’no so dan.


  Maak melding

 6. alex,

  wees de blanke meester dankbaar dat ze jou uit het godvergeten afrika hebben meegenomen per luxe cruise schip naar suriname.
  Anders liep je nog steeds in je blote reet achter de wilde dieren


  Maak melding

 7. alex,

  in het sranang tong zitten heel veel nederlandse woorden.

  Going back to my roots yeah yeah yeah yeah.

  Jij lijkt me echt zo een persoon een echte neger met een baseballcap met opschrift love USA. Instead of love Ghana.


  Maak melding

 8. Alex behoort tot die categorie der negers die jaloers zijn op hindustanen. Jaloers, omdat we nog een cultuur hebben. Van Suriname een verkapte India van maken? Wuahhaahaa!! Dan hoe zit het met die chinezen dan?? Wacht eens effe, is het zo hopeloos met je eigenwaarde gesteld brother? Ben je zo onzeker over jouw neger-identiteit en die van je soortgenoten in Suriname? Oohw ja, ik snap het al zo een beetje. Jullie hebben nauwelijks een identiteit, en nu ben je bang dat het helemaalgaat vervagen door de Indiase cultuur. What a desparate act van je zielezwartepiet.


  Maak melding

 9. are baap

  velen van mijn landgenoten in nederland kunnen of weigeren het nog steeds te begrijpen.dat het sranantongo een mengelmoes is van de verschillende bevolkingsgroepen.
  het sranantongo is door de mensen onbewust of bewust in elkaar gezet en klink zo harmonisch dat jij je afvraagt hoe is dit nauw mogelijk.en ’t gekke is dat dit nog steeds niet is door gedrongen tot mijn mede landgenoten.het sranantongo is een taal met vele variatie of te wel prampram.
  en laat anderen u niet wijs maken,dat het surinaams waardeloos is.dit moet je zien als jaloezie.want wij surinamers spreken meer dan een taal.dit is gewoon uniek in de wereld.en dan mogen wij niet trots zijn waarom
  laat mij dit alvast duidelijk zeggen.al verschillen wij in rassen,maar we zullen altijd in nood mekaar vinden.dank aan onze voor ouders.en dit mogen wij niet voor de voeten van die boeru’s smijten.


  Maak melding

 10. are bhagwan
  ik ben echt niet jaloers op mijn landgenoten nog minder in haat leven met een hindoestaan uit west indisch of een pakistani uit india van surinaamse afkomst,gek hé.ik heb nog steeds niet de volwassenheid bij de gasten geproefd.alleen maar met vernederende woorden smijten als(matjhrie meheraaroe)viswijven.een spreekwoord zegt,dat als je met kinderen naar bed gaat wordt je door deze bepist.
  een ding wil ik aan de gasten mee geven is iets doen aan hunne innerlijke stabiliteit want dit laat echt te wensen over.typisch bandar capriolen.
  tot nu toe ben ik niemand tegen gekomen,dat mijn innerlijke stabiliteit zouden kunnen aantasten met racistische uitspraken.dit beschouw ik als een oriëntatie middel en voelt mij echt niet aangesproken.ik weet wie ik ben,dus zal ik mij nimmer verlagen als een koetta om anderen op hun ras te beoordelen of veroordelen.want als ik het woordje tja_maar gebruikt zullen velen van mijn landgenoten zich aangesproken voelen.en dit ga ik niet doen,uit respect voor mijn medemens.
  samdjhe bhaai aur na


  Maak melding

 11. Negerengels is een taal die grotendeels is gevormd uit Nederlanse, Engelse, Spaanse, Fransen & nog een paar ander talen (vraag me effe niet welke). Het vindt zijn oorsprong in de tijden van de slavernij, en het is door de NEGERS (slaven) van toentertijd gecreerd (overigens knap werk van ze zou ik zeggen). Ze hebben een taal voor zichzelf gecreerd zodat ze onderling mekaar beter konden verstaan, omdat je verschillende groepen slaven had die een ander dialect spraken, en o.a. omdat ze niet wilden hebben dat de witte man ze kon verstaan. Omdat anno 2008 meer dan driekwart van de Surinamers de taal bezigen wilt dat niet zeggen dat ik me verplicht eraan moet onderwerpen en mijn oorspronkelijke taal (deel van mijn cultuur), moet gaan opofferen. De officiele taal in Suriname is nog steeds het NEDERLANDS. Tegenwoordig kan bijna een ieder redelijk goed nederlands praten waarmee men mekaar redelijk goed kan verstaan. De straatcommunicatie geschied dmv het neger engels. De witte man in Nederland vindt dat allochtonen die geen Nederlands spreken, of de taal leren, of op moeten rotten naar hun land van herkomst. Wel, zo een houding etaleert Alex nu, typisch witte man houding. Waarom wil je de Hindustaan niet in zijn waarde laten, met zijn taal en gewoontes? Waarom wil je zo graag jouw eigen “Negercultuur?” aan ze “opdringen”? Je lijkt precies op die witte Basja’s van vroeger die de Neger verplichtte zijn witte cultuur over te nemen. Ik zit me af te vragen of Alex een Neger is of een Witte man? Of is hij een Blakka Bakra (Bounty)?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.