dinsdag, april 23, 2024
HomeColumnsMotorinfarct (column)

Motorinfarct (column)

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Een ronduit deprimerende start van de dag was het om het follow up-nieuws te vernemen over het vliegtuigongeval in Oost-Suriname. Wat een rampzalige impact als in ons kleine Suriname in één klap twintig mensen om het leven komen. En hoezeer moet het voor Telesur – als Surinaams bedrijf – een gitzwarte dag zijn als je een werknemer en maar liefst acht contractors verliest! Expertise die nota bena hard nodig is in een door ‘braindrain’ geteisterd land.

Er wordt nu vooral gespeculeerd over de veiligheid van de airstrips in het binnenland en tussendoor gezegd dat die ‘slechts een grasbaan’ zijn. Maar daar is op zich niets mis mee. Belangrijk is dat die baan afdoende is om te landen en op te stijgen. Tuurlijk: je zit midden in het Amazonewoud en op een gegeven moment resten alleen nog maar torenhoge boomtoppen. Maar in ontwikkelde Westerse en Aziatische landen vliegen we toch ook tussen wolkenkrabbers door en scheren we over snelwegen. Tja, en als het misgaat dan is het – zoals de vader van de omgekomen Surinaamse pilote manmoedig zei: “It’s all in the game.”

We moeten ook niet bij elke catastrofe direct Surinaamse expertise in een verkeerd daglicht stellen. In de ruim tien jaar, tot 2006, heb ik mij altijd veilig gevoeld in handen van Surinaamse piloten. Buitengewoon knap hoe zij, duikend als een valk, de landing inzetten op die afgemeten en uitgeschoren biljartstrook tussen de bomen. Daarna komt afremmen met motorkracht op juiste timing neer. Letterlijk adembenemend. En een ingezette take-off afbreken, is abortus mortis pluriformis. Je kan alleen maar ontzag hebben voor Surinaamse piloten. Op en top vakmensen!

Wel is het zo dat de mate van onderhoud of vervanging van de vliegtuigjes valt en staat met de inkomsten. Daarom blijft het in het koopkrachtarme Suriname een marginale en hachelijke onderneming, en worden toestellen ingezet van wel meer dan twintig jaar oud. Maar zonder deze lokale maatschappijtjes zou het Surinaamse binnenland sociaal-economisch vrijwel afgesloten zijn van de buitenwereld. En je kan moeilijk verwachten dat contractors van bedrijven twee halve etmalen onderweg zijn door de jungle: time is money! Het blijft een dilemma.

Maar als gewoon reiziger of vakantieganger is het raadzaam de jungletrip voor lief te nemen, want de vloot van Surinaamse vliegtuigjes laat eenmaal nogal te wensen over. Zoals rompplaten die bij het opstijgen loslaten. En hoogstwaarschijnlijk is het acuut begeven van de linkermotor de oorzaak van deze ramp. Zeg maar: een motorinfarct. “Het vliegtuig kreeg een ruk naar links, ging vervolgens links over de kop en stortte het bos in, tegen een boom aan”, aldus Jerrel van Embrigs, hoofd van het reddingsteam Hi-Jet en niet de eerste de beste. En dit zet tot ernstig nadenken. Er is natuurlijk wel een grens bij het inzetten van verouderde toestellen. Vergelijk het maar met een oude man die denkt nog steeds onbekommerd zijn libido volop te kunnen laten steigeren: grote kans dat-ie in één keer levenloos neerklapt op de venusheuvel.

Wat ook de uitkomst van het officieel onderzoek zal zijn, voor mij staat al één ding vast: de onderliggende oorzaak is gebrek aan bundeling en samenwerking in ons kleine Suriname. Zoals op vele terreinen. Zelfs ziekenhuizen willen niet bundelen als het gaat om ambulancediensten. Iedereen wil zijn eigen koninkrijkje runnen, maar het financiële rendement voor onderhoud en behoud ontbreekt. Binnen de kortste keer rammelen de doorgaans ‘gedoneerde’ ambulances aan alle kanten.

Vice-president Sardjoe zei dat het kordaat optreden van bewoners van Benzdorp – die het gecrashte toestel door middel van een graafmachine blusten met zand – aantoont dat Surinamers “eensgezind kunnen optreden”. Helaas meestal om letterlijk de put te dempen als de kalveren zijn verdronken. Ik roep Sardjoe dan ook op ‘eensgezindheid’ niet alleen met de politieke mond te belijden maar ook daadwerkelijk hierin het voortouw te nemen. Suriname: als je over je grootste verdriet heen bent, begin geen oeverloze discussie over airstrips die al dan niet langer, breder of verhard moeten. Maar steek je energie in: ‘hóe zijn we samen sterk, hóe kunnen we kunnen de koppen bij elkaar steken om samen te investeren in beter materiaal voor elkaar, zowél voor door de lucht als over land en water’.

De overheid, de SLM en particuliere vliegmaatschappijen doen er verstandig aan te komen tot een gezamenlijke vervangingsfonds, waardoor je sneller komt tot het revitaliseren van je respectieve vloot. Het hoeft allemaal niet spiksplinternieuw maar prehistorische toestellen kunnen daadwerkelijk tot het verleden gaan behoren. Daarom zou ik zeggen – met alle piëteit naar slachtoffers en nabestaanden: Surinaamse regering, bespaar ons de zoveelste ‘nationale dag van rouw’ of het zoveelste monument. Investeer in krachtenbundeling. Moet makkelijk kunnen als zeventiende rijkste land ter wereld qua grondstoffen. Dat is trouwens ook mede de reden waarom het spitsuur is op bepaalde airstrips. Let this be your wake up-call!

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
 1. Mooi gezegd, Iwan.

  Afrika heeft de meeste diamanten, goud en grondstoffen. Maar noem me eens 1 Afrikaanse land die er rijk mee geworden is? Geen enkel.

  De meeste rijkdom gaat toch op de een of ander manier naar het rijke westen.

  Ik hoop dan men toch ooit een keertje wakker geschud wordt ander vrees ik dat jou en ons droom nooit werkelijkheid zal worden.


  Maak melding
 2. Waar ik het niet mee eens ben is dat die toestellen te oud zijn.

  Voor zoeen antonov an-28 betaal je al gauw zoeen usd 400.000 ,ze zijn ongeveer 17 jaar oud en dat is wel het gemiddelde leeftijd van een vliegtuig

  het zijn ook veelgevraagde toestellen en echte werkpaarden.Hun laat vermogen is relatief ook groter dan ander toestellen uit zijn categorie ,maar dat maakt hem ook kwetsbaarder bij eventuele verlies van motor vermogen.


  Maak melding
 3. In suriname zou alleen de regen uit de lucht moeten vallen en geen vliegtuigen.
  Aleng na wang swietie segie watra,
  a beng vadong foe hemel kong na grong enz. enz….
  Maar helaas is de politieke werkelijkheid een andere.
  I. Brave heeft die situatie heel goed verwoord.


  Maak melding
 4. Prima colum Iwan!

  Wat betreft de vliegveiligheid in Suriname: ik zou zonder angst in een toestel van Blue Wing of Guam Air stappen voor een vlucht naar waar dan ook. Natuurlijk, het zijn relatief kleine vliegtuigen, veelal oud met allerlei gepiep en gekraak en turbulentie. Maar, laten we eerlijk zijn. Hoeveel werkelijke ongelukken zijn er nu de afgelopen jaren in Suriname geweest?? Gelet op het huidige geraas en gerace van het auto (en bus-)verkeer in Suriname loop je nog steeds meer risico overreden te worden op de Indira Gandhiweg of Nieuwweergevondenweg, dan neer te storten met een vliegtuig! Laten iedereen nu niet net gaan doen alsof het slecht is gesteld met de vliegveiligheid in Suriname..


  Maak melding
 5. Beste stuk, en goed verwoord.
  Maar kunnen de suri’s af van de inflatie, die de onderdelen voor onderhoud van deze machines zo duur maakt ???

  Indirect dus ook de schuld van de Politiek. Maak je borst maar nat, politici, en zie wat het met zich meebrengt elke jaar weer 1 inflatiecijfer te moeten publiceren dat hoger is dan het vóórgaande jaar.

  Vriendelijke Groeten,………


  Maak melding
 6. meneer brave in landen die verder zijn dan suriname geburen deze dingens ook het een ramp die die overal kan geburen dus niet gaan dramatiseren meneer en ik vind dat je dingens door elkaar haal die niets met elkaar te maken hebben , een hele goedkope manier vind ik .


  Maak melding
 7. Paul heeft gelijk. Het valt allemaal reuze me met het vliegverkeer. Probleem is alleen dat elk incident gelijk in de media komt. In de meeste landen gebeurt di niet. What about de 60 doden in het verkeer op de weg? per afgelegde km valt het aantal doden erg mee. en het alernatief per boot naar dergelijke lokaties is gevaarlijker en omslachtiger.

  Als er al een algemen oorzaak is dan is het veel eerder de SME metaliteit om zaken maar lauw lauw te doen en laten. Zoals het incident met de meirenhoop op de baan (tijdige baan inspectie) en de plaat die neerstorte (slordige monteur en slechte bouten). De oplossing is in de sfeer zoals Iwan zegt. Laten we er liever samen op een constructive manier de schouders onderzetten. De aanvulling/toevoeging van mij is dat we ons vooral op kwaliteit leveren moeten richten.


  Maak melding
 8. Paul , je hebt helemaal gelijk ,globaal statistisch gezien blijft het vliegen het veiligste vervoersmetode.

  Wisten jullie dat in Indonesie bijna eidere dag een toestel neerstort,daarom valt het wel reuze mee in Suriname.


  Maak melding
 9. Het stuk is mooi geschreven, ik heb me vooral geergerd aan de berichtgeving in de Nederlandse pers en de reacties van de lezers op de telegraaf. Men had het letterlijk over een bananenrepubliek en trok de deskundigheid van de piloten in twijfel. Volgens mij stapt geen enkele piloot ter wereld met gevaar voor eigen leven achter een stuurknuppel! Men vergeet dat Nederland nog steeds de dubieuze eer heeft van het grootste vliegtuigongeval allertijden (9/11 nagelaten) en dat er bewezen sprake was van menselijk falen. Men vergeet dat het voor alle familie en vrienden van de slachtoffers een zwaar verlies is, maar ook voor de hele Surinaamse gemeenschap en wat te denken van de Eigenaar? Die is niet alleen zijn vrouw kwijt, maar ook 25% van zijn vloot (hoe hard het ook klinkt), een personeelslid en waarschijnlijk het vertrouwen van de gemeenschap. Trouwens, Hulde aan Ronnie Brunswijk (niet bepaald mijn fav. politicus) maar wel dapper om mee te helpen bij de bergingsoperatie.

  Dat de slachtoffers in vrede mogen rusten en de nabestaanden de kracht mogen vinden om dit verlies ooit te kunnen verwerken.


  Maak melding
 10. Iwan,
  Het is niet dat ik op bijna elk column in WKN wil reageren. Maar goed ik heb wat tijd om tussen de vluchten mijn mening te geven.
  Het nieuws over het tragische ongeval daar is al het een ander overgezegd in de media, echter de ware toedracht moet nog worden vastgesteld.
  Ik moet hierbij een kanttekening maken dat volgens Aviation Safety Network was er in Congo sinds october 2006 24 vliegtuig ongelukken geweest waarbij er 12 Antonov’s betrokken waren en in totaal waren er 64 doden.

  Het is wel een fantastisch idee om zakelijke activiteiten te bundelen. Zeker als het bedrijfsleven daarvoor warm zou lopen.
  Zoals je gezegd hebt bijvoorbeeld het bundelen van ambulance diensten en zodoende een groter financieel rendement te creeren.
  Op papier ziet dat uitstekend uit maar in de praktijk werkt dat in sommige gevallen niet om de doodeenvoudige reden alle ondernemers willen de vrijheid hebben om te bepalen waarvoor,wanneer en hoeveel ze willen besteden aan kaptaalsgoederen. Ze willen ook zelf hun eigen marge instellen en hun eigen business plan opstellen. Dit is goed voor de concurrentie. Wordt er gezamelijk een reserve pot opgesteld dan zie ik al gauw gebeuren dat de grotere de kleine opeet en ook binnen de kortste keer opgekocht wordt door de grote .
  Kleine familiebedrijven zijn ook vaak slagvaardiger dan grote bedrijven en men is ook entrepreneurial bezig en ze hebben ook meestal de Banken achter zich.
  In het geval van BWA is mij niet bekend hoe hun financiele positie is en of ze maar de zware Russiche Antonov’s aangeschaft hebben om te kunnen continueren en een graantje mee te pikken van de toename in vracht en personen transport.Twee vliegen in een klap. Zie je.
  BWA zal heus wel haar rekensommetje gemaakt hebben en tot deze aanschaf gekomen zijn.
  Het tragisch neerstorten van AN-28 is volgens mij geen aanleiding om gedachten op na te houden over het samenbundelen van aktiviteiten. Wel om opnieuw de veiligheidsnormen en
  eisen in het binnenlands vliegverkeer onder de loupe te nemen ongeacht de uitkomst van het onderzoek.

  Moge de overledenen in vrede rusten en mijn innige deelneming aan de nabestaanden.
  Hank


  Maak melding
 11. hank merkt terecht op dat samenbundeling geen oplossing is. Voorals nog houdt ik dit geval op een tragisch ongeluk dat te alle tijden kan gebeuren en wacht het onderzoek af.
  Het wezelijke probleem dat hank aansnijdt is dat kwaliteitsbewaking in dit soort gevallen niet door het(de) bedrijf(ven) zelf gedaan moet worden maar door een onafhankelijk instituut. Immers een bedrijf optemaliseert de kwaliteit naar voldoende kwaliteit om een optimale winst te behalen. Niets slechts mee dat is hun taak in het economische systeem. Maar hier gaat het om minimale kwaliteits garanties aan de consument. Dergelijke kwaliteit waarborgen vergt een onafhankelijk instituut dat over machtsmiddelen beschikt om die kwaliteit af te dwingen en voldoende geld om te functioneren. Dat instituut is er al.
  De vraag is dan krijgt ze voldoende middelen, is zij deskundig genoeg en kan zij naleving van de richtlijnen afdwingen?
  Hopelijk wordt ook deze vraag in het onderzoek meegenomen.


  Maak melding
 12. Ik ben het eens met Jap Japi.
  Hoewel Antonov’s eigenlijk vrachtvliegtuigen zijn. Ze behoren tot 1 van de veiligste vliegtuigen ter wereld. Het grootste vrachtvliegtuig ter wereld is een Antonov en die is vandaag de dag onmisbaar geworden dat men bezig is tweede te bouwen.
  Plus ik moet zeggen dat Antonov’s neerstorten omdat ze niet goed onderhouden worden. In Afrika gebeurt het omdat die budgetten voor onderhoud te laag zijn. Klinkt wreed maar eigen schuld dikke bult.
  Die 747 van de SLM was eerst van KLM. En het is een omgebouwde 747-200. Het toestel is bijna 30 jaar oud. Ik heb er laatst nog met angst in gevlogen. Airco die lekt en lampen die niet eens branden of knipperen. Als Nederland het niet voor ons zou blijven onderhouden kun je zelf wel invullen wat er allemaal mee zou gebeuren. Daarmee kom ik terug op wat Paagal zegt

  Suriname is ook rijk aan grondstoffen maar zien wij er wat van?
  We kunnen wel zeggen het westen dit het westen dat maar wij zijn zelf de mensen die ons mooie land vernietigen.


  Maak melding
 13. Bedankt Neus voor je nuttige aanvulling op mijn opmerkingen.
  Ik heb alleen de grote lijnen willen aangeven.
  Maar als er reeds een begin is dan ligt het aan de politiek om meer prioriteit, gestalte en bevoegdheid tegeven aan het welslagen van zo’n organisatie.Er is genoeg deskundigheid aanwezig. De financiele middelen zijn momenteel waarschijnlijk niet voldoende ter beschikking . Maar zo’n instituut moet ook zijn fondsen binnenhalen van bedrijven en andere organisaties om toch nog onafhankelijk te zijn.En verder ervoor zorgen dat ze geloofwaardig blijven overkomen door een autoriteit te zijn op hun gebied.
  Ik hoop alleen dat Suriname na enige tijd haar kop niet in het zand steekt en de zaak weer vergeet, maar duidelijk werk van maakt en het concreet en adekwaat aanpakt en ook deskundig implementeert.

  Hank


  Maak melding
 14. Ai Iwan, yu sut wan baka…

  Niets doet meer pijn dan een dierbare te verliezen, maar op zo een tragische wijze is de pijn niet eens met woorden te omschrijven.
  Erger is het nog als je dan nog te doen krijgt met kritici en speculanten die allemaal weten hoe het beter kon en kan. Ineens schiet mij een bekend spreekwoord te binnen: “holle vaten klinken het hards.”
  Eerst las ik dat getuigen gezien hadden dat een motor het begaf voor de fatale crash. Nu lees ik ergens dat het vliegtuig tijdens de landing tegen een takje is gekomen en een onderdeel is gevonden op de landingsbaan. (straks lees je nog dat een vogel tegen de propellor is aangevlogen)
  Laten we niet voorbarig zijn maar afwachten wat de technische experts ontdekken.

  Als piloot en vliegtuig eigenaar weet men als geen ander hoe belangrijk het is om vliegtuigen in tip top conditie te houden en te controleren voor aanvang van elke vlucht. Niet alleen de motor maar elk vitaal deel van het toestel. Ik heb vaker piloten gezien die eerst een persoonlijke check doen in en om het toestel voordat ze plaatsnemen in de cocpit. Niemand gaat bewust met een vliegtuig de lucht in wetende dat er mankementen zijn aan het toestel.
  Ook al zou er gebruik worden gemaakt van oude toestellen, WELKE NIET per definitie niet zouden voldoen aan de internationale maatstaven, is er geen vuiltje aan de lucht.

  Als ik even jou woorden mag citeren:
  “Vergelijk het maar met een oude man die denkt nog steeds onbekommerd zijn libido volop te kunnen laten steigeren: grote kans dat-ie in één keer levenloos neerklapt op de venusheuvel.” Ik hoop niet dat dit jou eens of meermalen is overkomen Iwan.
  Maar ik vind het een onsmakelijke grap of uitlating t.o.v. de nabestaande en kennissen die net hun dierbaren hebben verloren.

  Wat wel mijn bevreemding en verbazing heeft gewekt is dat er op de airstrip geen enkele vorm van brandbeveiliging aanwezig is. Wat nou als een vliegtuig al brandend een landing zou moeten maken? Dit zou misschien een aandachtspunt kunnen zijn voor de overheid want uiteindelijk hebben zij er ook profijt van elke positieve ontwikkeling door inspanningen van individu, groep of gemeenschap.

  Ja, gelijk heb je dat we onze krachten moeten bundelen dan in eigen trots gauw het loodje te leggen, dat we veel meer moeten samenwerken inplaats van achter andermans rug om te roddelen, dat we veel meer moeten geven en niet ikke, ikke, ikke en de rest mag stikken.
  Maar zijn ‘WE’ er al ready voor en gaan we ooit ready voor zijn? (Ja, als het kalf verdronken is!)

  Mijn oprechte deelneming aan het verlies van onze geliefde landgenoten en veel sterkte, wijsheid en een hart onder de riem voor de nabestaanden.

  Andy


  Maak melding
 15. granman
  jij zegt het heel geod
  het westen vernietigt bijna alles.
  maar in sme doen die sme het zelf..
  er is geen belijd….
  of zijn het nog de kolonisten mentaliteit?
  ik hoop dat de echte sme het beter doet..]
  die is pas 33 jaar.


  Maak melding
 16. Ja mang,

  Deze man heeft gelijk. Maar over venusheuvel gesproken. Daar wil je niet het laatste loodje leggen. Ik ben dol op de venusheuvel dus stort mijn toestel graag daar neer


  Maak melding
 17. Nog even het volgende, maar niet onbelangrijk. Uit recent opgedoken beeldmateriaal, gemaakt direct na de ramp, blijkt dat reddingswerkers zeer snel ter plekke waren. Op de beelden zijn brandende wrakstukken te zien en zelfs is het gruwelijke beeld te zien van een van de omgekomen passagiers. Toch heb ik gemeend deze video van slechts 28 seconden en waarschijnlijk met een mobiele telefoon gemaakt, op mijn weblog te moeten plaatsen:
  http://sranan-news.blogspot.com. Maar, het zijn werkelijk schokkende beelden, vooral voor mensen die op welke manier dan ook nauw betrokken zijn bij de ramp!


  Maak melding
 18. Mooi stuk van Iwan.

  Ben het ermee eens dat de politiek in Suriname sterk faalt op cruciale fronten zoals, luchtvaart, gezondheid, veiligheid en odnerwijs. Suriname leeft van dag tot dag en daardoor zal je dus nooit welvarend worden omdat je simpelweg je natuurlijke rijkdommen verkwanseld ipv uit te buiten.

  Over 4 jaar wil ik graag in de politiek in Suriname komen om te bewerkstelligen het volgende:
  – investeren in goed onderwijs zowel qua lessen, materiaal en docenten
  – investeren in veiligheid. Dus geen politiemensen meer die hun kinderen naar school brengen met de dienstauto maar als er gebeld wordt voor criminaliteit dan is er geen dienstauto beschikbaar
  – Investeren in gezondheid: gratis voor iedereen. Extra ziekenhuis in P.v. Wanica, Coronie en Nickerie en Meerzorg.
  – Moderne luchthaven en extra landingsbaan om meer internationale reizigers aan te trekken en ondernemingen.
  _ Modernisering van het ambtelijke apparaat. Betekent meer automatisering en minder op de koloniale tijdperk manier werken.
  – Het hart van Suriname moet een modern handels en winkelcentrum worden aan de Suriname rivier.

  Suriname moet de GATEWAY van Sout-AMerica worden en leading in S.America.

  Ik hoop op jullie steun want Suriname en Surinamers verdienen beter.

  Met goud/olie/bauxiet/rijst/visserij en een ongeschonden oerwoud kan er bij mij niet in dat Suriname geen 300.000 miljonairs heeft.

  U mag mij mailen voor reactie of discussie op: [email protected]
  k


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES