donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVeiligheid vliegvelden binnenland Suriname zorg

Veiligheid vliegvelden binnenland Suriname zorg

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 apr – De veiligheid van veel vliegvelden in het binnenland geeft reden tot zorg. Dit zegt president Venetiaan. De vliegramp te Bensdorp heeft de autoriteiten weer eens met de neus op de feiten gedrukt. “Deze dag is een demonstratie dat meer gedaan moet worden wat betreft de vliegveiligheid in het binnenland”, aldus Venetiaan.

Hoewel het onderzoek naar de oorzaak nog in volle gang is, kan niet voorbij gegaan worden aan de werkelijkheid. De vliegvelden voldoen niet altijd aan de veiligheidsstandaarden. “Ik denk dat we het rapport van de Luchtvaartdienst moeten afwachten. Maar we hebben nu al een indicatie dat de situatie op vooral de drukke airstrips in het binnenland, aandacht vraagt”, aldus Venetiaan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

44 REACTIES
 1. Jawel beste regering, maar dit was al jarenlang bekend. Waarom is er toen niets aan gedaan? Achterover leunen en niets doen zolang er niets gebeurt. Nu komt eindelijk de geest uit de fles. Te laat voor 19 mensen…


  Maak melding
 2. Ja Vene. Dit bericht is al droevig genoeg om op jouw “als het kalf verdronken is……. opmerking” te reageren. Hopelijk krijgt het toerisme naar het binnenland geen klappen door deze gebeurtenis.
  RIP alle slachtoffers en heel veel sterkte en wijsheid aan alle naabestaanden


  Maak melding
 3. als de kalf verdronken is dempt men de put…..,tijdens de overstromingen een tijdje terug konden de vliegtuigen ook niet landen wegens het slechte weer.

  mijn advies was toen om de belangrijke vliegvelden in het binnenland op zijn minst te voorzien van een ILS (radionavigatie hulpmiddel om bij slechtweer en zicht te landen) , zelf zorg en hoop airport heeft op dit moment geen ILS nog een VOR of NDB..

  Alleen Zanderij heeft een ILS die tijdens slm-vliegtuigramp 1986 geen goed signaal uitzond…….,maar ja , als je meestal alleen bezig ben te kijken hoe wetten kunt aanpassen voor je veiligheid en te kijken waar je een tjoekoe kan maken.


  Maak melding
 4. kracht en sterkte aan de nabestaanden.

  de president venitiaam moet zeker op zijn woorden letten.dit is geen drugvliegtuig dat een hele lange baan nodig heeft.je zou bijna kunnen spreken van een 50% hiervan.dus kan onmogelijk aan de baan gelegen zijn.dit is meer een menselijk fout.de gasten houden zich niet bezig met de veiligheid van de passagiers.de binnenlandse vluchten worden door eenmansbedrijf gerund en lijkt meer op een lijn twee station.dit is gewoon een wild west wat op zorg hoop plaats vind.wat de president moet doen is zaken op orde stellen.
  er is veel meer aan de hand,wat eigenlijk het daglicht niet mag aanschouwen.de heer veira hoofd luchtvaartdienst zit nu met de gebakken peren.en wat nu.


  Maak melding
 5. Ons aller Vene weer met mosterd wanneer de maaltijd allang op is…
  Ook krijg je dit soort ongelukken als je vliegt met afgekeurde vliegtuigen.
  Ik kan me herinneren dat een tijd geleden een stuk van dit vliegtuig in de Hernuttersstraat was gevallen. Toen was er niets gebeurd, geen ongelukken….
  De Surinaamse mentatileit moet veranderen daar ligt alles aan.


  Maak melding
 6. Helaas…wanneer het KALF verdronken is . (dan!) dempt men de put!!
  Gecondoleerd Volk van Suriname en i/h bizonder de families en nabestaanden van de slachtoffers van dit tragische ongeluk..
  Moge DE ALMACHTIGE hen allen Kracht en veel Sterkte geven..


  Maak melding
 7. Jammer dat er slachtoffers in Suriname vallen omdat er steeds wanbeleid is gevoerd.

  ALs de idioten geinvesteerd hadden en goed beleid gevoerd hadden zou alles beter zijn.

  Ik noem enkele op:

  1.Goede scholen dus minder uuitval van leerlingen
  2.Goede wegen voor betere bereikbaarheid
  3.Goede gezondheidszorg dus minder doden
  4.Goede vliegvelden en vliegtuigen dus minder kans op ongelukken.
  5.Goede afspraken met buitenlanders dus geen roof dit betekent meer welvaart.

  Wie heeft nog repsect voor zulke leiders????

  Niemand en ook niemand op deze aardbol.

  Ik hoop dat het Surinaamse volk echt opstaat en eens en voor altijd afrekent met dit soor leiders.


  Maak melding
 8. zo zit vene in elkaar,er moeten eerst dingen gebeuren,en voor de camera verschijnen
  te laten zien hoe zijn regering keihard werkt,
  hij moet zich schamen om nu aan te halen,wat er gebeurd is,zo te zien is er vaak geklaagd .en vene hiervan op de hoogte gesteld werd in welke staat de airstrip verkeerde als de kalf..;verdronken is wil men nu de put gaan dempen,wie treurt… nu… de families.


  Maak melding
 9. Acht het was voor de overheid geen zorg mbt de veilighied op de airstrips omdat het geen mensen zijn die in het binneland wonen ik hoop dat er minimaal binnenlandbewoners zijn omgekomen.


  Maak melding
 10. Blue Wings airlines heeft op een verboden lijst gestaan. Dit zal ook een reden hebben. De meeste vliegtuigongelukken zijn menselijke ongelukken. Ik hoop dat men iets ervan leert.


  Maak melding
 11. Allemaal mooie praatjes! De mensen zijn volwassen en verstandig genoeg om na te denken en te beslissen of ze ih vliegtuig willen stappen. Bleu Wing was een tijdje op de black list. Wat ik niet snap is hoe de eigenaar van zo een maatschappij zijn vrouw in zo een gevaarlijke situatie kon laten vliegen. Maar who knows! Misschien was het wel een menselijke error! Gebeurt overal! Niet meteen afgeven of suriname! Ja, de politici is slap en is aan vervanging toe, maar in Nederland is het ook geen haar beter! Hier heet het gedogen en relatiegeschenken!


  Maak melding
 12. En ja hoor. Ander maal doen we alsof wij donderslag horen bij heldere hemel. Met een houwer en een tjap alleen kun je geen vliegveld onderhouden. Blijkbaar zijn stelselmatige rapportages van mensen die het kunnen weten telkenmale aan dovemansoren gezegd. Het zal overal waar techniek te bespeuren is, telkenmale niet zo een vaart lopen. Totdat het noodlot weer toeslaat.

  Vroeger waren vliegvelden in het binnenland toegerust met traktoren incl. blades en maaibalken. Deze houding verschilt niet met de attitude bij de instandhouding van welke infra dan ook. Er wordt pas ingegrepen als het te laat is.

  Preventief-onderhoud zou het devies moeten zijn. Als het nou om straten, wegen, gebouwen, machines of wat dies meer zij gaat.


  Maak melding
 13. WaT GEBEURD ER IN MIJN WARME SURINAME.
  VENETIAAN WAT DOE JIJ EN JE VRIENDJES VOOR MIJN SURINAAMSE BROERS ZUSTERS MAMA,S PAPA,S EN MIJN OMA,S EN OPA,S.
  WAAROM WAAROM,DOE TOCH MEER VOOR DIE ARME MENSEN,INPLAATS DAT LAAT JE ZOVEEL VRIJHEID IN ONZE LAND SURINAME,WAT DOET DIE VREEMDEN IN ONS SURINAME,WEER EEN VLIEGTUIG ONGELUK,HOE IS DAT MOGELIJK.
  VENETIAAN GA A.U.B WEG UIT DIE PRESIDENT STOEL,JE MAAKT HET ERGER DAN WAT HET IS?


  Maak melding
 14. Tijdens de binnelandse oorlog is in het binnenland een relatief goede infrastructuur vernietigd. de strijdende Partijen hebben hun best gedaan alles kapot te maken. Daarna kwamen een aantal moedige mensen, die met man en macht, door geldgebrek vaak met verouderd materiaal, deze infrastructuur weer opbouwen. Misschien is het vliegtuig door menselijk falen neergestord. Dat falen is dan niet alleen de goede en sympathieke pilote toe te schrijven,die zoveel vertrouwen had in haar eigen familie-bedrijf, dat ze zelf vloog, maar ook het falen van een hele grote groep van mensen die te lang afwachtten. En als de golven weer tot kabbelen zijn overgegaan, gaan al die mensen weer wachten. Niemand, behalve deze moedige mensen, doet namelijk wat.


  Maak melding
 15. voordat we blue wing de schuld geven over de staat van het vliegtuig moeten we eerst afwachten wat de oorzaak van het ongeval is. Geen gezond mens stap achter het stuurknuppel van een vliegtuig als deze niet vliegveilig is.


  Maak melding
 16. Sterkte aan alle surinamers,die in suriname zijn en in nederland.
  Sterkte aan alle nabestaanden van de overledenen. rusten jullie allemaal in vrede.


  Maak melding
 17. Brevet van slechte leiderschap !!!

  Met Zwakke punten..geen inzicht…bla bla bla ..en machtsverslaving , standbeeld cultuur..

  Waarom wordt nooit in het binnenland geinvesteerd.nee!!!Vene vindt de apen in het binnenland niet zo belangrijk dan Telesur.

  Hele zooi in het binnenland is vervuild,geen goeie infrastructuur..geen onderwijs..ect ect

  In suriname is nog meer ellende !!!


  Maak melding
 18. WAT een GELUL HIER ALLEMAAL, NET DOEN ALS- OF VENE DIE VLIEGTUIG HEEFT NEERGEHAALD!WEL MENSEN het is het goud waarop men geen belasting wenst te betalen! welke surinamer wil geen gratis goud? WAAROM AL DIE DRUKTE DAAR ? OMDAT HET GOUD GRATIS IS DAAR.DUS DIE PILOTEN EN DE VLIEGTUIG MAATSCHAPPIJ WETEN DIT OOK .
  WAAROM MOET DE REGERING STARTBANEN AANLEGGEN VOOR BRAZILIANEN DIE HET GOUD MEENEMEN ? BETAALT IEMAND BELASTING ?????


  Maak melding
 19. Vene verkondigen droge theorie maar niet bewogen verhaal.
  Op geen enkele manier heeft Vene leiderschap vertoond.
  Geloofwaardige leiders bezitten grote veranderkracht, terwijl ongeloofwaardige leiders zelden veranderingen weten door te voeren…


  Maak melding
 20. Weer een hoop reacties van negatievelingen die zonder kennis van zaken lopen te stoken. Is niemand bij gebaat.
  de feiten.
  -1- Blue Wing had problemen met een vliegtuig waarvan een wile op de baan bleef steken in een kuil tgv een mieren nest. ==> verantwoordelijke is de beheerder van de baan die hierop moet en had kunnen toezien maar te gemakzuchtig was.
  -2- Blue Air verliest een plaat. ==> Nalatige monteur. Ook piloot heeft een stukje verantwoordelijkheid. Maar als de communicatie over uitgevoerd werk niet goed is weet die niet wat speciale aandacht behoeft.
  -3- Vrouw loopt in de draaiende propellor.=> gedeelde verantwoordelijkheid van baan beheer die hierop moet toe zien ( geen mensen op de baan) en mogelijk de piloot die de motor niet tijdig uitzet. (kon ook aan ‘na dieselen liggen’, dan gaat de piloot vrij uit)
  -4- Propellors aan laten staan. ==> schuld piloot.
  -5- Huidige tragische ongeval. Gezien de omstandigheden lijkt het niet aannemelijk dat de pilote of BA hierin bewust risico’s genomen heeft.

  Mijn conclussie is dan ook veel eerder dat in een aantal incidenten BA geen blaam treft maar slachtoffer is van o.a. slecht baan beheer en de algemen nogalance waarmee in SME gewerkt wordt. Aan de andere kant. BA geeft weliswaar de indruk serieus met haar planes om te springen maar wel een duidelijke cowboy mentaliteit te hebben.

  Hoe het ook zij. Het persoonlijke verlies voor de mensen van BA is al groot genoeg. Het geeft geen pas om hier op het forum na te trappen in de richting van BA of de regering (die heeft hier in het geheel weinig mee van doen).
  Het zijn eerder incidenten die op de SME cultuur van onachtzaamheid en gemakzucht teru te voeren zijn.


  Maak melding
 21. Als deze maatschappij niet meer op de lijst van onveilige maatschappijen staat ,wil zeggen dat ze nu dus wel voldoen aan de veiliheids voorschriften door JAA of ICAO memberstates landen.

  Niets slecht over de dode , maar kan mij wel herinneren dat wijlen mevr. Jaw (gezagsvoerder)
  3 of 4 jaar geleden nog met een instructeur vloog ,dus heel wat ervaring en vlieguren zal ze niet hebben gehad(vooral in Surinaamse binnenland).

  Het kan ook dat tijdens de landingsmanuvres en missapproach eventuele vracht in het toestel is losgeraak en naar achter geschoven is waardoor “wieght en balance”(teveel gewicht naar de start van toestel) niet meer op orde was ,waardoor de stijghoek te groot werd(ooggetuigen) en het toestel in een “stall” (niet genoeg snelheid om te blijven vliegen) kwam.

  Maar laten wij tog het officieel onderzoek afwachten , hopelijk was er wel een “flight voice recorder” en “flight data recorder” in die machine aanwezig en gerezet,zo kunnen de onderzoeker weten wat de laatste woorden en handelingen van de bemaning waren.

  Tot slot, aan Meneer Jaw en kinderen en alle andere nabestaande ,ook van de passagiers veel sterkte toegewenst!


  Maak melding
 22. Ik heb goed geluisterd naar de verklaring van Venetiaan die namens de regering en alleen namens de regering zijn medeleven toonde aan het bedrijf Blue Wings. Het volk is bij hem helemaal niet ter sprake geweest. Deze man weet niet dat hij namens het volk moet spreken en dat wij met z’n allen dit verlies moeten dragen. Als je niet weet wat je moet zeggen is het verstandig en raadzaam je mond dicht te houden.


  Maak melding
 23. Allereerst wil ik mij medeleven betuigen aan de famillie en vrienden van de slachtoffers en wens vooral de directe famillie veel steun toe met het verlies van hun zonen en dochters broers en zuster in dit vreselijke ongeluk. Veel sterkte


  Maak melding
 24. Surinaamse vertaling:
  A BLAKA SKAPOE SOENGOE,DUS VENI IE KONG GRANY PLUS IE EDEH KONG WERIE.
  IEM MIK PRESIE GIE WANG TRA WANG.
  S.R.D
  – SRANANG – REGERING – DONG


  Maak melding
 25. Ik begrijp het nog steeds niet dat er onder regeringstoezicht suriname leeg wordt geplundert!mijn en jou goud wordt letterlijk weggehaald. Omdat de regering toestemming heeft gegeven. Ik vind dat de regeringsleden hun buitenlandse bankrekening nummers gecontroleerd moeten worden! Surinamers worden steeds armer en de buitenlandse bedrijven maar rijker.
  Alle grondstoffen bedrijven zijn in beheer van de buitenlanders. Zijn wij zo dom om op internationaal niveau te denken?


  Maak melding
 26. Graag wil ik nu mijn bescheiden mening geven omtrent veiligheid op de binnenandse vliegvelden.
  Als jongen van 15 was ik vaak op het Zorg en Hoop vliegveld te vinden vanwege mijn grote passie vliegtuigen en vliegen.
  Als jongen van 18 jaar kreeg ik na mijn mulo de kans om te werken bij Gonini Air Service alwaar ik het manusje van alles was in het 6 man tellende bedrijfje met 2 cessna 206 vliegtuigen te weten de PZ TAO en PZ TAC-

  Vanwege mijn leergierigheid en dankzij de groote van het bedrijfje kwam het vaak voor dat ik mee mocht op Barrel-flights (2 vaten diesel of gasoline)in de Cessna 206 of gewoon als er plek was en natuurlijk zat ik in de rechterstoel en was ik verzot op het vliegen zelf dat mij toen gratis werd bijgebracht door Henk Kuiper en Tom maar ook Piloot Majong .
  Mijn ervaring met landingen op de vele vliegvelden zoals Botopassie Poesoegroeno -Kwamalasamoetoe met haar korte Berg strip maar ook Tepoe Albina Moengo en Stoelmans Eiland – Tafelberg is afgesloten herinner ik mij daar zijn we eens laag over gevlogen-in 1 woord prachtig.

  In de ochtenden zijn de banen door de dauw vaak glad en dat heeft Gonini een keer ook meegemaakt met de PZ TAO toen de piloot met Lamessie aan boord een bewoner van het dorp Kayanna (sorry spelling) wilde landen die ochtend -het vliegtuig schoot door en voor het einde van de baan ,waar een rivier loopt kon de dappere Piloot (Henk) het vliegtuig op de zij draaien door linker rudder en linker rem flink in te drukken het vliegtugje zo op zijn zij laten slippen zodat het met minimale schade (kapotte proppellor en linker vleugel stuk )veilig het vliegtuig kon verlaten en zo ook Lamessie.-Henk is later door heer Brunnings opgehaald met de PZTAC en is toen zelf weer achter het stuur gekropen voor de terug vlucht..Henk had ervaring en geluk hij had meer dan 5000 vlieguren opgebouwd toen hij bij Gonini in dienst trad.

  Vliegvelden in de binnnenlanden zijn grasvelden maar daar zijn de vliegtuigen die er naartoe vliegen ook op gebouwd.
  Op zich zijn de vliegvelden in het binnenland niet onveilig mits er door de luchtvaart dienst aldaar baan inspectie plaats vind en de baan dagelijks gecontrolleerd wordt op onveiligheden.

  Vliegen op de Surinaamse binnen landen vereist goede piloten en dat is Suriname rijk , al die jongens en meiden komen van goede huizen als het komt op vliegen op de Surinaamse binnenlanden daar zal ik zeker niet aan twijfelen anders zouden en veel meer ongelukken plaats vinden..Gummels had gewoon pech met die Berg en die Vlucht met Mac Donnalds spullen die Cessna ook op Zanderij -lucht spiegeling had ik begrepen..als je avonds op zanderij wilt landen dan lijkt het alsof de baan er al is maar in werkelijk heid is ze een stuk verder zoiets had ik begrepen van Zandery -verbeter me als ik het niet goed vertel.

  Wat precies met Benzdorp aan de hand was zoekt men nog uit -wat ik gehoord heb is dat men probeerde te landen en dat een ander vliegtuig op de baan was.
  In mijn tijd was het zo dat er voordat men ging landen over de kortegolf radio ging oproepen dan men eraan kwam-dus ik weet niet of dat nog zo was maar dan heeft iemand op de grond dat bericht niet gehoord.
  Als men op final pas constateerd dat er een ander vliegtuig op de baan staat dan is er iets mis gegaan met de communicatie.
  Daarnaast is het vreemd dat toen de landing werd afgebroken en men weer optrok..dat het vliegtuig is gaan stallen met ale gevolgen vandien (Stol) Geen draagvlak en snelheid genoeg hebben om te vliegen)

  Of was het geen Stol en is er lading verschoven naar achter ??,Was ik altijd bang voor bij Barrel Flights waarbij de vaten met balken gesteund werden om zo net het vliegtuig in balans houden zodat het niet op de staart zou laten vallen en dus neerstorten en of zelfs nooit kunnen opstijgen..
  We weten niet precies wat er gebeurd is iemand uit Suriname zegt een ontploffing toen ze de landing wilde afbreken?

  Wat het ook was -de vliegvelden waren het niet maar mischien dat er nu na zoveel jaar eindelijk wat gedaan kan worden aan de airstrips..verharden zou mooi zijn maar het is en blijft jungle flying en je kan wel roepen dat de airstrips de schuldige zijn maar dat zou niet realistisch zijn gezien het feit dat iedere vlucht naar het binnenland een groot Avontuur en waar je mischien nooit meer van thuis komt ..als je pech hebt..

  Medeleven en kracht voor u allen bij BlueWing


  Maak melding
 27. @nummer 23 en nummer 9 om met de eerste te beginnen ik had jou hoger ingeschat wat maakt het uit of het namens de regering is de regering vertegenwoordig van het volk of niet weet je waar jij jou druk moet maken om onze landgenoten die zijn afgeslacht op 8 december en jij weet wat toen de verklaring was, en aan nummer 9 wil ik zeggen ik schaam mij op die domme reaktie wat jij heer neer zet jij ben goed om schrijffouten van mensen te zien maar te dom om te weten dat dit niet in iemand zijn schoenen schuiven het is een ramp en daar leer jij van hoe jammer het ook mogen zijn, want als ik het nu begrijp is het een ongeluk met een zeer trieste afloop je kan zien hoe dom en achterlijk velen van jullie zijn iedereen weet hoe erg de slm ramp was, wie was toen aan de macht in suriname was toch jou geliefde leider en zo kan je door gaan maar daar hebben de nabestaanden niets aan ik vind het erg dat er mensen zijn die hier munt willen slaan ik noem dat soort mensen beesten echtwaar vooral nummer 9 wat een eng persoon ben jij echtwaar .


  Maak melding
 28. Du, bedankt voor je reactie. Ik ben bang dat jij dat nooit zult begrijpen. In tijd van nood is het goed om niemand uit te sluiten. Een goed voorbereide verklaring zou op z’n plaats geweest zijn om de nabestaanden en de bevolking een hart onder de riem te steken.
  T.a.v. 8 december moet je dat overlaten aan de rechter. Je blijkt daar nog een trauma van over te houden en vertoont derhalve gedrag waarbij een psycholoog goed van pas kan komen. 26 jaar van jouw leven wordt al beheerst door de decembermoorden. Mijn advies: Laat het over aan de rechter en probeer nog iets goed van je leven te maken en vooral naar de toekomst te kijken.


  Maak melding
 29. Je kan beter ergens anders doceren dan iedereen hier die een andere mening heeft en niet de jouwe., uitmaakt als dom en achterlijk., alsof jij de wijsheid in pacht heeft. Weer de december bandje. Ben je het mischien vergeten dat de zaak niet meer bij de regeering zit, maar bij het Openbaar Ministerie, om de Rechter te laten oordelen over de zaak?. En ik denk niet dat je daar invloed op heeft.


  Maak melding
 30. @nummer 27 jij heb het naar mijn mening goed uiteen gezet de schuld vraag laat je in het minden en je geeft aan waar het aan zou kunnen liggen hier op deze site weten ze hoe en aan wie ze de schuld kunnen geven. terwijl velen ons heel ver van de paats des onheils wonen en zijn schandalig vind ik dat geen andere woorden voor de reaktie van mensen die zich surinamers noemen.


  Maak melding
 31. Nogmaals mijn condoleances aan de nabestaanden.
  Wanneer dit ongeluk niet was gebeurd dan waren de vluchten naar het binnenland
  gewoon normaal geweest. En alle incidenten in het verleden waren in het vergeetboek geraakt. Nu dit gebeurd is begint men in de media pas te denken.
  Ik ben een frequent flyer voor korte vluchten in Europa. Ook in Suriname ben ik een paar keren naar het binnenland gevlogen.Gezegd mag worden is
  dat het incident met de vrouw aan de Lawa Tibiki waarbij ze lelijk verwond is geraakt omdat ze tegen de draaiende propeller aan liep is in Europa niet mogelijk . Er zijn situaties waarbij het vliegtuig niet bij de exit van de slurf kan komen om passagiers te laten inschepen of te laten ontschepen. In dit geval moeten de mensen over het pad lopen. Welnu er is altijd grond personeel aanwezig dat de passagiers de weg aangeeft hoe ze verder veilig kunnen lopen of soms is het pad duidelijk afgebakend voor de passagiers.Ze kunnen niet per vergissing van de weg af lopen.
  De motoren zijn dan al gestart. Hetgeen ook een hels lawaai veroorzaakt.
  Er schort toch wel heel wat aan de veiligheid aan de Surinaamse luchtvaart. En als er een veiligheidsvoorschrift is dan zal de naleving hiervan veel te wensen overlaten zijn.
  Hank


  Maak melding
 32. Het is inderdaad een feit dat er een “cowboy cultuur” heerst bij de piloten die naar het binnenland vliegen ,”als je die kist niet naar daar wil vliegen omdat……. moet je maar een ander baan zoeken”,het klopt ook dat volgens de regel bij het naderen van je bestemming je als gezagvoerder moet melden ,wie je bent(pz…),positie,hoogte en wat je voornemens zijn,zodat eventuele andere piloten van je weten.

  wat de vluchten naar het binnenland ook zo gevaarlijk en duur(minder brandstof bet. ook meer vracht) maken is omdat je met genoeg brandstof van z.en h. moet vertrekken voor een retourtje omdat je in het binnenland niet kunt tanken,volgens de algemene regel moet je bij iedere vlucht genoeg brandstof meenemen voor je vlucht van a naar b plus genoeg voor een eventuele uitwijk vliegveld plus nog eens genoeg om 45 minuten te kunnen rondcircelen……je kunt je dus voorstellen hoe zwaar en gevaarlijk zulke vluchten zijn.

  Het is daarom ook zo dat die piloten kunstenaars zijn als wij alleen kijken hoe is met die tonnen wegende kisten op dat kort stukje zorg en hoop landen.


  Maak melding
 33. Inderdaad de Surinaamse piloten lijken mij wel goed getrainde mensen die durven
  te vliegen onder barre omstandigheden.
  Maar met het toenemen van het binnenlandse toerisme en het zakelijke verkeer is het toch wel noodzakelijk om nog meer nadruk te leggen op de veiligheid en op de naleving van de veiligheidsvoorschriften en regels . Veiligheid in al zijn aspecten.
  We hebben met mensen te doen en elk ongeval is een te veel.

  Hank


  Maak melding
 34. Thx Du wie zijn wij om te oordelen over hoe of wat er gebeurtis en wie de schuldige zou zijn.
  Ik heb dat vlietuig die antonov gedownload en uitgeprobeert op mijn flight simulator en merkte dierect al dat het even duurt voordat er daadwerkelijk power is wanneer volgas wordt gegeven terwijl bij een cessna gaat dat direct !!Dus maw het duurt even voordat je met de Antonov weer power hebt vooral als je al de landing hebt ingezet en rustig met 80 kts naar beneden glijd om te landen..geen prettig vliegtuig om te vliegen is mijn bescheiden mening maar ja ik kan het ook mis hebben ze gaat wel behoorlijk snel dat wel-

  Wat de cowboy cultuur Japi ja je bent ook een cowboy als je op de binnnelanden vliegt en ik weet dat als ik de Cessnas tankte ik altijd een uur extra brandstof moet zetten ivm uitwijken etc-alleen is dat soms niet mogelijk vanwege vracht en gewicht dus soms moet men wel een kans nemen –

  Ik weet nog 1 keer jaren geleden was ik op Sipaliwini (grootste en breedste vliegveld van Suriname) toen vloog ik ook een keer terug met een bekende vliegmaatschappij en toen was er eigenlijk geen plek meer maar voor een Picolet (haha) mocht ik mee terug naar de stad en zat ik tussen 2 mensen in dus met z,n 3en op 2 stoelen zonder Seatbelt-tenminste ik en dankzij de lange baan was het niet echt een probleem om los te komen-
  De tank wees wel leeg aan toen we zanderij voorbij vlogen en ik begon hem te knijpen maar bij aankomst op zorg en hoop heb ik even gekeken in de tank (op de vleugel) en zag nog wel een klein laagje Avgas dus die jongens weten echt wel wat ze wel en niet kunnen doen..Vlucht geschiede trouwens met
  een Cessna 206 ik ga niet verklappen wie het was.
  Avontuur is het zeker vlegen op de binnenlanden van Suriname -gschikte vliegtuigen daarvoor zijn naar mijn mening de Twinotter ,Cessnna 206-208 , Nomad en ja de Antonov -alleen heb ik er nooit op gevlogen en of gekend in mijn tijd op zorg en hoop-nogmaals ik wens u allen veel sterkte en hoop dat vliegen op de binnnenlanden van Surinama hierdoor niet in discrediet zal worden gebracht omdat in al die jaren en maar weinig mis is gegaan..tot nu God bless the pilots of Suriname-


  Maak melding
 35. Puck Darlington,

  Die antonove- an 28 heeft een “turbine-engine”(jetmotor met propellor),het typische bij zulke motoren is dat ze niet gelijk op gastrotle reageren ,net als die 6 cyl.-zuiger-boxer-motor die in de cessna-206 zit.


  Maak melding
 36. Rioolrat @28 DOMBO du,Glen Ijzer heeft jouw het antwoord gegeven,ongeletterd dier,velen hebben je door dat je getraumatiseerd bent
  Bezoek a.u.b een psychiater dat heb ik je nogmaals te zeggen.


  Maak melding
 37. Puck Darlington
  misschien kan jij mij helpen met de naam (raket)die bij de motoren van de beachcraft zijn ingebouwd helpen.en weet je of deze kisten van blue wing ook zijn uitgerust met zoits?
  mijn dank
  alex


  Maak melding
 38. Ai Jai dat had ik gemerkt toen ik een doorstart met die antonov an28 wou maken door mijn lage aanvlieg snelheid stolde ik-toen ik vol gas gaf om door te starten was ik al op de grond gecrashed..maar ja ik ben ook geen goeie piloot maar met de cessna kon ik gewoon doortrekken ondanks me lage snelheid van 60knts.
  Wel leuk om te vliegen is de Antonov AN14-A ook wel little Bee genoemd maar die is nog alleen in museas te zien terwijl die kisten op een voetbalveld kunnen landen en opstijgen.
  Anyway japie thx voor de uitleg..trouwens bij Airbus en Boeing zie je de-zelfde eigenschappen.


  Maak melding
 39. jap japi
  je schijn veel te weten over turbo engine maar weet je ook hoeveel vlieguren op zo een motor als deze dient gevlogen te worden?kan het niet zo zijn dat een van de motoren over zijn vlieguren heen was.
  bedankt alvast.
  alex


  Maak melding
 40. De meeste boxer-zuiger-motoren die in de cessna’s zitten mogen na een totale overhaalbeurd zoeen 2500 uren draaien van fabrikant.

  Het door de fabrikant voorgeschreven aantal uren voor de turbine motor van de Antonov kan heel erg verschillen naar type en fabrikant, maar een gemiddelde van 5000 uren zou wel op z’n plaats zijn.

  Hoeveel die motoren van de antonov reeds op haden, moet blijken uit de ducumenten.

  Bij de grote maatschappij met hun modernere toestellen worden deze uren automatisch geregistreerd maar bij oudere toestellen moet/kan dat nog handmatig,dus ook fraude gevoeliger.


  Maak melding
 41. Ik weet nog dat bij Gonini men zich altijd perfect hield aan alle inspecties ..50-100-250-500 uren insecties de grote overhaul bij 2500 uren -ik heb ze allemaal van dichtbij meegemaakt.


  Maak melding
 42. Haha Japi Gerard maakte geen grappen , maar hij mocht graag grappen maken..het was heer Pittie die over de technische afdeling ging en Gerrard had zelf ook een crash overleefd–nl bij opstijgen in de binnenlanden(ben vergeten waar dat was) kwam hij met de cessna337 in een luchtzak terecht en heeft het vliegtuigje recht de rivier in gedoken (is mij verteld)dus verbeter me even als jij het verhaal ook kent-
  Neuh Gonini nam zijn werk heel serieus en met Engeneers Kannu en David Bethencourd en ik als manusje van alles ging het best wel goed.

  Alex ik weet het echt niet over de raket waar jij het over hebt ik denk dat Japi het vast wel weet -ik heb weinig tot geen ervaring met beechcraft ik vlieg graag in de beech van mijn flight simulator maar thats it-voorkeur gaat uit naar de Cessna 206 Turbo charge en natuurlijk de 172 (gadotje) en de twinotter(long en short nose)o ja en de Dornier de 128-6 (die ex lawaaibak van Gumair met tail wheel)en natuurlijk de Antonov a14 (Litle Bee genaamd) dus dat.

  Ik baal alleen dat veel vliegvelden van Suriname niet zijn opgenomen gelukkig Zorg en Hoop wel dus ik vlieg dagelijks route Zorg en Hoop Zanderij-
  Anyway veelgroeten voor u allen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES