Suriname niet gelukkig met aanpak op Schiphol

26

PARAMARIBO, 3 apr – De regering is niet gelukkig met de behandeling van passagiers op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek laten instellen naar aanleiding van klachten. Ambassadeur Joella-Sewnundun in Den Haag heeft instructies gehad.

Paramaribo wil grondig geïnformeerd worden. “Wat we hebben begrepen is dat aan personen zeer indringende vragen gesteld worden, zoals: Wie heeft jouw ticket gekocht? Ook vindt nog steeds lijfvisitatie plaats, hoewel er een scanapparaat is geïnstalleerd op Schiphol”, zegt Kraag-Keteldijk. Dat is onaanvaardbaar, zoals eerder is aangegeven in protestnota’s aan de Nederlandse regering.

Ook president Ronald Venetiaan heeft protest aangetekend. In een brief aan de Nederlandse premier Balkenende werd de situatie op Schiphol zelfs aangeduid als ‘mensonterend.’ Volgens Kraag-Keteldijk wordt gewacht op verslag van Joella-Sewnundun. “Als het verslag is uitgebracht, mag erop worden gerekend dat er weer actie zal worden ondernomen.”


26 REACTIES

 1. geachte hoge heren,ik ben een surinaams, nederlandse.en reist geregeld naar sur.om mijn zoon te gaan bezoeken.en dit jaar in jauari als laatst geweest,maar terug reis,wat ik allemaal op schiphol zag, kon ik bijna huilen hoe de mensen behandeld word bij de bali,oud of jong, hun koffers worden helmaal over hoop gehaald,en dan kan je je koffers over gaan inpakken,ondanks dat er zoveel controlle zijn vanaf datje het vliegtuig uitstapt,ik begrijp het wel dat er gecontroleerd moet worden, maar dit vind ik heeel erg,en ik woon al bijna 12 jaar in nederland en ben getrouwd ,werd mij gevraagd
  waarom ik alleen op reis bent geweest,het moet toch kunnen,als een keer niet allebei kan en ik verlangde mijn zoon te gaan zien,en de hoge pieten kunnen toch niet zienin mijn portemonnee,maar ik hoop dat er wel maatregeling zal plaats vinden en de passagiers iets betere behandelingen zullen krijgen in de toekomst en ook rekening zullen houden met de vakantie gangers en de oudere mensen.want dit kan niet ze gaan te ver.bij voorbaat mijn dank.
  mevr. hagendoorn


  Maak melding

 2. Goed dat dit onderwerp weer in het nieuws is omdat ik even iets kwijt wil.
  De SP had bij de verkiezingen beloofd om de situatie op Schiphol aan te pakken. Ik zou niet meer gaan stemmen, maar om die reden besloot ik een uitzondering te maken. Ik heb gestemd op de SP en ik voel mij nu belazerd omdat deze partij met betrekking tot de situatie op Schiphol zwijgt in alle talen.
  Ik doe daarom een beroep op alle Surinamers om indien de situatie op Schiphol niet verandert, de volgende keer uit protest niet te gaan stemmem. Als we hiermede geen aandacht trekken mogen wij dan ook de conclusie trekken dat wij politiek gezien niet interessant zijn voor en in Nederland.


  Maak melding

 3. Hallo beste mensen,

  Je bent niet verplicht tot antwoorden op de vragen van de douane.Je bent zelfs niet verplicht voor de rechter te antwoorden.Ze maken ons gewoon bang.Laat ze hun werk doen met controles,zeg ze verder niets.Je kan zeggen als ze vragen wie heeft jou ticket betaald ? Zeg dan je vader of iets.

  Ze kunnen je niets wijs maken.Daarom moet je de wetgeving goed kennen.Zeg ze je bent niet verplicht tot antwoorden.Ik heb dat ook gedaan,alleen doen ze er dan langer over voor de controles,maar ze laten je toch gaan.

  TRAP ER DUS NIET IN. JE MOET GEWOON NIET ANTWOORDEN.ZEG DOE JE WERK WAT JE MOET DOEN


  Maak melding

 4. Mw.Keteldijk,Balkie doet toch wat hij wil,
  wat hebben de yankees aangehaald in Suriname? verzet of dringende vragen no go yepy.het verzet Zanderij moet U,ook aanhalen,daar vinden ook lijfvisitatie plaatst,je spullen worden afgepakt,dat niet vloeibaar is,het is goedkoop voor zelf gebruik ik wist nooit dat VICKS zowel TANDPASTA bij het vloeibaarspullen zijn gaan behoren. als Balkie gehoor wil geven heb ik mijn twijfels,dan is het vissen in droebuwatra met de dragaboy,s,het is wel mensonterend om steeds geconfroteerd te worden,met een rood of Geelband die jouw moet afgeschermen alsof iedereen een drugscrimmineel is. dus Mw.Keteldijk wat ik aan U,wil zeggen Succes met uw Instructies dan


  Maak melding

 5. Jullie komen nu pas in aktie. Waarschijnlijk hebben familieleden, vrienden en kennissen van jullie, die gratis gebruikmaken van de klm, ook dezelfde behandeling ondergaan. Maar toen de surneds klaagden waren jullie oost-indisch doof. Denken jullie nou dat balkenende en hirsch-ballin onder de indruk zullen zijn van het resultaat van jullie onderzoek? O neen hoor. De touwtjes hebben jullie zelf al lang uit handen gegeven.
  “En is het berejong dood dan blaast men er adem in”


  Maak melding

 6. Hoe kon het zijn dat Lygia Kraag-Keteldijk begin dit jaar aan Maxim Verhagen gerapporteerd heeft, dat er de laatste 6 maanden geen klachten over de 100% controles Schiphol zijn?

  Of heeft zij bedoeld over de behandeling van de zogenaamde hoogwaardigheidsbekleders (parlementariërs en ministers)?

  De behandelingen van de gewone burgers kan de Surinaamse regering niet schelen.


  Maak melding

 7. Mijn reactie is, dat ik vorig jaar ik suriname ben geweest, op J.A.P. Airport begint de vraagstelling al. Je komt dan in het vertrekhal nadat je bagage is gecheckt. Dan staat er iemand daar, in mijn geval een dame wie je naar je ticket vraagt en deze vervolgens copieërt. voor mijn was er een meneer van nederlandse afkomst bij wie dat ook werd gedaan, zijn vraag aan de medewerkster was voor wie en waarom wordt mijn ticket en paspoort gekopieerd? waarop zij antwoordde voor de autoriteiten in nederland..en hij vervolgens welke autoriteiten? zij kon geen antwoord geven. daar begint het al als men in Suriname dit soort handelingen toelaat en doet. ik reis heel veel en in beppalde landen zoals israel en Amerika wordt je ook specifieke vragen geesteld, maar dat is met een ander doeleinde. wat gaat het iemand aan wie en waar ik me ticket heb gekocht of van wie ik het heb gekregen. zo gaan mensen ook leigen voor bestwil om sneller door te lopen. maar ook doordat anderen het nodig vinden om regels aan hun schoenen of schoenzolen te lappen, zijn wij onschuldigen de dupe. ik heb niks te verbergen dus geef ik antwoord op de vragen welke mij gevraagd worden hier op Schiphol. Ik hoop dat men ervan leert en de goede weg bewandeld. God Bless.


  Maak melding

 8. Julie gaan blijven klagen tot je een ons weegt.Zie je dat jullie niet serieus worden genomen? en waneer er een of ander burgemeester naar Su. komt word hij met heelveel fanfare ontvangen alsof hij de pres. van Amerika is,maar waneer een minister van Su. naar ned. komt moet hij netjes in de rij staan en als hij/zij nog geluk heeft mag ’tie gewoon doorlopen. Wanneer gaan jullie het nou eens een keer leren landgenoten oting,oting??
  neem nou de gewone blanke Nederlander die op vakantie naar Su. komt en een driedeligpak aanheeft met aktetas/koffer dan na soso bruya, hij/zij krijgt zo’n koningklijke behandeling t.o.z van de Su. die ook op vakantie gaan naar Su.we moeten af van het onderdanig gedrag jegens die mensen,en een ieder gelijk behandelen…….
  sarietorie.


  Maak melding

 9. de dames die op schiphol zijn getoucheerd door de vreemdelingen politie,hebben groot kans om besmet te raken met de aids virus of andere kwaadaardige virussen.wat nederland bezig is te doen,nadat men een scanner geplaatst heeft.en toch verder gaat op de oude manier dan roept dit vragen op.het is de plicht van de verschillende reisbureaus in suriname om met goeie voorlichting te komen.anders ben ik bang dat dit vergaande gevolgen kan hebben voor de reizigers


  Maak melding

 10. Zolang het drugsprobleem niet is opgelost, zullen we met dit vervelend gedoe geconfronteerd blijven.Want is die 100% controle en de nasleep ervan niet het gevolg geweest van de smokkel van cocaine door deze bolletjesslikkers? De wortel van dit probleem ligt bij twee factoren: hebzucht en armoede. Waarom hebzucht? Omdat de drugssmokkel in handen is van een aantal schatrijke Surinaamse (vaak Hindostaanse) ondernemers die op een oneerlijke en schandalige manier hun rijkdom willen vermeerderen. Waarom armoede? Omdat deze schatrijke ondernemers misbruik maken van de armoedigen en hen met allerlei beloftes overladen en hen als drugskoerier voor hen het vuile werk te laten doen.


  Maak melding

 11. ben volledig eens met suriname, aan de ene kant vind ik 100% controle begrijpelijk, maar watvoor vragen ze daar stellen is onmenselijk, ik ging me vader begraven en toen allerlei vragen gesteld, wanneer heb je ticket gekocht, kon je niet lang wegblijven. Ik vind dat deze dingens niet kunnen,als hond wordt je behandelt.
  droevige begraver


  Maak melding

 12. ik ben maandag aan gekomen, en werd als een crimineel behandeld, ik keek even naar beneden, naar mijn tas, en direckt werd aan mijn gezegd als ik met je praat moet je naar mij kijken erg ruw, het lijk meer op een gevangenis, verschrikelijk.men wil alles over je prive weten, het kan niet zo door gaan, voor mij stond een blanke, aan hem werd niks gevraagd, en hij mog zo door lopen.


  Maak melding

 13. Sorry maar in mijn beleving valt het meestal best mee. Daarnaast is dit een symptoom en moet je de oorzaak aanpakken: drug en terrorisme dreiging. Verder worden hier zaken aangehaald die meer met de internationale en dus algemeen voor elke vliegreis gelden de maatregelen ivm terrorsime te maken hebben.
  En Alex en Akuba zijn natuurlijk blij want ze kunnen weer hun onzin spuien. 😉


  Maak melding

 14. Waarom doen ze dit niet met Marrokanen en Turken die grote hoeveelheden hash en heroine smokkelen??!!
  Juist ja ze zijn bang voor de moslims!
  Wij surinamers zijn lijdendvoorwerp, omdat wij geen herrie maken , maar wel de negatieve gevolgen van dat allochtonen geouwehoer over ons heenkrijgen!
  Ze treiteren alleen de verkeerde!!!!!!!!!!


  Maak melding

 15. Suriname maakt zich zomaar druk, deze proces kun je ook in Suriname doen (een persoonlijk interview als men naar een risicobestemming reist). en Suriname is nu eenmaal een risico land . als je naar de States (VS) gaat dan gebeurt dat ook . en dat scheelt een hele hoop bij aankomst. en de reiziger is dan echt zelf verantwoordelijk wat hij of zij bij zich heeft. dit doet men om zekerheid te hebben wat er allemaal het land binnen komt.


  Maak melding

 16. Wie heeft die ticket gekocht?
  Die vraag stelt men al sedert 1997. Die vraag stelt men OOK op Zanderij notabene. Keteldijk na komedie a e pre baka.
  Het is weer die tijd van het jaar. Straks is het weer “de kaart van Suriname is verkeerd afgebeeld”-tijd bij buza.


  Maak melding

 17. Schiphol is de slechtste luchthaven van europa, de Ned.regering doet er hard aan mee.
  Mensen die op familie wachten kunnen soms uren wachten en daarmee word ook enorm veel parkeergeld verdient. De vliegtax van E45 euro zal de tickets bovendien nog duurder maken als dat ze al zijn. Nederland is de enige land die zo’n tax handhaaft. Turken en marokkanen hebben kwijtschelding gekregen. Maar de Surinamers worden van alle kanten benadeeld.

  Waarom kunnen we niet via Belgie of Duitsland vliegen????? Wat laat dit niet toe???? Ik snap het niet. Zijn zij nou zo slim of zijn wij nou zo’n domme idiote volk????


  Maak melding

 18. @no.1., ze hebben mij niet zo lang geleden op Schiphol ook gevraagd waarom ik alleen ben gaan reizen. “Je vrouw wil nog een poosje in Suriname blijven zei ik”., die keek me rood aan, en ben rustig verder mijn bagage gaan halen. Wat er nu gebeurd is al oud nieuws, waarom nu pas die herrie door de regeering.


  Maak melding

 19. gewoon effe wachten wanneer er een delegatie uit ned. in su. op bezoek komt en ook effe een 100 % controlle toepassen bij aankomst en vertrek van de delegatie.


  Maak melding

 20. Nou wat wij moeten door maken als je vanuit suriname landt op schiphol dat is gewoon mensonterend , het je een dure ticket gekocht een vermoeiende reis achter de rug wordt je nog gevraagd wie die ticket betaald heeft en wat je daar bent gaan doen , die minister moet op schiphol gaan staan als wij uit het vliegtuig komen , natuurlijk moet er gecontroleerd worden maar dat is toch al in suriname gebeurd , waar is het vertrouwen of kunnen wij uitstappen onderweg en het een en ander toch meenemen , het is van de zotte .


  Maak melding

 21. hallo ik ben vanaf 224 jan 2007 tot 21nov 2007 in suriname geweest ik weet waar jullie over praten ik heb het zelfde mee gemaakt ik kon ook de trap naar beneden nemen en ze halle ook alles uit mijn tassen ze gingen zelf alles open maken en op snijden en op laats stond ik zelf nog in mijn naakiie
  en vervolg mogen ze het gewoon dat mijn ervaring met schiphol en ik ben zelf een nederlander nog dus dan zie wel dat elke vlietuig wat uit suri kom gewoon dat iedereen in de gaten word gehouden als beetje moe uit je ogen kijkt dan ben je het haasje gewoon dat wou ik even melde gr bert


  Maak melding

 22. nu mijn verhaal op vakantie met mijn(nu ex)man en mijn 2 kinderen..half bloedjes als je het wil weten..op zanderij werden we al helemaal nagekeken incl.mijn kinderen van toendertijd 3 en 8..op schiphol was het nog erger daar werd mijn zoontje apart genomen met zijn vader en werd heel zijn pamper nagevoeld en zijn pas gekochte vliegtuig ontvreemd…efin of je nu nederlands of surinaams klein of groot jong of oud.. je word nou eenmaal gefouilleerd en als je mazzel mag je door lopen en anders word je er uit gepikt..dus om nou te zeggen dat je gediscrimineerd word gaat wel weer erg ver..


  Maak melding

 23. HALLOOOOO! Zijn julie wakker? Hoe is dit allemaal gekomen? Door die nette Suri’s die nies te verbergen hadden? Kom op nou, hebben we allemaal boter op ons hoofd?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.