maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieInflatie door euro, brandstof grote pijn Suriname

Inflatie door euro, brandstof grote pijn Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 apr – De stijgende prijzen voor goederen en diensten zijn een constante bron van zorg. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden worden. Onberoerd laat het de regering niet.

De invloed vanuit het buitenland op de economische ontwikkeling wordt wel degelijk gemerkt. “Het baart ons zorgen, omdat we de inflatie zien aanwakkeren, een deel van de inflatie hebben we geïmporteerd”, zegt Hildenberg. Het is daarom zaak zo omzichtig mogelijk om te gaan met factoren waar wel invloed op kan worden uitgeoefend. Het wordt zelfs de grootste uitdaging de komende tijd.

Zeker nu vanuit de vakbeweging steeds luider geroepen wordt om compensatie, is voorzichtigheid geboden. Inflatoire ontwikkeling is meer ontvlambaar dan ooit. “We moeten ervoor waken dat het niet wordt gevoed door het beleid dat we voeren”, aldus Hildenberg. De afgelopen jaren is juist getracht de inwendige beïnvloeding van inflatie zo veel mogelijk te voorkomen. De lonen horen daar sowieso bij.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Ja, als je zo afhankelijk bent en blijft van het buitenland is dit het gevolg.
  Zorg dat je economisch minder afhankelijk wordt. Hoe, daar worden ministers en adviseurs voor betaald om met oplossingen te komen.


  Maak melding
 2. er is te weinig contact met de vakcentrale net wat de minister van financiën zegt de regering is debit bij dat dit zover is gekomen.de arrogantie van de president brengt ons nergens heen.alleen maar achteruitgang,regeren betekent alles samen doen desnoods met je vijand naar oplossingen blijven zoeken voor land en volk.maar nee de president voelt zich te groot om naar de andere te luisteren.de president gebruikt zijn wijsheid verkeerd en heeft hierdoor geen aandacht voor de problemen in eigen land.kijk maar naar de universiteit wat de heer somohardjo bezig is te doen.de npsers a.lie fo sjoe moet plaats maken voor een racist.en blijft de president maar steeds zwijgen.de boslandcreoolse partij voelen zich ook bedrogen en zijn plan met harde actie te komen.


  Maak melding
 3. De eerste stap die de Surinaamse regering moet nemen is de economie transformeren van een 90% consumerende economie, naar een producerende economie.Wat hebben we aan de steeds toenemende shopping malls, supermarkten en casino’s in en rond het centrum van Paramaribo en Nickerie die alleen maar importgoederen verkopen en die dus de inflatie mee importeren? Niets!
  Het zou prettig te horen zijn dat er ook andere productiebedrijven naast Staatsolie worden opgericht die deviezen kunnen verdienen. Een tweede maatregel moet zijn de broodnodige sanering van het ambtenarenapparaat.Deze groep is verantwoordelijk voor 80% voor de instandhouding van de consumptie economie vanwege de veelvuldige exorbitante salarisverhogingen van de upper class van het ambtenarenkorps( directeuren, parlementsleden,ministers, beleidsadviseurs e.d.) Ik heb onlangs gelezen dat het ambtenarenapparaat met ruim 4000 personen is toegenomen.


  Maak melding
 4. Vervolg op Pedro.
  We lazen recent dat 1 miljard naar de ambtenaren salarissen gaat en
  Vandaag in DWT dat 500 miljoen ongecontroleerd naar allerlei subsidie gaat.

  Per inwoner is daar dus bijna 4000 SRD per jaar mee gemoeit. Geld dat opgebracht wordt door belastingen en grondstoffen. Wanneer wordt de hele bende eindelijk gesaneerd?
  Ook de vakbonden spelen hierin een domme en kortzichtige rol.


  Maak melding
 5. Inflatie speelt niet alleen in Suriname parten maar volgens mij is dit een globaal probleem het is gewoon niet te vermijden. Door de grote en stijgende vraag naar grondstoffen en produkten van snelgroeiende economieen als China en India. Zij willen ook auto rijden, luxe leven en zijn met 2 miljard mensen. Daarom is alles duurder en het geld minder waard.


  Maak melding
 6. front en alle surinamers kijken teveel naar euro,s en surneds en laten elkaar onderling inde maling nemen, want suriname is geen europa..


  Maak melding
 7. Ja wat moet ik zeggen ik als geboren surinamer wil gaan investeren in suriname maar wordt van alle kanten tegen gewerkt. overal in suriname zoeken ze hey no wang lekkers no de en als je niet heb dan wordt ook niets geregeld .
  dus waarom zou ik daar gaan inversteren.
  nu ben in bezig in guyana te investeren. en daar no problem.
  doet mij wel pijn als surinamer om in guyana te investeren.
  maar helaas kan niet anders


  Maak melding
 8. Ed,

  Het is waar wat je zegt, heb zelf ondervonden hoe laks men daar is.
  Brazilië heeft om tonnen rijst gevraagd uit Suriname maar venetiaan heeft nog steeds geen antwoord gegeven. De ooit bloeiende rijstsector is behoorlijk verwaarloost.
  Het binnenland wordt enkel gespekt het is een bodemloze put. klote zooi is het geworden. Ze zijn wel goed in feesten en beesten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES