zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieZelfverdediging straks niet strafbaar in Suriname

Zelfverdediging straks niet strafbaar in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 apr – Zelfverdediging tegen inbraak of roof in eigen huis is binnenkort niet meer vervolgbaar. Het Wetboek van Strafrecht wordt zodanig gewijzigd dat burgers inbrekers of rovers mogen uitschakelen in geval van nood. Het parlement is zo goed als eenstemmig over de wijziging.

De noodzaak wordt ingezien van een effectiever optreden tegen toenemend geweld tegen burgers. Rovers deinzen er niet voor terug te verkrachten en te mishandelen. Noodweer mag, maar bewijzen dat er geweld moest worden gepleegd is vaak moeilijk en ingewikkeld. “Waarom mensen mishandelen? Voor dit stukje heb ik geen pardon. Als burger zou je niets anders willen”, zegt oppositieparlementariër Jiwan Sital.

Het gevaar is wel groot dat de nieuwe bevoegdheid straks anders wordt uitgelegd. Misbruik loert om het hoekje. In de wetswijziging staat namelijk dat de bevoegdheid tot optreden niet alleen in huis geldt, maar ook op het erf waar het huis staat. “Als iemand een doks gaat stelen, kan dat betekenen dat zo iemand onmiddellijk kan worden doodgeschoten’, aldus Sital.

opening
Fernandes Express
BODO Party

40 REACTIES
 1. Beste Sranangmangs,

  We zijn als natie aan het afglijden. Hoe kan een staat haar geweldmonopolie op zo`n manier aan mogelijke willekeur delegeren? Deze overheid is niet verstandig bezig, dat het gevaar loert voor eigen rechter en beul spelen, komt ook goed naar voren uit de citaten van de heer Sital uit dit artikel. De oplossing van de toename van de criminaliteit ligt aan de armoede (ook culturele) van onderkant of laag van de bevolking. Ik vind dat een integrale programma van sociale zaken, onderwijs, justitie, gezondheidzorg, huisvesting en arbeid een betere aanpak voor de korte en langere termijn zal zijn. Het kan ook zo zijn dat de Surinaamse overheid dezelfde methode als welke geldt voor de meeste 3e wereldlanden gaat hanteren. Namelijk het uitschakelen of vermoorden van deze mensen (of sociaal zwakkeren), omdat een constructieve oplossing (zie voorstel integrale programma)niet betaalbaar en niet voldoende draagvlak in de bevolking heeft.Door de invoering van zo`n een wetgeving schaart Suriname zich (eindelijk) in de rij van de derde wereld landen qua gedrag en mogelijkheden. Eigenlijk voorspelbaar gedrag als je het vanuit gaat dat een jonge natie (als Suriname) nog onvoldoende beschaafd is. We zullen de komende decennia meer van dit soort oplossingen tegenkomen.

  Sranangmangs,

  Tang Boeng


  Maak melding
 2. Ik vind een goed idee. Wat niet van jou is moet je gewoon afblijven. De wet wijziging moet allang zijn ingevoerd. Mensen verkrachten vermoorden en beroven hoort niet bij een gewone burger. Deze zijn misdadigers en hebben geen recht voor vrije leven.
  Nu kan alle diefijzers en andere omringend rond eigenhuis vewijderen.

  Wie zoekt, die krijgt.

  Namens West-Suriname


  Maak melding
 3. Nu moet iedereen zich melden bij justitie voor een vuurwapenvergunning, want met deze wet is illegaal wapenbezit nog steeds strafbaar.Dus schieten op rovers is alleen aangeraden als dat gebeurt met het wapen van de rovers of als jij een vergunning hebt.Als justitie je geen vergunning wilt geven, wees ervan verzekerd dat deze wet niks zal voorstellen en je toch weer de bak ingaat bij schieten van criminelen.
  En zelfs doksstelende rovers kunnen gewapend zijn.

  Als je ruzie hebt met iemand en je wordt uitgenodigd om het thuis bij de persoon uit te praten… ga maar liever niet 😉

  Deze halve maatregel die mensen geen recht geeft vuurwapens in huis te hebben , zal alleen leiden tot nog meer verharding van de criminaliteit.


  Maak melding
 4. men mag echt niet vreemd gaan opkijken want dit is allang zo in suriname.alleen is dit nu gelegaliseerd.
  ik beschouwt dit meer als een afschrik middel dat juist averechte werking zouden kunnen hebben.en de situatie niet beter van wordt.om een crimineel te zijn denk ik dat je goed ziek moet zijn,of een tekort aan zelfvertrouwen moet hebben.naar mijn gevoel komt dit door de handeling van bepaalde instantie.en wordt niet gelijkwaardigst gehandeld,de ene wordt voortsgetrokken en andere weer niet.en de slechte politiek voering.er wordt gewoon met twee maten gemeten.de hindoestanen en de javanen,voelen zich nog steeds niet tot een volwaardig surinamer. vooral bij de ouderen kan je dit merken en dan krijg je van die rotzooi.de onbewuste voorbeeld van de heer sital komt precies overeen met de realiteit.
  let maar op de situatie in het district nickerie daar wil men niks horen over een bepaalde bevolkingsgroep met hun slechte gewoonten en deze moeten het district uit.ook is de regering geconfronteerd met een paar surinet dat met andere gedachten naar suriname zijn afgereisd.waardoor er een probleem is gaan ontstaan tussen de regering en de surinaamse ambassade in nederland.


  Maak melding
 5. heel goed , santokhi jij bent de beste …gewoon zonder pardon rovers doodschieten …brunswijck zal helemaal niet blij mee zijn…maar het moet zo zijn…het wetboek zodanig wijzigen dat je rovers onmiddelijk mag/moet doodschieten…


  Maak melding
 6. Hier heeft justitie weer een top punt bereikt. Eindelijk is het zover om hun rijkdommen als moeders, dochters,etc etc te kunnen beschermen. En dat elk burger zich heftig zal verdedigen tegen deze rovers.


  Maak melding
 7. Natuurlijk is dit niet goed… maar wat nog slechter is dat een regering niet in staat is om haar eigen burgers’ veiligheid te garanderen… dat in ogenschouw genomen vind ik dat men zichzelf dan maar moet kunnen beschermen…


  Maak melding
 8. ik vind dit heel goed idee van meneer santokhi. dit had allang moeten geburen.
  klootzakken moetten opgeruimt zijn.
  ik dank hartelijk aan santokhi.

  tang boeng jere


  Maak melding
 9. In Frans Guyana mag je een ongenode gast in huis doodknuppelen. Je hebt daar zoiets als carte blanche “vrijbrief” om een dief te mogen doodschieten. Een alleenstaande tante van mij heeft een dief in haar woning doodgeschoten en ze is daarvoor niet vervolgd. Waarom in Suriname niet???? Poeroeka gie deng fufurman.


  Maak melding
 10. We kunnen wel heel hard schande roepen maar moeten wel realistisch zijn. Bij de oude wet was het feitelijk zo dat iemand die uit lijfsbehoud gedwongen was een aanvaller te lijf te aan (al dan niet met wel/onbedoelde doodslag) altijd voor de rechter kwam EN dat de rechter nagenoeg gedwongen was hem voor zijn daden te veroordelen ook al was het een duidelijk geval van zelfverdediging. Dit is natuurlijk volstrekt onwenselijk.

  Voor we de nieuwe wet veroordelen moeten we EN de ieuwe wet goed lezen en analyseren EN on realiseren dat de toepassing van de wet vooral afhangt van de interpretatie door de OvJ en rechters. Die beslissen over vervolging en strafmaat. Lijkt mij dat SME volwassen en ontwikkeld genoeg is om te beseffen dat het doorschieten van een dief die dokse steelt niet onder deze wet valt.

  Mijn conclussie. Zeker we moeten waakzaam blijven voor afglijden, maar mits goed toegepast is de wet een zinvolle verbetering van de rechtspositie van mensen die door rovers en ander tuig belaagd worden. Het zal je maar gebeuren. Eerst bijna vermoord en/of verkracht en vervolgens met je trauma’s als beklaagde in de rechtbank.


  Maak melding
 11. Je durft met dit gegeven niet eens meer straatje te keren voor deze of gene inrit. Ook het vragen naar een adres of andersoortige informatie zal veiligheidhalve maar worden nagelaten. Men kan achteraf altijd aangeven te veronderstellen dat je als indringer overkwam.

  Ik zou zeggen, “schiet er maar op los jongens, we zien wel waar wij als natie in wording zullen belanden”.


  Maak melding
 12. Als iemand een doks steelt dan is het geen reden om hem dood te schieten, maar als iemand voor het stelen die doks ook nog verkracht dan zou ik hem wel doodschieten.


  Maak melding
 13. WAT WILT ALEX EIGENLIJK ? ?????

  neem een voorbeeld AAN NEUS !!!
  DUS DIE FAM . VAN ALEX IN SUR WIL GEEN RIJST MEER ETEN ,in de hoop dat djuka’s rijst zullen planten.


  Maak melding
 14. Misschien is mijn artikel kwetsend maar niet persoonlijk bedoeld.

  Ik vind dat de gevluchte slaven marrons nooit hadden moet vluchten richting bos/oerwoud.
  Ze hadden zodoende beschaving opgedaan van de blanke meesters scholing en werken voor je gezin niet krikken en wegwezen maar je plicht doen.

  Want nu hebben ze een probleem ze dragen nog steeds bederfelijke oerwoud genen en dan willen ze zich in een beschaafde plaats vestigen dat is dan tegen hun natuur. Dit is heel erg evident in afrika.

  Ze denken dat dit een normaal fenomeen is mensen overvallen en tieners verkrachten dit is zuiver animale gedrag en daarvoor kunnen ze een gratis behandeling krijgen in het diacnonneshuis te paramaribo immers de bosnegers krijgen toch al gratis medische zorg in dat ziekenhuis.

  Ik vind het een goed idee dat men zich kan beschermen en zodoende zul je zien dat dit soort zware misdrijven de kop ingedrukt zullen worden.


  Maak melding
 15. De reactie van nr. 6 de Facist
  is zo racistisch, denigrerend en discriminirend dat ik het niet meer kan laten. Zijn reactie bewijst nog maar eens dat Suriname verdeeld is tot op het bot.
  Wie heeft jou gezegd dat ALLE Marrons criminelen zijn (dat zeg je heel subtiel, jij RACIST)? Dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Die losers vind je overal mi mang; Koelie, Blakamang, Jampanesie, Ingi, Boeroe, Snesie. Waar praat je eigenlijk over?
  Sommige landgenoten denken echt dat het zo hoort. De ene bevolkingsgroep voelt zich superieur verheven boven de andere en “de onze is zondevrij”. Hoe ontwetend!! Echt,jammer!
  Waar het hierom gaat is een wijziging in de wet om de burger meer beschermen te bieden, dus dat geldt voor iedere Sranang mang.

  Moestafa ( think before you move )


  Maak melding
 16. Alle voorstanders van deze Wet!
  Het is niet te hopen dat ooit een kind of familielid van jullie ooit slachtoffer van deze (afschuwelijke) Wet worden.
  Want dan zal men zeker anders gaan kraaien.


  Maak melding
 17. wat de doks betreft blijf met je poten vanaf het is van mij. heb je trek in doks ga werken en kopen. niet stelen. zonder toestemming niet op het erf komen.


  Maak melding
 18. in elk geval is het een prima democratische wet, want het goed-volk wordt dan zelf in staat gesteld om het rot-volk sneller op te ruimen: resultaat, minder criminaliteit, een beter suriname.


  Maak melding
 19. Den nengre ow skijt loto now. Soett den mars krie, den beest.

  Ze moeten gaan werke…. om aan geld te kome… of aan wirie om te roke….

  Groot gelijk, of moet de wet van ophanging weer kome…. wat je niet wil dat jou geschied, doe dat de ander dan ook niet….

  Ie graboe brada ’n siss’s ??? No gho long lomg prey tranga mang, kon soet mang law law, gho verkracht pubermeisjes , me soettie ie mars, ie kan kong…..
  Mo pai ie lek Paimax , maximaal,………

  Vriendelijke Groeten,……..


  Maak melding
 20. Als je ongevraagd en met slechte bedoelingen bij iemand in huis gaat weet je bij voorbaat dat je in overtreding bent.Als je toch rookt en weet dat dit kanker kan veroorzaken ben je ook bij voorbaat op de hoogte van de gevaren.En een gewaarschuwd mens telt voor twee.Dus,leki fa mi grangma beng taki,ba suku,ba feni,ba tjari oftewel;wie niet horen wil moet voelen! Thank U Santhoki!!


  Maak melding
 21. dames en heren er zijn uiteenlopende meningen hier. de tijd zal leren wie er allemaal gelijk heeft of niet. zo ook of de wet wel goed is of niet.

  odi odi


  Maak melding
 22. Het zou beter zijn om de doodstraf wederom te gebruiken in plaats dat burgers het recht in eigen handen nemen,en ook hogere straffen bijv.handen zelfs bij het stelen van een kleinigheid af te hakken,enz…….
  sergio


  Maak melding
 23. het behoeft geen betoog om te vermelden dat meer dan 75% van de geweldadige overvallen in huizen van hardwerkende onschuldige burgers in suriname gepleegd worden door mensen van het negeroide ras. het zijn professionele rovers, tot in hun tanden bewapend met soms zware wapens (wijlen sampie bv). deze mensen hebben het roven tot hun vak gemaakt. hoe kan je dan praten over een plan om ze ervan af te laten zien? het is ook zo dat dit volk gauw geneigd is om op een makkelijke wijze aan het grote geld te komen, ipv zijn hersenen te gebruiken om het op een eerlijke manier te doen. geen enkel plan zal werken. de fout ligt in hun denkwijze/levenswijze/cultuur; een man, meerdere vrouwen, kinderen groeien voor galg en rad. een hecht gezin met twee ouders aan het hoofd die hun kinderen het goede voorbeeld kunnen geven, kennen dit soort toestanden nauwelijks. bij de bosneger is het normaal dat een man links en rechts meerdere kinderen verwekt zonder naar ze om te kijken. moeder heeft het druk met het mode maken en zoeken naar andere mannen. controle op hun kids is minimaal tot nul. eindstand beland hun kind in de goot, en wie weet binnenkort in het graf, want een hardwerkende raj heeft een kogel door hun kop gejaagd omdat hij bij hem was komen roven.


  Maak melding
 24. ik ben een voorstander van de aanpak van santokhi maar deze wet is niet waar ik op zit te wachten eigelijk moet het ook voor politie gelden dat niet zomaar jou erf in mogen komen ,maar ik heb een oplossing meer politie en militairen in de late avond uren op straat men weet waar meest daders vandaan komen ik wil niet generaliseren in die buurten gewoon meer militaren en politie zetten velen van deze berovingen vinden in de nacht uren plaats dus militairen uit de kazerne en zorgen voor de veiligheid van onze burgers niets mis mee maar wel aan regel zoniet wet gebonden .


  Maak melding
 25. Als dit in Nederland zou gebeuren,juichte ik het toe,maar dat zal nooit gebeuren de knapkoppen in Nederland weten dat zo een wet onmogelijk te controleren is maar ,in Suriname???????Waar de wetten met voeten worden betreden ,het neo Sodom en Gomora?
  Reken maar dat er heel veel onschuldige slachtoffers zullen vallen,vooral uit de Brunsie hoek.Ik hoop dat het parlement deze wet afkeurt.
  Kom op Sital,ageer tegen deze ondemocratische wet.
  no.13 geeft al aan waar ik heen wil.


  Maak melding
 26. Eindelijk een goede zaak hoeveel mensenlevens heeft dit niet gekost hoeveel tieners zijn voor hun hele leven getekend de traumatische ervaring komen ze nooit te boven.
  Hebben de tieners überhaupt slachtofferhulp gehad.
  Het zal je dochter of zus of moeder zijn.

  Als bosnegroide tieners verkracht zouden worden had men alles in het werk gesteld om de daders zo snel mogelijk te berechten en men zou een gironummer openen met als credo help de mensen tegen beesten.
  Dit is alles hebben wij te danken aan diklip venetiaan. Hij heeft in zijn loopbaan het binnenland altijd gespekt en beschermd.
  Maar voor de andere discticten heeft deze blinde vink geen oog.

  Ik heb laatst een programma gezien omtrent verkrachtingen in Zuid-afrika.
  Weet u dat vrouwen aldaar met vaginale klemmen lopen als zo een vrouw verkracht wordt, wordt de eikel gechopt van de man.

  Dus mensen hiermee wil ik aangeven dat verkrachtingen in afrika voor afrikanen een normale gedraging is. In een beschaafde samenleving kan dit nooit never nunca.
  En dat is hun probleem en dit zie je namelijk ook in suriname mensen die nog afrikaanse gewoontes hebben.

  Dit is heel goed te zien bij brunswijk en co.
  Hij rooft, vermoord, verkracht, hij is tevens drugsbarron en eigenaar van intergogo tapoe.
  Hij is de enige politcus (diplomaat)die het zover geschopt heeft zonder een schoolstoel vewarmd te hebben. Hij schopt ander politici in het assemplee onder toeziend oog van zijn soortgenoot venetiaan.
  Hij wordt gezocht in het buitenland maar hij wordt niet uitgeleverd want zijn broer (venetiaan) van dezelfde vader maar een ander moeder beschermt hem. Gebruikelijke drang zowel in afrika en binnenland.


  Maak melding
 27. Wij kunnen het wel toejuichen en verheerlijken maar men moet zich ook realiseren dat de burger deze wet ook kunnen misbruiken. In die zin dat ze bij elk wisje wasje zo een wapen kunnen gaan gebruiken. Dan krijg je amerikaanse toestanden. Als b.v. in een gezin vervelende situatie ontstaan waarbij de man of de vrouw of zelfs kinderen die wapen kunnen gaan gebruiken, of daarbuiten bij een ruzie en ga zo maar door.
  Ik begrijp dat de regering ten einde raad is maar ze kunnen beter een ander alternatief zoeken want dit is vragen om problemen.


  Maak melding
 28. Als je tegenreacties in Suriname leest en ziet uit welke hoek men ertegen is dan begrijp je ook waarom ze er tegen zijn!!
  Laten we elkaar geen mietje noemen in een tijd dat er een hoop gedoe is over vrijemeningsuiting en we als gekleurde bewoners van dit land een hoop negativiteit in woorden naar ons hoofd geslingerd krijgen!!
  We weten dondersgoed uit welke bevolkingsgroep de daders en slachtoffers afkomstig zijn!
  Als er iemand in het donker jouw diefijzer en raam aan het forceren is sta je met je vrouw en kinderen doodsangsten uit!!
  Hoewel hij nog niet in jouw huis is en nog dus op jouw erf staat lijkt het mij niet meer dan logisch om te zorgen dat hij niet jouw woning binnendringt en gepaste maatregelen treft!!
  In het licht kom je er dan wel achter tot welke bevolkingsgroep hij/zij behoren wat niet ter zake is, want je moet optreden tegen elke ongewenste indringer!!
  Van mij krijgt de hindoestaanse, marron,javaanse etc. etc. crimineel de volle laag!!!
  Eindelijk wordt er wat gedaan aan het feit dat elke surinamer in Suriname in zijn eigen Santo-Boma leeft die bij brand als een rat in de val zit door alle traliewerk!!
  Suriname lijkt een(1) grote gevangenis waar men zelfs tralies op zijn veranda heeft!!!
  ENOUGH IS ENOUG!!!!


  Maak melding
 29. Het met de wet in de hand neerknallen van een onverlaat is 1.
  Het geweten, zo daar sprake van is, is twee.

  Geen mens is uitgesproken goed of slecht, ook u en ik niet.

  U zult met uw gladgeschoeren gezicht wel de geschiedenis in gaan als moordenaar onder welke omstandigheid dan ook.

  Zelf ben ik wapendragende, maar maak mij toch liever uit de voeten als er rotsooi dreigt.

  Dinki a tori.


  Maak melding
 30. Zelf vind ik het een goed idee dat zelfverdediging straks niet meer vervolgbaar is, alleen is het natuurlijk belachelijk dat er straks zodra iemand zich op iemand zn perceel bevind zonder pardon wordt neergeschoten.

  Het kan ook bijvoorbeeld zijn dat iemand pech heeft en hulp gaat zoeken bij de eerste de beste huis, iemand zich vergist in een huisnummer omdat die lang niet naar iemand is geweest of uit het buitenland is gekomen en dat die een pak slaag krijgt.

  Rovers die tot nu toe zonder schietwapens gingen roven maar bv met alleen een mes ofzo zullen in het vervolg ook met een schietwapen op pad gaan. Ze worden dus ook gevaarlijker en er zullen meer illegale wapens in omloop zijn.

  Ik vind dat de gevangenis straffen omhoog moeten gaan, roof je iemand (gelijk 3 jaar Santo Boma, zonder recht op een advocaat) en ga zo maar door daarna ga je kijken had die een wapen, hoe heeft die iemand mishandeld,voorbedachte rade enz enz en voor die dingen mag die een advocaat hebben maar die 3 jaar daar kan niks meer aan gedaan worden, die heeft die sowieso te pakken.

  Als iemand bijvoorbeeld een ander beroofd van een gsm telefoon en hij wordt gepakt moet die gelijk een paar weken de cel in en een boete van 1000 srd betalen, meer dan dat die hele gsm kost. Dan heeft het geen zin om zo ding af te pakken van iemand want met die geld van de boete had die zelf een gsm kunnen kopen.

  Al met al vind ik het wel een goed idee dat je jezelf, je familie en je spullen mag verdedigen zonder dat je daarvoor vervolg wordt. Alleen ze moeten iets verzinnen tegen misbruik van de situatie.


  Maak melding
 31. Wie hoor je nu klagen?
  Kijk en lees in de kranten/tv enz.
  Welke bevolkingsgroep dit heeft veroorzaakt,
  en jullie gaan nu over discrimienatie zeuren.
  Heb je ooit chinesen een roofoverval zie doen
  op klaarlichte dag.Kijk eerst of beleef het
  eens mee.


  Maak melding
 32. Dit is een uitstekende wet.
  Nu moet het wapen-uitgifte beleid nog versoepeld worden.Als men dat gaat doen hoop ik dat ze een curus wapenonderhoud/veiligheid/gebruik verplicht stellen. Want je hebt niets aan een wapen als je m niet goed kan gebruiken of mis gaat schieten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES