zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameEU-hulp Surinaamse bananensector ging naar EU

EU-hulp Surinaamse bananensector ging naar EU

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 mrt – De miljoenenhulp van de EU aan de Surinaamse bananenindustrie is zo goed als totaal teruggevloeid naar de EU. Dit zegt André Brahim, bestuursvoorzitter van de Stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS. De industrie heeft nauwelijks wat overgehouden voor de eigen ontwikkeling.

Dat was toch wel de bedoeling. Volgens EU-vertegenwoordiger Helena Laakso en minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, zijn herstel en modernisering dé doelen. Van Ravenswaay vroeg onlangs zelfs om transparantie om zeker te zijn dat de hulp niet wordt meegerekend in wat SBBS presenteert als positief bedrijfsresultaat.

Daar schijnt nu geen sprake van te zijn. “De winst die nu wordt gemaakt, is pure winst”, zegt Brahim. Het herstel na de teloorgang van het oude Surland, heeft zwaar te lijden gehad van het licentiesysteem in Europa. Om de bananen af te zetten moesten miljoenen worden neergeteld voor licenties in handen van Europese multinationals. Pas dit jaar is bereikt dat Suriname geen licentiegeld meer hoeft te betalen.

“We hebben per doos bananen vier euro moeten betalen. Dat is tussen 2004 en 2006 opgelopen tot het bedrag dat we ontvangen hebben aan EU-schenkingen. Het zijn bedragen die gelijk zijn aan elkaar, dat heeft invloed gehad op de cashflow”, aldus Brahim. Sinds 2000 is ruim twintig miljoen euro beschikbaar gesteld op voorwaarde dat gewerkt wordt naar privatisering.

opening
Fernandes Express
BODO Party

5 REACTIES
 1. Feitelijk was de EU steun dus niets anders dan via een omweg de importheffingen ongedaan te maken? In dat geval was het een verkapt methode om de SME bananen zgn als EU product te vermarketen.
  Als dat zo is betekend het dat enerzijds de steun nu weggevallen is en anderzijds ook de import heffing. Vraag die rijst is of die import heffing nu ook voor andere bananaen exporteurs is weggevallen. Immers in het verleden had SME door deze constructie een concurrentie voordeel op landen die geen susidie voor de licentie rechten kregen. Als die het geval is dan krijgt SME te maken met landen die gewend zijn de bananen goodkoper te produceren, circa 4 Euro en meer!

  Kortom wat betekend dit verhaal voor de concurrentie positie van de SME bananen? En hoe gaan eventuele problemen die daar uit voortvloeien opgelost worden?


  Maak melding
 2. Als je maar weet dat een kilo bananen gemiddeld 1 euro kost in Nederland. De mensen die er rijk van worden zijn niet de Surinamers maar de zakenlui in het westen. Maar dat is bijna met alle tropische produkten zo. Er zijn geen uitzonderingen.


  Maak melding
 3. Laten wij mekaar niet voor de gek houden.
  Ontwikkelingshulp is in schijn de hulp die arme landen krijgen om zich te ontwikkelen, maar in wezen een mooie manier om rijke landen rijker en arme landen armer te maken.
  Doe zoals Indonesie: weiger de hulp en dan zie je direct wie de verliezers zijn.


  Maak melding
 4. Suriname moet niet op NL wachten, er zijn genoeg andere landen waarmee zaken gedaan kan worden.

  Suriname moet gewoon keihard worden en duidelijke eisen stellen tegen over NL.
  Als er zaken gedaan worden met Surinaamse produkten dan moet Suriname zorgen dat zij de grootste verdieners zijn want in NL zijn de prijzen van Surinaamse produkten zo hoog en als het om fruit of groenten gaan, ze zijn niet altijd meer vers.

  Ze zetten er niet eens bij dat het Surinaamse produkten zijn.
  Die mensen in Suriname werken keihard en op hun rug verdiend NL meer aan belasting over die mensen hun produkten en nog wel in euro’s.

  Suriname moet zorgen dat in Suriname het meest Surinaamse produkten worden verkocht dan die van NL zodat de Surinaamse produktie omhoog gaat en er meer werkgelegenheid komt.
  Die bedrijven zullen dan meer gaan verdienen,de werknemers gaan hun salaris in Su uitgeven en op die manier blijft het geld in Su rollen en komt er ook meer binnen bij de Surinaamse belastingdienst.

  En natuurlijk moet Suriname ervoor zorgen dat er meer vanuit Suriname wordt ge-exporteerd dan dat er wordt ge-importeerd.


  Maak melding
 5. Dit is een ernstig verhaal en als het klopt ook nog eens een schandaal. Ik ga hier vragen over stellen aan de Nederlandse regering.

  Harry van Bommel, Kamerlid SP


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES