dinsdag, juni 18, 2024
HomeColumnsVeni vedi foetsie

Veni vedi foetsie

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Hennah Buyne. Alweer twee weken geleden opgestapt als Amsterdamse wethouder van onderwijs. Maar de wonden zijn nog vers. Moeilijke kwestie. Hoewel ik de overwegingen en intenties van Buyne niet betwijfel, zal ik haar vooralsnog het predikaat ongeschikt moeten geven. Althans politiek. Als mens, geëngageerde burger en vakvrouw krijgt ze een dikke plus. Maar politiek zakelijk gezien, moet ik stellen dat Buyne zichzelf, haar partij en de Surinaamse gemeenschap niet bepaald een goede dienst heeft bewezen met haar politieke karoewiwiri faya.

Het klinkt natuurlijk wel mooi: “Mijn integriteit werd ter discussie gesteld. Dat is een verwijt dat mij in mijn hart heeft geraakt.” Maar Buyne is in het politieke mijnenveld niet in staat geweest haar politieke en persoonlijke integriteit van elkaar te scheiden. Ze is terecht flink aangepakt door de oppositie. Hoe goedbedoeld en ideologisch die lesbrief ook is, het gaat om het politieke principe. Door eerst te ontkennen dat je geen bemoeienis had met de inhoud, heb je een politieke doodzonde begaan: ‘gelogen’. En natuurlijk gaat de oppositie je dat inwrijven. Flink zelfs. En terecht grijpen ze naar termen als ‘moedwillige en doelbewuste misleiding’. En eerst diep door het stof gaan en uiteindelijk principieel opstappen, getuigt ook niet bepaald van zelfopofferingsgezindheid. Het is de bedoeling dat je je dan enige tijd gedeisd houdt als ‘aangeschoten wild’. Maar ja; Buyne ervaart het niet als een schaafwond, maar als een vleeswond in de hartstreek.

Ik citeer uit de omstreden lesbrief: “Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen. Ze denken dat je alles moet kunnen zeggen, ook als het kwetsend kan zijn.”

Sorry, hoe goed ook bedoeld: het is gezien de huidige politieke constellatie een politieke zin van jewelste. En het laatste wat we willen is dat onze kinderen op school politiek worden ingekleurd of geïndoctrineerd. Een wethouder dient als bestuurder geen partij-ideologische belangen maar algemene. Tuurlijk: accenten doordrukken mag maar met oog voor democratische beginselen. Want: wat je zaait, oogst je. Stel nu we hebben een PVV-wethouder aan het roer die in de lesbrief laat opnemen: “Er zijn politici die zuurverdiende gemeenschapsgeld verkwanselen aan werklozen en zwakke gezinnen.” Dan hebben we toch ook de poppen aan het dansen?

Een betere formulering was wellicht geweest: “Bepaalde politieke opvattingen kunnen als zeer kwetsend binnen bepaalde delen van samenleving worden ervaren.” Punt uit. En dan geef je de ruimte voor discussie binnen de klas met als moderator de leerkracht. Hebben jullie voorbeelden van zulke opvattingen en wie zouden zich er door gekwetst kunnen voelen? En waarom? En je kan alle kanten op. Maar wie de lesbrief over ‘vrije meningsuiting’ doorneemt krijgt niet echt het gevoel dat er daarvoor echt ruimte is. Ze lijkt eerder een blauwdruk voor betutteling. En dat strookt eenvoudig niet met de traditie van het vrije Nederlandse denken. Ook al staat deze onder druk door extreemrechts dan nog heiligt het doel de middelen niet. En voor iemand die vanaf haar negende in Nederland woont, heeft Buyne deze traditie slecht aangevoeld. En dat mag ze zichzelf aanrekenen.

Maar wat ik interessanter vind, is waarom ambtenaren niet alle zeilen hebben bijgezet om Buyne er voor te behoeden op een dergelijk opzichtige mijn te stappen. Als adviseur zou ik indringend op haar hebben ingesproken: ‘Hennah, dit leidt tot een politieke rel!’ Of liet Buyne zich dan toch vooral leiden door eigengereidheid of ‘arrogantie’? Of is er daadwerkelijk sprake van lange-dolkenpolitiek binnen de PvdA waarbij vooral allochtonen vroegtijdig het veld ruimen en elk valletje van pas komt? Dát zijn de vragen die mij bezighouden.

Besturen is slikken, buigen, slikken en weer doorgaan. Met als ultieme doel: in het machtscentrum blijven. Wat dat betreft is Buyne duidelijk weer te lang uit Suriname waar politieke zetels mee in het graf gaan. Maar volgens sommige ingewijden speelt zich ondergronds iets veel smeriger af. En daar schuilt dan wel degelijk zelfopofferingsgezindheid van Buyne. Neemt ze inderdaad een ‘witte-partijcultuur’ in bescherming door de vuile binnenshuis te houden? Hennah Buyne: veni, vedi, foetsie. Ze kwam, ze zag, en dacht: wegwezen! Want bij het omkijken – in de hoop op ruggensteun – moeten partijdolken vermoedelijk schrikbarend hebben geblonken. Ja, dan heb je wel een extra gelaagde olifantenhuid nodig. En eigenlijk zei Buyne met haar emotioneel geladen verklaring: ik ben nog ‘teveel mens’. Oftewel politiek boterzacht. Gezien de futiele aanleiding en onbevredigende verheldering van zaken, rest mij niet anders dan deze (voorlopige) conclusie.

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn bij Faya FM.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Elke zwarte die zich wil verschuilen achter de drogredenen om verdeel en heerspolitiek te handhaven, moet het voelen.
  Dat deze zwarte vrouw ouders hun kindderbijslag wilde laten afpakken was al erg genoeg, maar deze harde zwarte tante mensen uit hun huizen buurten wilden weren onder het mom van overlast, is bij de beesten af.
  Als alle zwarten in de Bijlmermeer mogen blijven en dat ze nu zelf laagbouw kunnen kopen dan moet je niet als zwarte vrouw mee gaan lullen, want jo ka.
  Dat laatste woord is om aan te geven dat landverraders wel hun land mogen verraden maar niet anderen dat moeten opdringen, jij ook BRAVE.
  Den UYL heeft de poet met Lachman verdeeld om de negers in de Bijlmer te krijgen 350 miljoen via IMF om de de Bijlmer te bouwen, met de bedoeling Suriname door hindustanen te laten ontwikkelen zoals Guyanna, boi a tori fara.


  Maak melding
 2. Dat deze tante zich wil gaan mengen in een slangen kuil was en is dom, kijk naar Sweet, daarom zuipt ze zoveel want ze haar smoel houden en mee doen.
  Maar nee, Hennah, zou het even komen regelen, da fa dan, Aboutaleb moest vluchten en trouwens ook jij kreeg dreigementen, maar omdat ze de surinaamse samenleving niet wilden wakker schudden moest het stil blijven.
  Mi sabi want…………..


  Maak melding
 3. Goed artikel. Geeft exact de kern van het probleem weer. In de politiek moet je weten hoe het gespeeld wordt en als juriste ben je toch zelf vrouws genoeg om correcte formuleringen te maken?
  Natuurlijk iedereen heeft wel eens een “of day”. Maar ja in de politiek zeg je dan “sorry ik erken het” en je houdt je een paar weken flink gedeist. Als je geluk hebt komt er wel een ander ncident en wordt het jouwe vergten. That politics.


  Maak melding
 4. Misschien heeft Kodjo wel gelijk, wie zal het zeggen. Ik heb in ieder geval meer respect voor zijn bijdrage, het zet aan tot nadenken, dan zomaar roepen dat iemand geflipt is en onzin uitkraamt. Dat is wel heel makkelijk, zeker als je je mening niet onderbouwt maar gewoon Brave nabauwt – helaas wel met de nodige taalfouten.
  Ik vind trouwens ook dat deze ex-wethouder de hele gang van zaken aan zichzelf te wijten heeft, en inderdaad, ‘if you can’t stand the heat, stay out of the kitchen’.


  Maak melding
 5. Surinamers die nog stemmen of lid zijn van de blanke PVDA zijn dom. NL partijen willen geen allochtonen in hun gelederen. Doen alsof mara zijn bang voor hun invloed. Wie verstand heeft wordt geen politicus


  Maak melding
 6. wie verstand heeft wordt geen politicus
  dats boy
  waarom niet.
  als je lid bent van een party moet je denken als die party…,je mag niet vrij denken en verder denken.
  waarom je geen lid moet worden van pvda ..
  hier zijn mensen die alleen werken en niet verder kunnen na denken…
  300 jaren van kolonie geld heeft deze blanke pvda geen wind eieren gelegd..
  ik heb het al eerder gezegd als je als leeghoofd geboren bent ,zal je ook als leeghoofd doodgaan.
  de europeaan is als …geboren en zal ook als … doodgaan.
  als je deze leeghoofden volgt,dan ..
  kijk china is op weg naar
  daar achter komt india…
  dus de us met de europeaan is al verloren…
  alle grote bedrijven in de us verliezen terein.
  us groeit niet meer.
  weet je wat dat betekent jij staat stil en en ander groeit verder…
  dus opgepast met mensen uit de us…
  ze zijn net slangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES