woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameIllegaal grondbezit in Suriname nog hete issue

Illegaal grondbezit in Suriname nog hete issue

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 mrt – Strafbaarstelling van het illegaal bezetten van grond blijft voorlopig nog een heet hangijzer. De regering wil nog wat tijd voor intern overleg. President Ronald Venetiaan heeft het parlement dan ook om uitstel gevraagd van het debat over het wetsvoorstel. Volgens vice-president Ramdien Sardjoe is er geen vuiltje aan de lucht.

Niet ingewijden zouden dat makkelijk kunnen concluderen. Venetiaan stelt in een brief aan parlementsvoorzitter Paul Somohardjo dat “het om zwaarwichtige redenen niet gelukt is intern overleg te voeren.” Het hoeft niet meteen te duiden op spanningen. “We zitten aan de politieke tafel. De brief geeft aan dat intern overleg nodig is en geenszins dat er problemen zijn”, zei Sardjoe in het parlement.

Tegenstanders hoeven dus niet alvast victorie te kraaien. Dat zal zeker niet als aan de andere zijde gewoon open kaart wordt gespeeld. “Laten we het precies zeggen: vanwege de feestdagen (het paasweekend, red.) is het niet mogelijk geweest intern overleg te voeren”, aldus Sardjoe. Met name coalitiepartner A Combinatie wil een ‘sociale’ oplossing voor de honderden illegale grondbezitters in en rond Paramaribo.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. De titel van dit bericht suggereert dat er dus soms ‘issues’ worden opgelost door de oude politiek in Suriname!
  Nou, ik hoop dat ik die dag nog ooit meemaak…wanneer er daadwerkelijk een probleem door deze oude politiek wordt opgelost…


  Maak melding
 2. een mooie excuus, vene je slaapt,kan je niet merken dat je van alle kanten geschanteerd wordt
  als jij je mond open doet,ie regering e
  broko,Vene je bent nu een veegvoet van Brunsie en die schurk Somo die samen met jouw zijn gaan bundelen,belofte maakt schuld. Vene wees opgepast,dat deze Somo en derest
  u,niet ondergeschikt kunnen maken.Vene je zal steeds moeten uitstellen er zijn nog meer feestdagen
  zo zal dat versje doorgaan tot 2010.vp blijft maar in jouw cirkel draaien of om de politieke tafel.


  Maak melding
 3. Het is al lang te voorspellen, dat de regeering olv. Venetiaan naarmate de verkiezingen naderd, door de minderheid in de combinatie die de zg.”wippositie” hebben wordt gechanteerd door middel van allerei eisen die enkel “hun” partijbelang probeerd veilig te stellen. Van goed regeren is (was) er nooit sprake van., maar ja., wat verwacht je dan als de arrogantie de boventoon voert en een “pact” heeft gesloten met de “duivel”, om de ene partij uit te roeien met wortel en tak. Men vergeet een ding, you like it or not, die vertegenwoordig een heel groot deel van de bevolking, en het volk bezit de macht., wat niet bij elkaar hoort zal ook niet bij elkaar blijven hoor ik iemand zeggen.Alles wat de regeering tot nu toe heeft kunnen doen, is “lapwerk”., helaas Suriname wordt er niet beter van, want woorden alleen vullen geen magen.


  Maak melding
 4. Venetiaans achterban heeft heel veel illegaal grond bezet dus als hij de bezetters eraf laat gooien heeft hij een groot probleem bij zijn eigen mensen.

  Dat neemt niet weg dat de politiek het stelen van andersmans bezitting moet tolereren omdat men zelf te lui is om te gaan werken.


  Maak melding
 5. Alle Srananmans maken aanspraak op tenminste een stukje grond en of een redelijk dak boven hun hoofd.

  Ik zie me al te Drietabiki ook maar een halve hut bezetten. Mijn mensen kennende zullen de gevolgen niet te overzien zijn.

  Nochtans is het wederrechterlijk bezethouden van andermanszweet/goed uit den boze!


  Maak melding
 6. vene skin e’nyan ing hij is angstig geworden voor de gevolgen.behalve de grote grond bezitters van de nps en de vhp.heb je nog een heel vervelende kwestie,dat van holding op bergen en dal.de ebg/kersten concern hebben toestemming aan deze gegeven om illegale praktijken uit te voeren in het gebied dat door de ebg op onrechtmatige wijze is bekomen.de gouddelvers zijn ook illegaal bezig.het is tijd dat de zaak van berg en dal definitief door de regering in behandeling wordt genomen.en alle activiteit stop zet


  Maak melding
 7. Het gaat niet alleen maar over de honderden binnenlandbewoners in Paramaribo maar ook over de duizenden binnenlandbewoners( boslandcreolen en indianen) die geen titel op de gronden hebben die ze bewonen en beplanten. Dat was bij het begin van deze regering al een heet hang ijzer. Allendy had dat toen al pricipieel gesteld. Dus Venetiaan zal dat in orde moeten brengen en nu niet met allerlei drogredenen komen dat vanwege het Paasweekend er geen tijd is geweest om daarover van gedachten te wisselen. Somohardjo heeft alles wat hij wilde gekregen, dus is de AC nu aan zet.
  Wanneer je de andere kant opkijkt en anderen over je laat lopen en je laat chanteren moet je wel voor de gevolgen instaan. Het enige wat je doet is de bevolking waarschuwen niet op Bouterse te stemmen. Wat heb je het volk aangeboden en nog aan te bieden? Je hebt de functies van President en voorzitter van een politieke partij zo neergehaald dat ik me het volgende afvraag: waar deug jij nog eigenlijk voor?


  Maak melding
 8. in neem als voorbeeld het onslagrecht waar de kabinet balkenende mee zit politiek gezien, dan hoor ik niemand het over chanteren hebben, maar als het over suriname gaat dan is vene slap, en dan chanteer een andere de hele regering dat deze probleem van grondbezit politiek gevoellig licht is een feit maar dat iedereen zich aan het recht en wet moet houden ook. en via praten en onderhandelen kom je tot besluit niets mis mee, maar andere mensen die kiesen de weg van een dictatator die tijden zijn god zij dank voorbij in suriname en aan de ondehandelings tafel kom je tot een besluit .


  Maak melding
 9. Surinamers in Suriname kennen en weten niet al te veel over het ontslagrecht van Balkenende, want het is hun hoofdpijn niet, en goed ook. Wat ze wel weten is dat de huidige regeering Venetiaan in de “wurggreep” zit van zijn eigen coalitie-genoten die hij zelf heeft gekozen bij het vormen van zijn 3e periode als President. Hij kan gewoonweg niet corrigerend optreden tegen wie dan ook in de combinatie., hoe graag hij die ook zou hebben gewild., want dat zou dan zijn eigen politieke doodvonnis betekenen.Zelfs de meest ordinaire handelingen en of gedragingen van., noem maar het “Brunswijk gebeuren” in Moengo., is van de zijde van de regeering nooit officieel een reactie gekomen. Hij(Venetiaan) kan gewoonweg niet, hij zit met de een blok graniet in zijn maag en zal ermee moeten leven voor de rest van deze regeer-periode. Jammer, maar het is niets anders, hij heeft ervoor gekozen.


  Maak melding
 10. Vene heeft geen ander keus dan zich te laten chanteren alleen om nog te regeren zonder NDP, en dat is helaas de harde waarheid!!!

  Aan het eind van de rit zullen wij wel horen wat voor ravage Sommo heeft aangericht.

  De anti-corruptie wet mag alas het aan sommo ligt in de prullenbak belanden1


  Maak melding
 11. Het ontslag recht in Ned. kunen wij niet vergelijken met wat er nu in Sur. politiek gebeurd , In suriname gaat het nu om het in stand houden van deze regering , ….in zoeen geval was in Ned. de regering reeds gevallen want de pers had ze levend opgegeten …. maar vene no habi jeje ,


  Maak melding
 12. Binnen kort krijgen wij in Su. een democritisch gekozen president Sommo als dictator.

  Als je nu reeds kan doen en laten wat je wilt en niet gestraf word ,ben je in mijn ogen en zeker nog velen reeds een dictator , Sommo


  Maak melding
 13. Het ontslagrecht die de Ned. politiek verdeeld is om meer banen te creëren.In belang dus van het volk en niet in Partij belang .

  De drempel voor een werkgever om een werknemer in dienst te nemen zou volgens een coalitie partner in de Ned. politiek lager liggen als die werkgever ook weer makkelijk van die werknemer af kan , heeft niets te maken met politieke handhaving van een coaltie partner zoals in Su.

  Zo kunnen wij op deze site het nivo en tunnel vene visie van sommigen merken.


  Maak melding
 14. Er is onder sommige Surinamer zoveel haat tegen Bouterse en zijn NDP , dat ze liever toelaten dat het land word geruïneren en wij op weg zijn naar een etnische burger oorlog , dan met een ex-dictator in zee te gaan ,die bewezen heeft het land echt vooruit te brengen.

  Alleen god kan Suriname nu van de ondergang redden!


  Maak melding
 15. @Jap-japi., das waren goeie opmerkingen de nrs.11 t/m 15, maar ja als je ziende blind en horend doof bent., dan is de wereld in de ogen plat ipv. rond. Mijn oma zou hebben gezegd: Ifoe wang sma no e sribie, dang joe no go mang wikie ing. Na mij de zondvloed zullen die “gasten” denken.Erg.


  Maak melding
 16. @Jap-Japi
  Ja SME wil eindelijk wel eens daadkracht zien maar van de NDP weten we wat dat betekend. Een daadkracht die een enkeling tot voordeel strekt en het land in chaos en een met een lege schatkist achterlaat. Vergelijk de daadkracht van Mugabe.
  Ja we willen meer daad kracht maar wel voor het gehele volk van SME en voor een goede economische ontwikkeling. Niet een stelletje kleine Hitler-tjes die met moorden en repressie alles kort houden en vernietigen.

  En de politieke impasse waarin we zitten. Ach dat probleem van een moeizame coalitie dat komt overal ter wereld voor Belgie en Italie zijn mooie voorbeelden. De oorzaak ligt meer in hoe volwassen de politieke leiders zich kunnen gedragen en hun intelecuele vermogens om in te zien dat soms water bij de wijn doen nuttig kan zijn omdat je dan in elk geval iets te drinken hebt.
  Specifiek voor SME komt daarbij nog een ander probleem. Ze denken steeds dat ze alles met één wet voor eens en altijd opgelost moeten hebben. Het werkt niet zo. Er zijn altijd te kortkomingen en soms moet je dat gewoon accepteren en een andere keer moet je gewoon een wet aannemen met de belofte dat er vervolg stappen komen. Huidige wetgeving op kraken en de ani corruptie zijn er voorbeelden van. Gewoon door de DNA jagen en dan maar zien waar je uitkomt en als het ernstig is vervolg stappen nemen.
  In goed Nederlands. De regering leidt aan koud water vrees. Maar liever dat dan hoogmoedswaanzin.


  Maak melding
 17. Als je nou door el vene en zijn secondanten wordt genaaid van voren en van achteren of door de ndp maakt geen moer uit.
  Je wordt als volk genaaid en wordt niet beter op..
  Bewijs de afgelopen 35 jaar duidelijker kan het niet..

  De srd is gewoon een ruilmiddel om aan US$ of € euro’s te komen verder geen rol van betekenis..
  Zelf de slm klm martin-air accepteerd het ruil middel srd niet..

  Met dank aan onze lijders….


  Maak melding
 18. Opa Ruro zal zwaar door God gestraft worden hij zat zelf de Bulldozer cultuur te aan bidden en op te hemelen in naam van het RECHT.

  Maar hij doet zijn ogen en oren dicht als de bevolking door zijn eigen partners bestolen wordt.

  Daarom is dit: Gehuil van een DUIVEL als MENS.


  Maak melding
 19. Er zijn sommigen die denken dat een gevuld staatskist het beste is voor een land …

  kan waar zijn , maar alleen bij een goed lopende economie, maar als je economie niet draait en er grote werkloosheid heerst , kun je liever de staatskist aanspreken voor projecten om zo een “sneeuwbal effect” te krijgen en je economie vlot te trekken met banengroei, die simultaan met economische groei groeit.


  Maak melding
 20. Mijn voorstel voor het grondbeleid is , automatiseren en een ieder die de leeftijd van 18 bereikt een stukje te schenken ….. helaas denk ik dat het daarvoor misschien wel te laat is , omdat grond alleen nog in de midle of no were vrij is….als jullie maar wisten wat individuen aan grondhuur hebben , schrikken jullie je dood.


  Maak melding
 21. A Combinatie wil een ‘sociale’ oplossing voor de honderden illegale grondbezitters in en rond Paramaribo.

  Deze Acombi’s zijn domoren:zij hebben(5)zetels….begin ermee te driegen dan poepen Opa Ruro en Sarasara in de broek.

  5 min. opgelost….samen uit samen thuis daarom unu e kap ing fifty-fifty.

  En als zij niet willen….krijgen ze een grasmaaier om voortaan thuis de boel netjes te houden.


  Maak melding
 22. Als je in een politieke impasse zit , net als in Italië en België die het land een slechte naam geven(parlement geschop) en het bijna onmogelijk is te regeren ,….ga dan naar huis ,en laat het dan aan andere over net als in eerder genoemde lande…. maar deze regering die blijf maar hangen ter belangen van partij……deze mensen hebben geen plichts gevoel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES