vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandSuriname loopt kans Chinees project mis te lopen

Suriname loopt kans Chinees project mis te lopen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 mrt – Suriname loopt groot kans het palmolieproject van China Zhong Heng Tai mis te lopen. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De besluitvorming duurt te lang en zicht op een mogelijke aanvangsperiode ontbreekt. Financieel worden ook risico’s gelopen.

De bankgarantie van ruim zestien miljoen dollar verloopt binnenkort. Het bedrijf is dan eigenlijk onnodig gedwongen de garantie op te haasten bijna een jaar geleden. “We kijken nu naar de opties”, zegt Raghoebarsing. Een mogelijkheid is het project te verplaatsen naar een ander gebied dan Patamacca, in Marowijne. De bevolking daar schijnt niet geneigd de standpunten te verzachten.

Onder meer is er geen vertrouwen in het personeelsbeleid van de Chinezen. “We hebben met de investeerder gesproken om de lonen marktconform te krijgen”, aldus Raghoebarsing. De plaatselijke gemeenschappen vrezen behalve een slecht loonbeleid, ook overmatig veel schade aan het milieu. Raghoebarsing dekt dat als de situatie gelijk blijft, het beste is in een ander district aan de slag te gaan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
 1. Die bewoners hebben groot gelijk..

  Laat die chinezen met een fatsoenlijk belijdsplan komen.

  Een goed arbeides voorwaarden plan,pensioenen,ziekte-kosten regeling,scholings mogelijkheden,doktoren,zieken opvang,loonbeleid enz enz ..

  Niet alleen kappen en wegdragen denk maar aan de indonesiërs in het verleden,ik hoef geen namen te noemen..

  Anno 2008 is het zo ,dat mensen willen weten waar ze aan toe zijn,niet als de leeghoofden in het parlement,die zijn zeker gesteld voor hun toekomst..
  Het wordt dus tijd,dat deze vp en de pr.en de vz v/h parlement hun verstand een keer gebruiken voordat zij in zee gaan met ja de chinezen ,,amerikanen..

  De grondstoffen lopen niet weg..

  Wij zijn al zo langzaam aan een tweede rangs burger in het land..
  Marwini burger taai horië..
  Gado dé…


  Maak melding
 2. Dan maar mislopen!

  Waarom zijn wij niet in staat om zelf die obe-ko’s te telen?

  Waarom moeten wij weer als slaven in dienst treden van in deze de Chinesen?

  Wanneer worden we een keer autonoom? Liever een kleine baas dan een grote knecht.

  Zonder buitenlandse inmenging zijn wij niet in staat gebleken om zelfs bana’s te laten groeien.


  Maak melding
 3. ik heb niets tegen die chinesen maar ze zijn geen haar beter dan europa wat dat aangaat lijkt het of je door de hond of door de kat ben gebeten, zie wat ze in afrika vlikken het zelfde wat de europianen doen en hebben gedaan suriname moet zijn natuurgebied goed beschermen en op zeer verantwoorde manier mee omgaan


  Maak melding
 4. Plannen maken kunnen ze niet en plannen uitvoeren kunnen ze ook niet in Suriname !
  En dan maar praten over het land opbouwen en ontwikkelen. Maar het zal wel bij praten blijven.


  Maak melding
 5. Dit komt omdat Surinamers zelf geen eenheid hebben, helaas. Op zich is dit een prachtig, duurzaam en milieuvriendelijk projekt. Duizenden keren beter dan de grootschalige kwikvergiftiging die plaatsvind in het binnenland. Maar er zijn teveel verschillen in gedachtes. Diverse religie’s, culturen en leef gewoonte’s maken het extra moeilijk om onderlinge compromisen te sluiten. Zelfs een banaan planten en verkopen gaat op eigen kracht niet lukken, inderdaad. Alles moet van buitenaf gestuurd worden, wat eigenlijk helemaal niet nodig is.


  Maak melding
 6. als dit de wil is van de plaatselijke bevolking dan maar stoppen.of is men bezig naar een zondebok te zoeken.heer de minister jong tjien fa wat is hierop uw antwoord.


  Maak melding
 7. Ik ben het eens met marcel 46 en paraman

  het wordt tijd dat suri zijn eigen zaakjes gaat opknappen en niet afhankelijk wordt van China en Amerika.

  Als er nou meeer wordt geinvesteerd in het bedrijfs leven dan kunnen Surinamse bedrijven dat werk zelf gaan doen en hoeven we die rotzooi van china niet te importeren(wat ook nog geld kost) en die afdankertjes uit de VS.


  Maak melding
 8. China zit al tjok-vol met hun inwoners en gaan de wereld rond om van alles en nog wat te doen. Wij hebben weinig inwoners maar met veel mogelijkheden als die maar goed worden benut. Laat Suriname eerst goed rond kijken in bv. Afrika waar zij in grote getale bezig zijn gebeurd en een lering hieruit trekken., want letterlijk, ze “halen” alles weg en geen “gorilla” leeft in Afrika meer veilig., laat staan de “honden”. Het groen.,die is als eerste gezien.


  Maak melding
 9. we zijn allemaal aan het zeuren over Amerikanen chinezen en Europeanen. je moet de schuld niet bij anderen zoeken maar bij je zelf. Suriname heeft alles, behalve geld.en als je dat niet hebt laat je grootmachten binnen komen, en die willen wel.
  dus Suriname geeft anderen de schuld maar is zelf medeplichtig. waarom kan Suriname het niet zelf. de bevolking klaagt en er word totaal niets gedaan. dus als wij een vinger wijzen naar deze grootmachten dan wijzen er drie eigen vingers terug.
  Suriname heeft genoeg mars om alles zelf te kunnen, en heeft deze grootmachten niet nodig


  Maak melding
 10. De politiek in Su doet liever zaken met buitenlansde bedrijven , die lekken eventuele smeergelden niet uit, die ze op buitenlanse prive rekeningen moeten storten.

  Als jullie maar wisten wat Surinaamse politici en vakbondsleiders op buitenlandse rekeningen hebben staan.


  Maak melding
 11. Melli ik ben volkomen eens met jouw betoog,sommige vinden,dat je met de afdankertjes Suriname kan opbouwen
  ,wat derden kapot hebben geslagen.
  deze regeerders vertrouwen hun eigen schaduw niet, capabele worden ontslagen, om makkelijk hun zakken te kunnen vullen,,by the way,ze stelen allemaal bij de fleat de goede niet nagesproken,.


  Maak melding
 12. @mellie
  En hoe had je gedacht dat ze dat dan gaan doen. Ze hebben geen geld geen plannen en nemen geen initiatief.
  Dek toch een beetje na. We leven in een wereld economie. We overleven alleen als we het spel slim mee spelen. Niet als we xenofoob in onze hangmat blijven liggen.


  Maak melding
 13. Als Suriname verstandig is blazen ze de hele zaak af. Het wordt een grote “kaalslag”ze slepen eerst al het hout weg.Daar gaat onze natuur en ons ecotoerisme, want die mensen komen niet kijken naar palmolie boompjes. Daarna worden er mischien wat palmboompjes geplant. En wie gaat het werk doen de eigen “slaaf” chinezen, die bijna voor niets werken. Men kan beter op Marienburg palmboompjes planten, want dat is al kaal.
  Ze kunnen zich beter eerst verdiepen welke gewassen beter geschikt zijn voor “biodiesel”.
  Wat dacht u van “JATROPHA” de wonderstruik deze levert biodiesel zonder direkt te concureren met voedselgewassen, maar ook bouwstoffen voor papier, medicijnen en houtlijm. Er worden al plantages aangelegd. Maar nog niet in Suriname, want die willen per sé die chinezen binnenhalen. Suriname wake up!!!!


  Maak melding
 14. Als Suriname verstandig is blazen ze de hele zaak af. Het wordt een grote “kaalslag”ze slepen eerst al het hout weg.Daar gaat onze natuur en ons ecotoerisme, want die mensen komen niet kijken naar palmolie boompjes. Daarna worden er mischien wat palmboompjes geplant. En wie gaat het werk doen de eigen “slaaf” chinezen, die bijna voor niets werken. Men kan beter op Marienburg palmboompjes planten, want dat is al kaal.
  Ze kunnen zich beter eerst verdiepen welke gewassen beter geschikt zijn voor “biodiesel”.
  Wat dacht u van “JATROPHA” de wonderstruik deze levert biodiesel zonder direkt te concureren met voedselgewassen, maar ook bouwstoffen voor papier, medicijnen en houtlijm. Er worden al plantages aangelegd. Maar nog niet in Suriname, want die willen per sé die chinezen binnenhalen. Suriname wake up!!!!


  Maak melding
 15. Goed opgeruimd staat netjes want dit project is niet lucratief voor Suriname.
  Dan moet Somo die paar tonnen aan geincaseerde smeergelden terugbetalen. Hopelijk sturen ze de Triads iop hem af ,opgeruimd staat netjes.


  Maak melding
 16. Wij laten alweer de zoveelste kans voorbij gaan om naar lessons learned van Victoria en Patamakka de obé-teelt te heractiveren. Houdt er rekening mee dat te veel andersoortigen niet zullen worden gedoogd op het vaste land van Zuid-Amerika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES