Loonzakje Surinaamse leraren niet zwaarder

7

PARAMARIBO, 27 mrt – De lonen van leerkrachten in het middelbaar onderwijs zijn er niet bijster veel op vooruitgegaan. Dit stelt de Bond van Leraren, BvL. De verwachte verhoging na formele functieanalyses is uitgebleven. Dit vraagt om een heroriëntatie.

De bond overlegt intern over te nemen stappen. De staking eind vorig jaar was er juist op gericht de beloning bij te stellen en de braindrain te stoppen. “We zijn het niet eens met de nieuwe beloningsstructuur”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies. Gebleken is dat alleen schooldirecteuren redelijk vooruitgaan. Dat is juist waar de schoen het ergst wringt. De verschillen worden onwerkbaar.

De functieanalyse heeft dus niet het effect waar vakbonden als de BvL op gerekend hadden. Aanpassing van ambtenarensalarissen is geruime tijd aangehouden omwille van de functieanalyse. Nu die voltooid is blijken niet alle beroepsgroepen er even goed vanaf te komen. “Dit werkt niet positief naar de leraren toe. Er moet toch een redelijk salaris komen”, aldus Valies.


7 REACTIES

 1. Snelheid van denken is niet zijn sterke kant. Leiderschap is niet een kwestie van dwingen Wilgo, maar juist snel vooruit denken en daarnaar handelen.
  Waarvoor denk je dat die hele functie-analyse bedoeld was? Had Wilgo gedacht dat functie-analyse zou leiden tot een gelijke verhoging voor ieder.
  Functie-analyse is juist bedoeld om ambities en creativiteit te waarderen en te stimuleren. Daar belonen waar het een prikkel geeft tot verhoogde prestaties.
  Als langzame Wilgo niet weet wat dat moeilijke woord betekent, moet hij er dus niet mee akkoord gaan. Dan moet hij gewoon blijven dwingen dat iedereen, ongeacht zijn initatieven en ongeacht zijn ambities erop vooruit gaat. Zet ‘m op Wilgo roep maar…


  Maak melding

 2. Goed voor je Valies,tegen Bosje kon je van
  hier tot daar springen,met deze regering durft je geen kant nogwal te springen,nu is de tijd aangebroken je bek open te breken.


  Maak melding

 3. ” Als we een 21e-eeuws onderwijsstelsel willen opbouwen, moeten we het VAK van leraar serieus nemen. We moeten nieuwe leerkrachten koppelen aan ervaren rotten om hun isolement te doorbreken; en ervaren leraren meer zeggenschap geven over wat in hun klas gebeurt.Dat betekent ook dat we leraren naar behoren moeten betalen.Bekwame leraren die willen werken op de moeilijke probleemscholen in stad, binnen en distrkt, zouden nog meer moeten verdienen. Verder: in ruil voor meer salaris moeten leraren beter kunnen worden afgerekend op hun prestaties, en de scholen/besturen moet makkelijker van leraren af kunnen komen die niet presteren. Beoordelen aan de toestuitslagen van leerlingen. Zo zorgen we ervoor dat kinderen die willen leren niet langer belemmerd worden door leraren die niet presteren.(gedemotiveerd zijn om welke rede dan ook)”
  Barack Obama


  Maak melding

 4. Jullie kletsen wat jullie willen, popie-jopie boyszz ’n girlszz, maar de braindrain moet gestopt worden.
  Venetiaan wordt stok oud , een betere salaris moet absoluut kunnen om de steeds inflatoire koopkracht te handhaven.

  Het is het kind dat het gelag betaald, nietwaar Venetiaan??? Notabene was je zelf 1 onderwijzer. Nu speel je bovenwijzer en je houdt al het geld voor jou en je mededingers in de DNA.

  Steeds lees je weer hoeveel duizend $rd-tjes verhoging jullie voor jezelve uitroepen en met vlag en wimpel amenderen in het Parlement.
  Maar wat kruimels als loonsverhoging te geven zint jou niet huh Venetiaan??? Tang sriebbie fie,
  jou kinderen zijn toch in het buitenland huh ???

  En die achterlijke suri’s met hun kids mogen het bekijken huh???
  Vriendelijke Groeten,……..


  Maak melding

 5. Ja toch Bosje was niet goed…..Maar kijk nu !!! wat doet Front met jullie.

  Kijken jullie uit…..Front neemt jullie allemaal regelrecht KATIBO in.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.