Surinaamse munt niet loskoppelen van dollar

8

PARAMARIBO, 25 mrt – De Surinaamse dollar zou niet losgekoppeld mogen worden van de Amerikaanse dollar. Dit zegt dr. Anthony Caram, universiteitsdocent en oud-president van de Arubaanse Centrale Bank. Alleen al uit strategische overwegingen is de link met de dollar alleszins te verkiezen boven die met een andere munteenheid.

Dit valt beslist te overwegen nu hier en daar stemmen opgaan om de zwakke dollar los te laten. Daar de euro steeds meer aan waarde wint, zou de keus voor de hand liggen. Toch valt meer te overwegen dan slechts een momentopname. “Het loskoppelen van de dollar is geen goed idee. Suriname heeft geen sterke concurrentiepositie, dus valt de sterke euro moeilijk bij te benen ”, zegt Caram.

Suriname heeft dus veel te winnen of juist te verliezen. Dit geldt ook voor andere overwegingen, zoals de besteding van de resterende hulpgelden. Wordt het schuld aflossen of investeren in ontwikkeling? “Als je je schuld aflost en je bespaart daarmee een bepaalde hoeveelheid rente en je vergelijkt het met als je het bijvoorbeeld zou investeren in de landbouw, dan kun je een goed besluit nemen. De vraag is: welke bestedingsrichting levert mij het hoogste rendement op?”


8 REACTIES

 1. Waarom niet???? Suriname heeft veel exportmiddelen om dit wel te kunnen realiseren, mits goed georganiseerd. Denk maar aan: Hout, goud, aardolie, bauxiet, landbouw, visserij. Ik blijf erbij dat men op de Euro moet overstappen. Dit zal veel voordelen met zich meebrengen in de toekomst.
  De economie van de EEG is veel stabieler dan van de VS.


  Maak melding

 2. Voor de USA is de euro al veel te duur geworden dus wat wilt suriname bereiken om de SRD te koppelen aan de euro.Z’n eigen graf graven?Gewoon laten zoals het is.Suriname moet gewoon een goede belastingsysteem invoeren.Er komt trouwens sowieso al miljoenen binnen door overmakingen uit het buitenland.


  Maak melding

 3. Niet doen aub!
  Zoals dr. Anthony Caram heeft aangegeven: strategische overwegingen!
  Niet doen, want anders gaat de VS strooien met kruisraketten!


  Maak melding

 4. De geschiedenis herhaalt zich altijd.
  Binnen 25 jaar is de economische macht weer herverdeeld. Amerika is dan uitgespeeld.
  En of je er nou mee eens bent of niet.
  Duizenden jaren geschiedenis spreken altijd de waarheid. Dus kies voor de toekomst en niet voor het verleden. Als je het nieuws goed volgt, dan kan iedereen wel zien wat er gaat gebeuren. Maar 1 ding voorop.
  Landsbelang gaat ten allen tijde voor persoonlijk belang.
  En dat ligt een beetje moeilijk in mijn geliefde Suriname.

  Een terugkerende Surined.


  Maak melding

 5. Heel verstandig om de dollar aan te houden. Nagnoeg de gehele export bestaat uit goederen die in dollars worden afgerekend. De inkomsten van SME als geheel ijn dan ook vooral dollars en niet Euros.
  Wat zou er gebeurt zijn als we de SRD aan de Euro gekoppeld haden. De ruim 40.000 ambtenaren hadden dan opens veel meer te besteden gehad, maar er was ook een enormgat in de handelsbalans en de overheidsbegroting ontstaan. SME zou dit nooit kunnen drage.

  Lessons learned: Als je inkomen in dollars is dan moet je niet denken dat je die als euro’s kunt uitgeven.


  Maak melding

 6. Loskoppelen van de $, maar zeker niet aan de Euro, de centrale bank moet ten eerste 100% onafhankelijk worden en zelf zijn beleid bepalen en de SRD moet een free floating currency worden, de koppeling aan de lage dollar zorgt alleen dat de srd omlaag gaat, en alles in suriname duurder wordt, met de euro kan suriname het vergeten dat het nog iets kan exporteren.
  dus of SRD helemaal vrij laten, of koppelen aan een aantal buitenlandse valuta: pond, dollar, euro, braziliaanse real, etc


  Maak melding

 7. Mensen, de Euro staat hoog geboekt; dat is een feit. Vergeet een ding echter niet. De Amerikaanse politiek is stabiel, maar de Europese niet. Please, use your brains.


  Maak melding

 8. Eduard Europa is niet stabiel? Leg uit….. want amerika met zn recessie, oorlogmachine, bush the dictator, binnenkort the verkiezingstrijd tussen de rep. en dem. Die als jaren lang smerig zijn en dit jaar waarschijnlijk nog smeriger… Vertel mij wat zou onstabiel is aan frankrijk, duitsland, nl, UK, spain, italie, etc etc etc


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.