Vrees einde Surinaamse bananenindustrie reëel

19

PARAMARIBO, 24 mrt – Er is beslist reden tot bezorgdheid over de toekomst van de Surinaamse bananenindustrie. Dit zegt minister Stanley Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De acties die gevoerd worden door werknemers van de Stichting Behoud Bananen Sector vormen een regelrechte bedreiging. De voorlopige sluiting van de plant te Jarikaba is dan ook het meest voor de hand liggend.

Openhouden zou geld over de balk gooien betekenen. “Elke belastingbetaler heeft ertoe bijgedragen, dat het bedrijf weer opgestart kon worden. We vragen de werknemers, die daar een goede job doen, het hoofd koel te houden en samen met de bedrijfsleiding tot een oplossing te komen”, zegt Raghoebarsing. Anders dreigt een herhaling van het drama van zes jaar geleden.

Toen moest het oude Surland voor goed dicht na een langdurige staking. Over de looneisen en erkenning van de vakbond moet gesproken kunnen worden. “Het kan dat er ontevredenheid heerst, maar begin de weg van dit soort acties niet op te gaan”, aldus Raghoebarsing. Arbeiders en overheid hebben er beide belang bij het bedrijf gezond te houden. Per dag wordt zo’n honderdduizend dollar verloren.


19 REACTIES

 1. OOOOO,,,,wat zielig minister Raghoebarsingh
  recht voor een recht voor allen,de slavernij
  is misschien voor jouw en jouw kornuiten niet afgeschaft,de arbeiders zijn mondig geworden
  het zijn niet suffe Surinamers,waar men steeds een loopje neemt,ze hebben recht op een betere loon .Pech als alles teronder gaat het zijn een van de straffen.


  Maak melding

 2. Meneer raghoebarsing,,

  jullie lijders zijn de grootste boeven oplichters in surbo.

  Alle 51 leden van het heilig parlement inclusief de v.p. en de pr. en alle collega’s van jou gaan jullie dit weekend en de komende vier weken zelf bananen plukken,maar dan voor dat geld wat die arbeiders daar verdien..

  Dan hou je onmiddellijk je mond dicht ..
  Het zal natuurlijk niet gebeuren,maar stel je eens voor.
  Weet jij onder welke omstandigheden deze mensen leven..

  Geef ze ook de zelfde fasilitieten die jij en je ministers ploeg inclusief somo en de zijnen genieten met felisi en brunsie voorop dan krijg ze weer aan het werk..

  Met deelname in de winsten..

  Wie wil niet vooruit komen in deze tijd,of moeten die mensen gaan rover en in santoboma uitrusten de rest van hun leven.


  Maak melding

 3. Toet,

  Kan je niet een steentje bijdragen met je Mafia vrienden om de bananenindustrie weer in goede banen te leiden?
  JIJ als een NATIONALIST zie ik hier een taak weggelegd! Doe goed je eer aan MAMA Suriname. Ze heeft je hulp nodig.

  :))

  Wens ik je veel succes….


  Maak melding

 4. Per dag wordt 100.000 dollar verloren. Betekent dit dat als men wel open is en de mensen werken, dat er ook 100.000 dollar op 1 dag verdient wordt?! Zo ja, waar hebben wij het dan over?!
  Betaal de mensen loon naar werken!


  Maak melding

 5. weet je ik begrijp een paar dingens niet ik denk niet dat het de bedoeling van stakers is om het naar de klote te helpen en is dat zo dan zijn ze goed dom vind , als niet anders kan dan moet men andere werknemers in dienst nemen om het bedrijf draiende te houden , in suriname gaan de vakbonds leider voor eigen belang en niet voor de werk nemers dat vind ik een zeer kwalijke zaak het zelfde gebeurde met de staking in het onderwijs en ga zo maar door staking is een recht maar niet tenkoste van alles, maar ja de goede vakbondleiders van weleer die zijn er niet meer sommige moesten hun strijd met hun leven bekopen .


  Maak melding

 6. Die Raghoebarsing is een grote profiteur geloof mij. Hij doet alsof hij modern is maar is een wolf in schaapskleren.

  Weten jullie hoe groot zijn huis is???

  Net als het witte huis. Als hij die verkoopt zou hij een hele bananen industrie mee kunnen opzetten.

  Mar hoe komt deze man aan zoeveel geld voor een dergelijk huis??

  Ja door hard schreeuwen misschien??

  Wie weet.


  Maak melding

 7. Weer een schandalig actie van de vakbonden die zogenaamd voor de arbeiders opkomen maar intussen alles slopen. Als die mensen dat loon te laag vinden dan moeten ze ander werk zoeken. Wat nu gebeurt is dat niet alleen zij hun werk verliezen maar ook de andere die wel willen werken voor dat geld. En zo gat het steeds in SME en dan maar klagen dat er geen werk is.

  Die stomme hufters van de bonden zijn alleen maar nnzele ongeschoolde opportunisten uit op eigen belang en niet instaat de belangen van andere in een groter perspectief te zien. Figuren als Akuba Suramericano & Marcel46 horen ook tot die groep. (Suramericano lees mijn eerdere reactie en kop een basis boek bedrijfseconomie en stop met stoken)

  Als SME ook maar iets wil produceren en verkpen op de wereld markt dan zal het kosten plaatje daarop afgestemd moeten zijn. Dan moeten die sukkels van de bonden eens inzien dat we in een mondiale econmie leven en dat hun achterhaalde klassestrijd theorieeen niemand helpen.

  De vakbonden in SME wordn geleid door domme egoistische loosers.


  Maak melding

 8. Die mensen goed betalen. Loon naar werk. Is dit zo vreemd voor de zittende boevenbende?

  Wat 1 schande van deze boevenleiders, en de schuld geven aan de arbeiders.
  De boef Venetiaan had ook de Jarikabba-arbeiders 5jaar lang verhongerd, de Schurk, alvorens hen uit te betalen.

  Andere arbeiders aantrekken ??? Ze durven andere arbeiuders te krijgen. Niemand wil dit soort onderbetaald baantjes als banane-plukker gaan werken.

  Als het goed betaald werd, zouden ook afgestudeerde scholieren deze job willen doen, ter overkevering.
  De boevenbende die zich regering noemt hebben nieuwe SUV’s nodig.

  Ook hebben deze boevenbende véél deviezen nodig voor kost en inwoning van hun kroost in het buitenland. Stuk voor stik beesten 0- 2 poten, de regeringslieden. De oppositie stond erbij en keek ernaar……….als sympathisanten van deze boevenkliekje ???

  Vriendelijke Groeten,……..


  Maak melding

 9. Ik vind het dat die mensen straks op straat moeten, zonder salaris overegens. Kunnen zij niet even wachten met vragen naar salaris verhoging of een vakbond openen. Het bedrijf moet eerst eem aanloop krijgen toch voordat je zulke dingen gaat eisen. Als ze srtaks wegens bedrijf sluiting op straat komen te staan en dus geen inkomen hebben, is dat eigen schuld dikke bult.hahaha


  Maak melding

 10. Ik vind het dat die mensen straks op straat moeten, zonder salaris overegens. Kunnen zij niet even wachten met vragen naar salaris verhoging of een vakbond openen. Het bedrijf moet eerst eem aanloop krijgen toch voordat je zulke dingen gaat eisen. Als ze srtaks wegens bedrijf sluiting op straat komen te staan en dus geen inkomen hebben, is dat eigen schuld dikke bult.hahaha


  Maak melding

 11. Whawhawhaaaaaaaaa, na een miserabele longweekend,werkt Pae wederom op me lachspieren whawhawhaaaaaa ai baja Je bent echt een zielig figuur Pae,reageer op het artikel en niet op mij whawhaaaa zo zet je,jezelf te KAK.

  Nogmaals,als het me lukt een maffiavriendje te vinden whawhaaaaaa ben jij HISTORY woeiiiiiiiiiiiiiii.


  Maak melding

 12. O ja,ik kan je ook heel veel bijnamen toebedelen,maar dat doe ik niet,zal me nooit verlagen tot jouw niveau Pae.

  Whawhaaaaaa I Dont Need A Fight,To Prove I Am Right.


  Maak melding

 13. Hard werkende mensen worden met z’n allen nog steeds meer uitgeknepen door de staatsmaffia om hun financiële wanprestaties en onvermogen om met geld om te kunnen gaan te compenseren en hun bankrekeing te kunnen invetten…
  Harde werkers : Wordt wakker, Jullie worden bestolen door die corrupte zooi.
  Deze coalitie heeft totaal géén respect voor de stem van de hard welkende burgers, waardoor automatisch een NEE gegenereerd wordt terwijl 10.000 werkloze kweekvijver ambtenaren geen flikker presteert…..


  Maak melding

 14. Zolang wij geen ontwikkelingsvisie hebben over het hoe duurzaam zaken aan te pakken zal amaturisme en eenkennigheid ons blijven volgen. Een schoolsvoorbeeld is die grap van Jarikaba. Staatsbezittingen worden onder groepen verdeeld en verkwanseld of ten eigen bate aangewend. Suriname quo vadis.

  Waar zijn al die wegenbouwmachines(graafmachines/motorgraders) gebleven ingevolge de deal met India?


  Maak melding

 15. Geachte redactie,

  Een vakbond (ook wel: vakvereniging, werknemersvereniging, vakorganisatie of syndicaat) is een organisatie die de individuele en collectieve belangen behartigt van aangesloten werknemers en andere leden. De eerste vakbonden ontstonden ten tijde van de industriële revolutie en lagen aan de basis van het socialisme. Karl Marx en Friedrich Engels organiseerden vanuit Brussel een netwerk van arbeidersorganisaties, die leidde tot de stichting van de Eerste Internationale.

  IN VELE LANDEN WAREN VAKBONDEN ILLEGAAL EN HET OPZETTEN VAN EEN VAKBOND WERD STRENG BESTRAFT.

  De vakbond onderhandelt namens de leden met de werkgever of daarvoor aangewezen partij, zoals de werkgeversvereniging, over collectieve arbeidsvoorwaarden. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: loon, vergoedingen, werktijden en rusttijden. Daarnaast kan de vakbond met de (vertegenwoordiger van) werkgevers onderhandelen over de werkomstandigheden en meer in het algemeen over de rechten en plichten van de werknemers. Ook treedt de vakbond op om de belangen van leden te behartigen bij bv. ontslag en reorganisatie, en kunnen vakbonden (arbeid) juridische bijstand en advies geven aan hun leden.

  OOK KOMT DE VAKBOND MEER IN HET ALGEMEEN OP VOOR DE VERDEDIGING VAN DE GELDENDE MAATSCHAPPELIJKE WAARDEN EN NORMEN TEN AANZIEN VAN MENS EN ARBEID.

  Sommige economen daarentegen zijn fel gekeerd tegen de verplichte organisatie van werknemers binnen een vakbeweging of tegen vakbonden in hun algemeenheid. Dit omdat de vakbonden een restrictieve prijs voor arbeid kunnen afdwingen voor hun leden. Hierdoor zullen producenten minder werknemers aannemen, en wordt de productiviteit van de producenten aangetast. Die werknemers die buitenboord vallen moeten hun heil zoeken in een andere sector (waar ze minder zullen verdienen) of worden vervolgens dan werkloos.

  Anderen zijn van mening dat vakbonden werkgevers chanteren door te staken of te dreigen met staking. Door te staken wordt immers het bedrijf schade toegebracht. Bij sommige stakingen wordt zelfs het openbare leven verstoord, denk aan stakingen waarbij het openbaar vervoer wordt platgelegd, snelwegen geblokkeerd worden of industriezones met wegblokkeringen afgezet worden. Vooral bij publieksonvriendelijke acties door diensten als de brandweer kan de verontwaardiging bij het publiek groot zijn, vooral als hierdoor ongelukken worden veroorzaakt. Werknemers die niet willen staken worden soms door de stakers gedwongen het werk toch neer te leggen.

  Ook een veelgehoorde kritiek op vakbonden is dat zij soms proberen op de stoel van de ondernemer te gaan zitten, door zich verregaand te bemoeien met de bedrijfsvoering. Dit zagen wij ten tijde de NDP-regering o.l.v. Drs. Jules Wijdenbosch, waarbij vakbondsacties in feite werden gebruikt om de bouw van de brug over de Surinamerivier stop te zetten, ten gunste van de oude Front politieke partijen, maar bovenal om de regering Wijdenbosch een Front politieke koers op te dringen. De regering Wijdenbosch moest toen gedwongen aftreden, vanwege die vakbondsacties o.l.v. C-47 vakbondsvoorzitter Fred Derby, die aan de Front oppositie politiek gelinieerd was. M.a.w.: die acties waren in principe geen waarachtige vakbondsacties, maar partijpolitiek gebonden acties.

  Desondanks heeft de Surinaamse vakbeweging in haar algemeenheid, vanwege beïnvloeding door de oude Front gaarde, haar ware karakter als vakbeweging naar ons inziens gelukkig niet verloren, en eist zij nu voor haar arbeiders, waar zij recht op schijnt te hebben.

  Dus niet echt een koek van eigen deeg of stilletjes misschien toch wel?


  Maak melding

 16. Ik lees hier weer alleen maar negatieve reacties. Is men er trots op als men weer een bedrijf in Suriname naar de kl–te helpt. Dat gevoel krijg ik wel hoor. Degene die hierop reageren hebben moeite met nederlands te schrijven. Wat zeuren zij nou.
  Het is een Surinaams bedrijf die weer naar de kl–te gaat. Ik begrijp dat men loonsverhoging wil, betere werkomstandigheden, maar om een bedrijf naar de kl–te te laten gaan gaat wel erg ver. Staan deze werknemers er wel bij stil dat ze straks werkeloos zijn. Wat dan???????


  Maak melding

 17. Niet handig om een bedrijf kapot te laten gaan.De werknemers hebben gezinnen.
  Ik denk dat de direktie van banenland wel wil praten.
  Advies organiseer je als 1 blok, sluit je aan bij een vakbond en ga in overleg.
  Als jullie willen wordt ik je vakbondleider.
  Tot gauw vrienden van Suriname.
  Groetjes Ger.


  Maak melding

 18. je hoeft niet te raden,zodra,je de een toonige
  reactie tegen komt,met name,klote,dom,draiende inplaatst van draaiende ,dan begrijp je over wie ik het hebt.arbeiders moeten plaatst maken gemakkelijk gezegd,dat ze ontslagen moeten worden geen nood, dan hebben ze plaatst voor du om de bananen
  samen met zijn mini-sters te sjouwen.neus kan z,n neus dan makkelijk bij du gebruiken,

  de kuilen staan wagen wijd open met hongerige slangen,om makkelijk in te donderen langaf die hoort erook bij.worden jullie maar lekker gaar in jullie eigen strond.als het jullie niet lukt sleur dan sandoksie en punnamassy mee,nou dan is het compleet,wie weet willen die ouwe zakken als vp en press mee. dan hebben ze tenminste meer AOW of werk als tjekker hoeveel baaaanaas jullie geplukt hebben.woooooooooooiiiii


  Maak melding

 19. Toet,

  Wat is JOUW niveau dan wel? 🙂 Het lachse-straat-niveau doordrenkt met tegenspraak-fobie? Zelfs een Nederlands kind van 10 jaar pud kan het tussen de regels lezen…

  Ik reageer degelijk op het artikel met jou als een goede referentie! Wees blij ik maak reclame van je mafia-praktijken…

  Right? Oh really which one??

  For my part, I dont need to prove it right, what for? Thats a narrow minded way of thinking. Above all your feeble minded pamper approach is all beyond enough laughable to say the least.

  * Does your bell ring? *


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.