Interactief avondje Suriname: Blijven of teruggaan

11

Op vrijdag 28 maart organiseert Tori Oso Utrecht een thema avond, i.s.m. het Nederlands Migratie Instituut (NMI). Het thema luidt: `Blijven of teruggaan’ en start om 19.30 uur in Cultureel Centrum OASE aan de Cartesiusweg 11 te Utrecht.

Voor velen is de keuze tussen blijven, remigreren of doormigreren niet gemakkelijk. Mede omdat er ondertussen kinderen en kleinkinderen in Nederland wonen….Maar ook omdat men vaak niet op de hoogte is van alle voorzieningen die voorhanden zijn om remigratie mogelijk te maken. Tijdens deze avond zal er informatie verstrekt worden over o.a. de Remigratiewet, de eenmalige vergoeding voor de reis- en vervoerskosten naar het bestemmingsland en de kosten van levensonderhoud in de eerste twee maanden en nog veel meer.

Na afloop kunt u uw kennis over Suriname testen tijdens het interactieve spel, `Hoe goed ken jij Suriname?’ Een uniek spel dat diverse categorieen bevat met elk een link naar Suriname. De bedenkster van het spel Mw. Peggy Bouva uit Rotterdam zal het spel leiden.


11 REACTIES

 1. Mw. Peggy Bouva ,Remigreren is geen Bingo spel maar een serieuze zaak…
  Wat is nog in suriname te zoeken…
  Elk geval geen heil..
  Na zes weken begint de hoofdpijnen…
  En na drie maanden wordt jij knettergek..
  Als jij niet goed oplet op de straten wordt jij dood gereden..
  Als je woning niet goed beveiligd is,wordt jij neer geknald door rovers..

  Suriname is geen vakantie land en ook niet land on te gaan wonen….

  Maar er heerst een verwarrend gevoel van heimwee, opluchting, onzekerheid en eenzaamheid. …bij de mansen


  Maak melding

 2. waarom moet men een punt van maken,om te kunnen remigreren.het is of blijven of terug gaan.terug voor de genen,dat geen moer heeft opgebouwd zal dit zeker consequentie hebben.en het zijn juist deze groep dat terug wil,het leven zit vol risico en dit moet men kunnen respecteren.velen zijn toen uit suriname vertrokken zonder niks en toch hebben ook velen het overleeft.en wat maakt het nu uit als je terug wilt.ieder moet zijn of haar eigen leven leiden,ik ga echt geen oppas spelen en dit mag mij ook niet weerhouden om terug te gaan.vooral de genen die nu reeds gepensioneerd zijn,is dit een heel mooi gelegenheid.als men toch besloten heeft om terug te gaan probeer dan jou ziektekosten verzekeringspremie te behouden.


  Maak melding

 3. Nr. 1. Als je hier geboren bent, of als klein kind naar Ned. bent gekomen zul je misschien niets gemerkt hebben.

  Vele Sur. die gekozen hebben om op latere leeftijd naar Ned. te komen om te wonen hebben ook veel ellende meegemaakt. Erger zelf dan in Sur.

  Maakt niet uit naar welk land je remigreert, het is gewoon een goed onderzoek instellen en je zaken op orde maken.

  Waarom lukt het wel sommige culturen die hun land niet verloochenen en ondanks alles het toch opbouwen? Nee, “Wij” Sur. zitten altijd negatief in elkaar.
  Een ding mag je wel van mij weten:
  DE WAARDE VAN HET “LEVEN” IS VEEL BETER IN SUR. DAN IN NEDERLAND.

  Janny


  Maak melding

 4. hoe weet je of je terug wilt? ik heb bijv. nooit gewerkt in Suriname, of een huis gehad….hier heb ik die dingen allemaal wel. Het reilen en zeilen van de Nederlandse samenleving ken ik…Suriname is een vakantieland, en een land waar ik nog steeds in het huis van mijn ouders logeer…..teruggaan of blijven is geen discussie, ben ik eens met nummer 2, want dat schip is reeds l;ang voorbijgezeild.


  Maak melding

 5. Mijn advies aan ouderen met AOW/pensioen is niet remigreren maar gewoon een lange vakantie in Suriname houden. September/Oktober vertrekken naar Suriname en in Mei/Juni terugkeren naar NL. Heb je hier een eigen huis deze verkopen en gaan huren. Met de overwaarde flink gaan genieten.

  Voor jonge mensen die willen remigreren. Suriname is een kuil vol slangen en krabben. Met vakantie gaan is anders dan daar wonen. Tel je zegeningen hier en die in Suriname. Het enige voordeel van Suriname is het weer.


  Maak melding

 6. aan alle surinamers in nederland
  als jullie nou willen dat je land word opgebouwd , en echt vooruit gaat , ga dan terug !!!! mensen met een hbo en universitair diploma , in o.a bosbouw , mijnbouw gezondheids zorg ,politiek ,wegenbouw ,onderwijs ,en nog veel meer ! jullie kunnen je mooie land helpen , ja ik weet het zal niet zo veel verdienen maar het is je land , en met het geld wat je hier op de bank hebt kun je toch een mooi huisje zetten op noord , dus als je echt wil dan kan dat


  Maak melding

 7. aan alle surinamers in nederland
  als jullie nou willen dat je land word opgebouwd , en echt vooruit gaat , ga dan terug !!!! mensen met een hbo en universitair diploma , in o.a bosbouw , mijnbouw gezondheids zorg ,politiek ,wegenbouw ,onderwijs ,en nog veel meer ! jullie kunnen je mooie land helpen , ja ik weet het zal niet zo veel verdienen maar het is je land , en met het geld wat je hier op de bank hebt kun je toch een mooi huisje zetten op noord , dus als je echt wil dan kan dat


  Maak melding

 8. Twijfelaars, velen zijn jullie voorgegaan en ze mogen nog steeds niet klagen. Laat je goed informeren, positief denken, dan komt het wel goed. Laat je door niemand van de kaart brengen, volg je hart en doe je ding.


  Maak melding

 9. de slangen en krabben die stelen,en de chaotische situatie opruimen ,dan zijn wij ervanaf,negatief of positief Suriname is en
  blijft
  een heerlijk land,wij mensen brengen dit Land naar de klote.ben je in Suriname,valt alle ellende van je af.precies wat men zegt volg je hart,dan is erniets aan de hand.


  Maak melding

 10. Nr 7 en nr 8.

  Laat de regering dan niet proberen de suri nederlanders hun nek te breken. Voer een dubbele paspoort systeem in. In Marokko en Turkije is het gewoon.

  Laat hun het systeem verbeteren zodat wij gewoon een huis op onze naam kunnen kopen. En ik denk dat er een mentaliteits verandering moet komen van o.a de ambtenaren in suri dat wij niet hun baantjes komen inpikken.

  Zonder hoger kader kan een land namelijk niet goed opgebouwd worden.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 11. De regering moet beginnen om een gunstige belastingregeling te treffen voor de sur.-ned.die willen remigreren. Het is meer dan absurd, dat wil je in Suriname wonen je bijna 2/5 deel van je inkomen aan belasting kwijt bent. Dat is te gek voor woorden. Ik geloof niet, dat iemand die hier door wind en weer heeft geploeterd om een pensioen op te bouwen zit te springen om straks een groot deel daarvan in de staatskas te zien verdwijnen. Ik wil best belasting betalen, maar geen 38 of 40 %.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.