Stijging consumptieprijzen in Suriname zorgwekkend

19

PARAMARIBO, 19 mrt – De steeds stijgende prijzen voor consumptiegoederen baren de regering zorgen. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. De situatie is des te zorgelijker daar geen greep valt te krijgen op de oorzaken. Voor de naaste toekomst zal dat zo blijven ook.

De euro houdt zijn koers omhoog onverbiddelijk aan. De prijs van brandstof stijgt eerder dan dat die daalt. Het is allemaal te merken aan de prijzen in de handel. Consumenten klagen steen en been. Prijzen veranderen haast van dag op dag. “Veel prijzen zijn uitgedrukt in euro’s, wat het er niet goedkoper op maakt”, zegt Marica. De meeste consumptiegoederen op de lokale markt komen uit Europa.

Die goederen zijn dan ook het grilligst. De doorsnee burger merkt het op de een of andere manier. De regering probeert hier en daar wat verzachting aan te brengen. “Bepaalde goederen worden nu invoerrechtenvrij geïmporteerd, zoals bakpoeder, zonnebloemolie en babyvoeding”, aldus Marica. Consumenten wordt aangeraden vooral prijsbewuster in te kopen.


19 REACTIES

 1. Niks aan de hand.
  Doorlopen aub.
  Het is de schuld van DDB. Straks zit hij in de bak en gaat alles goed!
  Dan gaan we over tot de orde van de dag!


  Maak melding

 2. Citaat: “Bepaalde goederen worden nu invoerrechtenvrij geïmporteerd, zoals bakpoeder, zonnebloemolie en babyvoeding”, aldus Marica.

  Hiermee voert Marcia een sociaal beleid dat lovenswaardig is. Goed initiatief. Zij het dat het slechts tijdelijk moet zijn.
  De keerzijde is dat de importeurs in SME nog te veel gefocused zijn op de EU als herkomstland. Natuurlijk import vanuit NL heeft het voordeel dat er een mooi NL etiket op het artikel zit. Vraag is echter of we niet meer gebaat zijn import vanuit de VS, zeker nu de dollar laag staat. Bulk producten als blom


  Maak melding

 3. Hoezo de regering kan niet ingrijpen.Dat kunnen ze wel degelijk.Waarvoor is de SRD eingelijk ingevoerd?Vroeger was alles in US.Straks is er een ander valuta wat hoger ligt,dan wordt dat weer het betaalmiddel in Suriname.De regering snoept stiekem mee!!


  Maak melding

 4. Marica heeft elke dag weer wat te melden, vertel ons geen dingen die we al weten!!, DO SOMETHING a*hole. En als je dan toch wilt vertellen , zegt dan iets nieuws


  Maak melding

 5. marica heeft het goed,zijn dubbeltje hoeft ,hij niet 10 keer te keren,hij heeft elke dag zijn gebraden kalkoentje op tafel,hij doet als malcom x met jas en das, en kijkt als een camera in de buurt is,te wijzen hoe prachtig hij gekleed is,dan begint zijn gebabbel van hier tot daar.,niets wordt aan de prijzen gedaan.


  Maak melding

 6. Suriname moet zijn dollar opheffen en zou als oud Nederlands kolonie de Euro gaan moeten invoeren. Deze euromunt is ontzettend sterk en zal vrijwel zeker in de komende decennia stabiel blijven, vanwege zijn zeer grote en sterke economische draagvlak. De economie van EEG is sterker dan van de VS.


  Maak melding

 7. sommige hier lezen iets en volgens mijn begrijpen ze het niet en wat doen ze de regering of de minister de schuld geven ik sluit me aan bij nummer 2 want die begrijp waat het over gaat waarom moeten goederen uit europa komen kan ook uit brazil amerika ook maar je als europa dingens wil eten dang joe moet je europa geld betalen .


  Maak melding

 8. Ik adviseer iedere Surned te stoppen met geld sturen….het maakt het land alleen maar durder voor zij die daar wonen.

  Al het geld verdwijnt naar het buitenland.
  Staat Su. is te zwak om iets hiervan als belasting te vangen.

  Let op valuta rekeningen puilen uit.

  STOP GELD STUREN.!!!!STOP GELD STUREN.!!!!!


  Maak melding

 9. @DU

  Tkxs.
  Klopt de meeste begrijpen niet dat het vor een belangrijk deel om wereld markt prijzen gaat voor bulk producten die stijgen. Ik zie onze minister al de OPEC toespreken om de olie prijs te droppen. 😉

  Of dat het de importeurs zijn die beslissen in welk land ze de goederen kopen.

  Maar ja, als ze eindelijk eens zo ver kmen en de artikelen en de reacties op het forum gaan lezen en proberen te begrijpen dan komen we er ooit wel eens 😉


  Maak melding

 10. dit is puur kaw bobbi cultuur.het volk wordt steeds maar gemolken tot dat deze dood neer valt.en de regering zal voor de lijkkisten zorgen.
  wanneer zullen de gasten van de regering iets doen,en niet steeds in de ruimte blijven kletsen.


  Maak melding

 11. Ga naar een supermarkt in Suriname en geen een(1) product komt uit Nederland. China VS en caraibisch gebied en brazilie.
  Ga naar een electronica zaak…geen (1) een product komt uit Nederland, maar of VS of China.Dat vanwege 220 volt. Dus zit mensen geen verhalen voor te houden. Meel wordt ook niet uit nederland gehaald. Ga naar een kleding zaak, gemiddeld, vs, paraguay brazil en in de mal enkele met nl.Alleen Blokker verkoopt die nederlandse spullen rn die winkel valt niet eens op ,dus ik kan je niet eens zeggen of ie nog open is.
  Dus gaan jullie je verhalen over de prijzen en EU aan iemand anders verkopen.Een hoop goedkope namaak troep vindt je in de winkels en ze komen echt niet uit de EU. Het leven wordt duur ja als elke week en nieuwe tandenborstel moet kopen.Om de prijzen op te drijven begint men met dat eu verhaal.Ik ken de eu producten, ik ken de producten in Suriname en ik kan je zeggen dat Suriname geen consumptie goederen uit de eu op de rekken heeft staan.Ga zelf kijken.Eu producten komen via dozen van familie leden in suriname en niet via importeurs.

  Het hoort gewoon weer zo te zijn dat men gewoon overal in het land als de economie zo goed draait als deze regering beweert, dat men alleen in SRD moet te betalen.Pas als ze dat voor elkaar krijgen gaat het beter gaan.Er wordt nu op elk level in die economie gespeculeerd op de valuta waarde.Laat dat valuta verhaal beginnen en eindigen bij de importeurs.Laat voor de rest die economie op SRD draaien en een hoop problemen zijn weer weg.
  Men gelooft niet in de SRD, geen enkel groot bedrijf hanteert dat ding.De prijzen worden euros uit gedrukt omdat dat de stabiele munt is en omdat het land tegenwoordige overspoeld wordt met nederlanders.Alle andere verhalen zijn voor de grap.


  Maak melding

 12. dit is puur kaw bobbi cultuur.het volk wordt steeds maar gemolken tot dat deze dood neer valt.en de regering zal voor de lijkkisten zorgen.
  wanneer zullen de gasten van de regering iets doen,en niet steeds in de ruimte blijven kletsen.

  alex

  Alex geweldig man….Kaw bobbi cultuur.

  Kaw bobbi leuk maar het zijn en blijven schurken.


  Maak melding

 13. Het frappeert mij steeds weer dat er zielen zijn die hier aan de Waterkant en wellicht elders beweren dat die economie draait als een “tierelier”.
  Durf je nek uit te steken om iemand in financiele zin tegemoet te treden en je hebt prompt voor de toekomst een klant aan je broek. We staan er onvoldoende bij stil wat hardwerkende mensen moeten doen, althans doen om aan eerste levensbehoeften te komen.

  Ik weet niet hoelang dit nog zal voortsudderen. Ouders zijn met hun inkomen niet meer in staat om hun kroost adequaat te voeden.
  Door de vele bazen is er minder aandacht voor de kinderen en gaat ook de opvoeding teloor.
  Kijk maar naar onze sporters. Die jongens en meisjes zijn gemiddeld stuk voor stuk ondervoed.
  Zonder een strakke begeleiding en bijvoeding kunnen zij het gevoeglijk vergeten bij de wereldtop.
  Het is niet waar wat waar is, het gaat erom wat doorgaat voor zoete koek.


  Maak melding

 14. De Surinaamse regering is hier verantwoordelijk voor,zij staat toe dat de huurprijzen,en andere gebruiksgoederen in buitenlandse valuta betaald kan of moeten worden.Kijk alleen maar naar de vliegtickets.
  Als ze zo trots zijn op hun onafhankelijkheid waarom niet eraan werken dat de Surinaamse dollar weer zijn betekenis terugkrijgt, maar nee de heren willen de valuta ook graag in eigen zak voelen en het Surinaamse gewone volk,wel die kan straks stront vreten.


  Maak melding

 15. Sommige mensen geloven nog steeds dat SME geen onderdeel is van de rest van de wereld en in vele andere sprookjes. Heeft geen zin om die mensen uit hun drom te halen het is als opium voor ze. Jammer want pas als we een SME realiteits zin krijgen, minder klagen en de handen uit de mouwen steken komen we verder. Niet met import groente en import melkpoeder. Straks moeten we ook ng rijst importeren terwijl de prijzen van granen op de wereld markt dor de biobrandstof de pan uit rijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.