Informele sector voorname werkgever in Suriname

4

PARAMARIBO, 19 mrt – De informele sector zorgt voor een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid in Suriname. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Ondanks die voorname rol is er heel weinig bekend over de ‘verborgen economie.’ Dat moet dringend gaan veranderen.

Het is niet de bedoeling de grijze zone tot in eeuwigheid aan zichzelf over te laten. “We willen gericht beleid gaan voeren naar de sector toe. Wil je dat doen, dan moet je weten hoeveel mensen er werken, in welke branches en of het om mensen gaat die al een baan hebben”, zegt Amarello-Williams. Het komt vaker voor dat wordt bijgeklust. Dit fenomeen doet zich in vrijwel alle sociale lagen voor.

Om er meer licht op te werpen, zal een landelijk onderzoek worden uitgevoerd. ATM heeft samen met het Algemeen Bureau voor de Statistiek al een deelonderzoek verricht in Paramaribo en enkele districten. Gebleken is onder meer dat informatie over de juridische en sociale positie van de sector dun verspreid is. Veel geïnterviewde arbeiders bleken niet eens te weten dat ze hun brood verdienen in een informeel bedrijf.


4 REACTIES

 1. “Wil je dat doen, dan moet je weten hoeveel mensen er werken, in welke branches en of het om mensen gaat die al een baan hebben”, zegt Amarello-Williams. Het komt vaker voor dat wordt bijgeklust. Dit fenomeen doet zich in vrijwel alle sociale lagen voor”.

  Men zal onder de gegeven omstandigheden wel MOETEN bijklussen in SME toch mevrouw Amarello? of niet soms? Vraag het de oud ambtenaren als zij met hun pensioen niet moeten bijklussen? Wie niet om te overleven in Suriname. Trouwens dit gegeven is een FEIT de hele ontwikkelingswereld dus niks nieuws onder de zon.
  Wees blij met het informele circuit want zij moeten de banen scheppen aangezien zij niet op de OVERHEID kunnen wachten. Die scheppen enkel banen voor partijmensen met alle “ambtenaren ter beschikking” tot gevolg na weer een verkiezing. Ook niks nieuws onder de zon. Dus wij wachten weer een rapport van een minister af dat dan in een lade verdijnt.


  Maak melding

 2. Als het goud zoeken zou zijn konden wij beter praten.
  Nu wil men de hosselaar zijn nek breken…dan geef jij daarna een ieder een uitkering noh….haal buitenlanders haal meer chinezen en meer chinezen die zijn formeel toch.
  Dit is niks anders dan een apen grap, lullen maar niet verder kijken: schaamteloos en dom

  Maar zo is het zand in de ogen hoor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.