Home Onderwerpen Economie Bananenbedrijf in Suriname gesloten na staking

Bananenbedrijf in Suriname gesloten na staking

8

PARAMARIBO, 19 mrt – De bananenproductie te Jarikaba is stopgezet. Dit meldt de leiding van de stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS. Het besluit valt in het kielzog van de staking. De inkomstenderving is relatief omvangrijk.

Per dag wordt ruim honderdduizend dollar misgelopen. “De arbeidsrust is niet meer te garanderen”, zegt bestuursvoorzitter André Brahim. Een groep van ongeveer honderd stakers heeft de rest van de arbeiders belet aan de slag te gaan. Dit wordt onaanvaardbaar genoemd. Vermoed wordt dat de acties politiek gemotiveerd zijn. De oude Surland-vakbond zou stoken op de achtergrond.

Die bond behoorde tot de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders, Fal, wier politieke vleugel in de oppositie zit. Staking bij het voormalige staatsbedrijf Surland hebben uiteindelijk geresulteerd in faillissement. Twee jaar geleden is de productie hervat en steeds is getracht de vakbeweging buiten de deur te houden. Op de plantage in Nickerie tracht een andere vakbond ietwat beheerster een voet tussen de deur te krijgen.

8 REACTIES

 1. Papatam
  Ik zal het kort houden. waarom is het geval dat wij het altijd als surinamers zo ver krijgen om onszelf(algemeen belang ) in de voeten te lopen. Immers is assertief zijn niet het belang van een ander(zeker niet lotgenoten) in de voet lopen. Achter de schermen in deze strijd zie je steeds weer de modus operandi van vele Surinamers.
 2. Pakosie
  Vruchtbaar land...wanneer eerlijke wereld handel...nog steeds slaven-arbeid voor. (jij weet wel wie).
 3. Afro
  Er is maar een oplossing voor dit vakbond gedoe. Het bestuur van het bedrijf moet gesprekken voeren met de werknemers en met iedere werknemer afzonderlijk tot een akkoord komen. Kortom individuele 1-jarige contracten met kans op verlenging bij goed functioneren met de werknemers sluiten. Suriname bevindt zich niet op een andere wereld dan de rest van de wereld. Een jarige contracten met kans op verlenging bij goed functioneren zijn in de rest van de wereld regel dan uitzondering en dit helpt ook misbruik van het stakingsrecht te voorkomen. Suriname heeft in aanloop naar daadwerkelijke ontwikkeling geen tijd te verliezen aan geheel onzinnige en waarschijnlijk politiek gemanipuleerde stakingen. De verliezen voor het land zijn door deze domme acties te zwaar.
 4. flexara
  wat maakt jiwan sital niet kapot, eerder ook zaagmolen HION ,Surland en nu nogmaals het zelfde bedrijf Surland. Gastarbeiders is een optie om Surland op tekrikken. Dan kunnnen de stakers weer gaan fluiten.
 5. Pagla Boerwha
  Per dag wordt ruim honderdduizend dollar misgelopen> Maar hoe kan het dan ??? dat men maar 5.euro (omgerekend) per/dag betaald als loon. Zijn jullie zo slim en de arbeiders zo dom...Jij, jullie rijk worden en de arbeiders armer en overlaten aan gevaar.
 6. Neus
  @Pagla Boerwha Koop eens een basis boekje bedrijfseconomie misschien dat je reacties dat wat beter worden. Die 100.000 per dag zou bv als volgt verdeeld kunnen zijn. Afdracht lonen x Afdracht rente op leningen y Afdracht grondpacht z Kosten kustmest etc a Kosten afschrijvingen machines b Kosten afschrijvingen gebouwen c etc, etc d Rest : Winst voor belastingen 20.000 Afdracht belastingen -10.000 Resultaat na belastingen 10.000 Reservering onderzoek, invest -5.000 fossing schulden -4.000 Rest winst uit te keren aan aandeelhouder 1000 Kortom staar je niet blind op die 100.000 als of dat geld vrij uitgegeven kan worden. Het is een veel gemaakt misvatting in SME dat omzet vrij te besteden is. Veel bedrijven zijn al blij als ze 1% van de omzet overhouden om dit in een spaarpotje voor slechte tijden te stoppen.
 7. Pagla Boerwha
  Koop eens een basis boekje bedrijfseconomie : Neus Denk jij domoor dat praktijk en theorie samen gaan in alle situatie's. Jonge libi mi nanga don en law....neem jouw boek en stop het onder je hoofdkussen waarschijnlijk krijg jij dan een beetje verstand. Dombo Noso dat je bent.
 8. Neus
  @Pagla Boerwha Zo onze inhoudsloze schelder heeft een andere naam aangenomen. Als je alleen kunt schelden dan ben je niets anders dan een enorme looser.