dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijJustitie Suriname wil oorzaak huisbranden weten

Justitie Suriname wil oorzaak huisbranden weten

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 18 mrt – “Het komt de laatste tijd vaak voor dat woningen afbranden op momenten dat de bewoners niet thuis zijn. Er is dus iets gebeurd in de woning dat geleid heeft tot de brand.” Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Hij wil achter de oorzaken aan. Er gaan teveel geruchten rond om het allemaal maar blauwblauw te laten.

Onder meer wordt beweerd dat veel branden een elektrotechnisch van aard zijn. “In de samenleving gonst het van de geruchten. Er is apparatuur te koop die onveilig blijkt te zijn en van slechte kwaliteit. We willen een goed wetenschappelijk en technisch onderzoek”, zegt Santokhi. Hij heeft een groep deskundigen samengesteld die dat onderzoek gaat uitvoeren ook.

Binnen hoogstens een halfjaar moeten de resultaten op tafel liggen. Sinds begin dit jaar zijn er al meer dan tien huisbranden geweest. Santokhi zei eerder zich ernstig zorgen te maken. Slachtoffers hebben in de meeste gevallen tegenover de brandweer aangegeven alle apparatuur te hebben uitgezet voor vertrek van huis. Santokhi wil onder meer de voorlichting gaan opvoeren.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

6 REACTIES
 1. Vaak zijn het niet de apparaten maar de slechte bedradingen in de huizen. Warmte ontstaat waar een slecht contact gemaakt wordt. Mensen zetten alle uit maar vergeten de voeding van hun mobiel, etc. De stille verbruikers.
  Om die reden. Controleer ook regelmatig of je leidingen wel in orde zijn. Gewoon wat je zo met het oog kunt zien. En hou de leidingen altijd ver van licht ontvlambaar materiaal als rieten daken. (Bevestiging aan de andere kant van de balk maakt al en groot verschil). En draden waar veel stroom door gaat mogen niet te dun zijn EN de draden dichter bij de EBS aansluiting moeten altijd dikker zijn (de koper kern).
  Don’t be penny wise and pound foulish


  Maak melding
 2. Dit vraagstuk is terug te voeren tot uiteenlopende in gebruik zijnde elektrische-attributen uit voornamelijk de volksrepubliek China, die totaal niet voldoen.
  Verder nog dateren heel wat huisinstallaties van na de oorlog of is clandestien geinstalleerd. Zelf heb ik tijdens mijn L.T.S. jaren ook “installaties” verricht, die wonderwel nog voldoen.
  Mijn voorstel aan daarvoor in aanmerkingkomende instanties was om ook elektrische installaties te binden aan een periodieke keuring. Om de 15- a 20-jaar zou een certificaat van goedkeuring moeten worden overlegd om de stroomlevering te kunnen continueren.
  Overgangsweerstand leidt immers tot warmte-ontwikkeling, gevolgd door brand!
  Geen certificaat geen elektriciteit.
  Waar is het wachten op, om veiligheidshalve een dergelijke regel in te voeren. Vrijhandel betekent niet dat men de markt met brandgevaarlijke troep mag overspoelen.


  Maak melding
 3. Meneer de minister,,,

  Je hoeft niet ver te zoeken..
  Kijk binnen de vhp is een wetenschappelijk bureau en die hebben niks te doen,nog nooit iets uit gezocht,misschien iets voor hun en kost ook weinig tot niets..

  Even ramsardjoe bellen..


  Maak melding
 4. De bedradingen waar “noso” het over heeft zitten goeddeels in de vliering/zolder waar nagenoeg geen kip komt. Je schrikt je dood om te zien wat erkende installateurs voor elkaar breien. Open verbindingskasten, verbonden bedradingen, die niet zijn voorzien isolatie of kroonsteen.
  Doorgaans vertoeven er vleermuizen en kunnen met hun geleidende body wel degelijk kortsluiting, m.a.g. brand veroorzaken. Dinki a tori.


  Maak melding
 5. @Paraman
  Dat is dus precies wat ik bedoel. Je moet zelf het werk van de installateur wel controleren. 😉
  Dat begint met bijhouden hoeveel dozen lasbussen etc nodig zijn en achteraf contrleren of ze gebruikt zijn. 😉

  Jammer genoeg werkt het zo in SME, er zijn geen keurmerken die betrouwbaarheid garanderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES