maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijAllochtonen voelen zich meer 'allochtoon' op werk

Allochtonen voelen zich meer ‘allochtoon’ op werk

-

Does Travel - naar Suriname

Van de allochtone werknemers tussen de 15 en 35 jaar voelt 21 procent zich tegenwoordig ‘allochtoon’. Het jaarlijkse Minderheden Op de Arbeidsmarkt onderzoek (MOA) van arbeidsmarkt adviesbureau Intelligence Group onder 1141 allochtonen heeft dit uitgewezen.

In 2004 gaf nog slechts 13 procent van de ondervraagden aan zich allochtoon te voelen. De groep die zich (voornamelijk) Nederlander voelt, krimpt. In 2005 voelde 32 procent van de ondervraagden afkomstig uit Turkije, Marokko, Suriname en de Nederlandse Antillen/Aruba zich nog Nederlander; dit percentage daalde naar 25 procent in 2007.

Het percentage ‘biculturelen’ dat zich Nederlander én allochtoon voelt schommelt tussen 46 en 55 procent.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Daar is toch niks mis mee?
  Een autochtone nederlander die langer dan 20 jaren woont en werkt in suriname en er niet over praktiseert om terug te gaan voelt zich toch ook nog steeds nederlander?
  Ook in een zogenaamde multiculturele of biculturele samenleving behoor je je afkomst niet te verloochenen maar te behouden. Waarom niet streven naar the best of both world, want the worst of both world krijg je ongevraagd gratis


  Maak melding
 2. Ik woon en werk hier al 30 jaar, maar ik heb me nooit Nederlander gevoeld,en dat wil ook graag zo houden. Ondanks het feit dat sommigen zich Nederlander voelen, worden ze toch gezien als ‘allochtoon’ dus waarom zou ik? Ik ben trots op wie ik ben, en zou het niet anders willen. Ik heb ’t wel zwart op wit staan, maar daar blijft het ook bij.
  Dus ik snap niet dat mensen er een probleem van maken. Landgenoten wees trots op jezelf, want Nederlanders zullen we nooit worden. Immers alleen op papier. Zorg dat je een voorbeeldige burger ben, dan komt het wel goed. Ik vind het wel triest voor onze kinderen die hier geboren en getogen zijn, en toch worden gezien als allochtoon. En dat zegt veel over onze autochtone Medelanders die geen idee hebben wat het beruchtte woord betekend.


  Maak melding
 3. Als je zwart of donker ben in Nederland zal je altijd allochtoon blijven. Als je buitenlander en blank ben dan kan je enigszins autotochtoon worden.

  Iets anders is er naar mijn ervaring en mening niet.


  Maak melding
 4. IK voel me niet zodanig als een allochtoon! Omdat ik mezelf niet als een allochtoon wil en kan profileren. Zodra je met dat zelfbeeld in de NL maatschappij profileert ben je het slachtoffer van het hele witte gebeuren. Kans dat je leidt aan shizofrenie.

  Dat ik anders ben kwa ras betekent overigens niet dat ik minder ben.

  I.t.t. TOET, die rent weg en zoekt zijn/haar toevlucht in de rimboe…ik blijf lekker aanwezig in de witte wereld.

  :))


  Maak melding
 5. Wie zegt dat hij geen allochtoon is, die liegt met duizend tongen.
  Likt heimelijk zijn/haar integratiewonden,
  van etterlijk moraal.

  (Afgekeken van een grote Surinaamse dichter en heb het wat vervormd)

  Srika


  Maak melding
 6. Ik ben geboren binnen het Koninkrijk der Nederlanden in de Nederlandse Antillen . Ik voel mij geen allochtoon ik ben een Rijksgenoot !!Dit woord is gelijkwaardiger dan het woord allochtoon ! De Nederlandse overheid is medeschuldig aan dit minderwaardige woord allochtoon ! De ex rijksgenoten van Surinaamse afkomst zijn Surinaamse Nederlanders ! Turken en Marrokanen zijn allochtonen !


  Maak melding
 7. Je zal je wel moeten profileren als een Allochtoon Pae,want zo ziet de wittemang je,niet meer en niet minder,maar no spang misschien vinden ze iets uit dat je ook wit wordt woeiiiiiiiiiiiii, buh buh buh.

  Whahahahahahaha ie lob mi noh Pae,zo te lezen ben ik niet uit je gedachten te bannen,whawhawhawhaaaaa.


  Maak melding
 8. Maar Pae lees noh,ik zal nooit wegrennen uit de witte wereld mang,ik ben tussen ze opgegroeid en heb haast geen Surinaamse vrienden,ie jaroesoe noh.

  Mooi gesproken/getypt Suri Fan.
  Misschien dat de wannabe Nederlanders je betoog ter harte nemen.


  Maak melding
 9. Pea Matjol, Ik ben ’t helemaal met je eens
  Ik voel me absoluut geen allochtoon, noch Nederlander. Ik ben en blijf een product van me roots; Een ingeburgerde Surinaamse die in Nederland woont en zich probeert aan te passen aan de nederlandse maatstaven.
  Wat dat betreft voel ik me helemaal niet aangesproken als ze ’t hebben over de ‘allochtonen in de samenleving’.


  Maak melding
 10. Uit de reactie blijkt hoe slecht het onderzoek was. Wat verstaan we onder allochtoon voelen?
  – dat we SME, Turk, etc zijn en daar trots op zijn omdat we extra kennis dragen?
  – dat we ons achtergesteld voelen bij te bakras?

  Is het een “geuze naam”of is het negatief. Ik lees uit bovenstaande dat het vor vele een “geuze naam” is. Dat ze trots zijn p hun eigen ik. En terecht. 😉

  Het gaat om de betekenis die je er aan geeft.


  Maak melding
 11. Waarom moet je je Nederlander voelen als je dat niet bent?
  De autochtoon zal een niet-blanke allochtoon nooit als Nederlander beschouwen. Heeft niets te maken met discriminatie, maar met feiten. Het feit blijft dat je een Nederlander bent met een allochtone achtergrond. Dat zijn feiten. Als je als allochtoon komt zeuren dat je toch echt een Nederlander bent, dan ben je pas schizofreen. Want dan wil je de waarheid niet zien.
  Dat je nooit Nederlander wordt wil niet zeggen dat je geen verrijking voor di tladn kunt zijn door hier te werken en te investeren. Jammer dat ze (de autochtonen) dit principe in NL nog niet snappen.


  Maak melding
 12. voorme zelf, weet ik, wie ik ben,

  mijn waarde kan niemand ontnemen God is de enige die dat kan ,autochtoon of geen allochtoon,

  een Bloed,een hart,een Adem,


  Maak melding
 13. Het woord ‘allochtoon’is op zich absoluut geen nagatief woord, maar in ’t volksmond wordt het bewust of onbewust gekenmerkt als een wij-en-zij woord, met een negatief tintje. Zo komt het tenminste over. en dat vind ik achterlijk.


  Maak melding
 14. Dus TOET voelt zich verheven, omdat hij geen Surinaamse vrienden heeft? Leuk leventje heb je in suriname MET DIE SURINAMERS!
  Waarom geen eiland voor jezelf?

  Ik jaloers op jou??? Voor geen enkels SRD!

  🙂

  TOET schatje….IK ZIT NIET IN JE SLAAFSE AFRO-slachtofferrol. :))

  Allochtoon of niet het boeit mij niet. Wellicht heeft het bij mij geen enkel effect.

  Toet heb je je modderkuur al gehad vanmorgen?


  Maak melding
 15. Surifan,

  Er zijn mensen hier zoals TOET, die willen dat je het allochtoon-onderbuik-gevoel-moet hebben. Want als je dat niet doet of hebt dan ben je in het woordenboek der TOETfielen zielig.
  Ik vraag me af wie zielig is? Het TOETinstituut is werkelijk echt van het BOUTA-tijdperk met alle fobien je maar kan bedenken: tegenspraak-fobie, witmang-fobie, boelerfobie etc.


  Maak melding
 16. Het woord allochtoon/autochtoon heb en met vele anderen op de lagere school(3 e klas) gehoord bij de su.geschiedenis.De meester vertelde ons dat de indianen,dat zin de oorspronkelijke bewoners van Su=autochtoon dus.Wij hindoestanen/javanen en anderen zijn allochtonen.Niemand, maar dan ook niemand die zich druk maakte over deze kwalificatie. anno 2008 is het woord opnieuw gaan opduiken en heeft uiteraard een beladen betekenis gekregen.In Su ben je in principe ook allochtoon en destemeer in p’tata condré.
  Don’t worry be happy..


  Maak melding
 17. de allochtoon?zijn vanaf hun intrede in het land holland.het gevoel gehad hebben als te zijn de allochtoon.velen van deze weten niet eens dat zei van franse of duitse afkomst zijn enz.dus wij zijn allemaal allochtoon.de geschiedenis en in het bijzonder het ontstaan van holland verraad deze.treuren heeft geen zin,dit is eenmaal de mentaliteit van een hollander.ze geven nooit toe.deze weten alles over alles.holland wordt straks net als belgië in tweeën gedeeld.met de friezen in het noorden.friesland is gewoon een tijbom voor de hollanders.


  Maak melding
 18. Boogle,

  Ben met je eens.

  Het woord “Allochtoon” wordt een probleem bij een ieder als je daar een zware lading aan toevoegt. Ik doe niet aan dat “Allochtoon”-hype. Daarom heb ik dan wellicht minder last van.


  Maak melding
 19. Even de feiten op een rijtje:
  De Nederlandse staat definieert het begrip allochtoon alsvolgt: Een persoon waarvan beide ouders of een van de ouders buiten het grondgebied van het koninkrijk der Nederlanden is geboren. Dus dit is niet alleen het geval bij alleen Turken of Marokkanen, maar ook even goed Belgen, Engelsen, Fransen, Noren, Zweden of Denen.
  Echter wordt het begrip allochtoon slechts in de enge betekenis van het woord toegepast door alleen personen met een donkere huidskleur komende uit een niet-westers land en een godsdienst anders dan de christelijke daarmee aan te duiden.
  Volgens de algemeen geldende definitie van het begrip allochtoon dat zelf door de Nederlandse staat is geformuleerd is het Nederlandse koningshuis en de Nederlandse koninklijke familie ten dele allochtoon, aangezien de grootvader, de vader en de overleden echtgenoot van koningin Beatrix Duitsers waren. Twee zusters van Beatrix,Irene en Christina waren respectievelijk met een Spanjaard en een Cubaan getrouwd. En de kinderen van kroonprins Willem Alexander zijn ook allochtonen, omdat zijn vrouw Maxima van Argentijnse komaf is.
  Surinamers die voor 25 november 1975 waren geboren en die voorzover zij nog de Nederlandse nationaliteit hebben, zijn formeel nog steeds Nederlander en kunnen dus niet als allochtoon worden beschouwd, als wij uitgaan van de definitie van het woord.
  Immers, voor 25 november 1975 maakte Suriname deel uit van het koninkrijk der Nederlanden. Personen die hebben gewoond of wonen in de Nederlandse Antillen kunnen op grond van dezelfde definitie van de Nederlandse staat ook nooit als allochtoon worden bestempeld, omdat de Nederlandse Antillen momenteel deel uitmaken van het koninkrijk der Nederlanden.
  Samengevat: het woord allochtoon kenmerkt zich niet door huidskleur,afkomst, ras of godsdienst, maar enkele en alleen door land van herkomst.


  Maak melding
 20. De reactie van Pedro is zoals gewoonlijk helder maar behoeft volgens mij enige aanvulling.

  Niet de geboorte op het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden is maatgevend maar de geboorte in Nederland. Vandaar dat ook Surinamers als allochtoon worden beschouwd; ook zij die in Suriname zijn geboren maar als Nederlanders ter wereld kwamen (dus voor 1975).

  Op grond van de definitie is ons koningshuis al generatieslang allochtoon maar officieel zullen de leden wel niet als zodanig worden beschouwd.

  Het CBS maakt overigens het onderscheid tussen westerse en niet-westerse allochtonen.

  Tot de eerste categorie worden ook mensen uit Indonesië (m.u.v. de Molukken) en Japan gerekend vanwege hun sociaal-economische en –culturele achtergrond.

  Ik denk eerder dat dit onderscheid wordt gemaakt om de Indische Nederlanders niet voor het hoofd te stoten want in Indonesië zelf heb ik niet veel van de sociaal-economische en – culturele achtergrond kunnen ontdekken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES