Suriname speelt niet in op toename rijstschaarste

13

PARAMARIBO, 17 mrt – Suriname heeft nog geen antwoord geformuleerd op de toenemende schaarste aan rijst in de wereld. Dit zegt parlementariër en landbouwexpert Soedeschand Jairam. Niets in het regeringsbeleid duidt op het stimuleren van grotere aanplanten. Dit zou al heel gauw lelijk opbreken.

Dat niet of nauwelijks geprofiteerd zal kunnen worden van de stijgende wereldmarktprijs is niet eens het ergste. Hét probleem wordt hoe de bevolking zijn hoofdvoedsel betaalbaar te blijven aanbieden. “Het is belangrijk dat de regering de rijstsector een push geeft, waardoor meer geproduceerd kan worden, zodat wij ondanks de grote stijging toch kunnen profiteren van een lage prijs in Suriname”, zegt Jairam tegenover Dagblad Suriname.

Nu is er van vooruitdenken nog nauwelijks wat te merken. “Terwijl padie nu een goede prijs op de wereldmarkt heeft, wordt gemerkt dat bijna dertigduizend hectare grond braak ligt in Saramacca, Coronie en Nickerie. Al deze grond wordt vanwege slecht beleid niet benut, waardoor wij de gevolgen van de internationale prijs ook in Suriname meevoelen, terwijl wij zelf zoveel rijst produceren”, aldus Jairam.


13 REACTIES

 1. Waarom moet de overheid alle initiatief nemen? waarom gaan de rijsboeren en andere surinames niet zelf aan de slag, deze parlementarier kan beter in zn rijstveld gaan werken dan nutteloze uren in het DNA verspillen…


  Maak melding

 2. Hoop dat eindelijk een goed beleid komt over rijstteelt?Ruim zeven jaar heeft vhp -minister aan de macht geweest (van lvv en b) ,maar heeft heel weinig gedaan voor de landbouwers.

  Dus aan het volk om te bepalen op welke partij of persoon zal men stemmen bij komende verkiezing?


  Maak melding

 3. Meneer Jairam,,,

  Dat komt omdat wij suris geen i.q. hebben.
  Onze parlementariërs zijn zoals algemeen bekend in b/buitenland ongeschoolde ongeletterde figuranten die aan zich zelf denken..
  Hebben totaal geen kaas gegeten hoe een land bestuurd moet worden,laatstaan planning maken een visie beleid ontwikkelen.
  DE meeste zijn ookal oud en vechten met de overleving na deze periode.
  Hoe dan verder..

  Ik heb een advies heer Jairam..probeer alle landbouwers te mobiliseren en een coöperatie te stichten,zodat je gezamenlijk een belijds plan zelf kan maken en de boer opgaan..

  Met deze regering kan je niks beginnen het zij dom koppen..


  Maak melding

 4. Als het aan sommige Surinamers ligt importeren ze ook rijst, peper, hout, vis, goud, bauxiet, groente. Want als je het zelf moet gaan planten of winnen dan moet je gaan werken. En voor werken zijn we allergisch.


  Maak melding

 5. Marcel46.
  Juist in cooperaties zit de oplossing maar in SME vertrouwd niemand een ander en komen ze maar niet van de grond.
  De overheid, mn LVV, had iets meer kunnen bijdragen door markt ontwikkelingen te sinaleren en naar de landbouwers te communicaren. Door beter op de waterhuishouding te letten. (ook de landbouwers bleven daarin zwaar in gebreken) Maar zoals gebruikelijk zit het grootste probleem weer bij de boeren en tussenhandelaren die alle maal op kort eenmalig gewin uit zijn. Investeren, termijn denken en een eenvoudige rekensom dat 6*20 SRD meer is dan eenmalig 100 SRD wil er maar moeilijk in.


  Maak melding

 6. hoe je het keert of draait men heeft zeker de medewerking van de staat nodig.en dit zegt die meneer ook.dat de staat dertigduizend hectare braak grond laat liggen.terwijl men dit in erfpacht zouden kunnen geven aan boeren of coöperatie.in elk geval pa lantie moet dit in ontwikkeling brengen en dit niet zomaar laten liggen.


  Maak melding

 7. Verboden chemische middelen heeft Suriname niet geholpen. Door gebruikt van die middelen werden produkten stop gezet. Waarom verkopen ze dan die middelen nog. Vroeger hadden we die middelen niet nodig en weten jullie dat in die rijstvelden veel vissen zat. Slakken eieren kunnen als visvoer gebruikt worden. Schadelijke insekten worden door de nuttige opgeruimt. Zonder deze insekten is er geen leven op aarde mogelijk en dan geen vruchten en zaden.
  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805
  or search. http://www.calodema.com


  Maak melding

 8. Alex
  Die dertigduizend hectare die braak ligt over alle districten is geen domein grond maar grond van boeren die in hun hangmat liggen, om welke reden dan ook.


  Maak melding

 9. Dit hebben wij te danken aan venetiaan.
  De hele rijstsector is hard achteruit gegaan onder het bewind van nps. Deze proletariër heeft enkel oog voor het binnenland alwaar zijn soortgenoten van komen. Hij heeft het niet op de bevolkingsgroep die in nickerie woont, hij is bang dat ze zichzelf zullen verrijken en dat het binnenland geen mm vooruit komt. venetiaan heeft enkel maar in het binnenland geïnvesteerd en probeert zodoende zijn geboortestreek naar een academisch niveau te tillen. Wel al pomp je miljoenen in het binnenland ze zullen altijd afhankelijk blijven dat is immers genetisch bepaald bij deze bevolkingsgroep. Ze hebben niet de drive om van het oerwoud een rijstveld te maken. De vraag naar rijst is wereldwijd gestegen maar de rijstsector in suriname wordt willens en wetens door venetiaan achtergesteld.
  nps staat bekend om faillisementen zie surland, sml, mariëmburg en bruynzeel.


  Maak melding

 10. bijna dertigduizend hectare grond braak ligt in Saramacca, Coronie en Nickerie.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Front, Front, wat weet Front alleen maar dieven toch.


  Maak melding

 11. Een goede infrastruktuur is nodig bij alle ontwikkelingen in een land., en dat heeft helaas Suriname nog niet. Een andere zaak is, dat het kostbare water dat nodig is om de arealen te bevloeien “foe soso” in Suriname te krijgen is. Het onderhouden van de kanalen ect. kost de Staat bommen geld en dat heeft men helaas (nog) niet., met alle gevolgen van dien. Het is meer dan redelijk dat mn. de grote bedrijven voor dit “kostbaar” goed hun verplichte bijdrage moeten leveren. Ook bij de bruggen moet men tol gaan heffen., om met de verkregen inkomsten onderhoud te plegen. Men kan toch niet alles “foe soso” geven, of is men al zo rijk dan de “rijke” landen waar ook tol moet worden betaald aan bv. de tunnels. De meesten die van de bruggen profiteerd zijn de ondernemers., geen betalingen en geen wachttijden maar de prijzen gaan ook niet omlaag zodat de consument ook een beetje kan “genieten” integendeel het wordt met de dag maar erger., en de Regeering die speelt nog steeds de “GOEDOE PA”.


  Maak melding

 12. Om die 30 000 ha in productie te brengen heb je nodig: “geld en landbouw engineers met kennis en ervaring over moderne rijst teelt programma management”. Aangezien ze beide in Suriname ontbreken en de uitnodigingen naar buiten toe weinig aantrekkelijk zijn zal die 30000 ha dus waarschijnlijk op korte termijn niet in cultuur worden gebracht.


  Maak melding

 13. Als de rijstsector gesitueerd was in het binnenland had venetiaan allang noodmaatregelen getroffen net zoals men natte voeten kreeg werd een gironummer geopend en gebedeld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.