Suriname nog weinig vriendelijk voor ondernemers

8

PARAMARIBO, 17 mrt – Suriname is nog te weinig vriendelijk voor ondernemers. Met name aan het belastingregime valt nog het een en ander te veranderen. Ook wordt nog nauwelijks gedaan aan zelfpromotie. Suriname moet zich absoluut beter gaan verkopen.

Het land presenteert zich te weinig in de investeringswereld. Slechts verkondigen dat investeerders welkom zijn en dat de economische situatie gunstig is, zegt niemand buiten iets. “Suriname moet zich meer gaan verkopen als investeringsland en meer aandacht geven aan internationale rankings”, zegt belastingdeskundige Roy Shamnarain. Boos worden om minder positieve rankings is fout.

De vraag is wat je eraan doet de inzichten te wijzigen. Een goed voorbeeld is de Heritage Foundation. Die noemt Suriname ronduit onvriendelijk voor investeerders. In plaats van uit te halen, kan liever bekeken worden hoe dat inzicht te beïnvloeden. Maar ook gewoon de belastingen moeten gunstiger. “Juist die zaken die Suriname aantrekkelijk moeten maken, worden met de botte bijl bewerkt.”

Waar voordelen kunnen worden gegeven, wordt dat nagelaten. “De redenering dat getracht wordt wat je hebt vast te houden, gaat niet op. Je houdt wat kleine belastinginkomsten vast, terwijl je het grote plaatje misloopt”, aldus Shamnarain. In dit opzicht valt niet veel te verwachten van de nieuwe belastingwet. Zo er voordelen vallen, moeten die niet alleen lokale, maar ook buitenlandse investeerders toekomen.


8 REACTIES

 1. Door dit zotte belastingsysteem loopt de surinaamse belastingdienst tientallen millioenen dolars per jaar mis.

  Ook in de haven lopen ze tientallen miljoenen mis omdat ze weigeren om de belastingwetgeving te moderniseren. Want dan kunnen ze minder stelen.

  Wie zijn de dupe: de belastingdienst en de bevolking van Suriname.

  Front: denk nu eens een keer niet aan uw eigen zakken, maar naar de zakken van de gemeenschap.

  Wees niet zo wreed en laat anderen ook mee genieten van de tegoeden van het land.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. Tijdens mijn bezoeken aan Suriname heb ik van van aldaar gevestigde ondernemers dit geluid nooit gehoord. Zelf was men zeer te spreken over de medewerking van de Overheid in vegelijk met b.v. opzetten van bedrijven in Ghana of andere Afrikaanse landen.
  Adquate en snelle medewerking, heldere en leesbare wetgeving, communicatie in Nederlands ( voor Ned. Ondernemes), ruimte en goede handwerkslieden.
  Je moet er – en herkennen dat het een zelfstandig land is, eigen cultuur heeft die gerespecteerd dient te worden. Dat wil Nederland ook als bedrijven zich hier vestigen.
  Odie.


  Maak melding

 3. Niks “nog te weinig vriendelijk”. Gewoon asociaal, ruw, inhalig, vreselijk onbeschoft en onbehouwen. De dingen moet worden gezegd en geschreven zoals ze werkelijk zijn. Geen verhullend taalgebruik. Suriname is gewoon vasthoudend in eigen destructief gedrag en opstelling. Zoiets van “als ik iets nodig heb komen ze het maar brengen’


  Maak melding

 4. NIet waar mensen!

  Suriname is ZEER vriendelijk tegenover een ieder! Niet waar Toet? In het lijstje van beste investeringsklimaat en vriendelijkheid staat Suriname nummer 1 op de RANGLIJST. UIteraard onder leiding van Toet, wie anders, mensen denk toch na.

  Ik ga zeker op je stemmen TOET! Ik hoop dat je ver zal brengen en liefst zie ik je dat je de schatkist leeg plundert voor feesten, beesten en sletten.

  Vergeet je modderkuur-spa niet in de wia wia bank te openen.

  *I love TOET *


  Maak melding

 5. PRIK,

  Ik ben enkel verzot op de pampergedrag van Toet. Die slaafse-complex heeft nog aandacht nodig…
  Dat doe ik graag mocht ik tijd overhebben.


  Maak melding

 6. Dat weet ik beste Pae Matjol.
  Ik plaag je maar wat omdat ik je reakties op zijn postings fatoe, doch niet minder inhoudelijk, vind.
  Bigie Odie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.