zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijKraken en grondpikken in Suriname in de ban

Kraken en grondpikken in Suriname in de ban

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 17 mrt – Het kraken van woningen en het illegaal in bezit nemen van grond worden binnenkort strafbaar gesteld. Dit meldt de Ware Tijd. De voorbereiding is niet van een leien dakje gegaan. Het heeft de coalitie heel wat voeten in de aarde gekost tot een akkoord te komen.

Met name de aanspraken van in stam verband levende gemeenschappen hebben ten grondslag gelegen aan politieke meningsverschillen. Het heeft er allemaal toe geleid dat de Wet Onrechtmatige Occupatie van Percelen en Gebouwen niet behandeld kon worden in het parlement. De wet zou namelijk in zijn oorspronkelijke vorm ook van toepassing zijn op de stammen in het binnenland.

Die zouden dan als illegale bezetters kunnen worden aangemerkt. Dat schijnt nu van de baan, voornamelijk door toedoen van coalitiepartner A Combinatie. Die heeft zijn machtbasis vooral in het binnenland zitten. “Er komt een afbakening van gebieden waar de wet niet van toepassing zal zijn”, zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Intussen wordt een ‘sociale’ oplossing gezocht voor personen die al jaren in gekraakte woningen zitten.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

16 REACTIES
 1. Als een regering geen volkswoningen bouwt voor het armste deel van de bevolking en dat is 73% van de bevolking dan krijgt je deze toestanden,deze regering doet niets,niets en dan ook niets voor de bevolking,somohardjo kijk alleen naar zijn mensen dat heeft hij zelf gezegd,ik begrijpt niet dat deze somohardjo in Nederland falliet is verklaard en binnen een paar jaar een van de rijkste mensen is in Su,radio station,TV station,Dagblad de leugen,enz,Men zit daar enkel om Su leeg te plunderen.


  Maak melding
 2. niets kan somo behandelen,in de parlement,wat voor ,voorzitter is deze man.
  geloven jullie deze schurk en leugenaar
  ? je krijgt toch geen kromme mond van. het is makkelijk roepen dat er een oplossing komt ,somo zit niet in de strond ju zaka spang,de armen leven in onzekerheid.


  Maak melding
 3. ik vind het een goede zaak dat er wet komt tegen kraken en grondpikken want je hoord met jou poten van andere hun bezit moet blijven , maar deze probleem heeft een oorzaak als je praat over het probleem maar niet kijk naar de oorzaken vind niet goed velen van die mensen die huizen kraken zijn van hun leefbare gebied in het binnenland verjaagt door die binnenlandse oorlog die alleen verliesers kent en de hoofdrol spelers van deze oorlog die lopen vrij rond in paramaribo.


  Maak melding
 4. Een stukje grond en een woning krijg je niet helemaal gratis. Je zult toch een beetje ervoor moeten zweten. Dat weten sommige mensen niet. Die denken dat je alles kan krijgen door te stelen en plunderen en de Surinaamse wet heeft een beetje hieraan meegewerkt.


  Maak melding
 5. Ja, wat willen we nou deze man is rijk geworden over de rug van de Surinaamse bevolking. Wat me opvalt, is dat ze zoveel geld hebben gemaakt, in perioden van front. En er word totaal niets gedaan om deze mensen aan te pakken. Ik heb ook het gevoel dat de bevolking zich graag laat bestelen en niets doet (kan er wel iets gedaan worden). Waarschijnlijk heef somo al een nieuwe bron gevonden om zich weer te spekken, de binnenlanden . Er komt vast en zeker weer een project voor die chinezen, dus de dollar tekens staan weer op zijn ogen.


  Maak melding
 6. Eindelijk. SME zit al jaren te wachten op duidelijkheid.
  Hopelijk is er gekozen voor het principe van een zgn. kadr wet waarbij de lijst met “vrij te occuperen” binnenlandse gebeiden in een apartlijst worden onderhouden.
  😉


  Maak melding
 7. Er mag niet gekraakt en gepikt worden een ieder moet eerlijk aan zijn spullen of dingen komen de regering moet genoeg gaan kavelen dat een ieder een stukje grond kan kopen.Het is altijd zo geweest de regering weing volkswoningen bouwt het zal een oplossing zijn als de bevolking een stukje kavel kan kopen om een huis te zetten suriname is groot genoeg.Ik ben een dame van 58jaar ik heb het ook meegemaakt met mijn moeder,zij heeft zicht kapot gelopen voor een volkswoning nooit heeft ze er een gehad het was ook alle maal politiek gedoe,ze heeft toen alle moeite gedaan om en stukje perceel te kopen en loste iedere mand een bedragje af het is haar gelukt om het helmaal af te lossen.Dus regering stel maar kavels te koop voor het volk.


  Maak melding
 8. Beginnen jullie ook het geven van domeingrond aan familie, vrienden en betalende burgers strafbaar te stellen, dan verdwijnt de hele hap ministers en parlementariers in de bak, schurken dat jullie zijn. Ga huizen bouwen voor de arme mensen die jullie daar hebben gezet, stelletje boeven.


  Maak melding
 9. de grote grond bezetters van een hele plantage in commewijne spreek boekdelen.deze plantage is toen aan een zeer bekende npser overgedragen waarop er nu occupatie activiteit plaats vinden.zoals het bouwen van woningen.aan de kwattaweg heb je ook een aantal van die npsers met duizenden hectare grond en ook hier heb je van die zogenaamde wilde occupatie.er bestaat geen occupatie in het binnenland van suriname.dit is vanaf het begin van de koloniale tijd zo geregeld,dat ieder bosland bewonder het recht heeft op een stuk land.om voor zijn levensonderhoud te zorgen.tijdens het militaire bewind heeft een van de politieke grootheid van hem terug gegeven aan de staat.venetiaan probeert ons gewoon te bedonderen.hij weet precies waarover het gaat.maar doet net of zijn neus bloed.de paranen zitten ook met hetzelfde probleem als de coronieanen.
  Ik heb het vermoeden dat de oppositie ook het spelletje mee speelt met de coalitie.want dit kan vergaande gevolgen hebben voor de regering venetiaan.


  Maak melding
 10. Ik begrijp er niets van. De zg. aapachtige leiders roven en stelen en kunnen hun gang gaan.

  De kleine man die porbeert te overleven e ka.

  Wanneer wordt er een keer hier een einde aan gemaakt?


  Maak melding
 11. ik geef deze mensen geen ongelijk, laat ze maar kraken of grond inpikken. wat verwachten we nog van deze regering, niets maar dan ook niets. dus moet men maar gaan stelen of kraken.of anders gezegd, men word gedwongen om ddit te doen. de overheid doet het zelfde, nummer 1 en 6 hebben gelijk. kijk wat die jampie somo heeft opgebouwd. de grote drugsbaronnen hebben dat niet eens. bij deze mensen zijn de grondbezetters of krakers kruimeldieven.
  dus de schuld ligt aan de overheid, die doet niets voor de bevolking.


  Maak melding
 12. Somo dit somo dat.
  wat denken jullie aan de rijkdommen van de vhp. in hun periode.
  de nps heeft te veel buiten vrouwen.
  suriname is top. te veel jaloerse suri neds. en veel lof voor de surineds die sur. ondersteunen zoals ondergetekende en heel veel dank aan de surinamers aldaar die ons toch nog heel veel warmte geeft.

  kil


  Maak melding
 13. Als het strafbaar is dan wordt er ontruimt door de politie. Hoe vaak gaat deze politie ontruimen? Ik denk dat er na twee keer ontruimen gezegd wordt dat de eigenaar zelf de kosten van ontruiming mag betalen. Het kraken is juist ter voorkoming van speculeren op onroerende goederen. De bedoeling is dat panden niet leeg staan maar juist ontwikkelt of bewoond moeten worden. Om verloedering en leegstand tegen te gaan moet er wettelijk bepaalt worden dat er binnen een jaar ontwikkelt dient te worden.
  Ik vraag me daarom af of het strafbaar maken van kraken dan wel zin heeft.


  Maak melding
 14. Dat er orde op zaken moet komen is wel terecht.Eigenaars moeten wel beschermd worden.Stel je voor dat je met veel zweet verdiend pand bewoond wordt door mensen die gewoon met kwade bedoelingen zich toegang hebben gemaakt tot je eigendom en daarna een grote rotzooi van maken.Er moet verschil zijn tussen mijn en dijn.Als de wet niet optreedt dan worden alle niet bewoonde panden gekraakt en de krakers gaan vrij uit.
  Aan de andere kant moeten de eigenaars ook ervoor zorgen dat hun goed onderhouden moet worden ondanks hun afwezigheid, want anders kan de overheid na verschillende waarschuwingen de krakers toch gelijk geven.En het zou mij niet verbazen dat zulke krakers die het huis goed onderhouden toch de nieuwe eigenaars worden…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES