Surinaamse fatwa

59

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Afgelopen week hebben ook de Surinaamse religieuze leiders zich uitgesproken over Geert Wilders. Ze vinden hem ‘dom’. Wel, als Surinaamse religieuze leiders een dergelijk fatwa tegen je uitspreken dan heb je het wel erg bont gemaakt! Toen ik op een morgen CNN aanzette en een hysterische meute bebaarde mannen in jurken in de Afghaanse woestijn te keer zag gaan, en daarbij de Nederlandse en Deense vlag verbrandde, moest ik eigenlijk wel lachen. De soap “Wilders” wordt steeds kolderieker. Het leek wel een scène uit de Monty Pythonfilm ‘Life of Brian’ (de persiflage op het leven van Jezus Christus, waar christenen zich massaal om doodlachten). Het zag er allemaal zo primitief uit. En het draaiboek droop ervan af. Er wordt gewoon een groep straatarme ongeletterden opgejut en losgelaten. En dan denk bij mezelf: weten ze überhaupt wel waar Nederland of Denemarken ligt? Hebben ze überhaupt weleens een atlas of een boek in hun handen gehad?

Ik bedoel het beslist niet denigrerend. Wat je gewoon zag was een gebrainwashte meute die leeft in een onderdrukkingssysteem. Hun (religieuze) leiders baden natuurlijk in alle weelde. Met als perfect onderdrukkingstool: de Koran. Effectiever kan niet. Als iemand dat heilige boek ‘overtreedt’ dan hak je publiekelijk zijn handen of kop eraf. Of je stenigt haar dood – ook al is ze groepsverkracht. Toen ik dat beeld zag van die Afghaanse woestijnhysterie, viel het muntje bij me. Die islamitische dictators zijn gewoon blij met westerse ‘domoren’ als Geert Wilders. Die komen als geschenk van Allah. En ik weet wel zeker dat het niet de Allah is van de oprechte moslim. Het staat trouwens ook in de Bijbel (2 Timotheüs 3:13): ‘Maar goddeloze mensen en bedriegers zullen van kwaad tot erger voortgaan, terwijl ze misleiden en worden misleid.’

Inderdaad. Wilders als welkome misleiding voor extremistische moslimleiders terwijl hij het ‘vrije woord’ misbruikt – en daarmee op zijn beurt misleidt. Puur om politiek gewin over en weer. Pech voor Wilders is dat hij tegen primitievelingen aanloopt. Die bereid zijn te sterven als martelaars zodat ze zich in het paradijs te goed mogen doen aan tientallen beloofde maagden. Klinkt net zo misselijkmakend als eindeloos frikadellen speciaal naar binnen werken.

Moslimorganisaties zijn zo boos over de krenkingen en provocaties van Geert Wilders. Maar als zij zich met net zo veel vuur zouden uitspreken jegens extremisten die in naam van Allah dood en verderf zaaien, dan zou er voor een figuur als Wilders weinig voedingsbodem overblijven. Wilders’ handelen en gedrag zijn wel verklaarbaar en zelfs begrijpelijk: extremisme lokt extremisme uit. Dit getuige de terreuraanslagen in Madrid, Londen, New York en waar dan ook ter wereld. Laten we wel wezen: dergelijke aanslagen waren eer de opstanding van Wilders.

Persoonlijk mis ik van westerse moslimorganisaties een kritische houding jegens het bloedige terreur. Waar zijn de door hun georganiseerde massabetogingen hiertegen? Ik zie ze niet. Wellicht ben ik ziende blind. Als je werkelijk zo om je ‘vrede predikende’ geloof geeft, dan kan je eigenlijk niet zo stilzwijgend toezien hoe die bezoedeld wordt à la Bin Laden en Hamas. Hoe ideologisch ook hun strijd: je blaast niet mensen – onder wie moeders, oma’s en kinderen – met bosjes tegelijk op. Ongewapende burgers die op dat moment bezig zijn met dagelijkse beslommeringen zoals struinen over de markt of een boek lezen in de trein. Maar ik snap het algemeen grote stilzwijgen onder moslims wel. Ze kennen als geen ander hun eigen pappenheimers en willen geen doodstraf uitlokkende fatwa over zich heen roepen. Bleef het maar bij zo’n milde Surinaamse! Of is het toch vooral stilzwijgende goedkeuring?

De Boerka ís inderdaad een ultieme vorm van religieuze onderdrukking. Het is des te meer kwetsend voor die vrouwen als een vooraanstaande politicus van een “pinguïnpak” spreekt. (Ja, lach er maar om). Dat maakt ook Wilders een primitieveling. Hoe geschoold en gedast hij ook is. Je kan onmogelijk beschaafd zijn om je zo van elke norm van fatsoen te ontdoen en mensen tot op het bot te krenken. Wilders heeft ons eigenlijk een mooie dienst bewezen met de voorbarige aankondiging van zijn film. Hierdoor heeft hij zichzelf verstrikt in een politieke boerka. Geen hond wil zijn ‘film’uitzenden of vertonen. Vind je het gek. Wie medezelfmoordenaars zoekt moet maar naar Islamabad, Jalalabad of welk bloedbad dan ook. Daar lopen er zat rond. En ze kunnen vast een extra mond gebruiken bij al die niet te versmaden jonge maagden.

Iwan Brave
(Dit is een bewerking van een radiocolumn op Faya FM)


59 REACTIES

 1. iwan brave
  jij hebt wel begrip voor de oorzaak van wilders
  maar ji hebt geen oorzaak van de irakezen.
  wat doen westerlingen in irak?
  slavernij
  onderdrukking
  marteling daar heb jij het niet over?


  Maak melding

 2. Aanvulling op datra:

  Tuurlijk zijn er groepen extremistische Moslims die te gewelddadig te werk gaan, waardoor onschuldigen het leven laten!

  Maar, Iwan gaat lekker voorbij aan het feit dat ze lekker onderdrukt worden door het Christelijk-Joods bestel!

  Iwan heeft het gemakshalve niet over de kruisraketten van de Christelijke-Joodse Amerikanen en Israeliers, waarbij enorm veel kinderen, vrouwen en anderen de dood vinden!

  Is Iwan misschien een Christen, die eigenlijk een afkeer heeft van andere Godsdiensten?


  Maak melding

 3. Beste Datra,

  ‘Begrip hebben’ en ‘iets begrijpen’ zijn twee totaal verschillende dingen. Het eerste getuigt van goedkeuring en het tweede is iets oorzakelijk doorhebben. Dus: wat begrijpelijk is hoeft dus niet per se begrip te krijgen. Ik probeer vooral de wereld om me heen te begrijpen. Dan zie je aanzienlijk minder spoken.

  Groet,
  Iwan Brave


  Maak melding

 4. @datra
  Je betrek er een andere discussie bij en je let Iwan woorden in de mond die hij niet uitgesproken heeft. Zo maak je bij voorbaat elke discussie onmogelijk en kmt niemand verder.


  Maak melding

 5. beste Iwan,
  Uw analyse is haarscherp .Echter zoals ik zie de islam zich buiten suriname heb zien manifesteren als een abolutaire godsdienst (er bestaat maar 1 waarheid).Binnen de christelijke stromingen gedraagt het katholicisme zich volgens haast identieke patronen met als enige exceptie dat zij ex-katholieken niet direct de dood toewenst maar een kans geeft op vergiffenis tenzij boetedoening .Andere christelijke
  stroming hechten nog meer waarde aan de leven en laten leven mantra waar bij die zelfs de vijand vergeven (nieuwe testament)

  Door deze nieuw christelijke stromingen sinds de middeleeuwen ( de verlichten) en humanistische spruiten daarvan hebben wij mensen denk en vormkaders kunnen ontwikkelen die het out of the box denken breed propageren.
  De islam als ideologie heeft deze verlichtings stromingen altijd de kop kunnen indrukken omdat de kern tekst van deze ideologie geen of weinig ruimte verschaft voor eventuele mis-interpretaties.

  Het wordt een lange lange strijd voor de verlichters van de islam .

  Vinni


  Maak melding

 6. Iwan ik vind het een eenzijdige oordeel.
  Je mag je wel verdiepen voordat je zulke “expertise” opkrabbelt, dit lijkt een hersenspoeling over mensen die zich zomaar opblazen terwijl er meer aan de hand is, oorlogen en bezettingen waarbij honderdduizenden onschuldigen worden omgebracht en daar horen we heel weinig verlichten over, integendeel.


  Maak melding

 7. De Koran een onderdrukkingtool? Meneer Brave, van u had ik beter verwacht! Hoe kunt u trouwens van andere moslims verwachten dat ze openlijk afstand nemen van Bin Laden en Hamas, terwijl de Israeli’s de Palestijnen onderdrukken en de amerikanen Irak hebben bezet en verwoest? Dagelijks worden in Gaza en in Irak veel onschuldige mensen slachtoffer. Zijn de slachtoffers van 9=11 dan belangrijker?En laten we niet vergeten dat Hamas democratisch is gekozen


  Maak melding

 8. Iwan brave,
  weet je wat de joden met de palestijnen hebben gedaan in de jaren 40.weet je niet als dat niet zou gebeuren de er miscchien geen terreur daden werden gedaan door de palestijnen. ja huizen, gronden werden gewoon afgepikt door de joden, kinderen en familie gewoon gedood.wie zou daan willen dood gaan door zichzelf op te blazen.maar wij moeten ook niet vergeten hoe wanhopig ze ook zijn zonder huis, grond ouders en familie: het enige is maar doodgaan en vijand ook doden en hun familie te laten voelen hoe zij hadden gevoeld.
  ja, terrosime:wie gaat naar wie? zijn de afghanen en iraqezen die america hebben aangevallen of omgekeerd.de apartheid in zuid africa zijn het door moeslim.de slaven die naar suriname zijn gebracht op wiens advies was het, was het niet een priester geweest. de oorlogen of burgeroorlogen in zuid en midden amierika zijn het onder de moeslims.de moorden op de indianen op noord en zuid amerika zijn het de moeslims.
  de holocaust, het is toch door de duitser gedaan, waarom vermoorde nu israel palestijnen en niet de duitser.Wij moeten weten dat de palestijen niet alleen uit moeslim bestaat, maar ook christenen.
  tenslotte: de islam kap geen handen zomaar af, bestenigd ook niet zomaar.daarom is kennis belangrijk.en ieder moeslim weet, dat de tweede boek van de moeslim de hadies is; de uitleg van de qoer’an.een voorbeeld in de qoer’ann staat honderden verzen dat elke moeslim 5 maal per dag moet bidden, maar hoe dat gedaan moet worden staat niet in de qoer’an maar in de hadies (gezeged, handelingen van de profeet


  Maak melding

 9. Iwan een heel goedstuk. Nog steeds lukt het figuren als Wilders en Bin Laden om met opeheven vinger de mistanden van anderen te misbruiken als schaamlap voor de eigen intolerantie, repressie, moorden, etc. Nog steeds zijn er groepen die menen dat er gesproken moet worden in termen van wij en zij ipv in termen van algemene wetten en normen. Groepen die beladen woorden als slavernij, religie, etc misbruiken om wij-zij sentimenten te verstreken.
  Mensen die slecht lering trekken van de geschiedenis. Neem bv een beladen begrip als slavernij. De wandaden van het kolonialisme hebben daan zo’n groot stempel op gelegd dat bijna onmogelijk is er met een goed oog naar te kijken. Maar we moeten vooral niet vergeten dat het in grote delen van Afrika nog steeds aan de orde van de dag is. Dat ook (of beter nog mn.) arabische groepen daarin een heel dubieuze rol spelen. Anderzijds is het ook zo dat slavernij geplaatst in een historische onwikkelingscontext (lijfeigenschap in W-Eu, en slaven in Romeijnse rijk) gezien moeten worden als een fase in de ontwikkeling van bezitloze jagers naar een samenleving met bezit. In veel situaties van onderontwikkeling is lijfeigenschap/slavernij dan ook vergelijkbaar geweest met een baas/knecht verhouding met alle mogelijke misstanden die ook nu in werkgevers/-nemers verhoudingen kunnen voorkomen. Het specifieke aan het kolonialisme was op eens de grootschalige verhandelbaarheid van de krachten. Maar dat zien we vandaag de dag ook. In voetbal, bij het uitzendburo en in Oost Afrika. Daarom heb ik moeite met forum leden ea die gelijk met slavernij gaan smijten. In mijn ogen is het slechts een symptoom van ongelijke machtverhoudingen binnen het heersende -isme dat misbruikt wordt door enkele individueen voor persoonlijk gewin. Niet het -isme is dan fout. Het probleem ligt bij het gebrek aan universele rechten van de mens EN het wangedrag van individueen. De groep die het -isme vertegenwoordigd moet over voldoende zelfreinigende vermogens beschikken om die zaken aan te pakken.
  Ook jow stuk onderschrijft dit en is in mijn ogen een verandeming. Mede omdat in SME en vele andere landen teveel met de mantel der liefde wordt bedekt.


  Maak melding

 10. Mensen de islam kent geen deliberat of the mind vrijheid van geest.
  Hun helige boek de qjoran legt hun beperkingen op moslims mogen niet met kafirs praten en niet participeren in hun festijnen.
  De criminele activiteiten van de berbergeiten jegens kafirs wordt legitiem verklaard in de qjoran. Ik ben in grote lijnen eens met wilders. Vele stadswijken zijn niet meer bewoonbaar daar ze deze berbergeiten alles toegeigenen en een stukje sahara van maken in een democratisch bestel.
  islam en democratie gaan nooit samen!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. Iwan moet zijn mond houden. Moslimlanden worden al veel langer aangevallen door het Westen dan het Westen wordt aangevallen door moslimlanden. Er vallen meer doden in moslimlanden door westers terrorisme dan andersom. Beledigingen vallen niet onder de vrijheid van meningsuiting en de beledigingen staan niet op zich. Zij zijn de druppel die de emmer doet overlopen. Het Westen bedreigt de moslimwereld constant en bombardeert de moslimwereld constant. Om dan nog onbeschoft haat te gaan zaaien is het toppunt is onmenselijk.
  Het Westen moet zich keihard uitspreken tegen terrorisme.


  Maak melding

 12. Zo was de Bijlemer ook onbewoonbaar,door de invasie van Surinamers,de aoutochtonen vluchtten toen uit de Bijlmer tot op heden,de Surinaamse flats zijn met de grond gelijk gemaakt.

  De ene Allochtoon,maakt de andere Allochtoon uit voor probleemmakers.Sang joe noh lob gie joe srefrie,noh poth nah joe matzaka.
  Surinaamse Allochtonen hebben recht van spreken als ze zelf een goede voorbeeld zijn voor de Nederlandse maatschappij.

  Iwan Brave dit geldt ook voor jou,als het GEDROCHT Wilders dit leest,lacht ie in zijn vuistje,zelfs Allochtonen zet ie tegen elkaar op.
  Alle ellende is veroorzaakt door Israel ,hun hebben de Palestijnen uit hun land verdreven door toe doen van Amerika en Europa.
  Vind je het gek dat deze mensen voor zich zelf opkomen?Dat kan je niet zeggen van de afstammelingen van de Afrikanen(slaven) zie Zuid-Afrika en Zimbabweh.
  Nelson Mandela the great,heeft het gewaagd,kostte hem de helft van zijn leven,alle westerse landen keken de andere kant op.De zwarte bevolking heeft net zo lang gestreden,met geweld,tot dat ze hun vrijheid terug kregen,maar wat doen ze met die vrijheid????Ja hun land naar de kl… brengen.
  Waarom pleiten sommige Surinamers alles wat de witteman doet vrij?
  De blanken hebben terrorisme in de wereld gebracht,afslachting van de Indianen,Afrikanen,Indonesiers en recentelijk de Amerikaanse zwarten(Missisipie burning enz.)en de afslachting van meer dan 6 miljoen Joden.
  Maar Iwan,waarom ben je niet in het geweer gekomen,toen Wilders die Surinamers voor BEESTEN uitmaakte,nav het gebeurde in Almere door 2 Surinaamse jongens,toen waren het geen Surineds ,maar BEESTEN,het GEDROCHT had het niet over die 2 Surinaamse jongens ,maar gelijk over SURINAMERS.

  Iwan jou verhaal riekt naar toenadering tot het GEDROCHT, Am I Wrong?????


  Maak melding

 13. Iwan Brave, jij gedraag je niet als een Surinamer. Wij Surinamers zijn anders gewend. Wij repecteren andersmans geloof. Wij leven goed met elkaar. Dus begin niet met die nonsens van je. Jou voorouders waren niet tot slaven gemaakt door de moslims. Misschien stam jij af van ARABI die als slaaf werd verkocht in Suriname. Laat je mond geen TOOL zijn van waar haat wordt geproduceert. Laat je spuug een vloeistof zijn die haat en het vuur van de Hel helpt doven. Doe niet mee, aan die dingen. Maak het niet extra zwaar voor ons. Als jij niet iets goed kan praten (schrijven) hou dan liever je mond. De wijze waarop je daar neerschrijf is ook haat zaaien.


  Maak melding

 14. wij maken ons nodeloos zorgen over iets dat wederzijds wordt gezondigd.geen van de twee is beter dan de andere.de verschillen en dwaze opmerkingen komt niet uit pure kennis maar gewoon van dat ding waarin wij ons geloof aanhechten.ik ben een creool en hoeft mij echt geen zorgen te maken,want god heeft ons geen profeet gegeven.lekker gevoel is dit.


  Maak melding

 15. Waarom zoekt deze vent nu problemen, hij was goed bezig maar loopt nu buiten zijn schoenen.

  Dom zeg !!!! a no fu you, fu san idi you di spiety na inni.
  Boy luku draai anu parboto hisbitain.


  Maak melding

 16. is echt niet mijn bedoeling om problemen te veroorzaken.maar gewoon een kwestie van logisch denken.
  om aan te tonen dat wij steeds over iets predikt,en niet het juiste antwoord hebben.het is maar steeds beschuldigingen naar elkaar toe slingeren.wat niet bevorderlijk is voor een goed functionerend maatschappij,waarin wij met ons allen moeten samen leven.de vriendschap wordt hierdoor ernstig verstoort.
  sorry mijn verontschuldiging
  en zand erover.

  Wij zullen of moeten proberen om lief voor elkaar te zijn,en voortaan niet direct in de aanval gaan.controle mag geen daad zijn van vijandigheid.


  Maak melding

 17. De surinaamse religieuze leiders dienen zich niet te bemoeien met NL zaken. Laten ze zich maar bezig houden is Suriname maar daar hebben ze geen ballen voor. Wilders heeft gelijk. De Islam is niet alleen een godsdienst maar ook een politieke ideologie die geen vrijheid van meningsuiting dult zoals in de basis ook elke andere godsdienst. En omdat ik Suri-allochtoon ben hoef ik het niet voor marokanen en turken op te nemen. Domme Suri’s denken altijd dat turken en marokanen zich ook verbonden voelen met overige allochtonen. Wilders heeft het recht om een film te maken waarover hij wil. Dom zijn degene die menen dat hij het recht niet heeft. Ik ben het niet op alle punten met Wilders eens maar het recht op vrije meningsuiting is een grondwettelijk recht. En als Allah (of welk gods verzinsel) vindt dat Wilders ongelijk heeft dan moet die maar zelf actie ondernemen en niet aan de mensen overlaten.
  En Wilders heeft gelijk. De moslim cultuur en Sharia horen niet in NL thuis. Terug naar de zandbak!!


  Maak melding

 18. @Suleyman

  Op je kleine teentjes getrapt met kort lontje. Iwan heeft recht op een mening en het je niet bevalt beschuldig je hem direct van haatzaaien. Typisch iets wat je moslimgenoten constant proberen te doen. Lees je koran en je sharia goed. Daarin wordt haat gezaaid


  Maak melding

 19. Wat geeft de religieuze leiders van Suriname het recht om te beoordelen over de nederlander wilders en het nederlandse geval van de film die binnenkort zal uitkomen. De religieuze leiders moeten zich niet bemoeien met een interne nederlandse aangelegenheid, net zoals de nederlanders zich niet moeten bemoeien met de interne aangelegenheden van Suriname.
  Verder vindt ik dit een heel goed stukje van Iwan Brave, normaliter ben ik het meestal niet eens met hem maar in dit geval heeft hij gelijk.
  @nr 18.Goed gezegd


  Maak melding

 20. @rewa

  Ik ben geen hindoe of hindoestaan maar een moksi meti. Alleen javaan en chinees ontbreken. En van geloof ben ik atheist. Ik heb niets met afkomst van ras maar beoordeel mensen op hun handelen en denken.


  Maak melding

 21. @nr 23,
  Niet de individuele moslim is het probleem. In tegendeel er zijn genoeg moslims die niemand kwaad doen en vreedzaam zijn. Uit ervaring weet ik echter dat die moslims juist degene zijn die niets met hun geloof doen.

  Ik vindt dat Wilders gelijk heeft, het zijn niet de individuen die problemen veroorzaken maar de achterliggende ideologie die hun aanspoort tot het kwade. In dit geval bestaat die achterliggende ideologie uit de islam met name bepaalde teksten uit de koran,de hadith en de sharia die tot de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt om andersdenkenden en andersgelovigen af te slachten.

  Door wat denk je dat Osama bin Laden en de rest van die naar jihad strevende moslims zich laten leiden?? Bezoek eens voor de fun een paar van hun websites dan zal je zelf die teksten tegenkomen en zien hoe ze in de praktijk worden gebracht.

  Hoe denk je dat de islam zich zo snel heeft verpreid???
  Als je de geschiedenis van de islam bestudeerd zal je zelf zien dat die verspreiding tot stand is gekomen door militaire veroveringen en massale bloedbaden onder andersgelovigen. De bevolkingen van die veroverde staten werden gedwongen om te bekeren.

  Ga eens zelf op zoek dan zul je er zelf achter komen. Hier is alvast een site om je op weg te helpen:
  http://www.historyofjihad.com/

  Die paar zgn hindoes die aanpappen met de moslims weten geen reet van hun geschiedenis,en ze volgen de huidige ontwikkelingen niet.Ze weten niet hoe de islamitische legers zich als beesten hebben gedragen in India. Ze weten niet dat er nog steeds bomaanslagen worden gepleegd in India door hun afstammelingen.In Bangladesh wordt de Hindoe minderheid nog steeds vervolgd door de moslim meerderheid. Hindoe meisjes worden daar verkracht door moslim mannen veelal hun eigen buren. En niemand van de moslim politie agenten doet wat daartegen. Tot de dag van vandaag worden in India (en niet alleen daar maar over de hele wereld) terroristische aanslagen gepleegd, en ra ra wie plegen die aanslagen??? Juist ja die naar jihad strevende moslims.

  Onder de Hindoes is er een gezegde vrij vertaald komt het erop neer dat je geen moslim kan vertrouwen want vandaag lacht hij met je en fluistert hij lieve woordjes in je oor maar morgen als je waakzaamheid is verslapt steekt hij een dolk in je rug.

  Ik hou me daaraan.


  Maak melding

 22. @Rewa
  Wat ik dus al dacht!
  Je bent gewoon een hater en racist.

  Bij elk geloof heb je extremisten.
  Ook bij de Christenen, Joden en Hindoes!

  ——————–
  Helaas is duidelijk dat Surinamers achter Wilders staan, omdat ze een haat tegen Moslims en de Islam hebben.
  De Verdeel- en Heersstrategie van de blanke meester heeft weer succes!


  Maak melding

 23. @nr 27,
  Wat een stomme reactie. Heb jij ooit de moslims zien protesteren wanneer de zoveelste aanslag werd gepleegd door hun geloofsgenoten??? Ik niet hoor, maar ze kunnen wel protesteren en vernielingen aanrichten om een paar stomme cartoons en een nog niet uitgebrachte film

  Het gaat zelfs zover dat ze het toejuichen. Ik heb een neef die een beetje op een pakistaan lijkt,en je wilt niet weten wat ze hem allemaal toevertrouwen wanneer hij naar de turkse kapper gaat of naar de slager.Die idioten denken dat ALLES een of andere Joodse complot is. En ze juichen alle aanslagen op joden ea toe.

  Waarom moet ik automatisch die turken en marrokanen gaan steunen. Gaan ze de Suri’s soms ook steunen?? Ik dacht het niet hoor. Lees reactie nr.18 maar eens. Ik sta helemaal achter wat die persoon heeft geschreven.

  Je mag me gerust voor hater/racist uitmaken hoor, het doet me niets omdat ik weet dat ik het bij het rechte eind hebt. Het enigste wat jij kan doen is om met een zielige politiek correcte bullshit reactie te komen. Ga maar effe je feiten bestuderen dan praten we wel verder.


  Maak melding

 24. @rewa,
  Ik ben het eens met je opmerkingen en daarom wil ik tegen zazou (reactie27 zeggen:

  @zazou.
  Ik ben nog nooit een moslim (uitgezonderd een surinaamse moslim) die positief is over Surinamers. Turken en mocro’s discrimineren surinamers. De creolen/negers dulden ze niet vanwege hun vrije (seksuele/plezierige) levenswijze. De hindoe’s dulden ze niet vanwege hun vele goden. Alleen onder de suri moslims valt het mee maar die kennen de suri levenswijze en doen er ook vrolijk aan mee.
  Ik neem het daarom ook niet op voor ze want ik weet dat ze doen alsof ze aardig zijn maar omdat ik turks en een beetje arabisch versta wat ze niet weten weet ik hoe ze denken.

  Ga maar na wie elkaar in de moslimlanden vermoorden. Het zijn de moslims onderling.

  Suriname is een land met een westerse leefwijze. En deze westerse leefwijze die ook in NL bestaat is in gevaar door sommige moslims. Ik neem het niet op voor bakra’s of wie dan ook maar voor mijn westerse levenswijze van vrijheid van meningsuiting.


  Maak melding

 25. @hirudinea reactie 31

  Het is dus een cultuurkwestie en geen geloofskwestie!

  In India vreten Hindoe’s van verschillende AShrams elkaar ook levend op. Arya Dewaker in Suriname heeft ook allerlei problemen. Ze willen elkaar gewoon kappen!
  Moet ik nu zeggen dat ze allemaal beesten zijn?
  NEE! Dat weiger ik!

  In oa Irak zijn verschillende groepen/ stammen elkaar aan het bevechten.
  In de Palestijnse gebieden zijn Hamas en Fatah gelukkig nader tot elkaar gekomen!
  Vraag je af hoe dat komt? De 2spalt!
  Je laat de invloed van Mossad, CIA en FSB weg!

  Ik weet niet in wat voor wereld jij en Rewa leven. Misschien ligt het aan jullie instelling dat jullie te maken hebben met een negatieve bejegening van oa. Turken en Marokkanen.
  Ik ken genoeg Surinamers die in vrede en geluk samenleven met de overige groepen.


  Maak melding

 26. Ik lees dat sommige Hindoe`s,de Moslims afkraken,dat is altijd zo geweest.

  Maar de Hindoe`s zijn ook terroristen.
  1,Is het niet zo dat de Hindoe`s elkaar ook terroriseren op meest wreedadadige wijze?Zie het kaste-systeem in India.
  2,Welk geloof laat 1 kind van 5 jaar trouwen met een hond,omdat ze bezeten zou zijn van het kwaad?Wie laat een man trouwen met een hond omdat ie ook bezeten zou zijn?
  3,Welk geloof vermoord zijn kinderen of verkoopt ze om de prostutie in te gaan?Welk geloof vermoord zijn ouderen om er beter van worden?
  Dat gebeurd allemaal onder de Hindoe`s.
  Dus zij die zonder zonde zijn(Hindoe`s)werpe de eerste steen.

  Nogmaals als men goed de geschiedenis na gaat,zijn het niet de Moslims die terrorisme hebben uitgevonden.
  Terrosisme begon reeds,bij Columbus en nog veel eerder.Het uitmoorden van de Indianen bv,hoe noemt men dat(de blanken)?
  Slavenhandel hoe noemt men dat(blanken).
  Dat de Moslims althans een kleingedeelte daarvan,nu alles op alles zetten om hun geloof te verdedigen,worden ze voor terroristen uitgemaakt,weer een bewijs hoe andere etnische groeperingen de blanken napraten,zie hier op dit forum.

  Men heeft het hier over,dat de Turken en Marokkanen Surinamers discrimineren,heb nooit geweten dat alleen zij dat doen.Of wordt men liever door een blanke gediscrimineerd?
  Tegen de Hindoe`s zou ik zeggen:Wie In Zijn Eigen Tuintje Wiedt,Ziet Het Onkruid Van Een Ander Niet.


  Maak melding

 27. @ zazou,
  Hoe bedoel je dat in India en in Suriname volgelingen van de verschillende Hindoe stromingen elkaar aanvallen en afslachten???
  Wat zit je te roken want dat is absoluut niet het geval. Het zijn de volgelingen van de verschilende islamitische stromingen die mekaar afslachten (vb Irak, Pakistan etc.). En dat allemaal omdat bepaalde soenni’s denken dat hun weg de enigste juiste weg is. In het Hindoeisme is dat juist niet het geval, bij ons is het juist erkend dat er verschillende wegen bestaan die uiteindelijk naar verlichting voeren.
  Je moet dus geen onjuistheden hier komen verkondigen en vergelijkingen trekken die pertinent onjuist zijn, je kan geen appels met peren vergelijken.


  Maak melding

 28. @ toet,
  Het kastenstelsel wordt allang bekritiseerd door Hindoes er wordt openlijk daartegen geprotesteerd en er zijn verschillende Hindu stromingen die het ronduit verwerpen.

  De profeet mohammed die door moslims wordt beschouwd als een perfecte man wiens perfecte voorbeeld er 1 is voor alle tijden trouwde met een kind van 9 jaar en consumeerde dat huwelijk, hoe noem jij dat???
  Let wel dit staat in de islamitische heilige geschriften zelf beschreven en wordt door hun hedendaagse geleerden en geestelijken zelf toegegeven en goedgekeurd. Dat is dus iets heel anders dan wat er in India volgens jouw gebeurd, die situaties kunnen worden toegerekend aan primitief dorpsbijgeloof. Iedere ware Hindoe en iedere hindoe geestelijke die geschoold is in de verschillende hindoe geschriften zou dit, en doet dat ook, verwerpen.En die situaties komen heden ten dage gelukkig ook heel weinig voor.

  De blanken hebben niet de monopolie op slavenhandel, ook de islamieten hebben slavenhandel bedreven. In Soedan werden er nog niet zo lang geleden christelijke afrikanen uit zuid soedan gevangen genomen om in het noorden aan de arabische soedanesen verkocht te worden als slaven.

  Maar deze discussie gaat helemaal niet om het bovenstaande. Deze discussie gaat over het gevaar dat de radicale versie van het islam vormt op de wereld. Toet en Zazou weten dat en proberen bewust deze discussie te saboteren door onzinnige vergelijkingen te trekken.


  Maak melding

 29. @rewa
  Helaas zijn jouw reacties juist een bevestiging van jouw superieur gevoel tov anderen!
  Lezen is een kunst!
  Het is gewoon voorgekomen dat Hindoes van verschillende Ashrams elkaar hebben aangevallen, in India.
  Over de ruzie binnen Arya Dewaker: lees het nieuws van de afgelopen weken! Er zijn strubbelingen waarbij ook klappen zijn gevallen en heen en weer bedreigingen zijn uitgesproken!

  Jij wilt me wijs maken dat Mohammed (vzmh) de enige (mocht het ECHT waar zijn!) was?
  Dan heb je totaal geen kaas gevroten van geschiedenis!
  Uit historische documenten is gebleken dat overal in de wereld in die tijd, oudere mannen met veel jongere meisjes naar bed gingen!

  Over slavenhandel en slavernij: de Hindoe’s waren gelukkig niet op grootschalige en commerciele wijze betrokken. Desondanks zaten ze er wel in!

  Het lijkt alsof Iwan Brave de box van Pandora heeft geopend!
  Nu is er ook al een beeldenstorm in Suriname?????????????


  Maak melding

 30. Rewa

  Jij bent niet eerlijk.
  In het Hindugeloof wordt er ook getrouwd met kinderen en ook in Tempel bezegeld,dus vloeit dit voort uit de Hindu-geschriften of niet.
  En ja de verschillende Hindu`s maken elkaar ook af:Sikh`s hebben ook te lijden in Idia of niet.
  Maar blijf het verderf wat de Blanke Christen hebben gezaaid door de jaren heen verdedigen,ook in China zijn er slaven.
  De Slaven die door de blanken zijn geronseld hebben een helse leven gehad.
  Wat denk je van de KKK in Amerika?Waren dat de braafsten van de klas?
  Jeemig Rewa jij bent het die appels met peren vergelijkt.
  Maar goed is dwijlen met de kraan open met je,jij haat de Moslims zo erg,dat je aan de werkelijkheid voorbij gaat,sluit je aan bij het GEDROCHT Wilders,als ie aan de macht komt,heb je op zeker een ministerspost,zulke als jij zal ie dringend nodig hebben.


  Maak melding

 31. Toet en Zazou gedragen zich nu al als een stel dhimmi’s ondanks het feit dat nederland gelukkig nog geen islamitisch land.

  @ moderator: Ik heb een reactie geplaatst met een link naar videomateriaal zodat toet en zazou die konden bekijken en er wat wijzer van konden worden, want op dit moment zijn ze dat niet. Waarom is die reactie niet geplaatst?????????????


  Maak melding

 32. @nr 36,
  Je ziet te liegen. De volgelingen van de verschillende Hindoe stromingen vallen mekaar niet aan en slachten mekaar niet af zoals jij beweerd. Dat oen die moslim meesters/vriendjes van jouw.

  @Nr 37,
  Ja hoor je hebt gelijk de sikhs hebben zo te lijden in India dat ze het hebben geschopt tot Prime Minister van dat land, dat ze het hebben geschopt tot hoge functies binnen het Indiaas leger en het economisch goed doen.
  Droom maar lekker verder hoor toet.


  Maak melding

 33. Geen discussie mogelijk met Rewa!
  Helaas!
  Nogmaals:
  Bij alle rassen en godsdiensten is er fundamentalisme, extremisme en orthoxisme, culminerend in bloedvergieten!

  Rewa, ben jij geboren en getogen in Holland?


  Maak melding

 34. ja iwan is een christen die een hekel heeft aan andere godsdiensten…
  want hij stelt extrimisme lokt extrimisme uit.
  hij heeft wel begrip voor de christen maar voor een ander geloof geen.
  iwan denkt precies als de hollndse media in de middel eeuwen …
  en nogsteeds denkt de hollandse media en iwan en denemarken en us en israel als in de middeleeuwen….
  maar nu na 300 jaren is het afgelopen….
  nu 5 jaren ben ik al een terrorist…
  sinds de inval dus de slavernij van de us in irak….
  en in die 5 jaren is de us niet meer gegroeit..
  en zal ook niet verder groeien.
  leest maar de krant en kijk maar wat er ook gebeurt in de us …
  en als de us niet groeit zal er een paar landen gelinieerd aan de us ook niet groeien …
  het zal niet lang meer duren…
  al die slijmballen zullen ook vallen..


  Maak melding

 35. ik heb een zwarte moslim uit us ontmoet
  en hij zegt het heel mooi.
  wat je op school leert is history(his tory)
  dat is het verhaal van de europeaan….
  en de christenen gaan niet de waarheid vertellen..
  300 jaren hebben deze christenen en de media niets vertelt ,wat zij hebben gedaan in sme.
  en nu nog zwijgt de media ….
  dus de media moet worden aan gepakt..
  de dag dat de pluris uitbreekt ..dood niet een slecht buur van je of een politie agent ..maar onthou een naam van de media en geef dit door aan die juiste persoon.
  dus als je fam.naam begint met een p volg een media man of vrouw met de naam p…
  en zo hebben wij alle media en die wordt binnen een maand opgepakt …en men mag doen met deze mensen wat ze met ons hebben gedaan…
  volgens een hollandse rechter heb je het recht als iemand iets van je heeft gepakt om het terug te pakken.
  dus mensen bereid je voor …
  er is veel werk aan de winkel…
  ik ben een terrorist u ook?


  Maak melding

 36. even een korte onderbreking

  Feit is dat op 6 juni 1995 in de shri Krishna mandir Kwattaweg voor het eerst in de geschiedenis van Suriname het beeld van Durga mata was kapotgeslagen door twee jonge pandiets soerinder patandien(zoon van Balram Patandien) en sharwan Ramsoediet Tewari . De vyaas -zitstoel van de pandiet Gautam Balwant Harinanadansingh (nu wonend in Rotterdam) was naar buiten gesmeten.
  Deze misdaad vondt plaats onder begeleding van de door sanatan dharam suriname nu geroyeerde pandiet Johny Ramkoebeer en pandiet jwalapersad(de vader van indra marijke djawalapersad) .UIt ontevredenheid en belediging heeft pandiet Gautam toen naast de krishna mandier Kwatta km 12 een Durga Tempel gebouwd.Waarom gaat Santokhi deze Ramkoebeer en Surinder Patandien niet vragen wie de tweede keer dit heeft uitgehaald ?

  voor u gelezen.bron:indiaan feelings
  http://www.indianfeelings.com/index.php


  Maak melding

 37. Indira Ghandi werd op 1 november 1984 vermoord door 2 sikh-lijfwachten.
  Sikhs zijn geen Hindu’s, dus als Zazou mocht veronderstellen dat Indira door Hindu´s zou zijn vermoord, dan heeft hij het mis.

  Hindu´s zijn volgelingen van het Hinduisme en Sikhs zijn dat van het Sikhisme.


  Maak melding

 38. Je moet ook wel erg dom zijn om je iets van die vent aan te trekken en een fatwa over hem uit te spreken!
  Laat die kerel toch kletsen en ga geen domme dingen over hem afroepen!


  Maak melding

 39. @Saya #47
  Lees Rewa #41 -> @Nr 37
  Snap je het nu?
  Nog niet?
  Ik zal het je uitleggen:
  Door de moord op Indira door Sikhs werd vreselijk duidelijk dat de Sikhs het WEL slecht hadden in India!
  Dus Rewa had ongelijk.

  Nu snap je het dus wel!?
  Nog niet?????

  Tjepotie!


  Maak melding

 40. Zazou,

  Heb je ergens kunnen lezen dat ik beweer dat de Sikhs het niet slecht hebben in India???

  Zal ik dan maar nu vermelden dat Mahatma Ghandi door een extreme en zeer fanatieke Hindu is vermoord.

  Begrijp jij me nu! Zo niet dan vraag ik me af wie wel de TJEPOTIE is.


  Maak melding

 41. Posting 39; ze zouden jou het land uit moeten zetten > naar verweggistan waar Moslims nog steeds bezig zijn met hoe de anderen over hun denken en stupide Fatwa’s uit te spreken.
  Ga a.u.b je Islamitische dictatuur ergens anders praktiseren en niet in onze samenleving!


  Maak melding

 42. Sikh’s zijn wel degelijk hindoes.. het is een stroming van het hindoeisme.

  Ik ben geen voorstander van Gandhi, dus begrijp wel dat mensen het niet eens waren met hem. Hij heeft een grootstuk van India weggegeven(voormalig Pakistan)… dat neem ik hem nog steeds kwalijk. Als je iemand één vinger geeft willen ze je hele hand. Kijk maar wat er nu gebeurt in Kashmir.


  Maak melding

 43. @Saya
  Jij moet goed lezen. Het gaat om tit-tat tussen mij en rewa.
  Opeens kom jij zonder goed te lezen dieken in een discussie.
  Het is een openbare discussie, maar alvorens te participeren moet je wel goed lezen!

  Dat heb je dus niet gedaan en nu speel je de gebeten hond!

  Vandaar dus tjepotie!


  Maak melding

 44. Zazou ik heb gereageerd op deze zin uit jouw reactie 43:

  Indira Gandhi is vermoord door een:…….!

  En in mijn reactie 47:

  Heb ik die onvolledige zin van je afgemaakt.
  Wat is daaraan verkeerd?
  Dus vind ik het onterecht dat je mij een tjepotie vindt.
  In elk land en onder elk “ras” doen zich dingen die verre van ideaal zijn.
  Daarom kies ik ook geen partij voor geen enkel land of voor geen enkel “ras”.
  Als Hindostaanse heb ik meer negatieve kritiek op de Hindostanen zelf, maar bovenal op de Hindustanen omdat ik dat zelf ook ben.
  Dus hou op met dat intelligente gedoe van je!

  Dat ik ook nog ff heb uitgelegd wie Hindu’s en wie Sikh’s zijn, is niet voor niets geweest.
  Lees Niresh nummer 52 maar eens.

  Een Sikh is een Sikh en geen Hindu.
  Het Sikhisme is ontstaan uit zowel het Hinduïsme als het Islam.

  Dus bij deze speciaal voor Niresh en voor anderen die menen dat Sikh’s ook Hindu’s:

  http://www.kuleuven.be/icrid/religies/wr_nl_sikhisme.htm


  Maak melding

 45. In het verleden waren er veel conflicten tussen hindoes en moslims, vandaar dat het sikhisme deels bestaat uit islam invloeden, wat ze nooit hebben geaccepteerd. Het was meer voor de buiten wereld bedoeld om de lieve vrede te bewaren, heb ik me laten vertellen door mensen uit India.

  Mensen moeten niet alleen theorie- maar ook de praktijk kennen.


  Maak melding

 46. @Neus
  Je mag dieken, maar lees eerst waar het over gaat!

  Rewa heeft aangegeven dat de Sikhs het goed doen en niet te lijden hebben van wat dan ook. Dit als reply naar 37.

  Ik heb Indira Gandhi als voorbeeld aangehaald, dat de Sikhs wel vonden dat ze te lijden hadden!

  Ik heb nergens aangegeven dat Sikhs, een soort Hindoe’s zijn.
  Zomaar krijg ik dat in mijn schoot geworpen!

  And last but not least: Nee! Ik ben Toet niet!


  Maak melding

 47. Tis al goed Zazou.

  Maar ff 2 taalfouten verbeteren die ik zelf heb gemaakt in # 54:

  Waar staat Hindustanen moet zijn: Hindu’s en waar staat het Islam: moet zijn de Islam.

  Komt ervan als met 1 oog dicht aan het typen ga.

  Dus Zazou in dat opzicht ben ik wel een tjepotie, hahahahahaha.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.