Buyne: ‘Mijn missie eindigt vandaag niet’

12

Door middel van een emotioneel geladen verklaring heeft wethouder Hennah Buyne van Amsterdam zondag haar vertrek nader toegelicht. “Mijn integriteit werd ter discussie gesteld. Dat is een verwijt dat mij in mijn hart heeft geraakt”, aldus Buyne tijdens de drukbezochte persconferentie.

“De suggestie dat ik moedwillig en doelbewust de raad zou hebben misleid, is een grove leugen.” Buyne voelt zich onbegrepen. “In de gemeenteraad zijn mijn doelen, motivatie en plannen onvoldoende doorgedrongen.”

Buyne (56), die Werk & Inkomen, Grote Stedenbeleid, Jeugd en Diversiteit en Educatie als portefeuille had, lag de afgelopen weken onder vuur wegens een omstreden lesbrief voor scholen. Daarin wordt gesteld dat er politici zijn die bepaalde bevolkingsgroepen in diskrediet brengen. PVV-leider Geert Wilders voelde zich persoonlijk aangevallen.Woensdag werd Buyne hierover door de gemeenteraad aan de tand gevoeld. Een maand eerder ontkende zij inhoudelijk met de tekst te hebben bemoeid. Later gaf ze het toe. “In plaats van kinderen achteraf te beoordelen, kon ik nu proberen ze in een vroeg stadium op een beter spoor te krijgen”, motiveerde Buyne als voormalig rechter tijdens de persconferentie.

Buyne

Hoewel Buyne woensdag een motie van afkeuring had overleefd, besloot ze toch maar de eer aan zichzelf te houden. “Gezien mijn karakter en bestuursstijl zou dat spanningsveld gemakkelijk kunnen voortduren.” Ze kon rekenen op morele steun van aanwezige sympathisanten uit de Surinaamse gemeenschap. Velen spreken van ‘verraad en smerige politiek’ binnen de Amsterdamse PvdA. Vooral wethouder en partijleider Lodewijk Asscher, die ook aanzat, moest het ontgelden. “Verrader”, werd hem toegeroepen toen hij het besluit van Buyne betreurde. Na de persconferentie zongen zij strijdbare liederen.

“Ik ben trots op dat we de strijd hebben aangebonden met het voortijdig schoolverlaten door een 100 procent verzuimcontrole in te voeren”, zei Buyne. Ze liet weten haar inzet voor zwakkeren in de Amsterdamse samenleving buiten de politiek voort te zetten. “Mijn missie eindigt vandaag niet.” Op 14 maart 2005 werd zij lid van de PvdA. Op 14 maart 2007 werd zij geïnstalleerd als wethouder. En op 14 maart 2008 nam het besluit op te stappen. “Op 14 maart 2009 zal ik nog steeds lid zijn van de Pvda”, aldus Buyne. “Ik geloof in de sociaal-democratie.”

(c) Waterkant.Net

12 REACTIES

 1. Integere vrouw. Laat zich niet wegjagen of beledigen. Doet niet mee aan politieke spelletjes.

  Haar valkuil: de Surinaamse solidariteit met anderen.

  Mijn moeder leerde me: no spit na ini wisi san a no fu yu.

  Ze wilde het voor ‘mede’lllochtonen opnemen.

  Die laten haar nu in de steek inclusief haar partij.

  Ik heb geen enkele moslim of organisatie uit die hoek iets horen roepen op een of ander forum, om het voor haar op te nemen.

  we moeten bijvoorbeeld die Abouthaleb uitlokken tot een INHOUDELIJKE reactie


  Maak melding

 2. Mw.Byne zo zit asscher in elkaar,ik ben trots
  op u,in een korte tijd heb ik iets positief
  van u kunnen leren,met het problematiek kinderen.
  het gaat uw goed.


  Maak melding

 3. als die dame hennah de motie van afkeuring heeft overleefd.dan betekend dit dat de partij van de arbeid nog steeds achter haar heeft gestaan.en als de heer wilders zich dan aangesproken voelde,dan komt dit door zijn eigen lichtzinnigheid.iemand met een slechte inborst zal nooit en te nimmer anderen gaan beschouwen als anders dan hij zelfs is.wilders is een keiharde onbewuste politicus dat van toeten nog blazen weet.deze man moet men zien,als de wilde gelekop vogel in de tropen.het zijn de lichtzinnige dat zich altijd aangesproken voelen.deze zwakkeren in de maatschappij moet men gewoon negeren en overlaat voor de psychiater
  bet your life deze heeft zeker een teveel. en zal vaak in contact treden met de psychiatrie.
  zoals een kleuter op waterkant.net.


  Maak melding

 4. Mis informatie is altijd een politieke doodzonde, maar iedereen heeft er begrip voor dat je niet altijd overal alle details van weet. Wilders probeerde en natuurlijk weer politike munt uit te slaan.
  Lijkt mij Buyne in deze te snel en te emotioneel de conclusie heeft getrokken. Ja het was begrijpelijk en te verwachten dat er een motie kwam, ja het is vervelend in de politiek dat je er dan alleen voorstaat dat niemand op dat moment oog heeft voor alle andere goede zaken die je doet, dat je partij genoten je niet onvoorwaardelijk steunen, maar dat is het spel.

  Buyne veel succes in je verdere carriere het is jammer dat je deze conclusie trok.


  Maak melding

 5. Sommige mensen zijn er heel goed in om alles en iedereen de schuld te geven, behalve zichzelf… Want zoals de filosoof Nietszche al zei: “Hoe moet het de mens te moede zijn, die buiten zichzelf geen schuldige kan aanwijzen???”

  Ondanks haar goede bedoelingen heeft Buyne zelf natuurlijk uiterst onhandig te werk gegaan. Eerst gaat zij zich als Wethouder inhoudelijk bemoeien met lesmateriaal en verwerkt daarin een persoonlijke politieke stellingname. Vervolgens ontkent zij de bemoeienis glashard ten opzichte van de Raad. Een maand later moet ze daar weer op terugkomen. Tsja.

  Degenen die nu zo hard schreeuwen over onrecht moeten zich even de omgekeerde situatie indenken. Stel een wethouder van Wilders of van Rita Verdonk zou het lesmateriaal gaan aanpassen en daarin bijv. teksten gaan plaatsen dat immigranten zich beter moeten aanpassen in Nederland. En dan gaat die wethouder dat vervolgens ontkennen en dan weer toegeven… Wat zou u daarvan vinden?

  Overigens, als Buyne zelf haar fouten in een eerder stadium ruiterlijk had toegegeven had niemand haar aftreden geeist of verwacht.


  Maak melding

 6. Mevr. Buyne is veel te integer,hoog opgeleid en er zijn geen miljoen surinamer die haar steunen,dus kun je haar makkelijk laten vallen ,wat een hyporiete partij en nu schijnheilig doen.
  Hopelijk worden alle suri’s in damsko wakker en boycotten ze massaal de moslimpartij.


  Maak melding

 7. Hoe vaak zijn politici niet teruggekomen op eerder gedane uitspraken. In de 2e kamer heeft Verdonk deze zonde meermaals begaan.

  Waarom moest Buyne weg?


  Maak melding

 8. Geachte mevrouw Buyne,

  Met veel aandacht, respect en een enorm gevoel van eigenwaarde, hebben wij van de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, kennis genomen van uw beslissing, die menigeen (nog)niet begrepen hebben.

  Tevaak wordt er van de zijde van de dominante cultuur ervan uitgegaan, dat daar waar men tedoen heeft met een donker gekleurde persoon, ookal zou die persoon hoogopgeleid of intellectueel zijn, dat deze persoon of zelf politicus, een Caraibisch cultuur met zich meedraagt van minderwaardigheid t.o.v. de dominante cultuur.

  De gedragingen van zo iemand zijn voor de dominante cultuur infeite voorspelbaar tenoemen, gezien volgens haar, de kleur van de persoon en de zogenoemde “tropische Caraibische” achtergrond, zelfs al zou die gekleurde persoon hier geboren en getogen zijn.

  Een goed voorbeeld is de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost, waarbij de dominante cultuur ervan uitgaat dat haar gedrag inherent is aan allen die enigszins op haar zouden lijken. Maar niets is minderwaar.

  Vandaar dat de dominante cultuur ernstig verbaast was toen u melding van maakte, dat u met onmiddelijke ingang zal aftreden. Temeer verbaast nadat u vervolgens zei dat: “Mijn integriteit werd ter discussie gesteld. Dat is een verwijt dat mij in mijn hart heeft geraakt”.

  Geloof u het maar, sommigen uit die dominante cultuur waaronder Wethouder en partijleider Lodewijk Asscher, konden hun oren niet geloven; “wat krijgen we nou, zulks een waardig gedrag kan toch in Godsnaam niet waar zijn”!?

  Zulks een houding van waardigheid, trots en zelfrespect, is in de ogen van de dominante cultuur GEEN ‘zwart ding’, maar meer iets voor iemand uit de dominante cultuur zelf, een houding wat hem zeker geraakt moet hebben.

  Want waar heeft men zich eigenlijk op verkeken, daar de dominante cultuur zoveel van die zogenaamde zwarte Caraibische politici goed kent, zoals bijvoorbeeld de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost.

  Vanzelfsprekend dat de reactie van de dominante cultuur op U mevrouw Buyne zogenaamd was van; “ach, haar aftreden is een besluit geweest vanwege haar gebrek aan politieke ervaring”.

  Maar waar de dominante cultuur zich vanwege haar racistische vooroordelen regelmatig in vergist, is dat de ene zwarte Caraibische stadsdeelvoorzitter, niet van hetzelfde slag is als die andere Caraibisch Wethouder elders.

  Bij sommigen onder ons staat waardigheid, trots en zelfrespect, heel hoog aangeschreven, in vergelijking met weer anderen. En als je ook nog intelligent bent, dan hoef je ook geen ‘meester’ tehebben. Of anders gezegd:

  Je hoeft dan niet iemands slaaf tezijn.

  Derhalve wensen wij van EBU-Akademiya u in uw verdere loopbaan, alle succes toe en in goede gezondheid, voor u en uw gezin.

  Dank, dat u zich door uw beslissing om aftetreden, aan ons en in het bijzonder onze jongeren, ten voorbeeld gesteld heeft, dat onze waardigheid, trots en zelfrespect, voor niemand en voor welke functie dan ook, tegrabbel moet worden gegooid.

  Wi sa memre dati.

  Grantangi, Grantangi, grantangi nanga lobi.


  Maak melding

 9. mevrouw buyne heeft gelijk mensen als wilders/verdonk en nog een paar van die gasten zijn verkeerd bezig.i.p.v.dat mensen van de partij van de arbeid achter haar staat komen ze met alle soorten smoesjes.
  ik heb altijd voor de partij van de arbeid gestemt maar nu ga ik niet meer stemmen.al die partijen zijn onbetrouwbaar.


  Maak melding

 10. Stemadvies:PVDA bij de volgende kiesronde hard afstraffen…en als proteststem nu alle betaalde lidmaatschappen stopzetten.

  Het MAG niet zo zijn dat we geprostitueerd worden enkel en alleen om kiezerszetels binnen te halen.

  Surinamers moeten een front kunnen vormen als een van onze iconnnen onrecht wordt aangedaan.

  soso lobi


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.