Ruim 10 miljoen extra naar familie in Suriname

33

PARAMARIBO, 14 mrt – Surinamers in het buitenland hebben in 2007 ruim tien miljoen dollar extra overgemaakt naar familie thuis. Dit meldt het Multilateraal Investeringsfonds van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. In totaal is ruim honderd en vijftien miljoen dollar overgemaakt. Suriname behoort tot een selecte groep.

Bij de meeste landen met grote groepen migranten die geld overmaken, is een dalende trend waar te nemen. Suriname behoort tot de kleine groep met een groeitrend die boven tien procent uitkomt. “Het is voor het eerst sinds we begonnen de overmakingen te volgen in 2000, dat we geen toename in twee cijfers hebben kunnen waarnemen,” zegt MIF-manager Donald Terry.

Het verschil met voorgaande jaren wordt toegeschreven aan de afname bij vooral Mexico en Brazilië. Het leeuwendeel van de overmakingen naar Suriname komt uit Nederland. Het MIF vindt dat de regio meer moet doen met de potentie van de overmakingen. Die worden nog te weinig gestopt in besparingen. Verandering betekent duurzaamheid, omdat investeringen dan kunnen toenemen.


33 REACTIES

 1. Zo vernederlands zijn de surneds, of zoals we in suriname worden uitgemaakt voor blaka bakra’s, dus ook niet. Maar enfin we zien wel waar het schip strandt als deze overmaking tzt wordt beeindigd.


  Maak melding

 2. maar volgens de opperstamhoofd ba-vi-vene draait de surinaamse economie als een tierelier.. dan waren die extra “stontjies” toch niet nodig.. of niet?


  Maak melding

 3. als wij de overige spullen zoals auto’s enz.dat verscheept worden,dan komen wij zeker op het dubbele hiervan.tenminste als wij dit mogen geloven.dan is het tijd dat de surinamers in het buitenland.in het bijzonder de nederlanse surinamer.de tijd rijp om met een stichting voor de armen in suriname te beginnen.en met dat geld woningen bouwen of het beginnen met kleinschalige bedrijvigheid voor de armen.waardoor er minder werklozen zullen zijn.


  Maak melding

 4. En de regering maar op zijn borst slaan dat het door toe doen van hun goed gaat met het land.Regering toon een beetje respect naar in jullie ogen buitenlanders.Deze buitenlanders zijn in hun hart meer Surinamers dan jullie die daar zitten om je eigen zak te spekken.Deze mensen denken aan hun Surinamers in Suriname.Jullie denken alleen om je eigen schadeloosstelling te verhogen.Verhoog een keer ook de pensioenen.Stelletje schaamteloze zooi.


  Maak melding

 5. Als alle surineds één kwartaal lang niets zou overmaken, pas dan zou je een werkelijke beeld van de economie krijgen. Misschien dat ze ons met andere ogen zullen bekijken.
  Maar ja we zijn veels te veel surinamer om
  dit te doen . Je laat je mensen niet stikken.
  ps
  het zijn niet alleen fam. leden die hiervan genieten. Denk aan de veleprojecten in Sur.


  Maak melding

 6. Het steunen van Surinamers door Surineds moeten we van 2 kanten bekijken. op de eerste plaats steunen we onze fam. Dit is een Surinaamse traditie. Ook Surinamers in Suriname steunen vaak hun eigen fam. en natuurlijk hun ouders. Ik weet best wel uit ervaring dat Surineds het ook in ned, het vaak ook zelf zwaar hebben. En zij die desondanks hun fam. fin. steunen is zeer prijzenswaardig.

  Heel wat Surinamers in Suriname moeten echter beseffen dat men in eerste instantie de handen uit de mouwen moeten steken. Waarom doen de meeste Surinamers harder hun best in Nederland dan in hun eigen land?? Met dezelfde inzet in eigen land kan men vaak een iets wat beter bestaan hebben. Als ik om me heen kijk zie ik mensen klagen dat ze niet uitkomen, de basis behoefte niet kunnen betalen. Vreemd vind ik echter dat velen van hun met 2 soms 3 mobiels rondlopen. Zo zijn er genoeg voorbeelden te noemen. Natuurlijk zijn er ook mensen die het echt heel moeilijk hebben.

  Ik heb geen moeite met Surineds. Ik zie ze ook als landgenoten. Zelf heb ik ook zusters en broers wonen in Nederland.

  Wat ik wel vaak merk is dat heel wat Surineds zich “misdragen” in hun eigen geboorte land. Zelf kom ik veel in aanraking vanwege mijn werk met Surineds. Voor mij is een Surinamer een Surinamer als hij nu woont in Suriname, Ned, of Alaska.

  Ik erger me vaak ook aan het gedrag van vele Surineds.

  Het komt vaker voor dan men:

  – tot diep in de nacht in gehuurde huizen zit te feesten en de buren overlast bezorgen.

  – Men overstraat zich ook schuldig maakt net als vele Surinamers door vuil in het openbaar te smijten en ook nog behoefte te doen.

  – Men vaak niet het geduld kan opbrengen.
  – Tonen dat men geld heeft en vrouwen versieren is geen nieuws. Natuurlijk keur ik het gedrag ook af van de vele jonge dames die zich zo laten gaan. Maar ik keur ook het gedrag af van de vele heren die in Suriname stoer doen. Niet omdat je met vakantie bent in je eigen land moet jij je misdragen. In Nederland waar men woont en werkt is hun gedrag anders. Ik ben vaker in Nederland en zie dezelfde Surinamers in Nederland zich keurig gedragen en zich in Suriname misdragen.

  Natuurlijk kunnen we de Surinaamse overheid veel kwalijk nemen. Ook ik erger mij aan de werkwijze en corruptie praktijken.

  Ik krijg ook een afkeer van Surineds die als maar klagen in hun eigen land. En het zijn juist die, die zich zo misdragen.

  Vind het alleen maar heel erg voor die Surineds die in Nederland een beter bestaan hebben gevonden en oprecht hun fam. hier steunen, komen genieten van hun geboorte land en zich netjes gedragen zoals in Nederland en een voorbeeld zijn voor de Surinamers in Suriname.

  Surinamer.


  Maak melding

 7. En dit zijn slechts de overmakingen die legaal plaatsvinden. Het werkelijk aandeel van de overmakingen ligt wellicht veel hoger als je het grijs en zwartcircuit ook daarin betrekt.


  Maak melding

 8. Gelukkig gebeurd de overmaking rechtstreeks naar de ontvanger., anders was die er ook een deel geweest,de coruptie binnen de regeering kennende.Die zullen wel “iets” bedenken om een deel af te pikken. De verstuurders worden jammer genoeg vaak toch niet voor heel behandeld. De economie zou al lang over de kop zijn gegaan., anders dan venetiaan het beweerd.


  Maak melding

 9. Even ter verduidelijking, het overgemaakte geld,komt niet de economie van Suriname ten goede,reken zelf maar uit 150.000.000 millioen dollar alleen in 2007,man man man,als er belasting daarover betaald was jeemig dan moest Suriname floreren en wonen er meer rijke Surineds in Nederland dan men ooit gedacht had.Baja laat de Nederlandse fiscus dit aub niet lezen.Mensen denk toch na.

  Amen nr15(Surinamer)hier kan je reeds aan sommige reaktie`s lezen hoe de zg Surineds over Surinamers denken.
  Ook ik erger me mateloos aan het gedrag van de zg Surineds als ze op vakantie zijn,hoe ze de obers en serveersters behandelen ,net alsof die arme mensenkinderen slaven zijn,zo van ik kom uit Holland dus je moet voor me kruipen,ik heb zelf meegemaakt op waterkant hoe een stelletje zg vakantiegangers een ober commandeerden zo van ij 2 bierie nanga 2 cola dan typ ik het nog iet wat netjes,een stelletje bakra pensionado`s die ook daar aanwezig waren hebben expres ,denk ik,die ober heel keurig bij zich geroepen om iets te bestellen zo van, zo moet dat stelletje apen tsssss.
  Inderdaad wat ze daar flikken moeten ze proberen hier te doen whawhaaaa neen dan moet jij ze zien kruipen voor de obers hier,terwijl er niet om gevraagd wordt.
  De zg Surineds ,uitzonderingen daar gelaten,moeten 1keer leren dat zolang je niet kenbaar maakt ,dat je uit Nederland komt,niemand dat aan je kan zien,want after all ,Oen Alla Na Sranangmang.
  Bakra taki:Als NIETS Iets Wordt,Kent NIETS Zich Zelve Niet.


  Maak melding

 10. Misschien hadden we dat geld aan TOET gegeven, dan was zijn schreeuwlelijke afro-complex niet zo beduidend en bedroevend verlaagd tot de pamperbroek!

  🙂

  * Pae Matjol nandor kimpol *


  Maak melding

 11. whawhaaaaaa kom met iets beters jere Pae,whawhaaaaa ik heb niets met de Afrocultuur van doen,volgens mij heb jij last van je pampersbroekje noh?
  Whahahahhahahaha als het over geld gaat ben je er als de kippen bij om tegen mij te ageren whawhaaaaaa je laat je zelf kennen boi,You Aint Nothing At All.
  Zulke stupido`s als Pae,denken mensen te kennen via het net door te suggeren wat men al en niet is typisch Surinaams denken:Wat ze zelf zijn ,willen ze o zo graag dat een ander dat ook is whawhaaaaa,echt waar sommige Surinamers die 10x niets zijn willen graag dat een ander het zelfde lot ondergaat,whawhaaawhawhaaa Pae goh dinki boeng waar jij toe behoort.
  Sari Pae ook gij:het aapje wil ook graag een pijpje roken.


  Maak melding

 12. Als Surned word jij toch als hond behandeld door jouw eigen land en lotgenoten.

  Veder niet eens Front heeft vestand van geld……dus jouw in de kou verdiende geld is verkwisting in de klauwen van de Suri’s.
  Puur door domoren beleid van Front.


  Maak melding

 13. correctie.

  Verder niet eens Front heeft verstand van geld……dus jouw in de kou verdiende geld is verkwisting in de klauwen van de Suri’s.
  Puur door domoren beleid van Front.

  Kraba


  Maak melding

 14. Whahahahahhhahaah But Holland Dont Love You.

  Was het maar maar dat ik bij de maffia behoor,whawhawhaaaa, zou ik je opsporen Pae en………… whawhawhaaaaaa,misschien zoek ik wel een maffiavriendje whawhawhaaaaa.
  Whahahahahahahaha you make my day Pae,me ochtend humor is weer TOPPIE.


  Maak melding

 15. Jai Vijay,
  ik bn helemaal eens mt jw verhaal, Wij Surineds doen ht werk wat de regering moet doen en worden NIET gewaardeerd.

  Nr.11 wat een onzin vn een verhaal.
  Weet dat de surinaamse meiden en vrouwen zelf een “smaatje” van ons (Surineds) willen zijn en verwend willen worden voor de vele Euro´s. Ze hebben in Suriname een vriend of een man, maar als wy daar zyn, doen ze zielig dat ze geen geld, man of vriend hebben voor de periode dat we daar op vakantie zyn. Ik maak dat elke jaar mee hoor..Dus NIET ons de schuld geven, maar neem het gedrag van die Surinaamse meiden en vrouwen maar eens onder de loep.

  Ik maakte mee, dat er een paar meiden tegen haar ouders zeiden: ma/pa ik ga naar de moskee, maar gingen naar hun Surineds toe en doken het bed in met ze.

  Tip: let op je eigen vrouw, zus en dochter als je in Suriname woont…want ze kunnen liegen en een valse gezicht opzetten voor die Euro´s.


  Maak melding

 16. @Kraba
  Dankzij het domorenbeleid zoals jij dat noemt hoeven we gelukkig niet elke 2 weken naar de haven voor een pakket met eerste levensbehoefte.
  Tegenwoordig is het voor de meeste best mogelijk om een redelijk bestaan in SME te hebben Zelfs zonder geld uit NL als je maar realistisch bent en niet 3 mobiels en elke week iets nieuws voor een partij koopt.


  Maak melding

 17. Toet,

  Jij bent HOLLAND zelve niet om met dergelijke uitspraken te moeten komen. 🙂
  Feit is ik zit lekker hier en jij lekker in je rimboe van het vorige millenium geplaagd door rukwinden, overstromingen, bedelaars, muskieten en inderdaad met je AFRO-slaafs-complexen!

  DAt er in HOLLAND vrijheid is van meningsuiting is in een jouw TOET-insituut geen plaats. DAt alleen heb ik DAAROM voor Holland gekozen.

  Je mafia-praktijken zal beslist niet verder reiken tot het lokale dorpsniveau. 🙂

  Ga je niet een modderkuur nemen bij wia wia bank. Black is beautiful 🙂 of ben je dat vergeten….

  Aku trisno TOET!


  Maak melding

 18. NOg iets….

  “Whahahahahhhahaah But Holland Dont Love You.”

  DAT is het standaard en typisch geval van het SLACHTOFFEROL aannemen van de AFRO-toet.
  Gossie wat ben je toch zo zo zwak in je geest.

  * I love toet post-colonial syndrome ans his feeble mindness*


  Maak melding

 19. Whawhawhaaaaaa ik ga een bevriende CHEMICUS, vragen een middel te ontwikkelen ,zodat PAE eindelijk WIT kan zijn,want PAE wordt gek van zijn uiterlijk wwhawhawhaaaaaaaaaaa woeiiiiiiiiiiii.
  Ok ik ga je mijn afkomst verraden PAE:Een hindustaanse geboren en getogen in HOLLAND,maar voel me OP en TOP SURINAAMSE.
  There.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.