Suriname bevindt zich in een fiscaal isolement

10

PARAMARIBO, 13 mrt – Suriname bevindt zich in een fiscaal isolement. Dit zegt directeur Roy May van de Belastingdienst. Regionaal noch internationaal wordt formeel samengewerkt met andere landen als het aankomt op het innen van rechten. Het breekt nu al lelijk op.

Er worden al jaren miljoenen dollars misgelopen. Het moet radicaal anders. “Er moeten meer verdragen worden gesloten met de buurlanden en we moeten ons aansluiten bij specialistische organisaties. Dat zal onder meer helpen de verouderde zaken uit onze wetgeving te krijgen”, zegt May. Met Brazilië bijvoorbeeld bestaat noch een belasting-, noch een douaneverdrag.

Alleen met Frans Guyana is een douaneverdrag gesloten. Toch zal het er nu van moeten komen. Door de samenwerking met de EU en integratie in Caricom mogen op steeds minder producten invoerrechten worden geheven. Suriname zal daar creatief mee moeten omgaan. “De vraag is wat zal moeten gebeuren als er steeds minder belasting zal worden ontvangen”, aldus May.


10 REACTIES

 1. Geachte redaktie,

  Het valt ons op dat vaker het woord ‘radicaal’ nu zonder vreest meer genoemd wordt, bij de aanpakt van Surinames economische ontwikkeling.

  Eerder bleek dit een vies woord tezijn, vooral in kringen van de oude politiek, want het zou een term zijn dat te links klonk, te NDP, te Boutistisch.

  Nu lijkt het alsof het besef vooral bij het hogeropgeleidkader in de Republiek Suriname aan het groeien is en hebben wij sterk de indruk dat nostalgie naar de periode van negentienhonderd en tachtig, waarbij de ontwikkeling van de Republiek Suriname voortvarend en drastisch aangepakt werd, mentaal uiteindelijk zijn vruchten begin af tewerpen. En nu is het wachten op zichbare acties van progressieven.

  De oude politiek is altijd al, zowel in haar denken als in haar daden, een eiland geweest. Trouwens, elke frontparner behandeld in het regeerprogramma het eigen partijpolitieke belang. Nationaal belang is iets van de nieuwe orde vinden zij en “past ons Frontdenken daar beslist niet bij”.

  Somohardjo behartigd slechts het belang van het javaanse deel van de Surinaamse bevolking, Alende en Brunswijk het Aukaansdeel, Venetiaan het vergrijsd stadscreoolse deel, Adjhoda het plattelandshindustaandeel van “zijn gemeenschap” en het overige doet het voor haar pensioen d.m.v. het innen van daggelden en grove salarisaanpassingen.

  Het denken van ir. George Hindori, die pleitte voor het ‘nationaalbelang boven partijpolitiekbelang’, is bij deze oude politiekdenkende partijen, nogsteeds taboe. Vandaar dat wij van de beweging deze politici kwalificeren als een ‘ongeregeld zooitje’.

  Ze werken allemaal langs mekaar heen, hebben geen toekomstvisie, geen plan, geen moraal. Hun werkterrein is slechts dat gebied alwaar hun achterban woonachtig is en hun voornaamste politieke doel is niet de Republiek Suriname en haar gemeenschap naar grote hoogte tillen, maar Desi Bouterse en de NDP met wortel en tak uitteroeien.

  Het is een ‘ongeregeld zooitje kleindenkers’, die de Republiek Suriname nationaal als internationaal in een isolement brengen, nationaal zelfs in gevaar brengen, juist vanwege de enorme rijkdommen waar het land over beschikt. Een gegeven welke bij multinationals van rijke industrielelanden nu al bekend is geworden.

  DE REPUBLIEK SURINAME BEHOORT TOT HET ZEVENTIENDE RIJKSTE LAND VAN DE WERELD.

  En als wij niet gaan leren groot tedenken en zelfs niets radicaals aan de actuele situatie doen, zal dit land Suriname, ten prooi vallen aan de gieren, die nu reeds vol ongeduld, op de loer liggen. Zie de jacht naar ruwe-olie in het Middenoosten.

  Srananman, weest bewust en vooral waakzaam!


  Maak melding

 2. Op welk gebied is Suriname niet in een isolemtent. Dat mooie land, waar bijna ieder aarbol bewoner van droomt. Het land zonder natuur rampen. Het paradijselijk Suriname.

  Jammer dat er zoveel idioten geboren zijn op dat stukje grond die het land lapot hebben gemaakt.

  Deze idioten krijgen bijv na de dood straat namen naar hen vernoemd. Schande.

  Sommigen krijgen een standbeeld nog erger.

  BAAAAAAAAAAAHHHHH!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Belasting innen is een zeer goed manier om inkomsten binnen te halen voor het land. In Nederland bestaan bijna 1001 soorten belastingen. Zo veel als dat je er verdient zo snel als dat het weer terugvloeit in de staatskas. Iedereen moet naar vermogen belasting betalen.

  In Suriname is het heel normaal om onbelast een auto te rijden van 6 cilinders, airco en automaat, dit is zeer mileu onvriendelijk en als je zo’n auto kan rijden dan kan je ook belasting betalen denk ik. Zo zijn er div. manieren te bedenken om belasting te heffen.

  Probeer eerst je binnenlandse belasting op orde te brengen stellen en dan pas verder te kijken.


  Maak melding

 4. Zanderig,

  Ik weet niet hoe oud je bent en of je in Suriname of Nederland woont. En ik weet niet tot welke relatie je staat met Ron May?

  Maar ik volg deze man al vele jaren. Het is algemeen bekend dat de douane in suriname door en door corrupt is waar hij de baas van is. Hoe kan je dan zeggen dat hij voor een ministerpost in aanmerking moet komen.

  Niet zomaar digen in de ruimte roepen voordat je veldwerk hebt verricht mijnheer.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 5. EBU, eindelijk heb ik weer een goed stuk gelezen dat mijn hart gestreeld heeft. Duidelijk is dat overgekomen. Al het andere staat Suriname’s ontwikkeling in de weg.
  Een president die geen contact heeft met het volk en maar zit te voeteren op Bouterse. Frontleiders die op schaamteloze wijze vechten in her Parlement en geen respekt hebben voor het volk. Denken we dat soort tuig met hun kleinburgerlijk denken instaat zullen zijn Suriname te ontwikkelen? Trouwens als de president die jammer genoeg ook voorzitter is van de NPS een uitspraak doet dat Amerika nog niet rijp is voor een zwarte president,niet iemand is die in deze tijd leeft, en derhalve niet instaat zal zijn Suriname tot grote hoogte te brengen.


  Maak melding

 6. Nr.2., door deze regeering zijn er al enkele gieren in Suriname “geland” en velen zijn in aantocht om van de “prooi” te genieten.


  Maak melding

 7. Reactie, No. 9,

  Bedoel je die zogenaamde jungle trainingen in o.a. het Pikin Sarongebied?

  Sat, 15 Mar 2008 00:01 +0100:

  Op 11 maart 2008 was er een speciale VIP-dag te Hill 33 in het Pikin Sarongebied, waar Nederlandse toepen een jungletraining ondergaan. Hiertoe waren uitgenodigd diverse ambassadeurs, de legerleiding en topfunctionarissen bij Defensie. Ook waren er enkele journalisten bij die een dagje mochten meelopen.[(c)Waterkant.Net/2008]

  “TE KONFO DE NA DUNGRU, KLERE-KLERE E TRON BIRBIRI”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.