Planningssysteem Suriname koloniaal en achterhaald

5

PARAMARIBO, 11 mrt – Het planningssysteem van Suriname is koloniaal en achterhaald. Dit stelt planoloog Alphonse MacDonald die voor het ministerie van Planning & Ontwikkelingssamenwerking een nieuw systeem moet gaan ontwikkelen. Het systeem kan de ontwikkelingsvoorwaarden van het moment nauwelijks of niet aan.

Een ommezwaai is gewenst en lijkt gelukkig geen zware klus. “Het is een kwestie van willen. Daarnaast is het geen technisch probleem, maar een politiek”, zegt MacDonald tegenover de Ware Tijd. Als de heren en dames politici eenmaal zover zijn gekregen te willen plannen in het kader van een onafhankelijke democratische staat, kan het niet anders dan dat alles op zijn plaats valt.

Met de chaos van het moment kan het liefst radicaal worden afgerekend. Nu zijn nog te veel eilandjes en koninkrijkjes betrokken bij de planning. Volgens de nieuwe opzet moet het allemaal centraal gebeuren. “Mensen moeten gaan leren denken over planning. Er is een latente nationale visie over rechtvaardigheid, gelijkheid en van die grote ideeën. Wat we nu moeten doen is een structuur vinden die past bij onze maatschappij”, aldus MacDonald.


5 REACTIES

 1. De complete Surinaamse politiek is koloniaal en achterhaald. Kan niet anders als de politiek wordt gevoerd langs etnische lijnen i.p.v ideologische.


  Maak melding

 2. Geachte redaktie,

  “….Met de chaos van het moment kan het liefst radicaal worden afgerekend. Nu zijn nog te veel eilandjes en koninkrijkjes betrokken bij de planning.

  Volgens de nieuwe opzet moet het allemaal centraal gebeuren. “Mensen moeten gaan leren denken over planning. Er is een latente nationale visie over rechtvaardigheid, gelijkheid en van die grote ideeën. Wat we nu moeten doen is een structuur vinden die past bij onze maatschappij”, aldus MacDonald.

  Wij van de Bewustzijnsbeweging hopen niet dat ook deze man ontslagen zal worden, doordat de ‘oude politiek’ o.l.v. Venetiaan en Adjoda het idee in hun hoofd zou gaan kunnen krijgen, alsof deze man door Desi Bouterses NDP ingefluiterd is geworden.

  We zeggen dit omdat wij de werkwijze van de propaganda machine van de oude politiek intussen hebben leren kennen. En met wat de Republiek Suriname op dit moment politiek meemaakt, zal de economie van de Republiek op langertermijn beslist geen zoden aan de dijk kunnen leggen.

  Want met dit zooitje, is intussen ettelijke malen gebleken, kan de Surinaamse bevolking echt geen touw meer aan vast knopen. En zeker zal derhalve radicaal opgetreden moeten worden; liever telaat dan nooit zeggen sommigen.

  Wij zeggen; liever gisteren dan morgen, opdat er tenmindste wat aan het onrecht jegens ons volk gedaan kan worden.

  Laten wij hopen dat de Machtige Anana, in naam van het Surinaamse volk, de gebeden van deze heer en vele anderen verhoren zal.

  Meki wi begi….

  fu Sranan kan wini!


  Maak melding

 3. de oude politiek is nog steeds vast genageld aan de koloniale denkwijze.en zal nooit willen toegeven dat alles verkeerd toegaat.het groen zit deze tot hun tanden begroeit,
  en bang om dit uit te trekken.mensen willen of weigeren soms dingen los te laten en deze zijn juist de mensen die de ontwikkeling van een land in de weg staan.het zogenaamd in rust willen leven is hun heilig,maar hebben geen moer om te vreten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.