Ambtenarenpensioen in Suriname blijft ontoereikend

17

PARAMARIBO, 7 mrt – Het ambtenarenpensioen zal voorlopig niet worden aangepast. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. Weliswaar wordt beseft dat de gepensioneerden het zwaar te verduren hebben. Maar de regering is aan handen en voeten gebonden.

De middelen voor een verhoging ontbreken. De inhaalslag is te groot, in elk geval op dit moment. “De regering heeft bijzondere aandacht voor deze groep, omdat ze het slachtoffer zijn van het slechte beleid in de periode tussen 1996 en 2000”, zegt Sardjoe. Onder de regering van Jules Wijdenbosch zijn toen maatregelen getroffen die funest zijn gebleken voor economie en burger.

De prijs wordt nog steeds betaald. “Die periode heeft gemaakt dat rijke mensen arm zijn geworden, armoedzaaiers. Pensioenen zijn gereduceerd tot een minimum”, aldus Sardjoe. Dat aanpakken vergt gigantische inspanningen en een pasklaar antwoord is niet voor handen. Het gaat om bijna twintigduizend oudgedienden, ruim de helft van het aantal actieve ambtenaren.


17 REACTIES

 1. Ja hoor Sardjoe.
  Shanti Shanti /\

  En, nu wachten op de reactie van Bosje!

  Het is nooit en te nimmer de schuld van Fronters.
  Shanti Shanti /\

  NU zijn er weer voor de zoveelste keer sinds 2000 Fronters (ministers en DNAleden) op reis.

  Dat geld kon beter worden gebruikt. Transparante verslagen over al de reizen zijn tot de dag van vandaag nergens te vinden!


  Maak melding

 2. Weliswaar wordt beseft dat de gepensioneerden het zwaar te verduren hebben. Maar de regering is aan handen en voeten gebonden.
  De middelen voor een verhoging ontbreken.

  Middelen voor verhoging van salaris van parlementsleden die al een royaal inkomen hadden en waarvan slechts enkelen, en dat nog wanneer het hun uitkomt, gedeeltelijk hun werk zijn er wel.
  Wie dit pikt en nogmaals voor front stemt is een groter lafaard en misdadiger dan sardjoe zelf.


  Maak melding

 3. ja hoor sardjoe,jullie zijn niet aan handen
  en voeten gebonden om jullie zakken te vullen

  de arme worden armer,ik vind dat de gepensioneerde er recht hebben voor een goede oudedag een correctie aan betaalmiddelen,Er zijn oudjes die zonder eten leven,met kracht de dood worden ingejaagd
  Sardjoe je zit met al je money,den poty wan niet ,jullie hebben geen hart, geldgraaiers.


  Maak melding

 4. Ach beste mensen,

  Het bekende liedje. De schuld van het achteruit gaan afschuiven op ANDEREN, de oudjes verder rustig op een houtje laten bijten,maar intussen schaamteloos wel de middelen vinden om de “schadeloosstellingen” van de President, VP , ministers en DNA leden exorbitant te verhogen.

  Tja, wij kunnen terug vallen op het gezegde “Elk volk krijgt wat het verdient ” want wie plaats telkens zulke lieden op de stoelen?

  Aan de ene kant onsportief dat te zeggen want tot nu toe blijkt elke keuze een RAMP in SME, maar weet één ding : Deze mensen zijn er om hun eigen belangen en dat van hun naasten en vrienden te dienen binnen de periode dat zij er ZITTEN.

  Het blijkt helaas momenteel niet anders in Suriname, dus let’s hope for a better future with better people in charge.

  God bless Suriname.


  Maak melding

 5. De heer Sardjoe denkt dat hij door terug te verwijzen naar de regering Wijdenbos hij zichzelf en de coalitie heeft vrij gepleit.
  Hoe lang is het geleden dat er een Regering Wijdenbos het voor het zeggen heeft gehad en dus, zoals wordt gezegd, het land financieel aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Na dat bewind zijn er twee “verlichte” regeringen geweest en wat hebben zij er aan gedaan om het pensioenleed te berhelpen of te verzachten. Hoe vaak is er in deze laatste regeringsperioden niet gewerkt om zogenaamd de ontwaarding van de lonen, salarissen en emolumenten van de leden van de regering en het parlement op te heffen. M.a.w. hoe vaak zijn hun salarissen en tegemoetkomingen intussen verhoogd.
  De regering zou zich berouwvol op de borst moeten kloppen en vragen om vergeving voor het feit dat zij heeft nagelaten om verbetering te brengen in het armoedig bestaan van de gepensioneerden.
  Als men in de loop de tijden, toen gedacht werd aan de verbering van de eigen posities, zich enigszins had gematigd om ook een deel van de beschikbare middelen te kunnen gebruiken voor het opwaarderen van de uitkeringen aan de gepensioneerden, dan zou er nu niet zo’n grote bijdrage ineens vereist zijn.
  Men vergeet maar al te graag dat de gepensioneerden al hun krachten hebben geleverd aan de belangen van de staat en dat mede dank zij hun inzet de huidige groep van ambtenaren en politieke regeringsleiders een goed inkomen kunnen genieten.
  Men moet afkomen van de gedachte dat het pensioen aan de gepensioneerden een gift of tegemoetkoming is. Niets is minder waar. Het is gewoon een recht.Zij hebben het verdiend en in vele gevallen zelf financieel daarin bijgedragen. Dat er nu niet genoeg middelen zijn om de pensioenen op te waarderen is volledig te wijten aan het wanbeleid ten aanzien van de bestemming van de pensioenreserves.
  Nu blijkt dat er geen fondsen beschikbaar zijn voor het opwaarderen van de pensioenen, zou verwacht mogen worden dat degenen die nu rijkelijk zullen worden bedeeld, zich met iets minder tevreden stellen, opdat er ook iets over kan blijven voor de gepensioneerden.Men denke aan het gezegde “Wat is een volk waard dat geen waardering heeft voor zijn oudgedienden”.


  Maak melding

 6. Sardjoe lult uit zijn nek.De 100% verhoging vd schadeloosstelling van de DNA-leden kan wel.Wat een schaamteloze vertoning.Sardjoe en kornuiten hebben nooit geweten wat armoede is.Je kan zeggen,ik snap het.Maar er is een groot verschil tussen snappen en zelf hebben ondervonden.Wat doen de families van de meeste DNA-leden en ministers in Nederland?Van 2 walletjes eten.En als je in het priveleven van sommige gaat dieken,kom je tot onthutsende ontdekkingen.Ook onze VP die overal mooi weer speelt.Geef de ambtenaren hun pensioen waar ze recht op hebben.


  Maak melding

 7. Het is wel makkelijk om deze regering de schuld van alles wat fout gaat te geven. Er moet wel niet vergeten worden, dat alles een voorgeschiedenis heeft. Een aantal jaren geleden had ik gehoord, dat Wijdenbosch langs de verschillende parastatale bedrijven was gegaan om geld te vragen. Volgens mij was het hem toen alleen bij het pensioenfonds gelukt met alle gevolgen van dien voor de gepensioneerden.
  Dat van de bruggen is ook zoiets. Het is natuurlijk geweldig dat die bruggen er zijn maar wie hebben uiteindelijk finaciele voordelen aan? Om te beginnen, de bushouders die nu geen veerkosten meer hebben en sneller op de plaats van bestemming aankomen. Ze kunnen hierdoor meer ritten maken en ook meer verdienen natuurlijk. De handelaren in Nickerie, de Guyanezen en niet te vergeten, de Fransen. Suriname is in alle opzichten een paradijs voor de Fransen. Ze betalen wel de veerboot naar Albina en eenmaal op surinaams grondgebied rijden ze regelrecht naar Paramaribo zonder dat het ze wat kost.Geen veerkosten meer, maar ook geen tol. Het is toch belachelijk voor woorden. Wijdenbosch had meteen nadat de brug was vrijgegeven tol moeten heffen. Dat heeft hij niet gedaan maar wel de enorme schuld van de bruggen achtergelaten voor de volgende regering.
  En wat krijg je nu, geen enkele regering schijnt het aan te durven om alsnog de tolheffing in te voeren. Hoe noemt men dat weer? O ja, een impopulaire maatregel. Het zou daarom goed zijn als Wijdenbosch de volgendde president wordt of in de volgende regering komt te zitten zodat hij kan afmaken wat hij heeft nagelaten en dat is de invoering van de tolheffing.


  Maak melding

 8. Wat voor politieke opties zijn er in suriname.
  Geen van de partijen lijkt mij van een afstand geschikt. Het front met de rovers en de NDP met de moordenaars, drugdealers en rovers.


  Maak melding

 9. Zelf ben ik als hoofdambtenaar doende af te bouwen en zie er helemaal niet tegen op.
  Ik verwacht dat ik het na mijn pensionnering zal moeten hebben van mijn opleiding, kennis en ervaring om de dagen door te komen. Het overheidspensioen zal ook dan “telepopi” blijken te zijn. Ik ken hoofdofficieren bij zowel leger- als politie, die het na hun pensionnering moeten hebben van lotenverkoop of een bezigheid bij de casino van hotel-Torarica en of anderszins. Is dat geen grote schande? En daarvoor heb je een mensenlevenlang gezwoegd en geploegd.


  Maak melding

 10. Er is een Pensioenfonds, dat geen fonds is. De middelen worden te nauwernood gestort. Als het daadwerkelijk een fonds was kon men gaan beleggen om devaluatie het hoofd te kunnen bieden. Amtenaren sterven uiteindelijk als armenaren.


  Maak melding

 11. De middelen zijn er niet voor de gepensioneerde maar voor de assembleleden en minister wel. het is wel makkelijk om het probleem naar de vorige regering te schuiven. Wat heeft het front voor deze groep betekend? Dit is duidelijk een teken van onkunde. geeft het aan het roer over aan iemand die het schip kan leiden.


  Maak melding

 12. De regering is aan handen en voeten gebonden, maar niet voor hun eigen salris en vergoeding. Daar zijn jullie behoorlijk royaal mee, sukkels, boeven, bedriegers, schurken.


  Maak melding

 13. Het verhaal van Sardjoe is verre van volledig. Normaal worden dergelijke elden in een fonds gestop en die belegd de gelden deels in aandelen en deels in obligaties. Dankzij de hyperinflatie onder Bosje is het geld dat in obligaties en leningen vast zat verdampt. Daarin heeft Sardjoe volkomen gelijk. Maar er is vast ook een deel aandelen en vastgoed. Daarvan moet een flink deel door koersstijgingen waarde vast zijn geweest.
  Vraag is dan ook waar die pot met geld is gebleven?
  Misschien heeft Anita gelijk en heeft Bosje het grootste deel daarvan al afgeroomd tijdens zijn bewint. Klinkt niet onaannemelijk. Maar vertel ons aub wat er met dat geld gebeurt is? Hoeveel % zat in aandelen? Hoeveel is daarvan door Bosje afgeroomd ( beter ingepikt) en hoeveel procent van de waarde stijging is nog over?
  er moet in elk geval toch wel iets overzijn in het fonds om de ergste slachtoffers in elk geval een minimaal bestaan te geven?
  Zet de boekhouders en actuarisen van het fonds maar eens flink aan het werk.


  Maak melding

 14. is de verhoging die ingaande dec 2013 aan de gepensioeneerden die in 2010-2011
  met pensioen zijn gegaan onderdeel van de 22% verhoging of
  is het de z.g 10% van de verhoging die de am,btenaren hebben ontvangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.