zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaams strafdossier: Bouterse bezat dodenlijst

Surinaams strafdossier: Bouterse bezat dodenlijst

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 5 mrt – Ex-legerleider Desi Bouterse had een dodenlijst bij zich van personen die gedood moesten worden op 8 december 1982. Dit staat in de getuigenverklaring van de overleden vakbondsleider Fred Derby. De verklaring maakt deel van het strafdossier. Derby geloofde niet in een paniekreactie of opwelling.

Er moeten andere motieven hebben gespeeld bij de executies. Volgens de Ware Tijd heeft de vakbondsleider nog een discussie meegemaakt tussen Bouterse en diens toenmalige rechterhand Roy Horb. “Bij het horen van de naam Hoost (één der slachtoffers, red.) maakte Horb de opmerking dat naar zijn weten Hoost reeds was afgewerkt, waarop Bouterse een stuk papier uit zijn hemdzak tevoorschijn haalde en de opmerking maakte dat hij Hoost had teruggestuurd”, staat in Derby’s getuigenis.

Bouterse zelf houdt vol dat hij niet in de buurt was ten tijde van de executies. Derby werd als enige van de zestien eerder opgehaalde burgers in leven gelaten. Hij heeft ook aangegeven dat drie van de latere slachtoffers nog in leven waren bij zijn vertrek. Volgens Bouterse ’s advocaat, Irwin Kanhai, hoort Derby ook op de verdachtenlijst, omdat hij samen met Bouterse een heildronk zou hebben uitgebracht op 8 december 1982. Derby heeft dit altijd ontkend.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

30 REACTIES
 1. Waar komt dit weer vandaan? Hoe komt een krant te beschikken over een strafdossier. En is Derby niet allang de pijp uit? Hij kan niet meer aan de tand gevoeld worden door kanhai!


  Maak melding
 2. Wees gerustBinnen niet al te lange tijd zullen alle dodenlijsten naar boven komen drijven, die van DDB en die andere. Oma taki “worong no e waka fu soso”.


  Maak melding
 3. Op allerei manieren,probeert men Bouterse achterslot en Grendel te krijgen,mijn advies
  is

  gaan jullie allemaal de pot op.Met jullie Anansie verhalen,is dit weer een opdracht van
  Nederland!!!!,het zal welzo zijn.of is Derby
  even uitzijn graf gekomen jullie dit in te fluisteren.Roepen jullie geesten op,tja kun tja koen zei dat smerig varken.


  Maak melding
 4. meneer kanhai ik zou graag van jou willen weten waar en op wat er een heildronk is gedronken , zo zie je hoe medogenloos bouterse is als of het leven niets voor deze moordenaars betekent met een lijs in jou zak lopen ,het recht zal zegevieren ,


  Maak melding
 5. Beste Advocaat, volgens mij oopt u nu naast uw schoenen. Wat u nu doet is niet een verdacht verdedigen maar dingen roepen die een verdachte misschien graag wilt laten horen of misschien juist niet en u wordt daarvoor gebruikt of u stapt in de schoenen van de verdachte. Misbruiken niet want daarvoor zou u niet intelligent moeten zijn. U gaat nu zaken roepen die niets bijdragen aan de zaak: u vraagt waarom Derby geen verdachte is. U moet meer respect tonen voor de overledene en diens familie. Meneer Derby heeft zijn sporen verdiend en er zijn geen bewijzen dat Derby een heildronk heeft uitgebracht en u roept nu dus iets op dat kant noch wal raakt maar wel de familie en de bevolking traumaiseert en bovendien speelt u met vuur. Zulke zaken zijn nooit aangehaald ware het ook uit respect voor de overleden man. Waarom roept u andere overledenen uit de groep van 16 niet op als verdachte of dezelfde opmerking. Een goede advocaat moet zijn grenzen kennen en u maakt nu brokken en dat toont zwakte en roept haatgevoelens op. U moet de zaak behandelen en de feiten en niet zaken roepen die misschien wel genoemd konden worden maar in een veel eerder stadium en moment.U bent advocaat en probeer met feiten de zaak tot een goed uiteinde te brengen en maakt u de zaak niet gecompliceerd door wrokgevoelens op te roepen. Anders mag natuurlijk wel want dat is goed voor de verdediging maar moraal, respect en normen staan ook in de rechtbank voorop. Alleen maar vormfouten zoeken is niet altijd de beste verdediging. Ik wens u sterkte en laat het goed verstand prevaleren.


  Maak melding
 6. ik vind dat het nu afgelopen moet zijn met het gezeur over Desi Bouterse, het is al zo lang geleden en we waren er niet bij en we weten dus ook niet wat er zich die avond heeft afgespeelt, dus laat hem met rust.


  Maak melding
 7. you can run but you can running away from you self bouterse.als is de leugen zo snel de waarheid achterhaald hem wel. bouterse de klok tikt in jou nadeel mie boi, deze moordadige crimineel is aan het pokeren maar hij speeld een gevaarlijke spel hij vergeet dat deze regering al zijn vuile spelletje ken , ik zou zeggen bouterse jij en jou aanhang beweren al jaren dat jij veel weet nou doe nou die beerput open vertel suriname waarom jij deze mensen op lafhartige manier heb afgeslacht je ben een vieze vuile leugennaar bouterse het ging jou alleen maar om macht , wat heb jij nu niets alleen een paar afgerichte honden om jou te beschermen, die jij afhangkelijk heb gemaakt van jou maar als het aan mij licht dan stel ik voor dat de gewapende machten in suriname deze hele rotzooi opruimd dan zijn van deze ellendelingen af.


  Maak melding
 8. het recht zal voor jou zegen vieren,dagu Du
  kom tijd komt raad!!!,kip zonder hersens

  a jorka fu Derby sa frery ju en de redaktie
  van de waretijd,gezamelijk met hoost en botse
  ik voel reeds aankomen!!!zij die gewoon zijn
  lijkschennis te plegen .


  Maak melding
 9. Als het recht moet zegevieren, krijgen we Bouterse als president. Eindelijk een trotse Surinamer, die niet wilt kruipen voor de witte mens.


  Maak melding
 10. de namen met een begrip in suriname worden nu genoemd en begin spanend te worden.er gaan meer gebeuren.ook wijlen de heer horp zal niet gespaard worden.niet voor niks had wijlen de heer derby op het ministerie van justitie en politie de heer s.gilds geplaatst.de verhalen van de mr.spong begin zich nu in de rechtszaal af te spelen.de stagiaires weten nu niet met de verhalen om te gaan.


  Maak melding
 11. Een jorka komt en zeg wat die alleen zij die oren hebben horen
  maar wees gerust het gaat niet goed met dit politieke proces ik erg mij echt met deze zaak is het een soap serie die eindig in tweeduizend tien maar ze komen wel bedrogen uit die grapen makers van front me barie oenoe


  Maak melding
 12. Bull-shit alleen.
  Laat de jongste generatie gewoon horen hoe mensen zijn afgeslacht in suriname.
  We praten toch ook over De Kom,Kodjo Mentor en Present.En nog vele anderen.
  Waarom mogen de jongeren en nabestaanden niet weten wat er op 8-9 december 1982 gebeurd is.

  We zijn tegen Bakra’s dat ze ons zoveel hebben aangedaan in het verleden maar als het om eigen mensen gaat die wat geflikt heeft dan rijsen de haren ten berge.
  Dan wil een hoop klootzakken niks van weten.
  Ze moeten een ding weten.
  De waarheid moet boven tafel komen.
  Al krijgen ze daarna maar 1 dag strf.
  Dat maakt op zich niet uit.
  Er moet met respect voor de nabestaanden dit worden onderzocht en berecht.

  Als je onder water poept komt het een keer boven water. En dan stinkt het ook.

  Er is een hele generatie verloren gegaan aan drugs en mafioso-praktijken.

  Eeen hoop mensen dachten dat je snel rijk kon worden in Suriname.

  Maar niks is minder waar.
  Door hard te werken komt men vooriut en niet van drugs etc.

  Gods molen draait langzaam maar zeker.

  Alle ouders die hun kind hebben verloren, door moord, drugsgebruik, of afrekeningen,die zeggen niks anders dan wees vervloekt.

  God zal je straffen tot aan je dood. En lijden zal je.

  Blind gaat zij worden als je iets gezien hebt en gaat zeggen dat je niets hebt gezien???

  O god,
  Help Suriname van de Ellendelingen.


  Maak melding
 13. wie zegt dat deze lijst door bouterse is gemaakt ? Deze lijst is door verrader Derby aan bouterse overhandig toen hij werdt opgebracht in het fort. WAarom worden de lijf wachten niet verhoord zoals LOnny Brunswijk die toen lijf wacht was en brown allemaal chaffeurs van bouta.


  Maak melding
 14. nummer 10 jij ben de laaste die over hersen moet hebben ik heb nooit iets zinnig van jou hier gelezen, het enige wat jij doe is schelden op anderen het is toch een schande en dom en laf dat jij met alles wat er nu naar buiten komt over bouterse jij nog steeds blijf vasthouden aan de onschuld van bouterse jij ben achterlijke hond akuba. lees wat nummer 7 zeg .


  Maak melding
 15. Deze moordenaar zijn dagen zijn al geteld het wachten is enkel op het vonnis.
  Hij probeert via slinkse wijze de boel op stelten te zetten.

  Mw maayke Boer


  Maak melding
 16. wat heb jij nu niets alleen een paar africhten honden om jou te beschermen,die jij afhangkelijk hebt gemaakt van jou dan
  stel ik voor dat de gewapende machten in suriname de hele rotzooi opruimd dan zijn we van deze ellendeling af.

  DU,

  je liegt niet dat wij heel gauw van jullie zullen afkomen,dat woord is zie;AFHANKELIJK>>>>
  afhangkelijk is jouw basy, ik denk dat jij
  de afgerichte hond bent van santodoksie poentwasie
  het begint naar je hoofd te vliegen,we staan
  liever achter Bouterse, en niet achter boeven,schurken,drugsdealers,Bankrovers en verkrachters.jij een pedofiel van Amsterdamsep…….


  Maak melding
 17. Een heildronk wordt vaak gedronken na klaren van een sinsistere daad. Hiermee bevestigt kanhai dus zelf dat Bouta iets geflikt had. Kanhai is mi dementerende.


  Maak melding
 18. @akuba ga jij maar rotzooi botvieren mie boi , sta jij maar achter bouters want jullie zijn kwa denken en mentaliteit van het zelfde niveau je roep veel maar zeg niets , reageer nou met inhoud en goede argument op nummer 7 zonder te schelden doe dat ook met nummer 14 dat kan jij niet omdat jij oer dom ben ik beging medelijden met jou te krijgen echtwaar .


  Maak melding
 19. Het proces word nu in de kranten gehouden.
  De kranten willen een mistrial creeeren door het dossier in de krant te bespreken.
  Ga zo door. Wanneer de zaak door jullie gedrag in de prullenbak belandt, gaan jullie doen alsof jullie niet weten hoe het komt.
  Mi o lafu, skrifi en op. Mi o lafu.


  Maak melding
 20. Als DU zijn mening uit, wil dat niet zeggen dat een ieder hem moet beledigen.Het is zijn mening en wij dienen het te respecteren.

  Het recht zal zegevieren.De schuldigen van de 8 en 9 december moorden zullen worden ontmaskerd.
  God straft niet.Maar God zal de schuldigen confronteren met alles wat zij hebben veroorzaakt.
  En de Surinaamse rechterlijke macht zal uiteindelijk haar oordeel
  uitspreken.Ik hoop dat God alle nabestaanden en het Surinaamse volk
  zal troosten en bijstaan.
  Mie kondremang….laten we elkaar met respect behandelen en zorgen dat de wreedheden zich nooit meer zullen herhalen.Sranang moet weer swietie Sranang worden.
  Dat zal het weer worden als we elkaar weer als waardige,respectabele én fatsoenlijke kondremangs zullen zien.Laat de buitenwereld zien dat
  wij Surinamers vredelievend zijn en
  het goede voorbeeld geven.
  Géén haat tegen witte,gele,bruine en zwarte mensen.Dit is mijn levensstijl en dat maakt een mens erg gelukkig.Du…u denkt verstandig.


  Maak melding
 21. Geachte redactie,

  “Spijkers op laagwater zoeken” is een gezegde die bij menig Surinamer en Nederlander niet onbekend klinkt. En zo blijft het neo-kolonailisme steeds weer ongestoord haar gang gaan, om terechtvaardigen, wat zij infeite reeds in haar boeken onveranderlijk opgetekend heeft:

  “WIJ WILLEN EN ZULLEN DESI BOUTERSE DODEN, OMDAT WIJ VINDEN DAT HIJ ONS BEDROGEN HEEFT EN DUS DOOD MOET HIJ”, GERECHT OF ONTERECHT.

  Het neo-koloniaal dier is een vrezelijk beest. Kijk maar naar het zogenaamd standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost. Zelfs in het graf zal het je niet met rust kunnen laten. Dat is haar geaardheid, kijk maar naar haar geschiedenis en haar omgang met gekleurden en niet gekleurden. En toch, telkens weer, trappen wij in haar leugens, alsof wij het ook zelf willen, wat men noemt; perverse liefde.

  Cornelis Gerard Anton de Kom (1898-1945), heeft zijn enig boek hieraan gewijd genaamd ‘WIJ SLAVEN VAN SURINAME’, om ons de volgende generatie, nog voor zijn dood te kunnen behoeden voor haar vrezelijke klauwen en haar haarscherpe leugens.

  Menige schrijvers heeft over haar gedrag gerapporteerd, maar desondanks blijven wij in haar leugens trappen.

  Misschien niet omdat wij dat zo graag willen, maar kennelijk vanwege haar jarenlange brute opvoeding welke zij ons meer dan drie eeuwen lang, bruut in onze strot geduwd heeft; “Un soygi en boby tumsi langa yari”, wit en zwart, Hindustaan, Javaan en Afrikaans Surinaams.

  RACISME IS EN BLIJFT EEN VREZELIJK KWAAD IN HET LEVEN VAN DE MENSHEID.

  En vandaar ook het bewustzijnsproces, welke ten doel heeft om bij elk van ons die ‘naald’, welke zij ruwdiep in onze ziel gegraven heeft, stukje bij beetje, met roest en al, voorgoed teverwijderen.

  En gelooft u het maar, het zal niet eenvoudig zijn, maar gelukkig hebben sommigen van ons,

  daar reeds een begin mee gemaakt.

  WI SA WINI! WI O WINI! WI MUSU WINI!

  Gado na wi Fesiman.


  Maak melding
 22. @akuba ga jij botvieren mie boi,sta jij maar
  achter Bouterse,want jullie Kwa denken en mentaliteit van het zelfde niveau,je roept veel maar zeg niets

  DU

  ik heb je genoeg gezegd,als je aan het dementeren ben als maayke de boer,is het niet mijn probleem drugs beest,je hebt gelijk dat je een kwa bent, zie woord (Qua)

  een kwa zonder kop,Ik herhaal, ik sta liever achter Bouterse en niet achter een drugsdealer en pedofiel als jij,vene weet niet wat VREDENLIEVEND is als hij dat wist was Suriname vandaag anders,dus wie zijn mondvol over vredelievend heeft. praat a.u.b over iets anders om Suriname uit handen van die schurken te halen,dan doet men tenminste wat. zelf je reet te vegen vraagd men geld,zo verschrikkelijk is het in Suriname,,dus DU en derest .,jullie blijven maar lullen over een 8 December 82, ba suku ba feny ba tjary het is de konkellijst van Derby . DU eet mij M….. ik stel je weervoor om op de stoel van de rechter plaatst te nemen ,,,,,haatzaaier,blijf jezelf maar vergiftigen,ik geniet Basta HAAAAAAA, het is moeilijk over de waarheid te lezen, en over jouw geldgraaiers.


  Maak melding
 23. welwel ik geeft no 24 groot gelijk ik ben zelf een x militair en weet ook veel iedereen zeg bouta dit bouta dat maar waren jullie erbij dan volgens mij is het alleen maar horen zeggen en wat nederland betreft zeggen jullie niets terwijl nederland ook een grote rol heef gespeeld maar je hoor alleen van bouta waar zijn jullie mee bezig


  Maak melding
 24. Beste Shir,

  Bouterse, een trotse surinamer….het moet niet gekker worden hier. De man heeft bloed aan zijn handen en heeft het land leeggeroofd. wees er maar trots op!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES