zaterdag, februari 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWegverkeer in Suriname grote hoofdpijn regering

Wegverkeer in Suriname grote hoofdpijn regering

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 4 mrt – Het wegverkeer bezorgt de regering steeds grotere zorgen. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Voorlichting en steeds strengere maatregelen hebben niet geleid tot meer veiligheid op de weg. Het grote aantal verkeersdoden liegt er niet om. Het is tijd voor gedeelde verantwoordelijkheid.

De regering kan en wil het niet alleen meer aan. Maar al te goed wordt beseft dat de aanpak tot nog toe niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. “Het moet dus anders en efficiënter”, zei Santokhi op het eendaagse congres over verkeersveiligheid. Iedereen die betrokken is, zal op een of andere manier moeten meewerken. Om het effect te vergroten, zal een verkeersveiligheidsplan worden opgesteld.

Zeker in dat opzicht wordt het congres als geslaagd ervaren. Betrokken groepen zijn op een lijn gebracht. Het lijkt de weg uit de chaos van een steeds uitdijend verkeer, waar de infrastructuur nauwelijks op berekend is. Het accent zal daarom meer komen op technische verbeteringen en voorlichting. “Tot nu toe is de verantwoordelijkheid te veel gelegd bij de justitie”, aldus Santokhi.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

14 REACTIES
 1. Wegverkeer in Suriname grote hoofdpijn regering
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Soms weet jij echt niet meer wat deze mannen in de bovenkamer hebben zitten.

  Wij zien jaren en dag dat het verkeer drukker wordt….zij doen niks(landsbestuur) en plotseling hebben zij nu hoofdpijn.

  Jongens kaba nanga na bedot omdat gebod di fu straf unu.


  Maak melding
 2. De verantwoording ligt ook bij een IEDER die deel neemt aan het verkeer. De voetganger die zonder kijken oversteekt de bestuurders die zonder kijken uitwijken, of té hard rijden, vergeet de kuilen niet.
  Maar er is nooit een ongeluk gebeurd door de schuld van een kuil, ze rijden roekeloos in combinatie met het slechte wegdek,dan zit een ongeluk in een klein hoekje.
  De dood zit in een klein hoekje..


  Maak melding
 3. De Surinaamse wegen zijn niet berekend op druk verkeer, alles slibt dicht naar de centrum toe. Alle wegen zijn nog in de staat van vroeger toen ze nog ezels en paarden gebruikten als vervoermiddel. Voetgangers en fietsers moeten vrezen voor hun leven als ze zich op sommige wegen begeven.

  De hoofdwegen zijn te smal tussen de percelen. Omdat men nooit aan de toekomst gedacht heeft, typisch een Surinaams mentaliteit. Ik vraag me af of dit nog ooit goed komt.


  Maak melding
 4. elke keer dat ik in suriname ben,merk ik,
  dat het verkeer een ramp is,ze rijden er,als gekken niemand houd rekening met een
  ander,het zit in de mentalitijd van de
  mensen veel daarvan rijdt zonder rijbewijs
  of heeft gedronken de meeste mensen voelen,
  zich sterk achter het stuur zo van kijk me,
  ik rij auto bruno


  Maak melding
 5. Sorie je hebt gelijk.
  Soms vraag ik me af of deze mensen hun middelbare school hebben afgerond.

  Veel verkeersdoden, maar tekens op het wegdek ontbreken, verkeersborden die er niet of nauwelijks zijn. Verkeersregels worden door velen overtreden maar nauwelijks beboet.

  Laten ze eerst die dingen in orde maken en vooral toezien dat de verkeersregels worden nageleefd, dan zullen er veel minder verkeersdoden zijn !!!


  Maak melding
 6. Suriname is een cowboy-stad. Er wordt bij het ontwerpen van nieuwe gebieden/wijken geen rekening gehouden met de infrastructuur (op langere termijn) Daarmee bedoel ik 2 baans wegen of meer. Er is zoveel ruimte in het land, maar toch wordt er geen gebruik van gemaak. En niet te vergeten verfraaiing van de straten/lanen met mooie bomen. Kijk naar Curacao! De wegen om de stad zijn allemaal 2 baans wegen. Je waant je soms wel in Europa. Trouwens de bevolking maakt zelf ook alles kapot. De wilde bussen zijn inderdaad wild, ze rijden alles kapot. Men kent geen fatsoen!!!


  Maak melding
 7. Wegverkeer heeft niet alleen met wegen an auto’s en autobestuurders te maken. deze genoemde categorie heeft wel de grootste bijdragen aan het (gedrag van) wegverkeer.
  Echtr loopt het uit de hand en loop je achter de feiten aan als je niet rekening houdt met de andere factoren, die wel degelijk te maken hebben met wegverkeer.
  Er wordt mi niks meer gedaan aan attitude vorming van verkeersdeelnemers, hoeveel scholen hebben nog verkeersles, hoe serieus wordt dit aangepakt?
  wat hebben de verkeersdeelnemers nu nog te verliezen, hebben of krijgen ze wel constant het gevoel dat: ze iets strafbaars aan het doen zijn, in hun portemonnee aangetast zullen worden, de pakkans van hun roekeloos gedrag groot is. Welk ander associatie hebben de racers en roekeloze rijders nog dan dat ze irrationeel plezier beleven aan hun roekeloos gedrag. mi is door de (terechte) criminaliteitsbestrijding de aandacht van het verkeer afgedwaald van de politie. Ook bij hen treedt dan een beroepsdeformatie en moraalverval op waardoor verkeersovertredingen hun niet meer opvallen of niks mee doen (ben zelf meerdere keren getuige hiervan geweest). mi moet er een speciaal verkeerspolitie team met genoeg mankracht voor controle en acties (wat weer geld binnenbrengt voor andere acties of investeringen bv laserguns).dagelijks en zowat overal (ook in de kleine zijstraten naast belangrijke verkeersaders) moeten er verkeerscontroles gehouden worden, alleen dan kunnen bestuurders het gevoel krijgen dat ze altijd en overal gepakt kunnen worden. verkeersborden, goede wegmarkeringen en goede conditie van wegen, teksten en leuzen langs de weg op mensen constant te confronteren met hun roekeloos gedrag. daarnaast verkeersoverteders hard aanpakken, dit zorgt geheid voor gratis reclame en waarschuwing voor overigen.
  Jongelui en dronkenmensen zijn vaak de boosdoeners, toch lees je regelmatiger dat er een aanrijding is onstaan zonder dat drank in het spel was. Mi mensen soort proefrijbewijs geven voor 5 jaar met een puntensysteem. Drie strafpunten, rijbewijs inleveren, naast alle boetes die ze al krijgen. Uiteraard staat dit systeem aleen bij frequente politie controles en cameratoezicht (2camera’s waarbij snelh obv tijdsverschil berekend kan worden: veel rendement met weinig personeel) waarbij mensen achteraf, obv kenteken toch een boete kunnen krijgen. Mensen laten meebetalen aan schade aan lantaarnpalen etc.
  Slechte wegen kunnen zorgen voor onverwachts uithalen van capriolen waardoor ongelukken ontstaan.
  dat de wegen overbelast zijn of raken dat komt niet uit onverwachte hoek. Er is totaal geen regie en controle op import en verkoop van auto’s. tegenwoordig kan je bij Omoe Chinesie die slippers verkoopt ook auto’s kopen, op elke paar km’s staan auto’s te koop als ware het birambi’s op azijn. waar moeten deze auto’s rijden als het nu al dichtslibt en men ook door de drukte allerlei capriolen gaat uithalen. het wegen net moet dus drastisch uitgebreid worden, en goede paralelwegen komen, dit zal de economie ook ten goede komen.(behalve als één ex-minister alle gronden langs de te asfalteren wegen alvast opkoopt).
  Er zal ook planmatig, op ministerieel niveau, decentralisatie van (parastatale) bedrijven komen. Nog steeds moet voor posten van een brief bv heel Wanica en omgeving en groot Paramaribo naar hartje Paramaribo gaan. Er moeten ook bewust clusters van bedrijven (bv bouw-,landbouw- en tuin-,huishoud- en elektronicabedrijven en supermarkten en overheidskantoren en recreatieve en horeca instellingen) op bepaalde locaties komen, zodat de eenling niet doodbloedt. Scholen nog verder decentraliseren.
  Inderdaad kan justitie of politie de problemen mbt verkeer niet alleen oplossen. ouders lijken tegenwoordig het normaal te vinden of zelfs trots op te zijn dat zoonlief als een F1 coureur of als een awari rijdt. vaak krijgen deze kinderen een auto’s als een speeltje mee, zijn het kinderen die klaplopers zijn en zelf geen geld in het laadje leggen. Door een systeem van wijkagenten kan je makkelijk weten waar zo iemand woont wat zijn rijstijl is etc. (nu heb je dat agenten die in een bep straat wonen, weten van roekeloos rijgedrag van bep wijkbewoners en pal voor hun neus wordt geraced, maar de agenten doen er niks mee).
  De wijkagent kan dan forse boetes opleggen aan de overtreders of hun ouders waarbij recidivisten exponentieel harder worden aangepakt. Mensen die een verkeersovertreding hebben begaan met de dood tot gevolg vervolgen wegens tenminste doodslag als het niet moord is (zulke lieden nemen nb toch bewust het risico iemand dodelijk, -ja anders was de persoon ook niet dood gegaan-, aan te rijden. tegenwoordig gaan ze nog vaak weg met een boete als zijnde van ene verkeersovertreding, terwijl een pommerakdief of een kettingrover wel de cel in beland. (een leven geroofd in het verkeer, niks aan de hand??)
  Nou ik hoop dan maar dat een beleidsmaker of politie agent dit leest en desnoods op reageert. Voor elk beleid heb je uiteraard voors en tegens dus aub niet met krabbenmentaliteit hierop reageren.


  Maak melding
 8. PAblo,

  Volgens TOET, is suriname toch een weg-paradijs. De straten zijn van marmer kun je rolschaatsen met een vogelkooi in de hand.

  🙂


  Maak melding
 9. De suri verkeers deelnemers zijn net zo associaal als de lijders zelf.
  Net zo onbeschft ongeleterd ongemanierd als de 51 leden + de vp + p + v.z de ontelbare ministers of wat ze ook zijn..

  Zolang deze figuren aan de macht zijn,komt er nooit verandering verbetering in het land..
  Mensen zitten al meer dan zeventig jaar in het bestuur en kunnen nog steeds een a van een b niet onderscheiden.
  Het is jammer voor de komende generatie jongeren die totaal geen toekomst hebben in het land want die oude rotten blijven zitten en weten niet wat te doen.

  De minister zegd duidelijk .. ik weet echt niet wat ik moet doen.. sodemieter op dan..

  Maar ze blijft zitten tot de dood haar scheidt..
  Lang leve surbo..


  Maak melding
 10. Geen Rotondes meer bouwen.verspilling van het geld.In suriname kan men nauwelijks omgaan met de rotondes omdat men dit niet gewend is.Het geld kan beter besteedt worden aan efficiente drempels d.w.z. geen drempels van 40 cm hoog maar hoog genoeg om je wielen te beschadigen als je te hard rijdt.Mensen die zich wel aan de regels houden moeten niet de dupe worden van te hoge drempels.nergens voor nodig.


  Maak melding
 11. @ Nr 10…..bedoel je lijders of leiders?
  Elke politie=agent met een knoop kan rij-examen afnemen. Ze kennen misschien alle verkeersborden uit het hoofd, maar dat wil nog niet zeggen dat ze gekwalificeerd zijn om examens af te nemen. Gewoon privatiseren en goed geschoolde, niet corrupte mensen dat gedeelte laten doen. dan komen er minder bestuurders op de weg en zij die komen kunnen ook echt rijden.


  Maak melding
 12. om te beginnen heeft ons land een goed functionerend openbaar vervoersbedrijf nodig.
  alle bedrijvigheid in suriname is geconcentreerd op een en dezelfde plaats.en de werktijden en schooltijden zijn ook allemaal het zelfde.daar de chaos op de trottoir,schoolkinderen loslopende honden met alles moet men in het verkeer rekening houden.auto’s parkeren kris kras op voetpaden en overal.en pa lanti moet de schuld niet bij anderen zoeken,maar bij zich zelve.


  Maak melding
 13. na alle dingen gelezen te hebben kan ik maar tot een ding komen ZIJN ZE ALLEMAAL GEK HIER IN HET LAND OF HOE ZIT HET EIGENLIJK

  ja is hard maar wel waar.
  kijk als de school gaat beginnen dan rijden al die mensen als gekken om er op tijd te zijn dat ze dan het zoontje of dochtertje van de achter buurvrouw om rijden is van geen belang als hun eigen oogappel maar er komt.

  dan de overheid.
  de grootste schuld ligt bij de overheid.dus bij ons allemaal.

  waar zijn de stoepen zodat je rustig naar een winkel kan lopen zonder dat je halsbrekende toeren uit moet halen om niet kapot gereden te worden??

  en dan natuurlijk de wegen zelf toch natuurlijk zijn die klote ja gaten kuilen verzakkingen en ga maar door dus levens gevaarlijk gewoon dus dat is de overheid wel zeuren maar niks zelf doen laten we het dan zelf voor stellen mensen.

  laten we nu eens dit zeggen en af spreken met elkaar

  we gaan belasting heffen op alle voertuigen die aan gedreven worden door een moter.

  dat geld word alleen maar gebruikt voor onderhoud van de infrastructuur.

  we gaan de bus diensten anders regelen.
  we gaan de dus die van lelydorp komt niet veder dan latour laten komen daar pakt lijn 7 het over die rijd op een eigen bus baan naar de stad en mag er dus ook in het geheel niet af komen van die bus baan dat zou al een hoop
  schelen zo kan het ook met de andere bussen die buiten de stad rijden die komen op een eigen plaats aan de rand van de stad vandaar ,gaan er andere naar het centrum van de stad.
  er komen fietspaden en voetgangerspaden
  er komen meer en betere verkeer,s borden en andere hulp middelen en op goede door gaande wegen in het stadsdeel worden verkeers remmen,s gepaatst dat kan naar mijn idee beter gebeuren met bloembakken midden op straat waar door nem dus omheen moet rijden ,anders gaat nem toch racen van drempel naar drempel.

  grote straten waar scholen langs liggen zoals gravenstraat worden op schooltijden van naar het nu schijnd vier baans naar twee midden baans gemaakt zodat de school kinderen makelijker in en uit kunnen stappen en de des betreffende ouder (auto) weer zonder gekke kunsten weg kan rijden.

  dit geheel os en plan van aan pak waar het aan twee kanten pijn gaat doen zowel bij de gewone man die moet betalen voor het gebruik en onderhoud van de wegen en in richting er van als voor overheid die zorg zal moeten dragen er voor en verantwoording moet af leggen aan de mensen wat er binnen komt en waar het aan besteed is of word en hoeveel.

  en des noods maakt men een groep van mensen die gekozen worden die de zaken regeld zodat het netjes en goed gebeurt en dan snijd het mes aan twee kanten
  de stad zeker maar het hele land word mooier de weginfrastructuur komt op een hoog plan de toerist zal zich er thuis bij voelen het land word schoner,en de inkomsten worden groter dus wat LET ONS OM HET NIET NETJES EN SCHOON TE DOEN EN TE HOUDEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES