Universiteit van Suriname moet van Anton de Kom af

30

PARAMARIBO, 25 feb – De Anton de Kom Universiteit van Suriname moet maar weer gewoon Universiteit van Suriname gaan heten. Dit zegt oud-ambassadeur en -docent Evert Azimullah. De Kom heeft niet echt bijgedragen aan de wetenschappelijk ontwikkeling in Suriname of elders. De omdoping in de jaren tachtig heeft dan ook weinig uit te staan gehad met wetenschap.

Eerder kan gesproken worden van een politieke manoeuvre. ”Het door Anton de Kom geschreven boek Wij Slaven van Suriname paste goed in de fervente anti-Nederlandse opstelling van de burgerrevolutionairen van die dagen”, zegt Azimullah tegenover de Ware Tijd. De neutrale naam van de universiteit moest koste wat kost radicaler. Het is nu hoog tijd voor een correctie.

Een optie is ook de naam van een andere Surinamer te koppelen aan de instelling. “Waarom niet Johan Adolf Pengel onder wiens bewind de universiteit tot stand kwam. Of Johan Ferrier die zowel op het gebied van onderwijs als nationaal veel heeft betekend. En wat te zeggen van Jnan Adhin, die met zijn publicaties Surinamers heeft aangespoord tot wetenschappelijk denken.”


30 REACTIES

 1. Beste oom Evert de naamgeving van Adek is hoegenaamd een gepasseerd station en min of meer ingeburgerd in de Surinaamse samenleving. Het gaat om een Surinamer, die zich als referentiefiguur voor de totale gemeenschap verdienstelijk heeft gemaakt.

  Waaarom blijven wij ons profileren als krabben in een vat?

  Ik zou zeggen come here where the action is en lever uw bijdrage in de verdere ontwikkeling van ons land.


  Maak melding

 2. Ik ben blij dat andere suris opstaan en op komen om suriname een neutralal aanzien te geven dan het negerisme..

  Waarom moet alles naar mensen genoemd en benoemd worden die uit afrikaa komen ..

  Suriname bestaat uit vele rassen en etnisch soorten..

  Vele hindoestanen presteren vele malen meer dan genoemde soorten uit afrikaa,maar die worden nooit en nimmer gewardeerd..

  Kijk maar naar het kennis niveau,prestaties in de land-tuin bouw,woning-bouw,zaken wereld enz enz..

  Het hele amtenaren apparaat bestaat uit mensen die allen profiteren van de zeven-even mentaliteit en willen niets anders dan loontrekkers.

  De meeste afrinaanse soort genoten bezitten grote grote stukken land en hebben die nooit gekocht alleen gekregen van partij bonzen en wat doen ze ermee…niks niks..


  Maak melding

 3. ik ben het eens met de stelling en het commentaar van Azimullah. Een universiteit hoort een neutrale naam te hebben tenzij het vernoemt wordt naar iemand die veel voor de wetenschap heeft gedaan of veel geld heeft gestoken in het doen van wetenschappelijk onderzoek. De naam De Kom is door de revo mensen gekozen in een tijd dat de universiteit letterlijk en figuurlijk gegijzeld werd door abanies die wilden dat studenten het socialisme en communisme omarmenden en niet veel meer dan dat. Sinds dat moment is het niveau omlaag gegaan. Dus:weg met die naam en de het niveau omhoog.


  Maak melding

 4. Wat is er nou eigenlijk mis met de naam ( en vooral het leven) van Anton de Kom? Anton de Kom heeft duidelijk aangetoont dat de strijd voor een beter bestaan van onderaf, vanuit de lijdende mens zelf gestreden moet worden en men vooral niet moet vertrouwen op de “bovenlaag” die het wel even voor je zal gaan regelen.
  Nee meneer Azimullach, van een Nederlandse bakra kan u nog veel leren begrijp ik: ook de Nederlandse werkende mensen hebben hun welzijn en welvaart niet aan “Wetenschappers”
  te danken.


  Maak melding

 5. Wat is in de naam ?

  En wat verstaat Evert Azimallah precies onder een bijdrage in naam van de wetenschap?

  Heeft Anton De Kom met zijn boek niet bijgedragen aan de wetenschappelijke discussie over het Surinamer zijn.

  Neen, Evert Azimullah spreekt hier, naar mijn mening, met in zijn jaszak een verborgen agenda.

  Wat is de verhouding van de verschillende bevolkingsgroepen op de universiteit van Suriname? En hoe komt dat? Wat is anno 2008 het rendement op de universiteit van Suriname?

  Evert Azimullah moet naar mijn mening, zijn energie en kennis beter steken in het optrekken van het universiteitsniveau en het goed en sneller laten afstuderen van studenten.

  Verder adviseer ik hem meer energie te steken in het voorkomen, dat vrouwelijke studenten op het matje worden geroepen en uiteindelijk belanden op een matrasje.
  Srika


  Maak melding

 6. Als wij terecht af moeten stappen van de naam Anton de Kom, die geen wetenschapper was, rijst de vraag welke Surinamer echt wetenschap heeft bedreven. De enige echte wetenschapper is naar mijn bescheiden mening professor Oostburg. Deze man heeft Suriname op medisch gebied op de wereldkaart gezet. Hij heeft niet alleen wetenschap bedreven, maar zijn kennis ook doorgegeven aan de volgende generatie. Als dank voor zijn goede diensten heeft hij ook een staatsbegrafenis gehad. En als de universiteit zijn naam niet mag krijgen zal een neutrale benaming wel op zijn plaats zijn, zoals: Universiteit van Suriname of Paramaribo. Overigens vind ik dat de totale Surinaamse samenleving over de benaming moet beslissen d.m.v. een enquete of iets dergelijks.


  Maak melding

 7. het probleem wat ik met deze soort van figuren heb,is dat deze mensen het gewoon niet willen of weigeren het te begrijpen.ik denk dat suriname pas goed wordt als wij ouderen niet meer bestaat.we lullen te veel en belemmert hierdoor de eenwording van het volk.de opmerking van de heer evi azimullah
  stelt geen fluit voor en meer gericht op haat tegen een bepaald persoon.


  Maak melding

 8. OH, dat is dat ding no?

  1. De naam is bedacht door die revo mensen.
  2. De Kom is een neger en die zijn altijd dom.

  Is het die Asie-me-lach die over pappa Lach heeft geschreven en na ambassadeur gespeeld te hebben lekker a/d noordzee is gebleven?

  Evert geef me een grote brick hoor, heb je niets beters te doen???


  Maak melding

 9. Volgens mij kan Azimulah beter zijn tijd gebruiken om iets nuttigs te doen voor de gemeenschap., indien hij dat nog kan.,dan met een argument komen dat geen boter snijd.Anton de Kom was een van onze helden dat kan gezegd worden door de naam eventueel te veranderen is bij de ADEK Universiteit 1+1 nog steeds 2.Wat de bedenker hiermee wilde bereiken, laat ik voor zijn rekening.


  Maak melding

 10. Heb je het beeld gezien van die meneer op het bijlmerplein in de bijlmermeer-a’dam..

  Geen handen geen voeten en zijn ballen zijn afgehakt.

  Wat zeggen we daarvan..


  Maak melding

 11. Broeders, soms is het handig even de feiten erbij te halen. Maak eens tijd vrij om de Encyclopedie van Suriname te raadplegen. Op pagina 361/362 lees je dan dat Anton de Kom op 22 jarige leeftijd in 1920 naar Nederland vertrok. 13 jaren later op- 4 januari 1933- keert de goede man terug naar Suriname. Zijn actieve periode in Suriname bedraagt niet meer dan DRIE WEKEN. In die 3 weken was hij actief bezig met opzetten van een volksbeweging. Op 1 februari 1933 wordt hij gevangen gezet en op 10 mei zat hij op de boort terug naar Nederland.
  Broeders, je kan je toch wel terecht afvragen wat Anton De Kom in die drie weken heeft kunnen doen. Arbeidersleiders als Louis Doedel en nationalisten als Wim Bos Verschuur en Eddy Bruma hebben de Surinamers duidelijk wel op het nationalistische spoor gezet.

  Voor de geïnteresseerden verwijs ik ook graag naar de gezaghebbende Prof.dr. Van Lier. In zijn standaardwerk “Samenleving in een Grensgebied (druk 1971) op pagina 278/279 het volgende over Anton De Kom:
  “In de creoolse groep vond hij echter weinig aanhang; het is mogelijk, dat de gebeurtenissen van oktober 1931 deze groep nog vers in het geheugen lagen en dat zij aan het succes van volksmanifestaties was gaan twijfelen. De Kom besloot daarop door middel van handlangers actie onder Javanen en Hindostanen te voeren. De mentaliteit van de De Kom kan men uistekend leren kennen uit het boek Wij Slaven van Suriname, dat hij na zijn terugkeer in 1933 schreef”. Prof. Van Lier vervolgt voorts: “Ofschoon vrij algemeen wordt aangenomen dat een Nederlands literator, die zijn in dezelfde linkse milieu als De Kom bewoog, door zijn medewerking dit boek voor een belangrijk deel tot stand heeft gebracht, kan men toch ook duidelijk de invloed van de geestesgesteldheid van de groep, waaruit de De Kom is voortgekomen, daarin terugvinden.”

  Dus broeders en zusters, waar hebben we het over? Een man, die na dertien jaren terugkeert naar Suriname. Heden wordt zo iemand verketterd tot surined! Drie weken actief? En enig boek waarin ook nog in brede kring wordt aangenomen dat hij niet zelf verantwoordelijk is voor dit werk. Nee, het is een schande dat de Universiteit van Suriname al zo lang deze naam met zich moet meetorsen.

  Nog even iets anders. Die praatjes over Azimullah zijn niet op zijn plaats. De man heeft altijd in Surinaamse dienst gewerkt en heeft een respectabele staat van dienst. Als we zijn bijdragen aan de constructieve dialoog in Suriname vergelijken met de opruiende woorden van Anton De Kom op 3 blauwe maandagen, denk ik dat we gauw uitgepraat zijn. Dus give the man a break. Evert Azimullah heeft gelijk, en het is te waarderen dat de man het lef en de ballen heeft een opgedrongen naam aan de kaak te stellen, zeker nu in november 2008 de 40ste verjaardag van de Surinaamse Universiteit wordt herdacht. Azimullah had geen beter moment kunnen kiezen voor zijn statement. Misschien is dit wel het startsein voor het werken aan een universiteit die zich verantwoordelijk voelt voor haar studenten. Die werkt aan de grenzen van het denken en nauwer samenwerkt met gerenommeerde buitenlandse universiteiten. Die als onderzoeksinstituut internationaal een goede naam heeft probeert op te bouwen. Misschien is “Universiteit van Suriname” een neutrale naam en kunnen we voort met vrije wetenschapsbeoefening zonder politiek-historische frustraties als constante last op onze schouders.
  Suripapa


  Maak melding

 12. Suripapa… Waarom was nederland zo bang van anton de kom
  dat ze hem direct na drie weken weer het land uit hebben gezet?
  Je weet totaal niks van Anton de Kom. Ga die hele Britanica over de Kom lezen en niet alleen enkele regels.


  Maak melding

 13. Men heeft eigenlijk een punt, omdat overal ter wereld meestal namen worden gekoppeld met “iets”. Of een wijk wordt benoemd met een bepaalde groep namen de zelfde achtergond situatie hebben.

  Zie Wijdenboschbrug of flora project waar je bijna alleen Indianen namen zal vinden. Deze groep zijn de oudste bewoners van Suriname.

  Janny.


  Maak melding

 14. Dank je wel Suripapa voor je betoog,inderdaad A.de Kom was helemaal niet van zo een grote betekenis voor de Surinaamse arbeiders,dat was zonder twijfel Louis Doedel,Doedel is/was de grondlegger van de Surinaamse arbeidersbeweging(vakbond)de blanken hebben hem in de LPI gesmeten en doodgezwegen en de opeenvolgende Surinaamse regeringen,want sah a witmang takie a tang so.
  Louis Doedel had/heeft het eerder dan A.de Kom verdiend,dat zijn naam aan de universiteit gegeven was.


  Maak melding

 15. Beste Suripapa (nr.15),

  Je weet net als ik, dat historische beschrijvingen vaak de onderzoeker eigen zijn en wel binnen de heersende opvattingen in tijd en politiek belang.

  Dit maakt dat de zienswijze van prof. Van Lier als zijn eigen waarheid opgevat dient te worden en dus bekeken vanuit de huidige realiteit, validatie mist.

  Simpel gezegd: “Prof. Van Lier heeft ook geschreven in de vorm van hoe de koloniale machthebbers het wilde horen en zien.”

  Het probleem van de ADEK zit,naar mijn mening, niet in de naam van Anton de Kom zelf, maar in de politieke- en regelnamen die op die universiteit rondlopen. Hierbij niet te vergeten dat zij meer verplicht zijn, groepsbelangen en politiekebelangen op de universiteit te behartigen.

  Niet de naam van Anton de Kom veroorzaakt decadentie op de universiteit, maar, naar mijn mening, wel de politieke- en regelnamen die niet bij machte zijn een goed wetenschappelijke impuls te geven aan zo’n wetenschappelijke instituut.

  Ik ben van mening dat niet de naam van Anton De Kom het probleem voor de internationale acceptatie van ADEK vormt, maar het matig wetenschappelijke niveau dat, voor een deel, rondloopt op die universiteit.
  Die namen zou men moeten vervangen door namen van echte wetenschappers.

  Ik heb enkele malen een bezoek gebracht aan ADEK, en empirisch weet ik dus waarover ik praat.
  Srika


  Maak melding

 16. Ben het helemaal eens met marcel.
  Een algemene naam is toepasselijke voor de diversiteit van suriname.

  De oudste universiteit van Nederland opgericht door Willem van Oranje is ook niet naar hem genoemd maar gewoon universiteit Leiden.


  Maak melding

 17. Al die stellige bij voorbaat negatieve reacties ten spijt;

  Geen van DIE inzenders betreft een wetenschappelijk (lees: academisch) opgeleid Surinamer, waardoor je al direct minder recht van spreken hebt op de naamgeving van zo’n hoge onderwijsinstelling. Dan is dat gezegd.

  Deze azijnpissers zullen het niveau van deze open discussie nooit begrijpen. Het spel heeft volgens hen altijd een persoonlijke lading.

  Soms is het belangrijk om concreet te zijn;

  Het simpele feit dat de maatschappelijke bijdrage van ADEK niet is voortgekomen, nog in het kader stond van onderwijs en wetenschap, maakt deze naamgeving aan de enige en hoogste onderwijsinstelling misplaatst.

  Het betreft hier immers geen brug of straat!!!

  In het midden gelaten dat er onrecht wordt gedaan aan die Surinamers die met hun talent, inspanning en ijver zich wel hebben ingezet voor de wetenschapsbeoefening in Suriname. bv de veelzijdige wetenschapper
  Dr Mr Drs J. Adhin

  U zult het met mij eens zijn dat onze onstuimige ADEK niet te vergelijken valt met groten der Aarde zoals Mahatma Ghandi en Nelson Mandela.

  Heeft u immers gehoord van een Ghandi universiteit of een Mandela Universiteit. Hoezeer deze namen zich lenen voor politiek-populistische doeleinden. NEE, NEE, NEE, …

  Waarom moeten dan weer wij Sranan zonodig een plee-figuur slaan op het (inter)nationale academische denkveld.

  Laat u niet gijzelen en misleiden en wees een objectief, constructief en waarachtig Surinamer!!!!


  Maak melding

 18. Beste anti revo (nr.25),

  Alleen al je manier van generaliseren doet mij bedenkingen hebben over de ware kwaliteit van je inbreng in dezen.

  Over mijn academische opleiding, ga ik niet met jou in discussie. Mijn simpele manier van beleefd taalgebruik is hierin al evident genoeg.

  Op dit forum zijn er ook mensen die niet zo academisch ontwikkeld zijn, maar toch de moed hebben met hun mening naar voren te komen.

  Soms in slecht en ongecontroleerd taalgebruik. En toch probeer ik hun mening te begrijpen, iets van te leren en respectvol terug te reageren. Dit doe ik ook naar jou toe.

  De kern van Azimullah’s betoog, denk ik, is dat door de naamgeving de ADEK zich al die tijd, zowel nationaal als internationaal, niet goed heeft kunnen ontwikkelen.
  Een imagoprobleem dus!

  Niet de naam is garantie voor de wetenschappelijke ontwikkeling op de universiteit, maar de bemensing van het wetenschappelijk kader.

  Het moeten dus de docenten op de ADEK zijn, die de aanjagersrol van wetenschappelijke ontwikkelingen moeten vervullen.

  Hoevelen houden zich werkelijk bezig met wetenschapsbeoefening? Hoevelen van deze docenten zijn zodanig politiek gekleurd of rasgeorienteerd en hebben de wetenschapsbeoefening niet meer als doel?

  En hoeveel van de studenten van de ADEK willen liever niet zitten op een universiteit waarvan de naamgeving van een revo-neger afkomstig is? Dit laatste is empirisch een harde feit!

  Daar zit, volgens mijn, het werkelijke probleem op de ADEK.
  Srika


  Maak melding

 19. @26

  Even een college begrijpend lezend zou hier ook op zijn plaats zijn. Lees het nog maar eens over, dat is helemaal niet de kern van het artikel.

  Niet de kwaliteit van het onderwijs is aan de kaak gesteld. De naamgeving in de strekking en geest van de instelling, dat is de discussie!


  Maak melding

 20. What is in a name beste academici,
  vrij Surinaams vertaald a ka di mi e si.

  Het universitair onderwijs moet er zijn. Zelf ben ik bepaald niet ongeletterd. In Suriname hebben hooggeschoolden het van meet af aan voor het zeggen gehad. Mr,dr, drs, prof en wat dies meer zij.
  Zij hebben geen van allen weten te voorkomen dat wij in Suriname meemaken wat wij meemaken anno 2008.


  Maak melding

 21. Mijn stelling: Een universiteit is aan Suriname niet besteed.
  Ter adstructie 1 – Toen er iets dergelijks gestart werd (denk aan de Geneeskundige School) zaten we nog in een voogdijstructuur. ‘Afsplitsing’ heeft de latente ellende alleen maar manifest gemaakt.
  Ad 2 – In de Caraïbische regio wordt smalend gesproken over de kwaliteit van Surinaams onderzoek. Kan ook niet anders bij zoveel onkunde inzake rekrutering van universitaire medewerkers.
  Ad 3 – Wie zich ten onzent presenteert als wetenschapper, mist het vermogen tot nauwgezet observeren. Onze aard verdraagt zich niet met falsificeerbaarheid, de essentie van wetenschap!

  Maar goed, ik gun al die titularissen hun Micky Mouse status.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.