woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurGrote belangstelling tentoonstelling Maria Sibylla Merian

Grote belangstelling tentoonstelling Maria Sibylla Merian

-

Does Travel - naar Suriname

De officiële opening van de tentoonstelling ‘Maria Sibylla Merian & Dochters – Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap’ in Het Rembrandthuis trok zaterdag tweemaal zoveel mensen dan verwacht. De organisatie besloot daarom twee openingsvoorstellingen achtereen te houden. Deze vonden plaats in de Boekmanzaal van het Amsterdamse stadshuis met een lezing door gastconservator dr. Ella Reitsma. Zij bezocht ook Suriname voor haar onderzoek naar leven en werk van Maria Sibylla Merian. Ook werden de bezoekers daarna gefaseerd in het krappe Rembrandthuis toegelaten.

De tentoonstelling betreft werk van de wereldberoemde kunstenares en wetenschapper Maria Sibylla Merian (1647-1717) en haar dochters. Niet eerder was te zien hoe Merian haar voorstellingen van exotische bloemen, insecten en reptielen vervaardigde en welke rol haar dochters in haar onderneming vervulden. De tentoonstelling is ontwikkeld door gastconservator Reitsma in samenwerking met het prestigieuze J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Met meer dan honderd zelden getoonde meesterwerken, waaronder ook aquarellen uit de collectie van het Britse koningshuis die niet eerder aan het publiek zijn getoond.

Maria Sibylla Merian (Frankfurt am Main 1647–1717 Amsterdam) was de belangrijkste en meest invloedrijke natuurhistorische tekenaar van haar tijd, werkzaam in Nederland en Suriname. Ze kon haar minutieuze aquarellen en prenten vervaardigen dankzij haar jarenlang wetenschappelijk onderzoek en nauwgezette observaties van insecten, reptielen en planten. Als een van de eersten gaf zij rupsen en vlinders weer in hun verschillende stadia van ontwikkeling, in combinatie met de voedselplant waarop zij leefden.

Op 53-jarige leeftijd reisde Sibylla Merian in gezelschap van haar jongste dochter naar Suriname om daar in het regenwoud insecten te bestuderen. Ze keerde na twee jaar doodziek terug, maar met honderden tekeningen en opgezette vlinders, hagedissen, slangen en leguanen. Het leverde de basis op voor het boek ‘Metamorphosis Insectorum Surinamensis’ – oftewel ‘Verandering der Surinaamse Insecten’. Het boek, dat Sybilla Merian in 1705 uit in het Latijn en Nederlands uitgaf, maakte haar wereldberoemd. Ruim driehonderd jaar later staan haar wetenschappelijke vondsten nog overeind en hebben haar aquarellen en gouaches nog niets aan kracht en schoonheid verloren.

De tentoonstelling duurt tot en met 18 mei. Op 27 april is er een ‘Surinamedag’ en staat het museum geheel in het teken van Merian en Suriname. Dan kunnen bezoekers genieten van Surinaamse versnaperingen en wordt een lezing gehouden door Carl Haarnack, kenner van de Surinaamse geschiedenis.

Lees ook: Amsterdams Venster

opening
Fernandes Express
Passion in concert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES