Landuitgifte in Suriname verontrust Inheemsen

16

PARAMARIBO, 23 feb – De Inheemse gemeenschap maakt zich zorgen om de manier waarop de overheid grond uitgeeft. Dit stelt de Organisatie van Inheemsen in Suriname, OIS. Er wordt weinig of geen rekening gehouden met het leefgebied van de Inheemsen in verscheidene delen van het land. Beloften van omzichtigheid en aandacht voor landaanspraken ten spijt.

Met de recente poging grond in te pikken van het dorp Wit Santi is de zorg alleen maar groter worden. Het heeft meer weg van een systeem dan een incident. “Steeds wordt het land, waar de Inheemse gemeenschap recht op heeft, zonder hun toestemming, uitgegeven aan derden”, zegt OIS-voorzitter Leon Wijngaarde tegenover de Ware Tijd. Wit Santi dreigt nu twintig hectare kwijt te raken.

Weliswaar is formeel een halve stap gezet. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer heeft een bereidverklaring uitgegeven aan het bedrijf Succesful Party Service & Catering. De bedoeling is een pretpark op te zetten. Pas wanneer een bereidverklaring is omgezet in een beschikking mag echt van start worden gegaan. Voor de Inheemsen is het nu al formeel genoeg.

De houding van het ministerie is op zijn zachtst frappant. Een grondaanvraag van de nabijgelegen Johan Adolf Pengel luchthaven kan niet afgehandeld worden, vanwege een dispuut met het Inheemse dorp Hollandse Kamp. Het dorp claimt de aangevraagde grond. Minister Jong Tjien Fa stelt zich op het standpunt dat de aanvraag niet zonder meer ingewilligd kan worden.

Er wordt rekening gehouden met de “belangen van de Inheemsen.” Het komt dan als zwalkend beleid over dat elders die belangen over het hoofd worden gezien. De OIS voorziet grote problemen als het beleid niet snel verandert. Geweld wordt niet uigesloten. “Omdat wij ons bedreigd voelen in ons voortbestaan. We worden geconfronteerd met situaties die ons het gevoel geven, dat wij helemaal niet bestaan,” aldus Wijngaarde.


16 REACTIES

 1. De inheemsen zijn veel slimmer dan men ze credit wil geven. Als je kijkt waar zij duizenden jaren geleden hun nederzettingen hebben gesticht dan zijn dat de betere gronden, zg hoge grond. Al degenen die na hun kwamen in Su hebben hun stelselmatig van deze gronden verdreven, te beginnen met Parmaribo en het lijkt nog steeds niet te zijn afgelopen.


  Maak melding

 2. Sjonge, Suriname heeft zoveel grond en toch weer zoveel grondproblemen. Kan iemand mij uitleggen hoe dat kan.
  Even een rekensommetje ter toelichting.
  Suriname is 160.000 km2 groot en telt 500.000 inwoners(n.b. 1 km2 is 1 miljoen m2).
  Als wij alle surinamers een stuk terrein geven van 500 m2 dan zijn we pas 250 km2 in totaal kwijt. We houden nog veel te veel grond over om dit soort ruzie’s met de inheemse bevolking te rechtvaardigen. Of zitten de inheemsen, zoals elders in de wereld, op een plek die economisch waardevol is voor anderen.


  Maak melding

 3. Het land moet in cultuur gebracht worden , want anders gebeurt er niets .Verwacht je dat die inheemsen daar werkgelegenheid creeren? Vergeet het maar. Ze scheiten de grond vol,en verkassen weer naar de stad om te jatten op hoeken van straten te staan en het loopverkeer belemmeren ,en te klagen hoe slecht ze het wel niet hebben.Niemand heeft recht op grond in suriname als je er niet voor betaald heb .


  Maak melding

 4. De inheemsen hebben zeker recht op land. Maar hoe zit het met de rest van de Surinamers. Hebben hun dan omdat ze in de stad wonen nergens recht op. Elke burger van Suriname zou op een eerlijke, democratische manier recht moeten hebben op een stukje grond, want er is genoeg.


  Maak melding

 5. De minister van RGB is onbetrouwbaar evenals zijn partij-politieke leider. Kan men nu een keer aangeven wat de stand van zaken is omtrent de gronduitgifte. Hoeveel is er nog over?


  Maak melding

 6. hoe zit het met de zaak (cd) van dhr Doekie over RGB weer in de doofpot? daarom wil Somo geen vergardering uit schrijven en El Vene vind het goed wat een stelletje loosers, als men denkt coruptie te bestrijden moet men niet bij het front aankloppen anders vallen er klappen time wil tell.


  Maak melding

 7. tja,… wees gegroet waarde broeders en zusters het houd maar niet op puur machts misbruik iedereen heeft recht op een stukje grond,zelfs onze eerste bewoners van surimaribo die niet worden gewaardeerd.vertel en wat gebeurd er straks ze worden allemaal verdreven van hun plek die hun decennia´s hebben beheerd,worden verplicht om de stad binnen te komen waar er maar amper plek is voor 2 cassave planten.dus vertel mij kleuter leider wat u van plan bent met onze waarde broedes en zusters die al sinds mens geheugenis worden verdreven en gekneveld…… “a hongry man is a angry man” heb een beetje respekt voor het voort bestaan van een ander “one´s a man twice a child”…denk nog een keer na nu het nog kan. one love my brothers & sisters be strong and take your stand


  Maak melding

 8. Kijk op vraag en aanbod/onroerendgoed/percelen tekoop …staat 100 ha GRONDHUUR(domeingrond) tekoop voor 1.250.000 euris terwijk velen niet eens een stuk hebben voor een onderdak .

  Het land is gedurende de jaren gewoon uitverkocht, er is zelfs een geval van een buitenlander die 900 ha(GRONDHUUR) in Nickerie bezit.

  Daarom zal geen enkel regering meewerken grondregistratie te automatiseren, want als die beerput opengaat zal de gewone man schrikken.


  Maak melding

 9. Beste Viva(nr.4),

  Ik concludeer uit jouw reactie, dat jij niet veel weet over de geschiedenis van de binnenlandse bewoners van Suriname en de politiek die vanuit Paramaribo hierop gevoerd wordt. Beschouw dit niet als een belediging, maar als een vaststelling uit jouw reactie.

  De Surinaamse overheid heeft vanuit enkele internationale overeenkomsten van de OAS en de VN de verplichting, de inheemsen in Suriname rechten op de gronden, waar zij al eeuwen wonen, toe te kennen.
  Deze besluiten worden niet uitgevoerd door de Surinaamse regering.

  Wel geeft deze regering, en regeringen daarvoor, gronden aan politieke vrienden. Ook buitenlanders, die bereid zijn wat steekpenningen te geven, krijgen makkelijk grond voor de palmolie of voor het toerisme.
  In hoeverre krijgen de Surineds hierin ook de medewerking?

  In gebieden waar inheemsen (indianen) wonen probeert de regering van Suriname met ontmoedigingsbeleid de bewoners te verdrijven.Zodoende kan de regering van Suriname deze gebieden als onbewoond verklaren en dus aan derden uitgeven.

  Op dit moment voltrekt zich een tragische gebeurtenis in het Commewijne/ Para gebied.
  Huizen in een inheems dorp zijn vermoedelijk door de politie, in opdracht van een minister, in brand gestoken.
  Men probeert een klacht in te dienen bij de politie, zonder resultaat. Ook districtcommissaris van Commewijne zegt niet te willen bemoeien.

  Dat dorp is al meer dan vijfhonderd jaren bewoond, ligt aan de rand van de savannes en is dus interessant voor toerisme.
  Als er geen inheemsen daar meer wonen, is het volgende senario snel vast te stellen.

  Srika reageert altijd constructief en alleen op te bewijzen en verifieerbare feiten.

  Proberen jullie ook de jounalisten in Suriname wakker te schudden voor de gebeurtenis in het Commewijne/Para gebied.
  Srika


  Maak melding

 10. Dat de rechten van de indianen( zo men wil inheemsen) met de voeten getreden worden komt ook, omdat het lijkt alsof ze niet bestaan!!
  Een probleen daarbij is dat ze niet over intelegentia beschikken die voor hun rechten opkomt en via internationale organisaties deze rechten afdwingt bij de overheid!!


  Maak melding

 11. prapie eens met je.
  venetiaan is bezig met zijn soortgenoten in het binnenland volgens mij denkt hij dat de inheemsen zijn.
  Velen van jullie weten het misschien niet maar de bosngers krijgen GRATIS stroom en benzine van de overheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.