zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname principieel: bauxiet met meerwaarde

Suriname principieel: bauxiet met meerwaarde

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 feb – Alleen bauxietproductie met een meerwaarde is interessant genoeg voor de regering. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het exporteren van rauw bauxiet is geen optie. Het product zal lokaal verwerkt moeten worden, wil Suriname er financieel beter van worden.

Herhaling van historische missers moet vermeden worden. De laatste reserves in West-Suriname bedragen ruim driehonderd miljoen metrieke ton. Sinds de start van de bauxietwinning in Suriname aan het begin van de twintigste eeuw, is in totaal ongeveer tweehonderd en vijftig miljoen metrieke ton uitgevoerd. “We wensen niet de hele hoeveelheid aan de bedrijven te geven”, zei Rusland in het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag.

Als het lukt lokale verwerking op gang te krijgen, is zoveel meer gewonnen. “De technici zullen we misschien moeten inhuren, maar omdat er zoveel is, willen we zoveel mogelijk doen. Als je meerwaarde toevoegt aan de productie, kan de staat meer overhouden. We willen daarom zover mogelijk in de productieketen”, aldus Rusland. De onderhandelingen met Billiton en Suralco hebben nog niets concreets opgeleverd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. Eindelijk zien ze het licht. Hulde voor Greg Rusland. Het is toch te gek voor woorden dat aluinaarde uit Suriname wordt gevoerd en in het buitenland wordt verwerkt tot potten, pannen en andere spullen waar de Surinamers vervolgens weer gigantische bedragen voor moeten neertellen. In Suriname verwerken, produkten fabriceren, werkgelegenheid scheppen, exporteren, deviezen genereren. Dat is de weg naar een welvarender Suriname. Regering, hou alle poten stijf in de onderhandelingen met multinationals!


  Maak melding
 2. Prima zaak Minister Rusland. Let wel Suriname moet zo ver mogelijk in de productieketen vertegenwoordigd zijn. Moondance is wel iets kortzichtig als die het slechts heeft over aluminium potten en pannen. Vliegtuigen, lucht- en ruimtevaart materieel worden eveneens uit aluminium vervaardigd en die zullen we verlopig nog niet in Suriname fabriceren, dacht ik zo. Maar ik ben het wel helemaal eens met Greg om tenminste een alumunium fabriek in ons land te doem opzetten,zodat we zoveel als mogelijk uit die drie honderd metrieke ton kunnen halen.


  Maak melding
 3. Rusland Zet een productie stop . tot dat jullie reacties krijgen .Verkoop ons Dotie niet voor wat de schurken bieden. Je vader die met mij op de reesbaan was met zijn Moton en woonde in de Waniekastraat wist de waarde van Suriname .Ik ben een oud maffia uit de Anniestraat .Naas jullie woonde Max de Bakker/ En verder Kalka kleermaker. En schuin de Bakkerij . Boy wat kom je mij vertellen Denk goed na wat je doet met onze Rodegrond.


  Maak melding
 4. In aansluiting met Moondance,

  De afgewerkte aluinaarde transporteren naar kustgebieden van Surinen en oeverdijken maken met deze afgewerkte aluinaarde.

  Hiertoe zal onderzoeken nodig zijn om cement danwel (nog) 1 ander bindmiddel toe te voegen aan deze aluinaarde. En klaar ben je met de materiaal benodigd voor je dijkverzwaring. Uiteraard moet 1 damwand eerst geheid worden.

  Minimaal 3,0 meter hoog maken, boven de springvloed-waterlijn aan de kust. Vooral Coronie krijgt 1 stiefmoederlijke behandeling wat betreft dijk- en oververzwaring.

  Go for it, Gregory, het Volk zal je dankbaar hiervoor zijn. En dit keer geen ondertafelgelden in gedrang laten komne. Laat wat goeds na voor de kinderen van vandaag, die de volwassenen van morgen zullen zijn.

  Vriendelijke groeten,……


  Maak melding
 5. Een heel goed idee, ook zouden Surinaamse geleerden dit projekt onder beheer moeten nemen want als er buitenlanders gehuurd worden gaat dat erg veel kosten. Een klein voorbeeld: koffie, bananen, rijst etc.etc.. dat wordt bijna voor niks verkocht en in het buitenland verdient men er goud geld mee.


  Maak melding
 6. Ik denk dat deze apen nu schreeuwen zoals afgelopen 30 jaar, ”in het belang van land en volk etc etc”, uiteindelijk de bauxiet maatschappijen hun zin gaan geven.

  En over enkele jaren gaan ze weg uit Suriname om in het buitenland te wonen.

  En van daaruit commentaar leveren hoe het moet in Suriname.


  Maak melding
 7. Voer een kei, keiharde onderhandeling, geef geen milimeter toe noch af, denk aan Venezuela en Bolivia…
  Elke grondstof uit Suriname behoort de staat Suriname ten goede te komen!!!


  Maak melding
 8. Dan hebben ze meer geld om te stelen. Denkt iemand hier dat suriname er beter van wordt? Hooguit hebben de heren (dames) grotere huizen, duurdere auto’s en veel meer vriendjes en vriendinnetjes.


  Maak melding
 9. de bauxiet maatschappijen zijn suriname veel meer schuldig dan wij denken.waarvoor heeft men toen het stuwmeer gebouwd,om het volk van energie(dit was ons beloofd)te voorzien.nee hoor.maar gratis aan de suralco afgestaan om het bauxiet tot aluinaarde enz te kunnen verwerken.het binnenland van suriname heeft last van wateroverlast en bij het stuwmeer is het water laag om turbine te laten functioneren.wij worden door deze gasten staande genaaid.suriname heeft volgens mij niet de nodige kennis in huis om de erts te controleren.met guyana hebben deze het ook geprobeerd met de president burnham.vandaag de dag is dit anders in guyana.suriname moet keihart en verstandig te werk gaan anders worden wij steeds als klootjesvolk aangezien.


  Maak melding
 10. ik heb zo vaak gezegd.
  Onze bauxiet moeten we graven en drogen en vervolgens zelf verkopen aan de hoogste bieder.
  Dan mogen ze ermee doen wat ze willen.
  300 miljoen metrieke ton is voor 100usd per ton nofg steeds 30 Miljard usdollar.
  Met een productiekosten en drogen van 25us/ton hebben verdienen we 22 miljard.
  laten. als we de productie 25 jaar vol houden houden we 800 miljoen per jaar aan over.
  Ik zou voormalige directeur Ramdien dankbaar zijn als hij een keer net als Jharap kan laten zien wat we op bauxiet gebied betekenen als surinamers.
  Dan geeft een heel goed nationaal gevoel.

  aan de regering vraag ik om geen enkele overeenkomst met bauxietmaatschappijen te tekenen.
  Ze moeten inzien dat het niet meer kan op de oude manier.

  en we houden een stuwmeer /waterkrachtcentrale aan over.

  Papo


  Maak melding
 11. De ruwe bauxite is van Su maar ligt wel 20 -30 meter onder de grond in de middel of nowwhere. Zolang de bauxite nog daar ligt is de bauxite niet verkoopbaar en heeft dus geldswaarde nul. Om van deze bauxite aluminium te maken is veel geld, knowhow, en menskracht nodig.

  Stap 1 : opgraven en transporteren ruwe bauxite erts naar een aluinaarde fabriek;
  stap 2 : Bouw aluinaarde fabriek en verwerken bauxite erts tot aluinaarde;
  stap 3 : Bouw Aluminium smelter en verwerken aluinaarde tot aluminium.

  Waar gaat Rusland de grote hoeveelheden daarvoor benodigde kapitaal en hoog gespecialiseerde proffessionals vandaan halen? Ik heb nog geen concreet bewijs gezien dat hij dit al voor mekaar heeft.

  De bauxite is van Su dus ik kan me voorstellen dat hij dat inbrengt om gezamelijk met de bauxite maatschappijen de bauxite op te graven.

  Als de bauxite is opgegraven en is opgeslagen op een grote berg, dan is bv X% van de geldswaarde van de berg bauxite (confrom wereldmarktprijs) van Su en de rest van de Multinational. Deze bauxite moet dan worden verkocht in de volgende schakels de aluinaarde fabriek (stap 2) en daarna de smelter (stap 3). Maar wat is zijn antwoord als de bauxite maatschappijen hem vervolgens vragen: Wat is je inbreng in het benodigde kapitaal en de human resources voor opzetten en draaien van de aluinaarde fabriek en de aluminium smelter? Heeft hij daar al een pasklaar antwoord voor en kan hij dat dan hardmaken. Ik krijg nog niet de indruk dat hij kan doen wat hij zegt.


  Maak melding
 12. China wil best wel investeren. Op basis van fifty-fifty kan men manschappen en kapitaal inzetten om aluminium te produceren voor export.

  Vanaf de kade de aluminium verkopen aan China. Klarie ben je dang. Surinen heeft al zovele deals met China, waarom deze dan niet erbij???? Zovel paspoorten zijn illegaal vergeven, maar wel wettelijk bruikbaar aan Chinezen. Dus dit kan er wel bij.

  Dat Surinen alsmede de Dalian-werkers nu Aluminum-werkers aantrekken uit China, moet toch kunnen??? De blanken gewoon de rug toekeren. Amerikanen willen tegenwoordig teveel. Vanuit die hoek is er valse “angst” voor terrorisme aan amerikanen of voor de amerikaanse ambassade.

  De bauxiet-exploitatie moet blijven in handen van Surinen. Niet méér geven aan BHP of Alco. Zie de ellende van gepensioneerden van Grassalco. Henk Ramdien heeft zijn kansen gemist. De knowhow van bauxiet-exploitatie heeft hij ook niet.

  Surinen moet nieuw bloed aantrekken onder de eigen bevolking, zovélen zijn afgestudeerd als mijnbouwkundige. Waar zijn die boyszzz?>?? Gregory, schiet op, plaats 1 advertentie in de kranten dat deze jongeren kunnen solliciteren, moet je zien hoeveel reaktie’s jullie krijgen. En dan niet komen met 1 hongersalarisje…….Vertouwen in eigen kunnen, in 1 nieuw jasje ….?
  Vriendelijke groeten,……….


  Maak melding
 13. Ik ken Gregory Rusland en ik weet dat hij als jonge Surinamer niet zal toegeven.
  Gregory Rusland heeft gelijk. Het land wordt stelselmatig uitgebuit en uiteindelijk blijven de Surinamers met lege handen achter.

  Gregory Rusland volgt het principe van Staatsolie: Een win-win situatie of, no deal!

  Eindelijk begint Suriname wakker te worden en haar mannetje te staan.
  Ik hoop alleen maar, dat de rest van de politieke bonzen in Suriname zich achter deze minister scharen en het land niet verraden.

  Ook zie ik dat Suriname haar mannetje staat t.a.v. het ontwikkelingsverdrag met Nederland.

  Wedden dat binnen zes maanden de Nederlandse Regering een conflict uitlokt om de Surinaamse regering op de knieen te krijgen. Dit voor het accepteren en naleven van het voor Suriname nadelige ontwikkelingsverdrag.

  Maar heeft Suriname het restant aan ontwikkelingsgelden nog nodig?
  Srika


  Maak melding
 14. Heel goede opstelling meneer Rusland.

  Laat ons ditmaal niet dezelfde fout begaan als beleidsmakers in het verleden.
  Willen Suralco en Billinton dreigen met weg gaan dan maar laten gaan. Wij komen daar wel doorheen en het spul blijft liggen om ooit toch gewonnen te worden. Het bederft niet.

  Als zij beweren het elders goedkoper te kunnen krijgen, laat hen daar dan heen gaan.
  Ooit komen zij vanzelf wel terug.Men wil het spel hard spelen, ok? Dan moet SME het ook gewoon hard durven spelen.

  Wij moeten ons zeker niet door de ge-industrialisseerde (rijke) wereld met een kluitje in het riet te laten afschepen terwijl zij al het geld verdienen.

  Dus s.v.p. laat de onderhandelingen misschien wat lang(er) duren maar NIKS meer voor een HABBEKRATS weg geven. Wij blijven niet dom of achterlijk.

  So keep on doing the good job en haal er het maximale uit. Wij moeten in de echte WIN/WIN situatie belanden.

  God bless SME


  Maak melding
 15. Wedden dat hij wordt TERUGGEFLOTEN door de President van Suriname?
  Wedden dat ze toch gewoon akkoord gaan met alleen bauxiet uitvoeren?

  En ze dan trots gaan komen vertellen dat ze een hogere prijs hebben weten te krijgen uit de onderhandelingen(en ons er niet bij vertellen dat de wereldmarktprijs gewoon gestegen is dus niks nieuws)

  Teki ai loekoe!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES